24 panelen op 1 of 2 PMMT’s aansluiten?

Laatste reactie 15/06/2022 22:04 door Roy
· Markeren als ongelezen
Willem Huvenaars 4 maanden geleden geplaatst
Hallo Frittsers, Ik heb nieuw bij Fritts, maar heb al wel wat ervaring met zonnepanelen (op vorige woning zelf 10 panelen geplaatst). Nu heb ik voor onze nieuwe woning een PV set besteld, bestaande uit: -    PV-panelen: 24 stuks JA Solar JAM54S-31-390-HC-BK -    Omvormer: Growatt MOD 9000TL3-X De panelen komen op het zelfde dak en vangen geen schaduw. Oriëntatie: zuid-oost, hellingshoek: 40 graden. Nu kan ik 12 panelen per PMMT string aansluiten. Voordeel hiervan is dat ik kan vergelijken of de opbrengst van beide strings vergelijkbaar is, om zo een (eventueel) slecht paneel op te merken. Ik denk dat het ook mogelijk is alle 24 panelen op één PMMT aan te sluiten. Voordeel hiervan is dat de opstartspanning (van 200V) eerder gehaald word. De panelen hebben een open klemspanning 36,85v Bij 24 panelen in serie is de  open klemspanning 884V, 735V STC en 693V NOCT De omvormer heeft een PMMT bereik van 140-1000V. Volgens mij moet dit kunnen. Nu heeft de omvormer een nominale ingangsspanning van 580V. De spanning zal dus oplopen tot boven de nominale ingangsspanning. Ik weet niet wat dit betekend of wat het effect hier van is. Wat is jullie advies? 24 panelen op 1 PMMT, of toch 12 panelen per MPPT?
Willem Reijnierse 3 maanden geleden geplaatst
Hoi, als er 1 paneel beduidend minder oplevert ga je die dan vervangen Heb je al over een splitter gedacht dan kun je altijd wisselen
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Ik zou 2 stringen van 12 naar de omvormer leggen, dan kan je daar altijd nog kiezen om er 1 string van te maken (zonder het dak op te moeten) door een plus en een min van elke string met elkaar door te verbinden. Dan zou je het kunnen uittesten wat beter werkt, maar ik denk 24 in 1 string. Op de nominale spanning werkt de omvormer  het efficiëntst.
Roy Zon 3 maanden geleden geplaatst
een vraag, Ik zou 2 stringen van 12 naar de omvormer leggen, dan kan je daar altijd nog kiezen om er 1 string van te maken (zonder het dak op te moeten) door een plus en een min van elke string met elkaar door te verbinden. hoe moet ik dit zien? door een plus en een min met elkaar door te verbinden?
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
2 stringen dus dan heb je bij de omvormer 2x een plus en 2x een min connector hangen. Dan van de 1e string de plus op de omvormer aansluiten, de bijbehorende min van de 1e string aansluiten op de plus van de 2e string en dan de min van de 2e string op de omvormer aansluiten. Dan heb je ipv 2x een string van 12 panelen, een string met 24 panelen.
Roy Zon 3 maanden geleden geplaatst
Helemaal duidelijk bedankt voor de info.👍👍
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 May 2022 om 13:17
Aantal lezers 16
Aantal reacties 6