3 offertes... jullie ongezouten mening?

Laatste reactie 05/01/2021 21:29 door Maarten
· Markeren als ongelezen
Maarten R 2 weken geleden geplaatst
Beste,

Ik lees al een tijdje mee en haal waardevolle info uit de community. We staan op het punt om een knoop door te hakken over zonnepanelen. Uiteindelijk heb ik 2 mogelijke installateurs die 3 verschillende opties aanbieden: serieel, optimizers, micro omvormers. 

Ik ben benieuwd naar jullie afweging en ongezouten mening. We verbruiken op dit moment 3400kwh. We gebruiken gas voor de douche, heet water op de badkamer en verwarming (hoewel we vaak de houtkachel aan hebben). Omdat we net gezinsuitbreiding hebben gekregen wil ik meer dan die 3400 opwekken. Puur voor de toekomst en vanwege de ambitie om minder gas te gebruiken (meer warmte op elektra). In de toekomst kan ik nog op het garagedak uitbreiden met panelen (oost georiënteerd). Ik heb de wens om zodra de salderingsregeling afbouwt, het overschot aan energie te gebruiken voor warm water (douche). Wellicht met een boiler, maar daar heb ik nog geen mooie oplossing voor gevonden. 

Situatie: 
- dak op zuid, zuid-oost. Afmeting 700cm x 390cm - ruimte voor 12 panelen;
- beperkte schaduwvorming vroeg op de dag door de dakkapel van de buren;

Alle offertes zijn inclusief installatie:
Offerte 1:
- 12x 355 Longi LR4-60HPB;
- SolaX X1 Boost 3600;
- panelen worden in 2 strings gelegd, zodat 1 string geen last van schaduw ondervindt in de ochtend. De installateur geeft aan dat hij dit aandurft omdat hij de schaduwvorming minimaal vindt;
- verwachte opbrengst: +/-3800kwh
- prijs: ex btw 3500

Offerte 2
- 12x 355 Longi LR4-60HPB;
- SolarEdge SE3680HD Wave;
- 12x P401 optimizers;
- verwachte opbrengst +/- 3900kwh;
- prijs ex btw 4200

Offerte 3:
- 12x munchen solar 330WP full black;
- 12x Enphase IQ7+;
-  verwachte opbrengst +/- 3900kwh;
- prijs: ex btw: 4500 
 
Ik heb de plussen en minnen voor mezelf wel op een rij gezet maar hoop nog wat meningen of inzichten te verkrijgen van jullie. Ergens neig ik offerte 1 ivm de prijs. En als het gewoon doet wat het moet doen (stoom opwekken) hoef ik geen duurder systeem. Maar wellicht zijn er voordelen van andere oplossingen ook icm domotica bijvoorbeeld. 

Als er nog aanvulling nodig is, dan voeg ik dat toe. Hartelijk dank voor jullie input.

Groet, Maarten
Antoon Rosé 2 weken geleden geplaatst
Precies! KISS dus (Keep It Stupid Simple).

Als je alleen vroeg op de dag een beetje schaduw hebt en de 'schade' daarvan ook nog kan beperken door de panelen in twee strings te leggen dan is dat mooi.
(al is 6 panelen per string wellicht wat aan de krappe kant). Ever specs van de inverter opzoeken i.v.m. stringspanning.

Het verschil in verwachte opbrengst tussen 1 en 2, zit hem dat in de schaduw? (panelen zijn immers gelijk). En zijn die twee offertes van dezelfde installateur?
€700 investeren voor 100kWh/jaar extra klinkt niet als een zinvolle investering. Dat verdien je nooit terug.

Tot hoe laat op de dag is 'vroeg' op de dag?

[edit]
Ik zit nog even naar de prijs te kijken:
12x 355Wp Longi LR4-60HPB = 12x €105 = €1260
1x SolarX X1 Boost 3600 = €480
montage 12 panelen = €1050
dan kom ik nog niet in de buurt van de €3500.

Zijn er nog omstandigheden die erxtra kosten met zich meebrengen? Lange, moeilijke route naar de meterkast? Vreemd of lastig te bereiken dak? etc.?
[/edit]
Maarten R 2 weken geleden geplaatst
Hoi Antoon, 

bedankt voor je reactie! Ja offerte 1 en 2 zijn van dezelfde installateur. Naar verwachting is de schaduw tot een uur of 10:30/11:00. Daarna komen de panelen in de volle zon. Hij geeft ook aan dat hij in deze situatie geen reden ziet om voor optimizers te gaan maar heeft de offerte toegevoegd omdat ik ernaar vroeg. De enige reden volgens hem is dat ik dan wel in de toekomst nog 4 panelen zou kunnen toevoegen (die van op het garagedak). Maar omdat dat voor mij pas echt ver in de toekomst zou kunnen zijn, is de omvormer misschien alweer aan vervanging toe en ben ik voordeliger uit om een kleine omvormer voor 5 panelen extra te nemen.

De montage is recht toe recht aan. Dak is goed te bereiken. Op zolder de omvormer en dan een kabel van boven naar beneden. Die kan via de gaten waardoor de gasleiding loopt rechtstreeks naar de meterkast. Aansluiten is dus erg eenvoudig en max 10 meter kabel. Er hoeft niet geboord te worden. Waar haal jij de prijzen vandaan die je noemt? Dat scheelt me nogal een berg met de offerte! Ik heb net namelijk even gekeken op een website die solar spullen verkoopt (geen idee of ik de naam mag noemen). En inderdaad, als ik 12 panelen neem en een SMA omvormer en installatie, dan kom ik aardig lager uit. 

Valt er nog iets te zeggen over Longi panelen en de SolaX omvormer (vs. bijvoorbeeld SMA)? Wat ik kan vinden is Longi een prima paneel maar de omvormer vind ik niet over. 
reactie op @maartenr:
Antoon Rosé Volgens mij mag je elke website noemen. Je maakt niet specifiek reclame.
Voor prijzen kijk ik meestal bij Winkelman. Zij verkopen die inverter niet dus daar heb ik op gegoogled.

Ik heb overigens alles zelf gedaan en ga dus voor de laagste prijs. Ik vind het lastig om te bepalen of een installateur ook op de spullen zou moeten mogen verdienen of alleen op z'n installatie-uren.
Al hebben ze het waarschijnlijk zo druk dat ze ook voor de installaie zelf meer kunnen vragen.
1 week geleden

Beantwoorden

Patrick Looys 2 weken geleden geplaatst
Je noemt in de toekomst meer gebruik van electra voor warmte. Maar door de afbouwende  salderingsregeling wordt dat minder gunstig.  Omdat je minder tot weinig stroom opwekt juist in die maanden dat je meer stroom voor warmte wilt gebruiken.   En omgekeerd, veel opwek in de zomer maar dan hoef je meestal maar weinig te verwarmen  Maar goed, dan zou dus je boiler inderdaad dat overschot in die periode kunnen gebruiken.  In de winter heb je dan weer meer terug te vallen op gas. 

En ivm die afbouwende salderingsregeling... is er de mogelijkheid tot een meer O-W opstelling, wellicht met je garagedak er dan nu toch erbij.  Zodat je dus langer gespreid over de dag opwek hebt, en dus meteen voorbereid bent per 2023 op die afbouwende salderingsregeling, omdat je efficiënter je direct opgewekte stroom kan gebruiken.

Ga je die 4 paneeltjes op de garage tzt trouwens zelf installeren? Zoniet, dan zou ik het wellicht nu meteen laten doen. Scheelt je de meestal wat prijzige installatiekosten. En dan worden het wel 4 vrij dure panelen.
Maarten R 1 week geleden geplaatst
Inderdaad, qua warm water was dat de gedachte. In het voorjaar en de zomer kunnen douchen op water uit de boiler (voor)verwarmd door zonnepanelen. In het najaar en de winter douchen dmv cv ketel en het huis verwarmen met de houtkachel.

Oost west is lastiger. Oost is in elk geval mogelijk, west staat de woning van de buren en het dak van hun uitbouw. Dat wil ik dit jaar bekijken hoe de zon zich daarover beweegt en de schaduw die het brengt. De panelen op de garage wil ik zelf plaatsen. Het is een puntdakje maar niet hoog en erg makkelijk te bereiken vanuit de tuin. Het enige is dat ik een grondkabel moet trekken naar de meterkast.
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Wellicht nog iets nodig als montage materiaal om de panelen op het dak vast te zetten?

Laat de 12 panelen sowieso als 2x6 naar binnen brengen, dan kan je bij de omvormer er altijd nog simpel 1x12 van maken om te zien wat beter werkt.

SMA met 'shadefix' schijnt erg goed te werken, maar dan waarschijnlijk wel liever met 12 panelen in een string dan met slechts 6. Dat zou je dan zelf kunnen testen.


Er is vast wel een en ander te vinden op internet om overtollige kWh-en op te stoken in een boiler voor warmwater die je voor je CV toestel plaatst welke aangestuurd wordt door teruglevermeting in de meterkast.
bijv. Aton power to heat
reactie op @jefrous:
Maarten R Bedankt! De Aton power to heat kende ik nog niet. Interessant om uit te zoeken. 

1 week geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 January 2021 om 08:12
Aantal lezers 13
Aantal reacties 8