aanschaf wamtepomp zonde van het geld?

Laatste reactie 04/12/2018 15:27 door Patrick
· Markeren als ongelezen
johan keijer 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb in de afgelopen tijd vrij veel gestoken in energiebesparingsmaatregelen. Zo zijn naast de bestaande isolatie van de spouwmuren, de vloeren en het dak, de spouwmuren en vloeren nog allemaal aanvullend geisoleerd. De verwarming en het warme water worden geleverd door een Nefit HR trendline ketel. De beglazing bestaat uit HR+ of HR ++ glas. Hoewel op de begaande vloer radiatoren aanwezig zijn, staan die meestal uit omdat de als bijverwarming aangelegde vloerverwarming thans daar als primaire verwarming  functioneert. Op de boven etages zijn alleen radiatoren aanwezig. Om het boven wel aangenaam te houden, heb ik de ketel aanvoertemperatuur niet verder verlaagd dan tot 65 graden (was eerst 90 graden). Als ik verder verlaag, dien ik de radiatoren op de boven etages allemaal te vervangen door zeer dure LT radiatoren.... waarvan de warmteafgifte mij nog steeds zeer teleurstelt.  Op het dak liggen zonnepanelen die ca. 90% of misschien wel meer van mijn huidige elektraverbruik dekt. Door alle maatregelen en aangepast stookgedrag heb ik mijn hoge gasverbruik van ruim 2500 m3 gas (20 jaar geleden) weten te verlagen naar het afgelopen stookjaar ca. 1700m3. De vrijstaande woning heeft een A label gekregen.
Hoewel ik de door politiek en andere partijen zo bejubelde insteek van het gas af in wezen totaal niet begrijp, heb ik me er toch in verdiept of het voor mij zinvol en financieel aantrekkelijk is om een (lucht) warmtepomp aan te schaffen.... Dan nu de cijfers. De berekeningen zijn opgemaakt door de technische dienst van een bekend merk cv ketels. Gasverbruik  (mijn opgave) 1700 m3, waarvan 1300 m3 voor alleen verwarming (we koken namelijk elektrisch) en 400 m3 voor warm water. Die zijn cijfers worden met omrekeningsfactor van 9,25 van gas naar electra 12025 kW/u voor verwarming en 3700 kW/u voor warm water. De gemiddelde COP voor de warmtepomp is  voor verwarming 4,7 en voor warm water 2,9. Op elkaar delen  (12025:4,7 en 3700:2,9) en optellen levert een benodigd elektraverbruik van ca. 4000kW/u. Voor deze extra elektriciteit kan ik mijn gasverbruik tot 0 m3 terugbrengen.
Voor het gas betaal ik nu aan variabele kosten ca. 1050 terwijl ik aan het vervangende elektra ca. 850 kwijt zou zijn. Met daarnaast nog wel de jaarlijkse vaste kosten van ca. 100 voor de gasaansluiting. Wil ik daarvan af, kost het me nu eenmalig ca. 650. Doe ik dat, dan ben ik wel het jaarlijks voordeel kwijt bij switchen van energieleverancier. Dit heeft me de afgelopen jaren, een jaarlijks voordeel gebracht van ca. 200 en bovendien lagere kosten voor het verbruik. Bij alleen een aansluiting van elektra is switchvoordeel bij de meeste energieleveranciers nog maar max 50% en soms ook gewoon 0.....
Ondanks alle subsidies op dit moment (!) kost een extra warmtepompinstallatie tussen 6000 en 8000. Reken op een technische afschrijvingstermijn van maximaal 20 jaar en een economische afschrijvingstermijn van 15 jaar. En tenslotte nog een post voor jaarlijks onderhoud van minimaal 200.
IK kom tot de conclusie dat ik nooit uit de kosten geraak..... ! Wie kan mij tot inzicht helpen?
Patrick Looys 2 jaar geleden geplaatst
De drijfveer is vanuit de politiek ook niet om uit de kosten te geraken. Het gaat om (vermeende?) vermindering van CO2 uitstoot.  

Ik denk daarom ook dat je nu nog niet moet gaan investeren in nieuwe apparatuur welke nog vollop in ontwikkeling is en waarvan nog niet geheel duidelijk is wat de politiek of je gemeente, daadwerkelijk van de consument gaat verwachten of verplichten. 

Over, laten we 5 jaar zeggen, is er meer duidelijk over die mogelijke plichten als consument. Misschien is dat al eerder, maar in die stuusentijd zullen de prijzen van warmtepompen in ieder geval gaan dalen en/of zullen er betere alternatieven komen. Dat is het wel voordeel van de radicale omwenteling waar we nu in terechtkomen. 

Advies... gewoon nog even geduld lijkt mij het meest zinvolle. Dan is er meer kans dat je wel uit de kosten komt. Of je moet echt een early adopter willen zijn ;-)
Antoon Rosé 2 jaar geleden geplaatst
Die berekening is precies de reden dat ik ook helemaal niet overloop van enthousiasme als we het over warmtepompen hebben.
Ik heb vorig jaar mijn CV-ketel nog vervangen en wij koken op gas, dus als wij de komende +/-15 jaar gas blijven krijgen dan laat ik het lekker zo. Op koude dagen stook ik bij met een houtkachel, als de gasprijs erg stijgt ga ik de kachel vaker gebruiken.

Voor over 15 jaar ben ik zelf erg gecharmeerd van bio-massa ketels en palletkachels.
Ik heb een huis dat vol zit met oude radiatoren, dus ik zie niet hoe ik naar LTV zou moeten overstappen zonder het hele huis te verbouwen. Met bio-massa of pallets kan ik gewoon, met het huidige verwarmingssysteem,  op hoge temperatuur blijven verwarmen.
Art van der Molen 2 jaar geleden geplaatst
wie heeft ervaring met een warmtepomp (kosten rond de 3000 euro) gekoppeld aan de bestaande cv? 
reactie op @artvandermolen:
Patrick Looys ....@ArtvanderMolen... Wellicht zinvol om je vraag als appart nieuw onderwerp te stellen, aangezien je onderwerp boeiend genoeg is daarvoor, maar ook omdat je een vraag stelt in een topic wat een ander onderwerp heeft. 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 November 2018 om 10:31
Aantal lezers 46
Aantal reacties 5