Aansluiten 1 Fase omvormer op 3 Fase Groepenkast

Laatste reactie 08/02/2019 16:49 door Jan
· Markeren als ongelezen
Jan Grob 7 maanden geleden geplaatst
Bij een opbrengst van ongeveer 3000 Kwh per jaar is een 1 Fase omvormer voldoende heb ik gelezen hier.
Mijn vraag is op welke fase koppel ik dan het solar systeem in wordt de opbrengst dan alleen verdeeld over de in die fase aangekoppelde groepen?
Antoon Rosé 7 maanden geleden geplaatst
De inverter wordt niet gedimensioneerd aan de hand van de jaaropbrengst, maar aan de hand van het aantal Wp dat je aan panelen neerlegt😉
Dat het voor ons in Nederland een vuistregel is dat je per jaar ongeveer het aantal kWh produceert dat je ook aan Wp hebt liggen is toeval.

Maar goed, de één-fase omvormer (ik heb er een van 5kW).
Technisch maakt het niet uit op welke fase je die aansluit.

Echter....... Zoals je zelf al vermoedt kan de opgewekte elektriciteit alleen gebruikt worden door de op die fase aangesloten groepen (en dus door de daarop aangesloten apparaten).
Alles wat over is gaat richting het net.
Dat klinkt vervelender dan dat het is omdat een meter intern saldeert. Wanneer je verbruik hebt op een fase en teruglevert op een andere fase dan trekt hij dat van elkaar af en registreert het verschil.
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Sorry maar ik begrijp dit nog niet helemaal, wellicht kun je dit nog iets verder toelichten. 

Wij hebben (in onze nieuwe woning) ook een 3-fase meterkast waar ik nog geen ervaring mee heb. De enige wenselijke mogelijkheid die we in de woning hebben is om een omvormer te plaatsen op zolder bij de wasmachine en daar met zo'n apart (groepen)kastje de omvormer via de wasmachinegroep richting meterkast te sturen. 

Begrijp ik je goed dat wanneer onze keukenapparatuur aangesloten is op groepen gekoppeld aan een andere fase dan de wasmachine, dan deze geen gebruik zullen maken van de op dat moment opgewekte stroom door de zonnepanelen? En dan ik dus op hetzelfde moment stroom zal terugleveren aan het net als stroom zal gebruiken van het net voor keukenapparatuur? 

Op dit moment met de huidige salderingsregeling is dat natuurlijk nog niet erg maar mocht dat in de toekomst veranderen wil je volgens mij zoveel mogelijk van de opgewerkte stroom al zelf gebruiken.

Wellicht een hele domme vraag maar ik moet me nog verder gaan verdiepen in deze 3-fase meterkast.
🔥 Gerard Dut 6 maanden geleden geplaatst
Je begrijpt het goed. Je levert de stroom terug op een ander fase dan waarvan je de stroom gebruikt.

De twee laatste regels van Antoon Rose gelden ook als de salderingsregeleling gestopt is.
De meter blijft intern salderen na het stoppen van de regeling.
Vergelijkbaar met de analoge oude meters. (maar dan iets anders)
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Aha, bedankt voor je reactie. Dan begrijp ik die laatste twee regels nu ook beter. Het maakt met een 3-fase meterkast dus uiteindelijk niet uit welke fase opwerkt en welke verbruikt. Er wordt intern gesaldeerd voordat het geregistreerd wordt, waardoor ik dus alsnog door het gehele huis eigen opgewekte stroom kan verbruiken. 

Edit: Hmm, nu begin ik toch weer te twijfelen door het lezen van een ander topic:
https://community.fritts.nl/conversations/schematische-weergave-3-fase-aansluitingen

Als ik het daar lees kan het dus toch wel zijn dat mijn opgewekte stroom van de ene fase niet wordt gebruikt door apparatuur dat draait op de andere 2 fases. Wat dus uiteindelijk negatief zal uitpakken op mijn stroomrekening wanneer de salderingsregeling veranderd.
Jan Huizinga 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb begrepen dat dit de bedoeling was : https://www.enduris.nl/consument/zelf-energie-produceren/zonnepanelen-aansluiten.htm  Lees deze link.
Antoon Rosé 6 maanden geleden geplaatst
@davebuskermolen De drie fases moet je zien als drie aparte stroomaansluitingen. Het is dus correct om te stellen dat stroom die je op één fase opwekt ook alleen door apparaten aangesloten op die fase gebruikt kan worden. Overtollige stroom wordt via die fase naar het net gestuurd (teruggeleverd).

Wanneer je nu op een andere fase stroom verbruikt is dat niet dezelfde stroom als die je teruglevert op de eerste fase, maar omdat de meter alleen het netto verbruik registreert zul je dus niet betalen voor die afgenomen stroom (mits je meer teruglevert dan dat je op de andere twee fases gebruikt).

De meter telt dus het verbruik op alle drie de fase bij elkaar op en trekt daar de teruglevering op alle drie de fases weer vanaf. Dan blijft er netto verbruik of netto teruglevering over.
En betaal je dus nooit op momenten dat je meer produceert dan dat je in totaal gebruikt omdat de meter op die momenten een netto teruglevering zal registreren.

Ik hoop dat het zo duidelijk is.
Dave Buskermolen 6 maanden geleden geplaatst
Het kwartje is gevallen, duidelijke uitleg, dank je wel!
Volgens de link van Jan is het voor het landelijke stroomnet dan goed als de zonnepanelen op op fase 2 worden aangesloten (huisnummer 62). 
Antoon Rosé 6 maanden geleden geplaatst
Ik snap dat men graag wil sturen in de fase waarop jij jouw panelen aansluit, maar ikzelf hou dat liever in eigen hand.
Straks in 2022, als de salderingsregeling op de schop gaat, wil je de inverter op de fase waar je overdag het meeste stroom gebruikt (dus die waar bij. de koelkast, de wasmachine etc. op zit) zodat je zo min mogelijk teruglevert en zoveel mogelijk 'eigen stroom' zelf gebruikt.

Als dat toevallig niet de fase is die uit die formule komt dan weet ik niet of ik mijn meterkast daarvoor ga ombouwen zodat ik alsnog aan die formule kan voldoen.
Ik lever nu terug op fase 1 terwijl dat volgens die formule fase 2 zou moeten zijn.......
🔥 Gerard Dut 6 maanden geleden geplaatst

@antoonros
Het is nu een beetje verwarrend zoals jij het opschrijft. Terugleveren op een andere fase is na afloop van de salderingsregeling vanuit financieel oogpunt niet zo belangrijk. Je vertelt er niet bij waarom je dat toch liefst zoveel wilt voorkomen.
Het antwoord moet dan zijn: ik wil mijn eigen stroom gebruiken en de kans dat je omvormer uitgeschakeld wordt doordat de spanning te hoog wordt, te verminderen.
De zonnestroom verdelen over de fasen is voor iedereen het beste.

Zo kan ik niet kiezen met mijn 1 fase systeem. Terwijl mijn buurman van 3 huizen verderop nog meer panelen heeft dan ik. En we zitten vast op dezelfde fase. Gelukkig in de directe omgeving niet zoveel zonnepanelen. Daar zorgen de bomen wel voor.😂
Antoon Rosé 6 maanden geleden geplaatst
Sorry, ik zie nu hoe ik mijzelf tegenspreek doordat ik verstrikt raak in mijn eigen gedachtenkronkels........

Het maakt idd voor het salderen (nu of straks) niet uit of interne gebruikers wel-of-niet op dezelfde fase aangesloten zitten als de inverter.

Goed trouwens dat je het uitschakelen door te hoge spanning nog even noemt. Als dat voor zou gaan komen dan zou dat een reden kunnen zijn om de inverter naar een andere fase te verhuizen.
Jan Huizinga 6 maanden geleden geplaatst
Bedankt Antoon Rosé  voor de duidelijke  uitleg .👍
Ik wist dit namelijk ook niet en ga dit toch eens bekijken en anders de meterkast aanpassen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 January 2019 om 16:58
Aantal lezers 27
Aantal reacties 12