Aansluiten op 3 fase correct?

Laatste reactie 04/04/2022 20:11 door frank
· Markeren als ongelezen
Andre Sprakel 1 jaar geleden geplaatst
Hallo ben Andre woon in Twente,  afgelopen dinsdag zijn er 13 panelen geïnstalleerd,  JA Vertex 385 wp, met 13 enphase micro omvormers,  nou heb ik ee 3 fase meterkast,  maar ze hebben alles op 1 fase aangesloten, het meetsysteem is enphase envoy metered, heb navraag gedaan bij installateur en hij zegt dat het niet uitmaakt, maar op internet zie ik toch dat ze ct ringen gebruiken en een fase koppelaar of q relais,  kan dit nadelig zijn op een of andere manier?  Ik heb wel mn twijfels, de energie meter geeft tot nu toe aan dat 63 kwh terugeggeleverd wordt,  terwijl  de enphase app aan geeft 80 kwh terug heb geleverd, ik hoor graag jullie mening! Vriendelijke groet Andre 
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Enphase micro-omvormers zijn allemaal 1-fase.
Het Q-relais heb je in 2 uitvoeringen, 1-fase of 3-fase.

Ik neem aan dat jij de 1-fase Q-relais hebt of hebben ze die niet geplaatst? Dacht dat dit noodzakelijk is voor afschakelen.

Als je de metered Envoy hebt, dan horen daar inderdaad meet spoelen bij. Anders had je ook wel de standaard Envoy kunnen kopen.

1-fase omvormers aansluiten op 3-fase meterkast kan gewoon, de kWh-meter bepaald eerst de som van de 3 fases en zal dan de juiste teller ophogen.

Zie je in de app nu niet alleen de opwek?
Want wat je direct in huis verbruikt qua stroom ziet de kWh-meter niet.
Dus van de 80kWh opwek heb je al direct 17kWh verbruikt in huis en dan nog 63kWh teruggeleverd.
reactie op @jefrous:
Andre Sprakel Is het zo als ik alleen maar van 1 fase nu het vebruik kan zien in de app? Want heb volgens meter meer verbruikt dan die aangeeft in de app, en de meter slaat dit ergens apart op en wordt niet direct van totale meterstand afgetrokken 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous Je kan het verbruik niet in de app zien, want je hebt geen meetspoelen!

Je echte verbruik = de afname uit het net + (opwek volgens de app - teruglevering van meter)

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Andre Sprakel 1 jaar geleden geplaatst
Oke hier een paar foto's, q relais zit er niet tussen volgens mij
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Zo te zien inderdaad geen Q-relais.
Maar ook geen meetspoelen om de draden in de groepenkast of aangesloten op de Envoy, om de opwek en teruglevering te meten in de app.

Ik weet niet wat er op jouw offerte gestaan heeft qua welk type Envoy?
Als dat de standaard Envoy was, dan hadden ze die wellicht niet meer en heb je een Envoy metered gekregen zonder de meetspoelen.
reactie op @jefrous:
Andre Sprakel Op de offerte staat envoy metered,  dan mag ik toch ook verwachten dat het correct word gemonteerd,  zal morgen de installateur bellen hier over 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Andre Sprakel 1 jaar geleden geplaatst
Dit is reactie van Enphase:

Als er geen CT's gebruikt worden dan hoeft de Envoy zelf niet driefasig aangesloten te worden, de Envoy communiceert namelijk enkel met de micro's via de L1. Wanneer er bij een driefasesysteem echter wel CT's geplaatst worden dan zal de Envoy inderdaad driefasig aangesloten moeten worden om zo het verbruik/de productie op alle fasen te kunnen meten. 
Bij uw systeem zijn de CT's echter blijkbaar wel geactiveerd, maar niet geplaatst ; het beste kunt u dan ook met uw installateur contact opnemen om of de CT's uit te laten schakelen of om deze alsnog te laten installeren.

Wat betreft de fasekoppelaar, als de productie over meerdere fasen verdeeld is dan is een fasekoppelaar inderdaad noodzakelijk om een goede communicatie te verkrijgen tussen Envoy en micro-omvormers. Als er enkel op 1 fase geproduceerd wordt dan is het niet nodig om een fasekoppelaar te plaatsen. Wat echter in Nederland wel geplaatst moet worden bij gebruik van micro-omvormers uit de IQ-serie is een Q Relay (1 of 3 fasig). In het 3 fase Q Relay zit overigens meteen een fasekoppelaar in ingebouwd.

Installateur gebeld en ze gaan het anders aansluiten in de meterkast binnenkort 
Andre Sprakel 1 jaar geleden geplaatst
Hallo, eindelijk is de installateur er geweest, is maar liefst 4 uur in de meterkast bezig geweest,  en nu geeft de app systeem fout aan dat de meetwaarde niet goed is, zit nu ook een q relais tussen maar die is 1 fase en heb 3 fase meterkast,  totaal zijn er 4 ct ringen geplaatst, er is iets dus weer niet goed gegaan ben ik bang voor
Andre Sprakel 1 jaar geleden geplaatst
Hier een paar foto's,  waar de draden van de panelen de meterkast binnenkomen zit ook een ct ring
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Is er dan na de installatie niet gechecked of alles goed werkte in de app?

Niet dat ik weet of het uitmaakt, maar de manual zegt dat de witte draad op l1• moet zitten en blauw op l1, voor alle 4 de meetspoelen. Bij jouw zit het andersom.

De configuratie van de meetspoelen is ook gedaan, ik zie in de manual wel dat je bij consumption 2 keuzes hebt.

Onderstaand is voor Production, in jouw geval 1 fase. Hetzelfde staat er nog een keer voor consumption, 3 fase bij jouw.
Andre Sprakel 1 jaar geleden geplaatst
Installateur zei dat storing vanzelf weg gaat, maar ja dat is natuurlijk onzin, uiteraard gebeld maar zou er over teruggebeld worden , maar duurt te lang, morgen maar zelf ff weer bellen 
reactie op @andre:
frank roos Is dit toevallig een bedrijf uit Tynaarlo?
5 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 July 2021 om 09:32
Aantal lezers 20
Aantal reacties 9