Aansluiting omvormer op meterkast (probleem aftakking)

Laatste reactie 04/01/2019 22:28 door Harry
· Markeren als ongelezen
Harry Weijs 5 maanden geleden geplaatst
Jullie beschrijven het probleem van een aftakking (in het voorbeeld naar wasmachine en droger) tussen meterkast en omvormer en dat dat kan leiden tot een te hoog amperage in de aftakking. Is het een oplossing om in de aftakking een smeltzekerheid te plaatsen. Die smelt dan als het amperage te hoog wordt.

Ben benieuwd,
Vriendelijke groet,
Harry Weijs
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Dat zou dan een gewone 16A automaat moeten zijn. Het lijkt mij een mogelijkheid, maar uiteindelijk ben ik er geen voorstander van.

Ik ben van mening dat je een inverter op een eigen groep op de meterkast moet willen hebben. Alle andere oplossingen zullen technisch vast OK zijn, maar niemand wil er verantwoordelijkheid voor dragen in het geval er problemen ontstaan
reactie op @antoonros:
Harry Weijs Het gaat om de aftakkingskwestie Een pv-verdeler lost dat niet op, tenminste dat leidt ik af uit jullie reacties. Ik kreeg van een electriciën ook de reactie, dat het plaatsen van een 16 ampère smeltzekerheid (3 fase in mijn geval) in de aftakking afdoende en veilig is. Dus dat zijn twee onafhankelijke deskundige meningen en dan ga ik dat dus doen. Het bespaart mij het leggen van een extra leiding in de gronde van 30 meter.
Dank voor de bijdrage. Meer reacties nog steeds welkom.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Eric Zaal 5 maanden geleden geplaatst
Dit mag onder voorwaarden:
https://www.groepenkastbestellen.nl/blog-pv-verdeler
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Volgens mij wordt er in die blog van groepenkastbestellen een hele belangrijke niet genoemd!
Dat je zo'n PV-verdeler alleen maar mag aansluiten op een plek waar een directe kabel naar de meterkast ligt (dus zonder aftakkingen en andere aansluitingen onderweg.

Ik blijf erbij dat je dit niet zou moeten willen omdat het een glijdende schaal is naar onveilige okkie-bokkie-knutseloplossingen.
Eric Zaal 5 maanden geleden geplaatst
Ben het helemaal met je eens.
Praktijk is echter dat ik veel hoor dat voor deze oplossing gekozen wordt:
1) omdat in veel moderne installaties de wasmachine inderdaad op een aparte groep zit, en het risico daarmee minimaal is.
2) het de zonnepanelen-installateurs fors bespaart op kosten, omdat juist het stuk naar de meterkast vaak hak en breekwerk of lelijke bekabeling oplevert. Een PV verdeler plaatsen is 45 minuten werk.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 January 2019 om 18:07
Aantal lezers 16
Aantal reacties 6