Aantal panelen in 1 string op Noord-West max string spanning of max Impp

Laatste reactie 20/04/2022 08:03 door Bob
· Markeren als ongelezen
Bob Zon 6 maanden geleden geplaatst
Ik ga toch op mijn noord-west dak panelen leggen, denk aan de Jinko Tiger 390 type N. Ik heb gelezen dat de opbrenst op mijn 38graden dak dan zo'n 58% zal zijn, dus maar even rekenen met 60%. Als ik 30 panelen hierop plaats: 30*390wP*0.6 = 7020wP Kan ik deze dan op een Growatt MIN 6000TL-XE aansluiten, max PV: 8100W, max PV spanning: 550V Dit laatste geeft mij nu de vraag, als ik 2 strings van 15 panelen aansluit: De Jinko hebben een Max Power Voltage (VmP) van STC: 36,49 en NOCT van 33,25 resultaat resp. 547.35 en 498.75 Open-circuit Voltage (VoC) STC 43,13 NOCT 40,62V resultaat resp: 646,95 en 609.3V Met welke moet ik rekening houden en wat gebeurd er als de string spanning over de 550V heen gaat? Kan ik op Noord-West anders ook de max current vermenigvuldigen met 60%? Dan krijg ik daar STC 6,41A en NOCT 5,25A Dat is nog wel parallel te zetten op de Growatt met een Max van 12,5A maar dan zitten er maar 7 en 8 panelen in serie, dat is dan weer een erg lage stringspanning lijkt me.
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Vraagje wat is jouw hoofdaansluiting? 1-fase of 3-fase? Want officieel mag je maar 5kW per fase invoeden! Dus eigenlijk zou je naar een 3-fase omvormer moeten kijken en daar zijn de max stringspanningen een stuk hoger. Dat opbrengst percentage heeft niks met max Wp te maken, maar dat is het aantal kWh per jaar wat je opwekt. Max stringspanmning omvormer moet groter zijn dan n*Voc van het paneel +10% (voor koude temperatuur). Als dat voldoet, dan ligt de MPPT spanning meestal/altijd wel in de juiste range. Is de stringspanning hoger dan max, dan start de omvormer niet op en in het slechtste geval zegt die poef! Growatt design tool gebruiken of anders die van GoodWe of SMA en kijken welke max spanning en stroom de tool aangeeft. http://shinedesign.growatt.com/ https://ezdesigner2.semsportal.com/ https://www.sunnydesignweb.com/sdweb/#/Home Maar als je toch parallel zou willen doen, waarom dan niet 3x stringen maken met 10 panelen? Dan zit je qua max stringspanning vast ook goed op deze 1-fase omvormer. Bij te veel stroom van de panelen kapte de omvormer deze gewoon af. Maar ik zou eerder een 3-fase omvormer nemen met 2x15 panelen.
Bob Zon 5 maanden geleden geplaatst
Sorry voor de verteging, bedankt voor je reactie. Ik heb een 1 fase 40A hoofdaansluiting. Ok, 30 panelen gaat hem dus niet lekker worden. Ik heb nog wat ruimte in mijn tuin waar ik voor de kinderen nog een schommel moet maken. Zit nu te denken om hier een kleine overkapping te maken waar ik evt. 6-7 panelen op Zuid-Zuid-Oost kan plaatsen, dat scheelt natuurlijk een mooi stuk wat opbrengst betreft. De Growatt 6000 heeft 2 strings, zit nu te denken om 2x 9 panelen parallel te zetten op mijn Noord-West dak.  En dan de 2e string 6-7 in een string op zuid-zuid-oost (150 graden ZO) Dan met Trina Vertex 395wP, die hebben een wat lagere Voc van 41V en een Impp van 11,62 zou dat parallel geen grote problemen verzorgen op Noord-West?
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Waarom kies je voor panelen met een lagere Voc, maar een hogere Impp als je ze parallel wilt gaan zetten, dat is niet echt logisch. Je wilt juist een paneel met een lagere Impp, zodat ze parallel onder de max van 12,5A van de Growatt omvormer blijft. Met max 9 panelen in een string kan je ook makkelijk met de eerdere panelen aan de gang, dan kom je niet aan de max Voltage. De SMA design tool geeft bij jouw helling en oriëntatie met het Jinko paneel (Impp 10.8A?) een max van 8,4A. Waarom specifiek Growatt? Solis bijvoorbeeld (geen ervaring mee) mag een hogere max stroom hebben per ingang. SMA ook, maar die zijn wel wat duurder en geen 6kW variant.
Bob Zon 5 maanden geleden geplaatst
Tja dit heeft te maken met wat er beschikbaar is voor aardige prijzen, dit ook omdat het rendement op het Noord-West een stuk lager is en ik zo de terugverdientijd een beetje ok wil houden. Growatt: daar heb ik al een omvormer van en in de familie ook 2 stuks die ik in de APP heb, leuk om alles samen te hebben. Daarbij heb ik een 6000W 1 fase weten te kopen voor een goede prijs, maar deze kan natuurlijk nog weg. Ik heb op mijn uitbouw al 2 jaar een nette 6 panelen 405wP string liggen op een Growatt 2500T-LS dit werkt goed. Panelen op 240 graden ZW, helling 10 graden. Die extra omvormer is dan voor het dak en wilde ik ook goed laten werken, zat dus al te denken om anders de bestaande panelen met dat extra rijtje van 6-7 erbij op te zetten (150 graden ZO) maar dan kom ik nog niet verder dan 5195WP max Voor het schuine dak had ik dan een andere omvormer kunnen zoeken. Blijft lastig met de huidige beperkte beschikbaarheid. De max te verwachten stroom op het Noord-west, blijkt dus toch nog wel op de 7,6A te komen. De Max stroom per tracker voor de MIN 6000TL-XE 16A zijn, dat zou dus nog wel kunnen gaan als we aandurven dat de max van deze panelen niet met regelmaat boven de 6,25A uitgaat.  12,5A is namelijk hetgeen hij kan verwerken op 1 tracker In Shinedesign geeft hij voor deze omvormer trouwens: Max DC Input Current13.5(A) Max Short Current Permitted16(A)
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Wel handig dat datasheets en de app? andere zaken zeggen, wat zegt de sticker op de omvormer zelf? Max DC Input Current13.5(A) -> Impp van je panelen (x2 ivm parallel) , op NW zal die max Impp inderdaad nooit gehaald worden. Max Short Current Permitted16(A) -> Ioc van je panelen (x2 ivm parallel), ik durf het niet met zekerheid te zeggen wanneer deze stroom er precies is voor de omvormer. In de SMA tool lijken ze alleen op Impp te checken icm de helling en hoek.
reactie op @jefrous:
Bob Zon Nou toch Jinkos gekregen in Full black 380 wp Ga toch voor het eerste plan 2x 12 in serie op de 2 trackers. Nu zit ik alleen nog te kijken voor het doorlussen, de Jinko panelen hebben in portrait een juncties box links en recht met best een lange kabel. Als die steeds direct naar het naast gelegen paneel doorgelust worden en die kabel blijft langs de paneel rand lopen hebben dan juist niet steeds een inductielus van het halve paneel? Of efficiënter de panelen steeds schuin koppelen al ziet dat er op papier wel gek uit of hebben we dan juist een inductielus van een heel paneel?
5 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Inductielus is het oppervlak wat ontstaat tussen de + en -. Als je met de - of + kabel de kabels van de panelen volgt heb je geen oppervlak, die 2e tekening dus.
reactie op @jefrous:
Bob Zon Zo gaan we het inderdaad doen, zat erover te denken omdat ik op tweakers een kabelpakket zag die ervoor zorgde dat retour dichterbij uit kwam. Maar ik heb de kabel en zo is het veel netter.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Bob Zon Zo gaan we het inderdaad doen, zat erover te denken omdat ik op tweakers een kabelpakket zag die ervoor zorgde dat retour dichterbij uit kwam. Maar ik heb de kabel en zo is het veel netter.
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 March 2022 om 09:29
Aantal lezers 14
Aantal reacties 7