Aarden zonnepanelen vs blikseminslag

Laatste reactie 11/08/2016 06:21 door Paul
· Markeren als ongelezen
Bert van der Meijs 5 jaar geleden geplaatst
Wat zijn de eventuele consequenties bij blikseminslag wanneer je de zonnepanelen aardt met een 6mm2 aardedraad en aansluit op de aardpen van de woning in de meterkast. Het betreft hier een aluminium frame van paneelsteunen op een platdak.

aanvulling per 08-09-2016;

De kernvraag die ik probeerde te formuleren is of het geaard aluminium frame een aantrekkelijke optie voor de bliksem. De weerstand is immers zeer gering en zou je op deze manier de kans op blikseminslag vergroten? We hebben het hier over een plat dak waarbij het frame het hoogste punt is. Lex heeft in zijn presentatie aangegeven dat het aarden primair gedaan wordt om een schrikreactie te voorkomen mocht er door statische elektriciteit of restspanning in het frame aanwezig zijn. Het risico is eerder valgevaar op hoogte dan elektrocutie.
Paul Blauw 5 jaar geleden geplaatst
Bij blikseminslag heb je altijd schade.

Aarden van de panelen is meer voor veiligheid op het dak in geval van brand. Mocht er spanning op de panelen / bedrading staan dan zorgt de aardlek er wel voor dat alles wordt uitgeschakeld en aarding biedt een mogelijkheid (rest) spanning af te voeren.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 April 2016 om 14:56
Aantal lezers 39
Aantal reacties 2