Achterblijvende opbrengst zonnepanelen

Laatste reactie 10/03/2020 12:20 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Arthur Hermsen 2 jaar geleden geplaatst
Hallo, ik heb kort geleden 11 zonnepanelen aan de voorzijde en 2 panelen aan de achterzijde van mijn dak laten installeren. Omvormer SolarEdge 3000H. De 2 panelen aan de achterzijde leveren niets of nauwelijks iets op. Wat kan de reden hiervan zijn? Van een zonnepanelenleverancier hoorde ik dat er een minimale spanning nodig is om de omvormer te laten werken. Met 2 panelen achter lukt dat niet. Klopt het dat de 11 panelen voor en de 2 panelen achter in twee verschillende strings zijn opgedeeld? De 2 panelen achter hebben wellicht een te lage spanning om op te starten, waardoor deze string niets doet? De 2 panelen achter hebben een veel lagere opbrengst dan de 11 panelen voor. Moet het systeem niet opgedeeld worden in bv. een string van 6 en een string van 7 panelen (beide op een aparte MPP-tracker)? Of is er iets anders aan de hand?
Antoon Rosé 2 jaar geleden geplaatst
Zonder verdere details te kennen kan je stellen dat je in een string alleen panelen wil hebben die dezelfde orientatie hebben.
Het klinkt sus logisch om aan te nemen dat die twee panelen idd niet samen met panelen aan de andere zijde van het dak in een string zitten.

Vervolgens neem ik dan aan dat je een omvormer (merk + type?) hebt met twee trackers en daarvoor geldt dan idd dat er eisen worden gesteld aan het minimum en maximum aantal panelen per tracker.

Maar je hebt het erover dat je kan zien wat die twee panelen produceren. Heb je soms ook optimizers? (Hoe zie je dat anders?)

Ofwel, iets meer info geeft waarschijnlijk meer zinnige antwoorden.
Arthur Hermsen 2 jaar geleden geplaatst
Bedankt voor je reactie. De omvormer is van SolarEdge Solar Wave SE3000H. Elk paneel heeft zijn eigen optimizer. In totaal dus 13 optimizers. Via de monitoring app van SolarEdge kan ik de opbrengst van alle 13 panelen aflezen. Hopelijk leidt deze aanvullende info tot zinniger antwoorden!
Gerard Dut 2 jaar geleden geplaatst
Je zou aan de aansluitingen op de omvormer moeten kunnen zien of er op 2 trackers iets is aangesloten. Zelfs in de app moet je het kunnen zien.
Hoe is de oriëntatie van het dak? Eerlijk gezegd snap ik niet waarom je 2 panelen op de andere kant wilt hebben en dat ze je dat offreren. 1 dakvlak lijkt mij veel beter.
reactie op @gerarddut:
Arthur Hermsen Hoe zie je dan in de app of er op twee trackers iets is aangesloten? De oriëntatie op het dak is 11 panelen op de voorzijde (zuidoost) en 2 panelen op de achterzijde (noordwest). Ongeveer een oost-west opstelling dus.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Gerard Dut 2 jaar geleden geplaatst

@arthurhermsen

Dat kun je zien als je bij Layout klikt op logische layout.
reactie op @gerarddut:
Arthur Hermsen Zo te zien zitten alle panelen op één string.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 2 jaar geleden geplaatst
Het is SolarEdge, dus elk paneel heeft een eigen optimizer.
Een SE3000H heeft maar 1 input, dit is geen MPPT/Tracker, want dat regelen de optimizers per paneel.

Het is alleen even de vraag welk type optimizers er geïnstalleerd zijn.
Welke optimizers zijn het? P370 of P404 of P500

Vervolg:
De optimizers moeten samen de vereiste 370-380V opbrengen. En de stroom door de string van 13 optimizers is overal gelijk.

Dat wil zeggen 's morgens ligt ZO in de zon en dan leveren de 11 panelen deze de benodigde 380V, NW ligt in de schaduw en doet dan iets van 3V per optimizer toevoegen.

Maar zodra ZO in de schaduw komt, moeten de 2 NW panelen deze 380V voor hun rekening gaan nemen, maar dat redden ze nooit, max 2x 60V (P370/P500) of 2x 85V (P404).
De overige 260V moet dan van de 11 op ZO komen, ongeveer 24V is dat dan, maar die produceren dan in de schaduw maar iets van 24W (voor het makkelijk rekenen), dus in de totale string loopt dan slechts 1A.
Die 2 in de zon op NW produceren dan slechts 60W! i.p.v. 250W of meer?

2 panelen op NW is dus gewoon veel te weinig.
Onbegrijpelijk dat een installateur dit zo aanlegd en onjuist adviseerd :-(
Arthur Hermsen 2 jaar geleden geplaatst
Jeffrey, heel erg bedankt voor al deze nuttige input. Ik ga het voorleggen aan mijn zonnepaneleninstallateur en wacht af war hij mee komt. Hopelijk is hij bereid om eventueel die twee achterste panelen weer te demonteren. 
Arthur Hermsen 2 jaar geleden geplaatst
Overigens heeft mijn zonnepaneleninstateur naar de monitoringapp van SolarEdge gekeken en ziet hij niets raars. Hij schrijft: De panelen achter doen ca. de helft van de voorkant. Dit ligt in de lijn der verwachting van dit moment van het jaar. Later zal dit meer worden (langer licht). Raar blijft dat op twee of drie dagen de achterste panelen de hele dag volledig zwart bleven en nauwelijks opbrengst gaven, terwijl de voorste panelen er gewoon blauw uit zagen. 
Jeffrey Rous 2 jaar geleden geplaatst
Deels heeft hij gelijk, zodra de dagen langer worden en de zon hoger, zal er op NW meer opwek zijn.

Vraag de volledige rechten die je als klant kan krijgen, dan kan je ook grafieken maken van de optimizer spanning.
Of op de moeilijke manier, alle panelen selecteren en dan rechtermuis en dan Info.

Zie ook de afbeeldingen in dit topic: https://community.fritts.nl/conversations/opbrengst-panelen-bij-licht-matig-bewolkt-weer-beduidend-hoger-dan-bij-een-zonnige-dag

Dan zal je zien dat die 2 op NW lange tijd op max output staan en dat de overige 11 dus die hogere spanning moeten genereren bij maar weinig Watt, wat dus resulteert is weinig stroom en dus minder opwek voor de 2 NW panelen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 March 2020 om 14:00
Aantal lezers 23
Aantal reacties 9