Advies centrale omvormer of micro omvormers

Laatste reactie 31/07/2021 20:39 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Davide Indaco 1 jaar geleden geplaatst
Hi! 

Ik zou graag jullie deskundig advies willen hebben over onderstaande:


We hebben 2 verschillende offertes gehad van 2 verschillende bedrijven, die allebei iets anders beweren:


-Leverancier 1: 

11x Sunpower Maxeon 3 panelen met een centrale SMA omvormer met Shadefix. Zij geven aan bewust niet de micro omvormers aan te bieden vanwege de kwetsbare elektronica op het dak. Daarnaast zeggen ze dat de samenwerking van Sunpower met Enphase niet goed genoeg is qua service...

Ze geven aan dat de SMA omvormer gemaakt is om minstens 20 jaar mee te gaan. SMA biedt echter maar 10 jaar garantie.

Deze leverancier plaatst 7 panelen in portrait boven de dakramen, dicht bij de (gemetselde) nok en de 4 in landscape eronder.


- Leverancier 2:

10 x Sunpower Maxeon 5 panelen met Enphase micro omvormers. Zij geven aan hier betere ervaringen mee te hebben dan een centrale omvormer. Het systeem schijnt brandveiliger te zijn, efficiënter en daarbij is er 25 jaar garantie tov de 10 jaar die SMA op hun omvormer aanbiedt.

Deze leverancier plaatst de panelen in landscape boven en onder de dakramen en 2 er tussen. Vanwege de grotere afmeting van de Maxeon 5 moeten ze wel in landscape, maar daarbij adviseren ze ook niet zo dichtbij de nok te plaatsen vanwege turbulentie en slechtere bevestiging vanwege de gemetselde nok. Leverancier 1 zegt dat dit geen probleem is. Er is circa 180CM ruimte tussen het dakraam en de nok.


Geen idee wie te geloven. Ik heb enkele foto's toegevoegd als referentie. Graag jullie gedachten en advies! :)


Alvast dank!!

Rick de Wit 1 jaar geleden geplaatst
...minimaal een cm of 20 a 25 ónder de onderrand van de nokpan is aan te bevelen ivm inderdaad windvang. 
Gerard Dut 1 jaar geleden geplaatst
Hier spelen meer zaken. Ik zie niet dat er ergens veel schaduw is. Ik zie alleen een pijpje die misschien wel naar de nok verplaatst kan worden. Nog mooier aan de andere kant van het dak. Dan heb je die dure micro omvormers ook echt niet meer nodig.

25 jaar garantie lijkt mooi, maar als die dingen  echt slecht zijn en je hebt die garantie nodig, is de firma allang failliet.


Dan de panelen van een andere maat. Inderdaad wordt er geadviseerd om een dakpan van de nok af te blijven. Dat heb ik ook niet. Ongeveer 10 cm onder de nok en dat gaat al jaren goed. Ik zit ook niet aan de kust en zit tussen veel bebouwing en bomen.

Als ik zou mogen kiezen zou ik voor de 2 rijen gaan. Twee panelen in portrait tussen de ramen vind ik verschrikkelijk op zo'n mooi oud huis.
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Tja, waarom Sunpower panelen?
Voor 1 Sunpower paneel koop je 3x een Longi 455Wp à 169 per stuk?
Ik vraag me af of je onder dat dakraam bij de pijp of je daar wel tussendoor past met een paneel...Meet dat eens op vanuit het dakraam en dan ~10cm boven de pannen.
Geen idee waar dat pijp voor dient, als het alleen ontluchting is kan je die vervangen door een ontluchtings dakpan?
Dakpannen opmeten en tellen, passen er ook niet 2 panelen in landscape tussen de 2 dakramen?
Patrick Looys 1 jaar geleden geplaatst
Sluit mij aan bij @gerarddut​ en @jefrous​. 

Hou het netjes op 2 gelijke rijen zonder panelen er tussen en kies gewoon voor wat betaalbaarders. Gewoon lekker netjes terugverdiend, zodat je binnen een lekkere termijn (5 a 8 jaar) daadwerkelijk financieel voordeel hebt ipv er ergens tussen de 10 en 15 jaar op te moeten wachten (als je er dan nog woont, en dan heb je er niks aan gehad).
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 July 2021 om 11:03
Aantal lezers 17
Aantal reacties 5