Advies gevraagd beweegbare zonnepanelen

Laatste reactie 05/01/2019 12:53 door Eric
· Markeren als ongelezen
- Breugem 7 maanden geleden geplaatst
Aangezien hier een groep ervaringsdeskundigen zitten m.b.t.. het gebruik van zonnepanelen, willen wij jullie graag vragen wat jullie van ons idee vinden en wat jullie als positieve en negatieve aspecten zien.

We zijn een groep van zes studenten van de studie Luchtvaarttechnologie te Delft en doen een onderzoek naar bewegende zonnepanelen op schuine daken in de oost – west richting (aangezien deze richting het minst efficiënt is om zonnepanelen op te plaatsen). Het ontworpen concept volgt gedurende de dag de zon en zal daarmee de efficiëntie van de zonnepanelen verhogen.

Tot nu toe komen we met ons concept uit op drie problemen:

    Vergunningen: zonnepanelen worden op dit moment vrijgesteld van vergunningen als ze de lijn van het dak volgen. Dat is bij ons concept niet meer het geval. Hiervoor zijn we al informatie aan het verzamelen binnen gemeentes.
    De installatie kosten van een bewegend systeem zullen hoger liggen dan van het huidige montage materiaal van een zonnepaneel.
    Het huidige montagemateriaal is niet duur en onverslijtbaar. In een bewegend systeem is er meer kans op benodigd onderhoud en mogelijk eerder een mankement.

Tegenover de laatste twee problemen staat natuurlijk wel dat de efficiëntie van de zonnepanelen omhooggaat.

Graag horen wij wat jullie van het idee vinden, of er meer "problemen" zijn waar wij rekening mee moeten houden en of jullie denken of er een markt is weggelegd voor deze bewegende zonnepanelen.
jan ringersma 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb nu 16 panelen,die mijn energie verbruik dekken ( 8 oost  8 west )
Zou ik dat op een beweegbaar platvorm willen hebben,dan heb ik een scherm nodig van 8 x 3 meter
Op het platteland zou dit ideaal zijn maar voor in de stad zie ik dit niet zo gauw gebeuren

Meedraaien met de zon zouden er misschien minder panelen nodig zijn maar toch nog een groot vlak hebben
reactie op @janringersma:
Teake De Jong Op daken van huizen lijkt het mij idd niet rendabel om panelen te plaatsen die meedraaien met de zon of anders..., om de invalhoek per jaargetijde te wijzigen voor een betete instraling. 
Ik verwacht dat de installatie kosten tig malen hoger zijn dan de meeropbrengst, nog maar te zwijgen over het onderhoud van de bewegende delen en de aandrijving hiervan. 
Ik denk dat de grote velden met panelen eenvoudiger bewegend te maken zijn en dan denk ik aan een stangenstelsel en aandrijving wat ook wel gebruikt wordt in de kassenbouw om bentilatie ruiten te openen. 
Onderhoud op het veld is ook duidelijk eenvoudiger dan drie-vier hoog op een schuin dak. 
Teake
5 maanden geleden

Beantwoorden

Eric Zaal 5 maanden geleden geplaatst
Bewegende panelen zullen (dat zullen jullie uitgerekend hebben) zo'n 20-30%? meer energie opleveren, en grote voordeel is denk ik dat die winst voornamelijk zit in vroege en late uurtjes.
Ikzelf heb ervoor gekozen 20% meer panelen te plaatsen, dat is op de kosten van 12 panelen, overzienbaar. Ik ben bang dat een mechaniek, dat stormvast 10 panelen op een plat dak kan draaien zo zwaar wordt, dat er een bouwvergunning  en mogelijk aanpassing nodig zou zijn, tenzij je hele kleine panelen neemt die allemaal afzonderlijk gestuurd worden.

In open veld wordt eea wel toegepast, maar ik heb het voor een dak opstelling nog niet gezien.

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 November 2018 om 14:56
Aantal lezers 23
Aantal reacties 4