Advies gevraagd over omvormer

Laatste reactie 20/07/2022 08:40 door Antoon
· Markeren als ongelezen
W. B. 1 maand geleden geplaatst
Beste forumleden,  wij zijn nieuw op dit forum en hebben een vraag. We hebben 15 zonnepanelen Jinko Solar 380WP (totaal 5700 Wattpiek, max. aangegeven opbrengst door de leverancier: 4300KWH/jaar) met een 1-fase omvormer GoodWe 4200Watt en een 3 fase aansluiting in de groepenkast (3x25A). De opbrengst van onze panelen wordt regelmatig afgetopt tot 42kW. Zie bijgevoegde foto. We vragen ons af of deze configuratie de meest optimale is mbt onze wensen. We willen nl. zoveel mogelijk van onze eigen opgewekte stroom gebruiken in ons huishouden en dus zo min mogelijk van het net betrekken. Is de omvormer wel zwaar genoeg? Is de huidige situatie wel veilig met een omvormer die regelmatig op maximaal moet presteren (regelmatig aftopping)? Is een 1 fase omvormer een logische keuze met een 3 fase aansluiting in de meterkast? We zijn benieuwd naar jullie reacties! Alvast heel hartelijk dank!
Jeffrey Rous 4 weken geleden geplaatst
De 15 panelen liggen allemaal in dezelfde oriëntatie en helling? Ik neem aan verdeeld over 2 stringen. Tja, het topt wat af. Maar het verlies hiervan zal hooguit 2kWh zijn (gok ik). De omvormer kan er in iedergeval tegen. Het had ook een 5kW 3-fase omvormer kunnen zijn met alle 15 in 1 string (als alle 15 op dezelfde oriëntatie liggen), echter die omvormer is flink duurder. Ik weet de afstand omvormer meterkast niet, wellicht was een 3-fase aansluiting bij de omvormer krijgen ook duurder als er al een 1-fase groep (wasmachine) zit. Al met al vragen en overwegingen die voor plaatsing gedaan hadden moeten worden 🙈 Voor de kWH-meter maakt het niet uit, die zou het moeten verrekend tussen de 3 fases.
W. B. 4 weken geleden geplaatst
Dag Jeffrey, De panelen liggen allemaal op zuid en hebben dezelfde helling. Wel is het zo dat er schaduwvorming is op 3 panelen, nu vanaf plm. 15:00, maar dat tijdstip varieert natuurlijk gedurende de seizoenen. Bij de omvormer komen 2 zwarte en 2 rode kabels binnen, dus ik neem aan dat we 2 strings hebben. Hoeveel panelen hier per string aan gekoppeld zijn weet ik niet. De groepenkast is totaal vervangen en de afstand omvormer-groepenkast is plm 15 meter, maar nieuwe kabels trekken is relatief eenvoudig. Daarnaast blijft het feit dat we nu een 1-fase omvormer hebben op een 3-fase groepenkast, waardoor we op 1 fase terugleveren terwijl we tegelijkertijd op de andere 2 van het net verbruiken. Terugleveren levert nu nog iets op maar over een paar jaar (wellicht) niets meer.
Jeffrey Rous 4 weken geleden geplaatst
Om te weten hoeveel panelen elke string heeft kan je naar de stringspanning kijkenvan beide stringen, als die ongeveer 30V schelen van elkaar zal het 7 om 8 panelen zijn. Hmm, als alles vervangen is en het relatief eenvoudig was een nieuwe 5 aderige kabel aan te leggen dan was een 5kW 3-fase omvormer wellicht de betere keuze geweest, maar wel duurder.
Antoon Rosé 3 weken geleden geplaatst
W.B. wrote: "waardoor we op 1 fase terugleveren terwijl we tegelijkertijd op de andere 2 van het net verbruiken." Dat is geen probleem: @jefrous​ wrote: "Voor de kWH-meter maakt het niet uit, die zou het moeten verrekend tussen de 3 fases." De netmeter saldeert intern, en telt alleen wat je in totaal, dus over de drie fases samen, afneemt of teruglevert. Je hebt dus geen (financieel) nadeel van het feit dat je op één fase teruglevert terwijl je vanaf twee andere fases afneemt. In mijn ogen is een 3-fase inverter alleen zinvol/noodzakelijk in de volgende gevallen: - Je kunt meer dan 5kW terugleveren. Omdat je maar 5kW per fase mag terugleveren bestaan er geen 1-fase inverters >5kW - Vanwege specifieke technische redenen. Ik zou kunnen denken aan een heel lange afstand tussen inverter en meterkast waarbij het spanningsverlies (door de hogere stroom) dusdanig groot wordt dat je die stroom wil verdelen over  drie fases. Of wanneer je nog smeltzekeringen hebt in de huisaansluiting waardoor je, vanwege de selectiviteit, eigenlijk geen 5kW op één fase aan kan sluiten. In alle andere gevallen zie ik in een 3-fase installatie, vanwege de hogere prijs en grotere complexiteit, geen voordelen boven een 1-fase installatie.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 July 2022 om 12:47
Aantal lezers 11
Aantal reacties 5