Advies legplan/omvormer keuze gevraagd

Laatste reactie 02/12/2021 07:12 door Antoon
· Markeren als ongelezen
1 jaar geleden geplaatst
Hoi,

Ik ben aan het twijfelen tussen Solaredge en APSystem voor onze nieuwe zonnepanelen. Solaredge vanwege een betrouwbaar track record en APSystem vanwege hun micro omvormer systeem.

Legplan:
Totaal 12 x 385 JA Solar blackwhite zonnepanelen

Keuze omvromers:
Solaredge SE 3680HD wave icm P505 optimizers
APSystem 6x DS3L micro-omvormers

Oostzijde huis:
4 stuks portrait oost georienteerd 10 graden opstelling (op dakkapel)
2 stuks boven de dakkapel in landscape 37 graden

Westzijde huis:
4 stuks portrait west georienteerd 10 graden opstelling (op dakkapel)
2 stuks boven de dakkapel in landscape 37 graden

Schaduw: 
- schoorsteen
- dakrand huis

Twijfels....
Solaredge:
Heeft 380V nodig om omvormer op te starten. Gaat dit goed werken met 6 panelen oost en6 panelen west? Hoeveel verlies ga ik krijgen door stand van de zon en eventuele schaduwvorming/te weinig panelen die voldoende licht vangen zodat het systeem goedwerkt?

APSystem:
Lijkt mij een wat onbekender bedrijf met minder track record en een minder goed uitziende app. Klopt mijn theorie dat de micro-omvormers meer opbrengst zouden moeten hebben omdat deze niet afhankelijk zijn van elkaar en dus eerder "aan gaan" en stroom gaan opwekken?

Vraag:

Wie kan mij vanuit ervaring of goede onderbouwing adviseren wat de beste opbrengst heeft en of er een verschil zit in betrouwbaarheid? Ik denk dat het verschil in opbrengst voornamelijk in de ochtenden en einde van de dagen zit,
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Je geeft in mijn ogen zelf het antwoord al: "Ik denk dat het verschil in opbrengst voornamelijk in de ochtenden en einde van de dagen zit". Zoek eens een aantal grafieken op van de productie van oost-west systemen. Ik denk dat je tot de conclusie gaat komen dat iedere Euro die je (extra) uitgeeft om op die momenten een betere productie te genereren, weggegooid geld is. Als ik het zo hoor zou ik optimizers links laten liggen en gaan voor een veel goedkopere 2 MPPT string-inverter (al dan niet van een volgens jou betrouwbaar merk) en het verlies aan het begin en aan het einde van de dag voor lief nemen.
reactie op @antoonros:
Hoi, In mijn geval is het Solaredge systeem 350 euro duurder dan het APS micro inverter systeem.... En ivm schaduwval van de dakrand en schoorsteen zie ik een string niet zo zitten...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Nogmaals: Je schrijft  "Ik denk dat het verschil in opbrengst voornamelijk in de ochtenden en einde van de dagen zit" (Ik neem aan dat je hier doelt op de schaduwval van de dakrand en schoorsteen). De productie op die momenten is toch al weinig. Waarom moeilijk doen om van weinig een beetje meer te maken? Mijn advies is om het grootste deel van de potentiele opbrengst op een simpele/goedkope manier te pakken en neem voor lief dat je een klein beetje potentiele opbrengst laat liggen. Zeg maar de 80/20 regel: met 20% van de kosten pak je 80% van de opbrengst. Of noem het laaghangend fruit, die laatste paar appels hoog in de boom zijn veel moeilijker te pakken. Als de schaduw midden op de dag zou optreden was het een ander verhaal.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Rick de Wit 1 jaar geleden geplaatst
Oost West systeem geeft betere gespreide opwekking over de hele dag (dan alleen op Zuid)  voor eigen direct energieverbruik, en is dus zinvoller bij afbouwen salderingsregeling. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 November 2021 om 09:42
Aantal lezers 14
Aantal reacties 3