Advies legplan (Oost-west orientatie?)

Laatste reactie 01/07/2020 11:30 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Kim Geelen 3 weken geleden geplaatst
Wij zijn ons aan het oriënteren op de plaatsing van zonnepanelen op ons plat dak op ongeveer 9 meter hoogte (zie afbeelding voor overige afmetingen). Dak is nagenoeg georiënteerd op het zuiden, alleen dakvensters net iets uit het midden van het dak als obstakels. We hebben 3 offertes ontvangen, maar gaandeweg zijn we tot extra inzichten gekomen en nu twijfelen we over het beste legplan.

Standaard komen alle leveranciers op 8 panelen gericht op (nagenoeg)het zuiden. 

Na offerte 1 ben ik nog eens verder gaan lezen op het internet en las dat op een plat dak wellicht een Oost-West oriëntatie optimaler zou kunnen zijn (wellicht mogelijk om meer panelen te plaatsen, opbrengst gespreid op de dag).
Leverancier 2 kwam zelf ook met de opstelling van 8 panelen op het zuiden. Ik opperde het idee om ook naar Oost-west oriëntatie te kijken. Door de dakvensters is het dak als het ware opgedeeld in 2 vlakken. In 1 vlak passen de zonnepanelen het best georiënteerd naar het zuiden (dakvlak aan de 'zuidkant'). Op het dakvlak aan de 'noordkant' passen 4 panelen gericht op het zuiden OF 2 panelen naar het oosten en 4 panelen naar het westen (of andersom). Offerte 2 is dus gemaakt op basis van 4 panelen gericht op het zuiden, 2 op het oosten en 4 op het westen.
In het gesprek met leverancier 3 stelde ik dit ook voor, maar hij stelde dat dit niet mogelijk was omdat er slechts 2 panelen op het oosten gericht zijn en dit ervoor zou zorgen dat de opstartspanning van de omvormer niet gehaald wordt. 
Hier kwamen we dus weer uit op 8 panelen gericht op het zuiden.

Deze twee verschillende legplannen staan bij dit bericht (als het goed is ;) )

Daarna nog navraag gedaan bij leverancier 2 en hij bleef erbij dat de opstelling met 2 panelen op het oosten ook kon aangezien er gebruik werd gemaakt van '1-fase'. Volgens hem werkt dit alleen niet bij een 3 fase-aansluiting. 

Leverancier 2 en 3 spreken elkaar dus tegen. Bij leverancier 1 hebben we dit voorstel nog niet gedaan. Maar wat klopt nu? Ik kan het ook niet helemaal terugvinden op het internet. Ik lees wel dat er vaak een minimaal aantal panelen aangesloten moeten zijn ivm de opstartspanning. Maar is dit ook nog relevant als de panelen nagenoeg vlak liggen (10-15graden) zoals op een plat dak vaak is? 
We zouden ook van micro-omvormers (enphase) gebruik kunnen maken dan maakt het uiteraard niet meer uit, maar dit is ook weer duurder.

Kijkend naar ons dak wat zijn dan volgens jullie de mogelijkheden en wat zouden jullie adviseren? 
Ik laat het type panelen, omvormers enz nog even buiten beschouwing, aangezien het volgens mij begint met het juiste legplan. Daarna volgt de rest.

Alvast bedankt voor het meedenken!
Antoon Rosé 3 weken geleden geplaatst
Als eerste denk ik dat je met 8 of 10 panelen niet hoeft na te denken over een 3-fase inverter. Die is alleen interessant bij >5kWp en daar kom je nooit aan.

Optimizers moet je ook niet over nadenken als je geen schaduw hebt.

Bij een 1-fase inverter heb je nog de keuze uit 1 MPPT of 2 MPPT's, maar met 8 tot 10 panelen kom je nauwelijks aan de optimale stringspanning van 1 MPPT, dus ik zou ook niet naar een 2 MPPT inverter kijken.

Dus, een 1 MPPT, 1-fase inverter. In dat geval is het wenselijk dat alle panelen van de string gelijk georienteerd zijn omdat ze elkaar anders tegenwerken.
Ik denk dus dat je het beste kunt gaan voor alle panelen in dezelfde richting als 8 panelen op zuid het meeste is dat je kwijt kan.

Maar, waarom geen complete oost-west setup met de panelen portrait?
Dan kan je op het zuidelijke deel 6 panelen kwijt en op het noordelijke deel misschien wel 8.
In dat geval zou je twee strings van 6 panelen kunnen maken en is een 2 MPPT 1-fase inverter een optie (en heb je 14 panelen i.p.v. 8 of 10 en het voordeel van een beter over de dag verdeelde productie).
Dit zou ik alleen overwegen indien je ook aar 12 of 14 panelen wilt/kunt gaan want anders blijft de stringspanning geoon te laag.
Gerard Dut 3 weken geleden geplaatst
Waarom niet alles oost/west. en dan dakjes /\ in portrait. 6 op de noordkant en 4 op de zuidkant. De 6 op de noordkant zo ver als mogelijk naar het noorden. Afhankelijk van de hoogte van de dakkoepels.
Alleen de dakkoepels kunnen in de winter nog (bijna niet) schaduw op kunnen leveren.

Edit: bericht van Antoon pas na mijn posten gelezen. Ongeveer gelijkertijd getikt.
🔥 Patrick Looys 3 weken geleden geplaatst
Aangezien de salderings regeling per 2023 afgebouwt gaat worden, is (zeker als je de mogelijkheid/keus hebt) een O-W opstelling zinvoller dan een Z opstelling. 

Dit omdat je bij een O-W opstelling inderdaad een langere spreiding/periode op de dag hebt on van je eigen opgewekte stroom gebruik te maken. En dat is op termijn vanaf 2023 gunstiger dan (zoals tot nu gedaan wordt) een zo groot mogelijke opwek/opbrengst creeren over een kortere periode, zoals gebeurt met al je panelen op Z. 

johannes visser 3 weken geleden geplaatst
Hoi Kim,
sinds kort draaid hier een kleine n/o-z/w installatie.
Deze geeft zeer positieve resultaten te zien.
En zeker gezien het wegvallen van de salderingregeling is dit een prima optie.
Over de gehele dag een mooi constante opbrengst.
Dus als een o / w installatie tot de mogelijkheden behoort, zou ik die zeker overwegen.
Johannes.
Kim Geelen 2 weken geleden geplaatst
@antoonros @gerarddut @patricklooys @johannesvisser 
Bedankt voor alle reacties tot nu toe! We willen inderdaad gaan kijken naar de optie voor 10 / 12 / 14 panelen Oost-West en dan in portrait stand. Maar hoe kan het dat geen enkele leverancier dit zelf oppert? We hebben ze natuurlijk niet allemaal over de vloer gehad, maar de 3 leveranciers die een offerte voor ons hebben gemaakt praten überhaupt niet over een andere opstelling dan zuid en landscape. Ik heb het gevoel dat ze niet echt 'out-of-the-box' (willen) denken. Ben dan ook erg benieuwd wat hun reactie zal zijn als ik dit voor ga stellen.

Montagesystemen voor o-w en portrait lijken er niet veel te zijn. Kennen jullie goede systemen en volgens mij zijn deze ook altijd duurder? Dat zorgt natuurlijk weer voor een langere terugverdientijd.

Ik heb wel ergens gelezen dat portrait geplaatste panelen meer last hebben van de vervuiling die zich onderaan het paneel ophoopt. -> Landscape geplaatste zonnepanelen hebben minder last van vuil dan portrait geplaatste panelen. Het vuil en stof zal aan de onderkant van het paneel gaan ophopen waardoor er in een portrait situatie alle string hinder gaan ondervinden. Bij landscape montage heeft alleen de onderste string last van het vuil, de bovenste strings blijven gewoon functioneren.
Hoe is dit in de praktijk?

We willen sowieso gebruik maken van een omvormer met optimizers. Niet alleen qua schaduw, maar ook voor een veiliger systeem. Dan blijft een beetje de vraag wat het minimaal aantal panelen per orientatie moet zijn (ivm de opstartspanning). In geval van 10 panelen zouden dit er 5 zijn per orientatie. Is dit genoeg?
reactie op @kimgeelen:
Mark Broers Waarom denk je dat optimizers veiliger zijn? Heeft de installateur dat aangegeven?2 weken geleden

Beantwoorden

Kim Geelen @markbroers ja de installateurs vertelden dit. Maar wellicht dat dit verhaal meer slaat op het type omvormer dan op de optimizers. Ivm met de hoge spanning en in geval dat er iets mis zou gaan dat een solaredge omvormer dan uitschakelt. Ook in geval van brand bijvoorbeeld. Ik meende ook gelezen te hebben dat dit in bijvoorbeeld Duitsland een eis is. En dat wellicht verzekeringsmaatschappijen dit gaan eisen. 
2 weken geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Iedere inverter schakelt uit indien de netspanning wegvalt en ook als de netspanning boven de 253V komt. Dat is ook in NL een eis (van de netbeheerders).

Hoe een inverter brand zou moeten detecteren weet ik niet, maar ik begreep (van mijn buurman die brandweerman is) dat ze bij een woningbrand zo snel mogelijk de hoofdschakelaar van de meterkast uitzetten.
In dat geval gaat ook de inverter uit.
Dit lijkt mij niet een specifiek pluspunt van Solaredge.
2 weken geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous Ik denk dat men dan refereert aan 'Safe DC' van SolarEdge, dus bij uitgeschakelde omvormer (door welke reden dan ook), dat elke optimizer terugvalt naar een output van ~1V.

Alleen bij een defecte optimizer laat deze vaak de paneelspanning volledig door, dus tja, echt helemaal 'Safe' is dat dan dus niet echt..... 🙈

Of wellicht heeft men het dan over de vlamboog detectie, welke trouwens default uit staat in de SolarEdge omvormer! 😳
2 weken geleden

Beantwoorden

Kim Geelen @jefrous dat zijn inderdaad de punten die zijn genoemd ivm de veiligheid
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Jan Huizinga 2 weken geleden geplaatst
Kim Geelen schreef:
We willen sowieso gebruik maken van een omvormer met optimizers. Niet alleen qua schaduw, maar ook voor een veiliger systeem.

Ook een systeem zonder optimizers kan veilig zijn ( en goedkoper)  ,als het maar goed is aangelegd.
Tenslotte zijn alle systemen CE gekeurd anders mogen ze in Nederland niet verkocht worden. 
Antoon Rosé 2 weken geleden geplaatst
"We willen sowieso gebruik maken van een omvormer met optimizers. Niet alleen qua schaduw, maar ook voor een veiliger systeem."
Een systeem met optimizers is niet veiliger dan een systeem zonder!
Schaduw -indien aanwezig- is een valide argument voor optimizers. Veiligheid niet.

De ontwerpregels voor een systeem met- en een systeem zonder optimizers zijn verschillend.
Bij een systeem zonder optimizers gebruik je een eenvoudige string-inverter. Deze heeft een aantal parameters waar je rekening mee moet houden (in willekeurige volgorde):
Inverter
- Max. DC vermogen
- Opstartspanning
- Max. DC spanning
- Optimale DC spanning

Panelen
- Max. vermogen in Wp
- Open circuit spanning, Voc
- Spanning bij max. vermogen, Vmp

Dus laten we beginnen met een systeem van 12 panelen van 325Wp en deze in 2 strings van 6 (orientatie maakt hier nog niet uit).
- 12x 325Wp = 3900Wp. Mijn gevoel zegt dat een 3600W, 2 MPPT inverter hier bij moet passen.

De specs van een willekeurige 3600W, 2 MPPT inverter (gegevens uit datasheet):
- Max. DC vermogen: 4680W
- Opstartspanning: 80V
- Max. DC spanning: 600V
- Optimale DC spanning: 360V

Nu de panelen, van een willekeurig 325Wp paneel  (gegevens uit datasheet):
- Max. vermogen in Wp: 325Wp
- Open circuit spanning, Voc: 40,87V
- Spanning bij max. vermogen, Vmp: 33,97V

Nou, daar gaan we:
- 12x 325Wp = 3900Wp. Dit is minder dan het max. DC vermogen van de inverter, dus OK.
- We gaan 2 strings maken van 6 panelen. De open circuit spanning van een string is dus 6x 40,87V = 245V. Hierop doen we een positive correctie van 10% omdat Voc stijgt bij lagere temperatuur, dus 270V. Dit is ruim onder de 600V max. DC spanning, dus OK en ook ruim boven de 80V opstartspanning, dus ook OK.
- Als laastste de optimale DC spanning van 360V. Hiervoor kijken we naar Vmp. 6x 33,97V = 204V. T.o.v. van de 360V aan de lage kant, dus niet optimaal, maar het gaat werken.

Dit voorbeeld geeft twee zaken goed weer:
Strings van <6 panelen zijn eigenlijk te klein tegenwoordig. Dat heeft te maken met de lage spanningen van de huidige panelen,
Als je panelen kan vinden met een hogere spanning, dan zou het wel kunnen.
Maar 2x 5 panelen vind ik aan de krappe kant.

Op de inverter uit het voorbeeld kan je ook zonder problemen 14 panelen zetten in twee strings van 7 en een oost-west opstelling van 2x 8 panelen zou ik ook nog wel aandurven.

Misschien dat @jefrous​ nog iets over een systeem met optimizers wil zeggen.

Dan nog even over die O-W portrait systemen. Ik zie dat ValkPro ze heeft:
https://www.valksolarsystems.com/nl/pv-montage-systemen/platte-daken/portrait
Wellicht dat de meerprijs geen probleem meer is indien blijkt dat optimizers niet noodzakelijk zijn.

Als dat verhaal van vervuiling al waar is (ik ken het niet), dan mag het met een plat dak natuurlijk nooit een probleem zijn om af en toe even met een sponsje dat vuil weg te halen.
Als het al nodig is, is 1 of 2x per jaar altijd voldoende.
Nico Ligthart 2 weken geleden geplaatst
Zonnepanelen oost/west, ik heb er 7 aan iedere kant,op 3 graden (west naar zuid) na staat mijn huis met de nok pal noord/zuid.
Als ik de curve zie van een hele dag zon waarvan op de westkant de schaduw van een boom na 18:00u  op de panelen valt zou je toch zeggen dat een groot deel van de dag de curve voor en na de middag ongeveer gelijk moet zijn. Dit is niet zo, 's middags is de opbrengst plm 10-15% minder dan 's morgens gezien de curve. Zou dit door de reflectie van de boom kunnen komen of zouden er meer oorzaken kunnen zijn. Er zijn geen optimizers geplaatst.
reactie op @nicoligthart:
Antoon Rosé Doordat het 's-middags warmer is dan in de ochtend?
Pmax neemt af met toenemende temp.
2 weken geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
5 panelen oost en 5 panelen west, eigenlijk zou je met SolarEdge minimaal 6 of 8 panelen per kant moeten hebben (zie datasheet optimizers).

Echter als de helling waaronder de panelen op het platte dak komen te liggen maar 15° is zal dat wel loslopen. Ik zou alleen wel de 85V output optimizers toepassen, zodat de 5 panelen van een oriëntatie zelfstandig dan de benodigde 380V kunnen genereren.

Dan ben je niet afhankelijk van de andere oriëntatie, zoals dat het geval is met 5x een 60V output optimizer. Want dan kom je nog 80V te kort welke door de andere oriëntatie gegenereerd moet worden en die liggen langer in de schaduw waardoor de zon kant te maken krijgt met een opwek beperking.
🔥 Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Is onderstaande configuratie niet haalbaar met 12 panelen? 6 op Oost en 6 op West?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 June 2020 om 20:31
Aantal lezers 27
Aantal reacties 17