Advies optimizers

Laatste reactie 28/05/2019 11:50 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Thomas Gerards 3 maanden geleden geplaatst
Goedeavond,

Ik ben al een tijdje bezig met een legplan. Ik ben al een heel eind, maar ik blijf twijfelen over het plaatsen van optimizers. Graag jullie advies.
Het dak ligt op de richting Zuid-west met een hoek van 35 graden, prima dus. Ik wil 8 panelen plaatsen, allen landscape. 3 boven, 3 onder en 2 op de dakkapel.
Nu zit ik met het volgende. Door de ligging op zuidwest komt pas in de loop van de ochtend direct zonlicht op de panelen, een uur of 10 de eerste stralen. Eerst op de bovenste panelen en pas om half 12 's morgens liggen de panelen onder de dakkapel in de zon. Rest van de middag en avond nergens last van schaduw.
Ik krijg nu van veel bedrijven het advies voor optimizers te kiezen, maar zelf vraag ik me af of ik het geringe verlies in de ochtend niet voor lief moet nemen en het geld van de optimizers op zak moet houden. Ik hoor graag wat jullie hiervan denken. Bedankt alvast
Thomas Gerards 3 maanden geleden geplaatst
Moment van de foto is rond half 12 's morgens genomen op het schaduw spel te laten zien.
jan ringersma 3 maanden geleden geplaatst
hoi thomas
ik heb panelen op oost en west
s,morgens heb ik 20 minuten last van de dakkapel van mijn buren.
op dat feit werd mij solardedge en optimizers aanbevolen.
ik heb dat niet opgevolgd en voor een goodwe omvormer gekozen
ik neem de iets mindere opbrengst voor lief
                                 succes jan
Gerard Dut 3 maanden geleden geplaatst
Ik zou niet gaan twijfelen over wel of niet optimizers. Je hebt de panelen sowieso de gehele dag op verschillende hoeken tov de zon liggen. Dus de gehele dag krijg je verschillen.
Kunnen er geen panelen naast de dakkapel? Of liggen ze dan op het dak van de buren.
reactie op @gerarddut:
Thomas Gerards Helaas dat zijn de buren. Naast de dakkapel is nog maar een krappe 50 cm over.
Jij zegt dus wel optimizers nemen?
3 maanden geleden

Beantwoorden

Gerard Dut Ja, heel duidelijk. Alleen om de verschillende hoeken van lichtinval. Kost wel wat, maar als je bedenkt dat vele installateurs niets anders verkopen, om de goede monitoring en storingszoekmogelijkheid. Ook al is er geen enkele schaduw, zou ik er niet over twijfelen.
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
@janringersma​ 20 minuten schaduw van een dakkapel van de buren in de ochtend of de hele ochtend tot 12:00 schaduw hebben van je eigen dakkapel is wel een wezelijk verschil en niet te vergelijken.

@thomasgerards​ optimizers plaats je op panelen waar je verminderde stroom verwacht, dus panelen die deels schaduw krijgen of een andere oriëntatie/hoek hebben.

Je kan het doen met een string omvormer en dan Tigo optimizers plaatsen op de 3 panelen onder de dakkapel en die 2 op de dakkapel.

Indien het een 1-fase SoalarEdge omvormer wordt dan zou ik je adviseren om p404 of p505 optimizers toe te passen en niet de p370 of p500.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 May 2019 om 20:56
Aantal lezers 27
Aantal reacties 7