Advies zonnepanelen

Laatste reactie 09/12/2021 19:34 door Dennis
· Markeren als ongelezen
Dennis van der Steeg 1 jaar geleden geplaatst
Graag zou ik advies willen voor zonnepanelen op het platte dak van de garage die ik zelf ga plaatsen.(zie foto)  Zelf zat ik te denken aan 10 panelen van 380 of 390 watt pst omdat dit het maximale zou zijn wat een 16a groep kan hebben, als ik het goed heb.  We hebben thuis 1fase aansluiting (35a) dus had in gedachten een 1 fase sma omvormer.  De panelen wilde ik oost/west neerleggen en naar mijn idee heb ik geen last van schaduw dus zouden optimizers niet nodig zijn.  Wil het in eerst instantie op de groep van de garage aansluiten (draaddikte 2,5mm2) en als het weer iets beter wordt, een nieuwe kabel leggen van 3x 4mm2 ook omdat dan de panelen apart op een groep zitten.  Zit ik op deze wijze een beetje in de goede richting ?  Of zouden jullie het anders leggen.  En de keuze van de omvormer, is dat aan te raden? Of hebben jullie advies?  Alvast bedankt voor het meedenken. 
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Oost/West opstelling prima. Naar welke wond richting is de foto genomen? Vul het hier een keer in, waarschijnlijk kan je met een kleinere omvormer toe dan een 3,6kW (max 16A). https://www.sunnydesignweb.com/sdweb/#/ Als er met het legplan meer panelen passen dan de 10, dan gewoon doen, hooguit gaat de omvormer aftoppen. Maar als je 4mm2 kabel neer gaat leggen dan zou je ook op 20A kunnen afzekeren voor een grotere omvormer (indien nodig). Als je het eerst op de bestaande aparte groep van de garage gaat zetten doe dat dan wel via een onderverdeler ('Pv-verdeler')! Anders zou je 32A uit een stopcontact kunnen trekken, 16A uit de omvormer + 16A uit de meterkast!
Dennis van der Steeg 11 maanden geleden geplaatst
Moet bekennen dat ik niet eens een idee heb hoe de tuin ligt, maar volgens de compass en Google maps, ligt hij noordwest. En nu je het zegt is het een idee om de groep op 20a te zetten en 12 panelen plaatsen in plaats van 10( maar dan moet ik ze wel kwijt kunnen) levert natuurlijk meer energie op en beter nu meteen extra panelen met een tikkie zwaardere omvormer dan later bij leggen, want dat kost meer.  Moet ik even gaan rekenen en meten wat ik kwijt kan zonder dat het een en ander in de schaduw komt.  Mooiste is, 8 portrait en 4 landscape er naast.  Of dat gaat zonder dat de andere rij van 4 (deels) in de schaduw komt, is de vraag, gaan we is naar kijken.  Bedankt voor het advies. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 December 2021 om 22:18
Aantal lezers 14
Aantal reacties 3