Afstand tot dakrand en portrait of landscape leggen

Laatste reactie 13/06/2019 12:13 door Dave
· Markeren als ongelezen
Teun v H 3 maanden geleden geplaatst
Beste allemaal,

Momenteel ben ik op zoek naar een betrouwbare leverancier van zonnepanelen. Helaas passen er minder zonnepanelen dan gedacht en ik probeer er nu het maximaal haalbare uit te halen. Er zijn enkele opvallende zaken, waarover ik graag jullie advies ontvang:

- Mijn dak is stijl (circa 60 graden) en heeft een dakraam en dakkapel. Enkele aanbieders beweren dat ze enkel de panelen in portrait orientatie kunnen plaatsen (gevaarlijker dan portrait), waardoor ik slechts 4 panelen kwijt kan. Check hieronder het voorstel. Ik heb zelf ook even lopen puzzelen en volgens mij kom ik op 7 panelen uit als ik ze in landscape plaats. Echter, dan is het weer de vraag of dat de panelen niet te dicht bij de dakrand/nok komen. Ik las ergens 30cm, maar ook 50 a 60cm. Wat is jullie advies?
- Voor mijn platte dak wordt een oost-west opstelling van 2x2 panelen voorgesteld, terwijl mijn tuin op het zuidwesten ligt. Is dit dan handig?

Laatste vraag: heeft iemand nog tips voor een betrouwbare partij in omgeving van Eindhoven of Den Bosch?

Ik zie jullie adviezen graag tegemoet.
Antoon Rosé 3 maanden geleden geplaatst
Te dicht bij de 'rand'......
Is dat te dicht bij echt de rand van het dak, dus waar de wind vat zou kunnen krijgen op de panelen of is dat te dicht bij het dak van de buren (bij een rijtjeshuis)?

Mijn 'rule-of-thumb' is minimaal één dakpan van de rand van het dak.

Verder zou ik niet weten waarom portrait beter is dan landscape....... Die 20 van mij liggen ook landscape omdat ik er dan meer kwijt kon.
reactie op @antoonros:
Teun v H Te dicht bij rand van het dak bedoel ik.
Ik kreeg net ook van Feenstra terug dat zij het sowieso niet gaan doen ivm de hellingshoek van het dak (circa 62 graden).... Ik denk dat dat eerder een probleem is en de andere partij hierdoor wellicht het smoesje gebruikt dat ze alleen portrait leggen.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Patrick Looys 3 maanden geleden geplaatst
Tenminste 30cm onder de rand van nokpan is wel raadzaam. Daarmee is dus de daadwerkelijke afstand tot het puntje van het dak groter, en zal daarmee tegen de 50cm aanliggen.   Dus een beetje aan de hand van hoe je het bekijkt kloppen beide afstanden die je zelf noemde.

Kan je nog panelen (landscape) boven je dakraam kwijt? Want ik zie niet de nok van je dak op het plaatje. Maar zoals nu, met 3.5 pan in het zicht zou het m.i moeten lukken. Heb ik ook.

Landelijke aanbieder EnergieWonen. Heeft goede service en de nodige certificaten en garanties.
reactie op @patricklooys:
Teun v H Ok, bedankt.

Volgens mij kan ik gewoon nog panelen boven het dakraam leggen. Dan zit er nog minimaal een pan en de nokpan boven qua afstand.

Ik zal de aanbieder die je noemt ook eens aanschrijven.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé 3 maanden geleden geplaatst
Als ze idd met smoezen aankomen omdat ze de installatie gewoon niet willen doen i.v.m. de dakhoek dan houdt het natuurlijk snel op....

Ik kan mij voorstellen dat werken op een dak van 62 graden geen pretje is.
Wat zijn de mogelijkheden om met een hoogwerker bij het dak te komen? (al zou dat, indien uberhaubt mogelijk, de installatiekosten wel behoorlijk verhogen).
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Volgens mij heeft @davebuskermolen​ ook een dakdeel wat zo steil is, misschien kan hij aangeven wie bij hem de installatie gedaan heeft.
Dave Buskermolen 3 maanden geleden geplaatst
Klopt, bij mij zijn er vier panelen op een stijl dak geplaatst (60 graden) en ook nog eens redelijk dicht langs de dakranden: ongeveer 30cm uit de zijkant maar wel zo goed als aan de bovennok gelijk. Er is in mijn geval meer bevestigingsmateriaal gebruikt zo mag ik geloven uit de woorden van de installateur. Hoe dit zich in de toekomst gaat houden kan ik natuurlijk niet voorspellen, ze liggen pas 2 maanden.

Installateur is Zonnestroom.eu welke in regio Amsterdam werkzaam is. Ik heb ook meerdere partijen kunnen afschrijven omdat ze niet op zo'n stijl dak wilde monteren, deze installateur had daar echter helemaal geen problemen mee. Ik geloof dat ook BonGo op het stijle dak kon plaatsen.
reactie op @davebuskermolen:
Teun v H Dat ziet er inderdaad vrij aardig uit zoals de hellingshoek van mijn dak. Ik moet gewoon verder zoeken tot ik een partij vind die de panelen wel wil plaatsen. 

Met een hoogwerker zoals genoemd zou wellicht ook kunnen, maar ik vrees dat dit erg veel extra gaat kosten. Lees: terugverdientijd X2 :)
3 maanden geleden

Beantwoorden

Dave Buskermolen Mijn installateur heeft een stijger voor het huis geplaatst en is op het dak gaan lopen, wellicht had hij hier ten opzichte van jouw dak het voordeel van het dakdeel wat er haaks op staat voor extra steun en loopruimte.
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 June 2019 om 12:41
Aantal lezers 26
Aantal reacties 10