Airco unit aansluiten ol bestaande PV groep

Laatste reactie 01/12/2019 12:59 door Fred
· Markeren als ongelezen
Fred Huizinga 3 jaar geleden geplaatst
Hallo,

Ik ben op zoek naar advies zodat ik de juiste spullen kan bestellen:

Situatie nu:
·         Ik heb een 3x25A aansluiting op het elektriciteits net
·         Hierop zitten drie aardlekschakelaars (all 30 mA)
·         Op iedere aardlekschakelaar zijn 4 groepen aangesloten, iedere groep is op 16A afgezekerd
·         Er is 1 groep die alleen voor mijn huidige PV installatie wordt gebruikt. Deze zit rechtstreeks op mijn omvormer aangesloten (niet via een WCD). De omvormer is van merk/type Omniksol 1.5k-TL. De PV installatie is nu ruim 5 jaar in bedrijf en heeft nooit tot problemen geleid. Het maximaal geleverde vermogen over al die jaren was rond de 1600 W. 

Ik ga binnenkort een Airco installatie aanschaffen en wil deze op de groep aansluiten waar nu alleen de PV installatie op zit. Dit zal ook weer rechtstreeks gebeuren, dus zonder tussenkomst van een WCD. Het maximaal opgenomen elektrisch vermogen van de buitenunit ligt rond de 1.2 kW. Het is me duidelijk dat ik een voorziening moet treffen om te voorkomen dat bij kortsluiting in de airco-unit een te hoge stroom naar de buitenunit kan vloeien. 

·         Theoretisch is het volgens mij voldoende om alleen een (16 A) schakelautomaat voor de airco buitenunit te plaatsen. Hiermee kan ik hem dan ook spanningsloos maken mochten er onderhoudswerkzaamheden aan de unit moeten plaatsvinden. Klopt mijn aanname? Overigens zal t.p.v. buitenunit ook een schakelaar worden geplaatst.
·         Is het nodig om een extra aardlekbeveiliging aan te brengen voor de airco-unit? Volgens mij zal bij een lekstroom van meer dan 30mA sowieso de aardlekbeveiliging in de meterkast worden geactiveerd. N.b. de omvormer is intern al van eee lekstroombeveiliging voorzien.

Alvast bedankt voor uw reactie/advies.

Jan Huizinga 3 jaar geleden geplaatst
Ik kan mij wel vinden in Jou verhaal . 
 Fred schreef :    Theoretisch is het volgens mij voldoende om alleen een (16 A) schakelautomaat voor de airco buitenunit te plaatsen. 
Waarom een aardlek achter een aardlek plaatsen ? Dit zijn alleen maar extra kosten .
wel zou ik die werkschakelaar bij de buitenunit plaatsen.
Succes Naamgenoot.
Fred Huizinga 3 jaar geleden geplaatst
Als ik een 16A schakelautomaat direct voor de airco unit plaats zie ik nog 1 mogelijk probleem:

Stel, er treedt kortsluiting op in de airco unit. Vanaf de groepenkast bevinden zich 2 16A schakelautomaten naar de aansluiting op de airco unit. Welke zal zich nu uitschakelen? Als dat degene is die zich onmiddellijk voor de airco unit bevindt dan is dat prima. Maar het zou ook de schakelautomaat in de groepenkast kunnen zijn. Wat er dan kan gebeuren is dat overdag, als de PV installatie stroom levert, deze ongehinderd naar de kortgesloten airco unit zal stromen. Mijn PV installatie levert slechts 1600W maximaal (= 7 A max). Een eventuele extra schakelautomaat van 16A (of zelfs 10A) zal daar niets aan veranderen.

Dit probleem is vlg. mij alleen te voorkomen door ervoor te zorgen dat de schakelautomaat die het dichtst bij mijn airco unit zit altijd als eerste worden uitgeschakeld, ofwel:
- Schakelautomaat bij airco 10A i.p.v. 16A (zal krap worden, want de airco trekt maximaal 2.1 kW). De schakelautomaat in de groepenkast blijft 16A
of
- Een schakelautomaat van 20A in de groepenkast te plaatsen en dan een 16A schakelautomaat bij de airco te plaatsen (en tevens een schakelautomaat van 16A (evt. 10A) bij de omvormer van mijn PV installatie te plaatsen.

Graag jullie mening.
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Als de automaat in de meterkast uitschakelt heeft de inverter geen spanning meer en zal deze ook uitschakelen (en dus geen stroom meer leveren).
Of is er nog een ander pad waarover de inverter spanning kan krijgen?
reactie op @antoonros:
Fred Huizinga Ah! Van die afhankelijkheid was ik niet op de hoogte. In dat geval is er inderdaad geen gevaar.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Ik zou toch een schetsje van de electrische situatie maken en die hier plaatsen, zodat er geen misverstand kan zijn waar het precies over gaat.

Waar komen de kabels van de airco en omvormer bij elkaar? In de meterkast op dezelfde schakelautomaat of al ergens anders?
reactie op @jefrous:
Fred Huizinga Bij deze een schema van de huidige en geplande nieuwe situatie.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga 3 jaar geleden geplaatst
Hoi Fred

Kijk ook even hier naar :
https://www.123groepenkast.nl/BofCkarakteristiek
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
@fredhuizinga
Dat is een zeer duidelijk plaatje.

Persoonlijk zou ik de omvormer op een eigen 10A alamat gooien, direct achter de hoofdschakelaar.
En de airco dan op die bestaande groep.
Dan heb je het 'gedoe' met 2 b16 automaten achter elkaar ook niet.

Wat als je omvormer een probleem heeft, dan moet je de zekering in de meterkast uitzetten. Maar dan kan je de airco niet meer gebruiken.
Of dan moet je eerst de draden in de meterkast los gaan halen om de airco weer te kunnen gebruiken.

Maar dit kan een keuze zijn.
reactie op @jefrous:
Fred Huizinga In die richting heb ik ook gedacht, maar dan eerder om voor zowel de omvormer als airco een B10 automaat te plaatsen. Dat zou voor de airco net moeten passen (2,2 kW: 2200/230= 9,6 A). 
3 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 November 2019 om 19:17
Aantal lezers 19
Aantal reacties 7