alternatief voor enecsys micro inverters

Laatste reactie 30/08/2022 22:33 door NJ
· Markeren als ongelezen
Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
Hallo, Zes jaar geleden heb ik een PV installatie met 14 panelen en 14 micro inverters van Enecsys laten aanleggen. Als snel bleken de inverters ondeugdelijk en ging Enecsys failliet. Nu overweeg ik om de micro inversters te laten vervangen zodat ik weer een betrouwbare PV installatie krijg.
Advies gevraagd:
a: micro inverters of een centrale inverter? Het dak is bijna schaduwvrij, alleen een schoorsteen werpt soms zijn schaduw op 2 panelen.
b: ik ga voor de eenvoudigste installatie en zou dus graag zo min mogelijk investeren in werkuren en wijzigingen aan de bestaande bekabeling
c: als de keus valt op micro inverters, is het dan raadzaam om 2 panelen aan 1 inverter te koppelen?
d: op dit moment meten we het rendement mbv een duramotion- raspberry pi, is dat te handhaven?
e: welke installateur adviseren jullie (omgeving Amsterdam)

graag jullie gedachten over bovenstaand, groet, Arnold
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
Geen inverters maar een omvormer met 2 strings dan wellicht? Zodat de schaduw in string 1 valt en string 2 zonder schaduw is. 

Kost het minst en is hopenlijk het minst gedoe. Mbt bekabeling weet ik dat alleen niet zeker...
reactie op @patricklooys:
Jan Huizinga Lijkt mij een goed advies van Patrick.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Manuel Groenendal 3 jaar geleden geplaatst
Is Enphase niet een prima vervanger?
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Of APS micro-omvormers kan ook nog, maar ook die zijn zeer waarschijnlijk duurder dan een simpele string omvormer.

Of alle 14 in 1 string en dan 2 Tigo optimizers op de 2 panelen die wat schaduw hebben.

Misschien is het handig om te vermelden wat de specificaties van je huidige panelen zijn, Wp, Voc/Isc, Vmpp/Impp.

Omdat met maar 7 in een string je wel goed moet kijken naar de minimale MPPT spanning van een string omvormer.
reactie op @jefrous:
Patrick Looys Ik heb hier 5 panelen in 1 string, en 6 in de 2e string. Dat is dus op het randje, Jeffrey?
3 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous Jij kan vast de beide string spanningen in grafieken checken van zonnige dagen en de specificaties (MPPT bereik) van je omvormer raadplegen, dan pas valt er wat zinnigs over te zeggen.

Wellicht begint jouw omvormer zijn MPPT bereik al bij 100V?

Maar misschien niet handig om dit in Arnold zijn topic te doen.

3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Als eerste misschien een rare vraag: heeft de installatie op dít moment problemen? En zo ja welke?
Ik begrijp de vraag, maar als het er alleen om gaat om (goed werkende) inverters te vervangen door anderen van een merk dat niet failliet is dan is dat van financieel oogpunt een slechte keuze.
reactie op @antoonros:
Patrick Looys Er staat in de openingspost dat de inverters ondeugdelijk waren. Dus wellicht gaat het daarom?
3 jaar geleden

Beantwoorden

Arnold Arnoldussen 1 inverter 4 jaar geleden vervangen (garantie). 1 andere inverter drie jaar geleden gestopt met werken...niet vervangen (leverancier reageerde niet meer). Met 13 werkende panelen verder gegaan. In de huisinstallatie een overspanningsbeveiliging opgenomen. Al eerder sloeg de 16Amp automaat een aantal malen uit, de automaat is vervangen en de laatste 2 jaar geen problemen ervaren. Sinds 3 weken slaat de automaat er weer uit. Schijnbaar loopt er een forse stroom (>16 amp) richting  inverters. Een keer of wat geprobeerd.....automaat slaat na ongeveer 5 minuten uit. Installatie nu afgeschakeld. De wens is een betrouwbare installatie!
3 jaar geleden

Beantwoorden

Arnold Arnoldussen Vandaag toch nog maar eens wat gemeten aan de installatie. Zodra je de automaat inschakeld gaat er een stroom vam 3,5 amp lopen. Na een minuut of 5 loopt deze stroom opeens op tot een 22 amp en slaat de automaat met een ferme klap uit.
Vreemd genoeg....als ik direct daarna even op mijn (duramotion) monitor systeem kijk ziek ik dat alle 13 panelen/micro-inverters energie geleverd hebben en dus blijkbaar nog steeds gewoon hun werk zoen. Op het dak is (voor mijn leken-oog) niets te zien van verbrande kabels/aansluitingen of inverters. RA RA hoe is dit te verklaren? Twee jaar geleden dus ook een paar keer afgeschakelde panelen gehad, één keer kwam ik daar pas na een maand (vakantie) achter. Nu ik met een deugdelijke stroomtang een hoge stroom heb gemeten gaat de installatie niet meer aan voordat ik weet waar het probleem zit! graag jullie hulp!

3 jaar geleden

Beantwoorden

Patrick Looys ...je kan deze vervolgvraag beter even  onderaan posten ipv als een subantwoord. Want dat laatste is minder zichtbaar ;-)
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Repareren zal duur zijn. Veel nieuw materiaal en (bijna) even veel arbeidsloon als een nieuwe installatie.
Al overwogen om alles te vervangen en de overgebleven panelen 2e hands te verkopen.
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
De reden dat ik om de foutbeschrijving vroeg is omdat voor mij 'ondeugdelijk' niet hetzelfde is als 'werkt niet meer' of 'veroorzaakt grote problemen'.

Wat ik nog mis in de gegeven informatie is het type paneel dat nu geinstalleerd is. Dit lijkt mij noodzakelijk om te bepalen welke (micro-)inverter evt. geschikt is.

6 jaar geleden, dus ik schat +/- 200 of 225Wp. x14 dus 2800 of 3150Wp?
In dat geval zou één van de goedkoopste oplossingen zijn om de micro-inverters te vervangen door een 2-tracker 1 fase inverter van +/-3kW. Bijv. een GoodWe GW3000D-NS van +/- €550.
Het verlies van de schaduw van de schoorsteen op twee panelen in één string van 7 neem je dan voor lief.

De kosten voor het vervangen van de nu geinstalleerde micro-inverters hangt natuurlijk heel erg af van de situatie.
Als de panelen nu op een plat dak liggen zal dat veel eenvoudiger/goedkoper zijn dan wanneer ze op een moeilijk bereikbaar schuin dak liggen.

De vraag of overnieuw beginnen beter is dan 'repareren' is ook niet te beantwoorden zonder meer details over de huidige panelen en hoe ze nu liggen.

Op een plat dak kunnen de micro-inverters er gewoon tussenuit gehaald worden, op een schuin dak moeten alle panelen gedemonteerd worden om bij de micro-inverters te komen.
In dat laatste geval is het terugleggen van nieuwe panelen sneller interessant.

Als laatste een overdenking over vervangen vs. repareren. Ik kan mij heel goed voorstellen dat veel installateurs geen zin hebben in het plaatsen van en geven van garanties op een nieuwe inverter op een installatie die zij niet zelf hebben geplaatst.
Ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat zij dat tot uiting brengen in de prijs die ze je gaan offreren voor de werkzaamheden.
Ook dit zal er toe leiden dat je verlies nemen en alles vervangen en opnieuw beginnen economisch gezien de beste oplossing gaat blijken te zijn.
Tweede hands panelen ben je zo van af. Daar is altijd vraag naar, dus daar krijg je nog wel iets voor terug.
Als de huidige panelen een courante maat hebben kan het montagemateriaal ook hergebruikt worden.

Als je de installatie van een nieuwe inverter voorziet gelijk een afspraak maken met een electricien voor de problemen in de meterkast.
Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
Mijn panelen: 14 zonnepanelen van het merk Yingli Solar type YL250P-29b, geplaatst op een plat dak. De panelen liggen in 4 rijen (portrait?) en er gaat 1 kabel 3x2,5 naar beneden richting meterkast. Daar is een eigen groep aanwezig afgezekerd met een 16amp dubbelpolige automaat.

Vandaag toch nog maar eens wat gemeten aan de installatie. Zodra je de automaat inschakeld gaat er een stroom vam 3,5 amp lopen. Na een minuut of 5 loopt deze stroom opeens op tot een 22 amp en slaat de automaat met een ferme klap uit.
Vreemd genoeg....als ik direct daarna even op mijn (duramotion) monitor systeem kijk ziek ik dat alle 13 panelen/micro-inverters energie geleverd hebben en dus blijkbaar nog steeds gewoon hun werk zoen. Op het dak is (voor mijn leken-oog) niets te zien van verbrande kabels/aansluitingen of inverters. RA RA hoe is dit te verklaren? Twee jaar geleden dus ook een paar keer afgeschakelde panelen gehad, één keer kwam ik daar pas na een maand (vakantie) achter. Nu ik met een deugdelijke stroomtang een hoge stroom heb gemeten gaat de installatie niet meer aan voordat ik weet waar het probleem zit! graag jullie hulp!

Ik heb bovenstande adviezen goed gelezen, maar kan nog geen beslissing nemen. Eerst moet ik weten of de storing (het uitslaan van de automaat) veroorzaakt wordt door de enecsys-inverters of door een andere (montage?) fout in het systeem. Immers, de enecsys inverters lijken nog steeds te werken zoals ze dat ook de afgelopen 2 jaar hebben gedaan.
Wordt de storing toch veroorzaakt door de inverters dan moeten ze verdwijnen en zou ik ze het liefst vervangen door 7 micro-inverters zoals bijvoorbeeld  een Deye SUN500G Micro Omvormer 500 Watt. Deze vervanging zou ik zelf kunnen uitvoeren, de aansluiting met de panelen is MC4 , net als voorheen. Alleen de verbindingsstekker aan de netkabel zou gewijzigd moeten worden. Voor de monitoring zou ik dan een oplossin g moeten zoeken (nu: duramotion en enecsys gateway).
Is het in storing vallen van de zekering automaat niet aan de bestaande inverters te wijten dan is het mogelijk een new old stock enecsys-inverter bij te kopen zodat alle 14 panelen weer werken.
Kernvraag is dus: hoe kan er een zo grote stroom richting dak lopen! Als er een kortsluiting op het dak zou zijn door bijv. vocht zou de zekering direct na inschakeling uitslaan. Nu dit pas na 5 minuten gebeurd zou je bijna denken dat het iets te maken heeft met de zichzelf geleidelijk inschakelende enecsys-inverters. het gekke is dat ik het hele www heb afgespeurd maar dit fenomeen nog niet ben tegengekomen.
Een ieder nogmaals bedankt voor het meedenken. Arnold
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Je geeft al veel meer informatie. Plat dak betekent dat je door zelf te doen eerder denkt aan repareren dan aan vervangen.
Je hebt 14 x 250Wp = 3500 opbrengst maximaal. Dat is meer dan 15 Ampere. Dan is de 16 Ampere afzekeren al wel een beetje krap. 20 Ampere zou beter zijn.
Blijft over waarom je 22 Ampere kunt meten. Klopt die meting wel?
Het zou betekenen dat je panelen veel meer dan 250 Watt gaan leveren. Lijkt mij onmogelijk.
Als dat echt waar zou zijn kun je rijk worden.
Anders zit ik te denken dat inverters niet goed werken en doorslaan zodat er gelijkstroom in het net gepompt wordt. Spanning meten zou ook nuttig kunnen zijn.
Het is maar een wilde gok. Misschien dat anderen dit kunnen ontkrachten.
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Komen die 4 rijen ook eerst nog samen op een bepaald punt in een lasdoos en dan met 1 kabel naar de meterkast of is het echt 1 doorlopende string?

Welk type enecsys micro-omvormer is het precies of heb je de micro-omvormer specificaties digitaal en kan je die hier delen?
Edit: reden van vragen is omdat ik bij verschillende Enecsys datasheets lees: Maximum Units Per Branch 13 of 11 stuks en jij hebt er 14!

De connectoren hebben ook niet in water gelegen vroeger? Anders toch alle connecties loshalen en visueel inspecteren?

Of 1 voor 1 uit de string halen en steeds de string testen? Of eerst de ene helft en dan checken qua stroom of dit klopt met het W(attage) en spanning dat je in de logging ziet.

Zie je power, stroom en spanning per micro-omvormer of als totaal in jouw logging?
Jan Huizinga 3 jaar geleden geplaatst
He Arnold.
lees deze link eens door .
https://www.sma-benelux.com/kenniscentrum/tech-tips-na-de-installatie/wat-kan-ik-doen-als-de-omvormer-afslaat-door-te-hoge-netspanning.html
En kijk eens naar punt 2 , Als jou installatie 22 Ampère levert kan jou kabel dit wel aan ?
En punt 4.2 , Zou dit voor jou installatie invloed kunnen hebben ?  
Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
De inverters: SMI-S240W-72 micro inverter (certified as part number: SMI-240-72
aantal 14, de laatste 3 jaar werken er 13
middels de monitoring kan ik per inverter de resultaten zien, ook temperatuur, DC  Volt, AC Volt, aantal Watts etc is zichtbaar.
Ik heb geprobeerd de installatie aan te schakelen bij weinig licht (avond) en ook met vol zonlicht. In beide gevallen slaat de automaat heftig uit na 4 a 5 minuten. Dat is volgens mij de tijd die nodig is om alle inverters actief te laten worden, ze checken eerst of de netspanning aan de eisen voldoet voordat ze gaan leveren. De stroom van 22 Amp op het moment dat de automaat uitsloeg heb ik gemeten met een deugdelijke AC stroomtang, net boven de automaat (PV zijde dus). Eerst werd 3,5 amp zichtbaar en na 5 mn liep dit opeens sterk op, bij het uitslaan van de automaat zag ik nog snel 22 Amp op de stroomtang. Bij eerdere pogingen zonder stroomtang kon je ook zien aan de Liander watt-meter dat er opeens meer energie geleverd/afgenomen werd...de lichtflitsen volgden elkaar zeer snel op voordat de automaat uitsloeg. Dit gebeurde ook bij weinig licht, de energie kan dus niet door de panelen geleverd zijn!
Over de montage op het dak: ik meen een lasdoos gezien te hebben in het midden van de reeks panelen. De panelen staan dus waarschijnlijk in 2 reeksen van 7.
De netspanning heb ik gemeten direct op de meterkast 232 Volt en is netjes constant. 

Zachtjes aan begint zicht het plan te vormen om op het dak 1 van 'string' van 7 omvormers los te halen en dan te kijken of we met het halve dak nog steeds rare automaat storingen krijgen. Dan de andere string proberen en de resultaten hier posten....
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Lijkt mij een goed plan, dan kan je hopelijk een deel uitluiten ?

Kan je de monitor gegevens van een van je testen exporteren/saven/copy-paste naar Excel?
En dan via het cameraatje (rechtsonder) hier toevoegen bij een nieuwe post.

Verder heb ik geen ervaring met micro-omvormers en weet dus niet wat ze bedoelen met "Per Branch".
Mag dat dan 2x7 parallel zijn en is een serie van 7 omvormers een branch of is een branch 1 16A zekering groep?

Als iemand een link naar meer info heeft dan graag.

Edit: ander merk, maar zal vast zelfde opzet zijn

Een 'branch' is dus alles achter 1 zekering/automaat.
Als ze de 14 omvormers in 2 parallele groepen (sub branch) hebben gesplitst, noemt men dat: Center feed - "split branches" om het totale voltage verlies te verminderen.

http://mobizon.nl/assets/images/products/Workflow-installatie.pdf
Voor een SMI240 is de max dus 13, fraai dat men er toen 14 aangesloten heeft..... :-(

Jammer dat dit niet in de datasheet staat: http://mobizon.nl/assets/images/products/Datasheet%20Enecsys-S-200-72.pdf
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Het wordt duidelijker. De stroom wordt niet geleverd door de panelen maar vanuit het elektranet.
Duidelijk een gevalletje kortsluiting in een of meer inverters. Kan natuurlijk in bekabeling of lasdozen zijn.
De opsporing van het probleem volgens de plannen van Jeffrey, lijkt mij het beste.
reactie op @gerarddut:
Arnold Arnoldussen Gerard, als de kortsluiting veroorzaakt wordt door een kabelverbinding of in de lasdoos, is het dan niet zo dat na inschakeling van de netspanning er direct een kortsluitng moet plaatsvinden en niet pas na 5 minuten? Daarom lijkt het mij een sluiting die in één van de inverters wordt gemaakt nadat de inverter gecontroleerd heeft of de netspanning aan de voorwaarden voldoet en dus 'aan het werk' gaat. In dat geval zou ik dus alle AC doorverbindingen los moeten maken behalve de laatste die in de string aan de drop-cable is aangesloten. Door er telkens 2 inverters bij te schakelen tot de automaat uitslaat zal de lokatie van de sluiting langzaam boven water komen. De defecte inverter kan dan vervangen worden. Ik blijf in dat geval wel met het nare idee zitten dat er ook in de toekomst een sluiting op het dak voor kan komen met brandgevaar tot gevolg. Ik tendeer toch naar het vervangen van alle inverters door exemplaren van een ander merk.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
Dank voor alle info, ik heb ook het oorspronkelijke filmpje van enecsys gevonden. Dat geeft overigens maar beperkt informatie. Enecsys gebruikt een soort koppelstekkers om de AC verbindingen te maken. Telkens 4 aansluitingen op een koppelblokje. AC van inverter 1 + AC van inverter 2, een uitgang naar het volgende blokje en 1 uitgang die afgedopt moet worden. Bij de volgende aansluiting worden alle vier de contacten gebruikt, 1x in van de vorige set, 2x AC van een inverter in, 1x door naar het volgende koppelstuk. 14 panelen, dus 7 koppelstukjes. Uit het enphase videotje heb ik geleerd dat je de voltage-drop moet beperken en dus beter in 2 of meer sub-branches kunt werken. Op mijn dak zou dat betekenen dat er in een lasdoos 2 sub-branches bij elkaar moeten komen en daar verbonden worden met de net-kabel. Mijn drop-cable (netkabel) is gemerkt 3x1,5A zie ik op één van de foto's die ik heb genomen.
Als er geen lasdoos is en alles in 1 branche gekoppeld is zou dat dus kunnen betekenen dat er een teveel aan voltage-drop in de AC string is en de inverters dus teveel moeite moeten doen om het voltage boven dat van het net te houden. Dat er 1 inverter al een tijdje niet meedoet helpt niet echt, immers de weerstand in de bekabeling blijft aanwezig. Ik klim eerstdaags eerst maar eens het dak op om een duidelijk plaatje te maken van de verbindingen aldaar voor ik iets ga doen. De filmpjes hebben me tot zover goed geholpen...bedankt! 
Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
Update: vandaag mijn hoogtevrees genegeerd en naar boven geklommen. Steeds delen afgeschakeld en al snel dacht ik de inverter die kortsluiting veroorzaakte gevonden te hebben. Dit exemplaar ertussen uit gehaald en de rest weer aangesloten. Tot mijn verbazing begon het flink te sissen in de buurt van de inverters. Nog gouw een andere inverter afgekoppeld voordat de automaat uit zou slaan, maar toen zag ik de reden van het gesis. Het kwam niet uit de inverter maar uit de koppelstukken van de wieland-connectors! Na enige tijd begon het water in de connectoren te koken en sloeg de automaat uit. Toen ik de connectrors loskoppelde kwam er ruim water uit de conector en uit de wieland stekkers. Er was een wat onverzichtelijke kerstboom van connectoren gemaakt (zie foto) en ook onder de afgedopte uitgang zat flink water.
Wel, een aantal problemen zijn hiermee duidelijk geworden:
1  het water moet eerst koken voordat er voldoende sluiting kan ontstaan om de automaat uit te laten slaan..vandaar de  'wachttijd' van bijna 5 minuten die ik aan de inverter toeschreef
2 ik kon nergens op het www vinden dat er kortsluitng werd veroorzaakt door de inverters. Wel dat de inverters zelf last hadden van doorgeslagen zekeringen, maar niet dat er forse stromen 'het dak op' gaan. Dat snap ik nu beter!
3 de connectoren waren netjes getierapt onder de panelen,  maar op een aantal plaatsen lagen de kabels hoger en de connectoren lager...dat heeft de lekkage veroorzaakt
4 zelfs na de extreem hete dagen van deze week zat er nog veel water in de connectoren...ze sluiten dus redelijk goed af.
5 de doorverbinding was knap chaotisch gedaan..alles zat aan elkaar vast, maar enige logica was niet te ontdekken

Morgen met gedroogde connectoren het dak maar weer op. Ik denk wel dat ik ze uiteindelijk allemaal ga vervangen.
Dan kijken welke inverters het nog doen en waar ze liggen.....lastig omdat de codes in een idioot klein lettertype geprint zijn.

Ik tendeer nu richting vervangen van wat kapot is, maar ik hou jullie op de hoogte.
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Goed bezig, ondanks de hoogtevrees ?

WOW !!

Wel apart inderdaad dat er na deze temperaturen nog steeds zo veel water in de connectoren zit.
Maar met alles nu los zal dat snel drogen, wat een warmte zeg ?

Foto maken met de telefoon van de codes en dan uitvergroten ?
Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
Warm op het dak!!! pffff. Maar het goede nieuws: alle inverters draaien...zelfs die ene die al jaren niets meer aangaf. Ik heb de wieland-stekkers/doorverbinders op een betere plaats geborgd en hoop dat ze droog blijven. Ik zal verder een setje nieuwe connectoren kopen en gaan monteren. Nog even schoonmaken. opruimen en dan de laatste keer via de ladder naar beneden..alles went, maar hoogtevrees maar heel langzaam.
Ontzettend bedankt voor het meedenken....en...wat goed dat dit forum er is! 
groet, Arnold
reactie op @arnoldarnoldussen:
Patrick Looys Fijn dat het is opgelost. En dapper dat je het zelf hebt gedaan ;-)
3 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Goed gedaan ? kan het er weer voor jaren tegenaan.

En ook dapper om met deze temperaturen een plat dak op te gaan ?

Maar officieel is 14 in 1 branch nog steeds te veel, ik neem aan dat je vast nog wel een paar keer de stroom in de meterkast op deze groep gaat meten op zonnige dagen.Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
De installatie ligt op een soort zigzag-frame, alle dragers zijn dus met elkaar verbonden wat ervoor zorgt dat er minder ballastgewicht geplaatst hoeft te worden. Het frame zag er nog goed uit. Wat opviel was dat de gebruikte tie-raps die in het licht zaten na zes jaar spontaan uit elkaar vielen. Die onder de panelen waren nog stevig. Door het zigzag-frame is de neiging om de bekapeling ook langs dit frame te laten lopen. Daardoor lagen soms kabelbundels hoger dan de connectoren en kon het water langs de kabel in de connector druipen. Ik heb nu alles zo geborgd dat de connectoren altijd op het hoogste punt liggen.
Het is nu zo geschakeld dat er 3 sub-branches zijn, die samenkomen op de net-kabel. Vandaag werd er op piekmomenten iets minder dan 2kW gegenereerd. Dat blijft binnen de mogelijkheden van de 3500Watt/16Amp automaat. Door de betere verdeling is ook de max AC Voltage van de inverters minder hoog. Het hoogste voltage dat zich liet noteren was 246 Volt. Mijn zorg is vooral dat door de 'gestapelde' connectoren van Wieland (zie eerdere foto) het volledige amperage door de laatste connector heen gaat. Daar staat 20Amp op gedrukt maar er ontstaat snel veel overgangsweerstand in zo een kerstboompje. Een echt alternatief is er niet of je moet alles in een lasdoos bundelen. Uit een eerdere post van Jeffrey wordt mij duidelijk dat de totale weerstand tussen een inverter en de meterkast van invloed is op het max. voltage dat de betreffende inverter moet ophoesten om de geleverde energie in het net te krijgen. Dus ook de lengte van de hoofdkabel wordt daarin meegenomen. 
Bij de oorspronkelijke installatie was ook een Echte PV-Man betrokken en ik heb dus altijd aangenomen dat met dergelijke zaken rekening gehouden was. 
Eigenlijk zou er bij een aflevering een data-sheet met tekening en waarden geleverd moeten worden in plaats van alleen een rekening! 

Als ik binnenkort alle nieuwe Wieland koppelstukken binnen heb ga ik alle connecties vervangen en op een zonnige dag nog eens met de IR-meter controleren hoe warm alles wordt. De duramonitor app gaf vandaag rond 1400 uur een temperatuur van 57 graden Cel. per inverter aan, maar hoe warm de bekabeling wordt wil ik ook graag meten. 
Komen er vreemde zaken uit dan laat ik het hier weer horen. Nogmaals bedankt voor de support.
reactie op @arnoldarnoldussen:
Jan Huizinga Gebruik anders uv  bestendige tyraps al zijn ze wel wat duurder dan gewone .
https://www.kabelbinders.nl/shop/Tyraps-uv-bestendig-weerbestendig-kabelbinders-tie-wraps-colsonbanden-bundelbanden/

3 jaar geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
ik mag aannemen dat de 'gestapelde' connectoren van Wieland niet iets is wat in de handleiding staat.
Alle sub-branches zou ik dan eerder in een lasdoos koppelen aan de kabel die naar de meterkast gaat.

edit: volgens mij zou het zo moeten, vanuit de meterkast naar zo een verdeelblok, dan 3x een AC extension kabel naar het 1e verdeelblok per sub-branch en dan de micro-omvormers.

"Mijn drop-cable (netkabel) is gemerkt 3x1,5A zie ik op één van de foto's die ik heb genomen."
Snap die aanduiding niet echt.
Is die kabel van het dak naar de meterkast dan slechts 1,5mm2 of is die 2,5mm2 ?
Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
Hmmm, dat zet me weer aan het denken. Ik heb de bekabeling gevolgd vanaf de meterkast. Eerst een grijze kabel met 3x massieve kern (kan geen leesbare code ontdekken), die door een plastic pijp is gevoerd. Na een meter of 7 verdwijnt de kabel, nu zonder de pijp, in een luchtkanaal naar het dak. Totale geschatte lengte: 12 meter. Net onder het dak heb ik de verbinding aangetroffen (zie foto). Hier wordt de massieve kabel aan de AC extension kabel van 5 meter (3x1,5) geknoopt en gaan we het dak op naar de 'kerstboom' van Wieland.

Je voorstel is dus: Nog twee AC extension kabels bemachtigen en vanaf de YMvK kabel 3 AC extension kabels naar drie Wieland connectoren laten lopen. Dit klinkt logisch en uitvoerbaar.

NB; betreffende de kabeldiameter: tot 16 Amp en met een max lengte van 25 meter is 3x1,5 toch voldoende aderdikte?
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
Die 2 extra kabels tot dat knooppunt kunnen gerust 3 x 1,5 zijn.
Die 12 meter hoop ik dat die geen 3 x 1,5 is. Het kan, 2,5 of 4 kwadraat is veel beter. 1,5 kwadraat geeft toch wel veel verlies. Daar zijn wel rekenmodulen voor te vinden. Je zou de koperdraad met een schuifmaat kunnen meten en vergelijken met echte kabel 1,5 of 2,5 kwadraat. Natuurlijk dit meten wel veilig doen met de spanningen van 2 kanten er af.
Arnold Arnoldussen 3 jaar geleden geplaatst
Ik denk (meten buitenmantel = 10mm) dat het 3x1,5 kwadraat kabel is. Over 12 meter een spanningsval van 1,2 Volt bij een 2kW. Niets wordt warm, alleen de automaat (C16) is ongeveer 4 graden warmer dan de omgeving. Het is allemaal net aan,...jammer.
Gerard Dut 3 jaar geleden geplaatst
10 mm kan best 2,5 kwadraat zijn. Zeker de moderne xmvk is erg dun. Alleen meten geeft uitsluitsel. Mensen die er veel mee werken zien het zo. Vanaf de foto durf ik het niet aan, maar kan best 2,5 zijn.
Maar dan nog. Je gaat het vast niet wijzigen als het toch 1,5 is.
Jan Huizinga 3 jaar geleden geplaatst
Een Tip :
Probeer een stukje zwarte schakeldraad te pakken te krijgen dit is 1,5 mm"
hou dit naast je kabel en vergelijk of je dikte verschil ziet.
Succes
5 maanden geleden geplaatst
Heeft iemand inlog en wachtwoord gegevens van de Duramonitor van Enecsys omvormers.
NJ L 3 weken geleden geplaatst
Heeft iemand nog een werkende Duramonitor? Het is een Raspberry Pi 3B met het OS op een SD kaartje.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 June 2019 om 13:15
Aantal lezers 30
Aantal reacties 28