Aparte schakelaar tussen omvormer en meterkast/aardlekautomaat

Laatste reactie 25/05/2020 10:56 door Roel
· Markeren als ongelezen
JW Floor 3 dagen geleden geplaatst
Heb gelezen dat er tussen de omvormer (Growatt 3600TL-XE) en de aardlekautomaat een aparte aan/uit schakelaar zou moeten worden geinstalleerd. E.e.a. om de AC kant spanningsvrij te kunnen maken. Klopt dat?
đŸ”„ Jan Huizinga 2 dagen geleden geplaatst
JW Floor 
Als het goed is zit er achter de aardautomaat een installatie automaat  deze kan als schakelaar worden gezien (of  is een allemat )?
Veelal wordt achter  de omvormer een werkschakelaar geplaatst en bij sommige omvormers zit er één in.
Jeffrey Rous 2 dagen geleden geplaatst
In het kader van veilig/spanningsvrij aan de omvormer kunnen werken, zou het gewenst zijn om nabij de omvormer een werkschakelaar te hebben in het AC deel, waar je dan zicht op hebt.

De meterkast kan vast op slot, zekeringautomaat van de PV daar uit, meterkast op slot en sleutel meenemen lijkt me net zo veilig.

Als er gebruik gemaakt wordt van een 'PV-verdeler' kan je die zekeringautomaat ook beschouwen als 'werkschakelaar'.
JW Floor 2 dagen geleden geplaatst
Dank voor de reacties. Bij mij is recent een pv systeem (2 strings van 6 stuks, 3840 Wp) geinstalleerd zonder de werkschakelaar aan AC zijde. Is dat nu o.g.v NEN 1010 Een verplichtIng of een aanbeveling? 
In de meterkast is een aardlekautomaat Emat B20 30mA 1P geinstalleerd die ook gebruikt kan worden om de boel af te schakelen. 
De Growatt 3600 TL-XE heeft intern een schakelaar tbv de afschakeling van de DC.
Verder aarding van de dakframes dmv doorlussen waardoor vanuit het dak maar 1 gele aardedraad binnenkomt en op de omvormer is aangesloten.
Wat mij opviel is dat de monteur tijdens installatie van de aardlekautomaat de hoofdspanning er niet afhaalde (want geen zegelrecht??) en met rubber handschoenen aan de aardlekautomaat afmonteerde. Gaf mij niet echt een vertrouwd gevoel.....🙈. Bekabeling DC 4mm en AC een 3-aderige 2,5mm YmvK.
Lijkt dit zoals het hoort?
Gerard Dut 2 dagen geleden geplaatst
Als jij de installatie goed had hoefde de monteur niet onder spanning te werken. Daar hebben ze over het algemeen een hekel aan. Zelf  had ik ook een foute meterkast en de monteur wilde eigenlijk niet monteren. Toch overgehaald om dat wel te doen. Voor mij een wake on call dat het niet goed was. Ik heb dus een nieuwe meterkast gemonteerd. Moest ik ook weer onder  spanning werken.

Als jij je installatie goed had, kon de monteur de hoofdschakelaar overhalen en was alles spanningloos te monteren.
reactie op @gerarddut:
JW Floor Mijn meterkast is uit 1994/95 en daar zit niet 1 hoofdschakelaar op. Om te moeten uitschakelen moest het zegel worden verbroken waar hij blijkbaar geen trek in had, ondanks de uitspraak dat hij ‘bevoegd was om te verzegelen’......
2 dagen geleden

Beantwoorden

đŸ”„ Jan Huizinga 2 dagen geleden geplaatst
JW Floor schreef : 
Verder aarding van de dak frames d.m.v. doorlussen waardoor vanuit het dak maar 1 gele aardedraad binnenkomt en op de omvormer is aangesloten.
Dit is niet de juiste manier alhoewel ze bijna allemaal zo aangesloten worden.
Zo schrijft de Norm NEN 1010 voor.
In de recente NEN1010 geldt de metalen constructie van een PV installatie als een “vreemd geleidend deel”, en moet dus geaard worden. De metalen constructie moet worden geaard !door middel van een potentiaalvereffeningsleiding die met de DC kabel mee naar de   
omvormer moet worden geleid. Nabij de omvormer moet de vereffeningsleiding op een aardrail worden aangesloten. Ook de omvormer moet met een potentiaalvereffeningsleiding  
op deze aardrail worden aangesloten. Deze aardrail moet vervolgens weer worden aangesloten op de hoofdaardrail van het pand.
JW Floor 2 dagen geleden geplaatst
Ben geen techneut....wat betekent dat in de praktijk? Er liggen nu 2 frames (1 aan elke kant van een dakraam), de aardedraad verbindt de frames en er komt dus 1 draad binnen op de omvormer. Vervolgens neemt de AC het over en komt de aardedraad in de meterkast. Ik neem aan dat de hoofdaardrail is?
Wat zou er moeten veranderen om het NEN proof te maken?
Eric Zaal 2 dagen geleden geplaatst
Het verschil is volgens mij dat de aarde ook buitenom de omvormer via de aardrail naar de meterkast gaat. Wat ook wel eens vergeten wordt is dat de draaddikte van aarde even dik moet zijn als de DC kabel.
đŸ”„ Jan Huizinga 2 dagen geleden geplaatst
De aarddraad die van de frames van de panelen komt gaat met de DC kabels naar de omvormer .
Deze aarddraad wordt op een aardrial/nul blokje aangesloten  .Hierop wordt ook een aarddraad  
van de omvormer op aangesloten .
Van aardrail/ nul blokje gaat een aarde draad naar de aardrail van Uw meterkast.
In Jip & Janneke taal uitgelegd.  

Aardingen wordt door een hoop mensen en (Electro ) bedrijven onderschat .
Zelfs veiligheidsmensen van grote bedrijven staan soms met hun oren te klapperen
als ik ze er op aanspreek.
Roel Hokken 20 uur geleden geplaatst
Aarde via een aarde draadje (wat is de dikte) wat daarna via de 3 aderige ac kabel 2.5mm2 draad (0-fase en aarde) naar de aarde van het huis gaat is niet echt de oplossing. 
In theorie klopt het maar zoiets moet je in mijn ogen niet willen. 
Maar iets goed aarde is in bestaande bouw situatie is best lastig. In mijn optiek moet je een dikke draad (6mm of iets in die richting) van de metalen dakconstructie direct naar de aarde in de meterkast verbinden, maar dat is best moeilijk voor elkaar te krijgen want  zulke draden kan je maar moeilijk trekken.

Aarde op 2.5mm aarde draad van de omvormer is als een vernouwing waardoor mocht het echt fout gaan deze draad heel warm gaat worden en dus mogelijk gaat smelten en dus de andere draden kortsluit.

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 May 2020 om 23:33
Aantal lezers 18
Aantal reacties 11