Artikel over de financiele mogelijkheden bij het verduurzamen van woningen

Laatste reactie 12/02/2020 17:06 door Harold
· Markeren als ongelezen
Antoon Rosé 7 maanden geleden geplaatst
Op https://www.pricewise.nl/blog/huis-verduurzamen/ las ik een artikel over de financiele mogelijkheden bij het verduurzamen van woningen.
Ik wilde daar een reactie op geven, maar die wordt niet geplaatst.....
Daarom mijn reactie maar hier:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Het artikel begint met een stelling: "Nederlanders lopen wat betreft verduurzaming achter op bijna alle landen in de Europese unie."

De vraag is of deze stelling correct is of dat de gegevens waarop deze stelling is gebaseerd wel correct zijn.

Ik vermoed dat deze stelling is gebaseerd op het 'energielabel'. En dan meer specifiek de mutaties daarin (het aantal huizen waarbij het energielabel, na het nemen van energiebesparende maatregelen, naar boven is aangepast.)
Zelf adviseer ik mensen nooit, maar dan ook echt nooit, het energielabel te laten aanpassen. Dat wordt hier in NL alleen maar tegen je gebruikt.
In het artikel wordt al aangegeven dat een huis met een beter energielabel meer oplevert dan een huis met een lager energielabel. Dit is natuurlijk ook bekend bij de ambtenaren die jaarlijks de WOZ-waarde van een woning vaststellen.
Mijn advies daarom is om wel maatregelen te nemen en daar maandelijks de vruchten van te plukken door lagere lasten, maar dit niet officieel vast te leggen middels een beter energielabel.
Dat kan altijd nog op een moment dat het verplicht is. Bijv. op het moment dat de woning verkocht gaat worden.
Patrick Looys 7 maanden geleden geplaatst
Goed dat je het hier aankaart, Antoon. Was mij daar inmiddels ook bewust van. Hopenlijk behoed je hiermee meer mensen voor die valkuil.
Jan Huizinga 7 maanden geleden geplaatst
Het pand van mij is ooit  ingedeeld als label G ( toen het nog winkel was en grote winkelruiten in zaten   denk ik )
Ik heb het omgebouwd naar woning en geïsoleerd naar de toen geldende maatstaven , dubbel glas geplaatst .enz enz .
Woon er inmiddels 29 jaar en heb het label nooit aan laten passen , omdat ik het geldklopperij vind.
En wat Antoon Rosé  ook al schreef : 
Dat kan altijd nog op een moment dat het verplicht is. Bijv. op het moment dat de woning verkocht gaat worden.
Harold Bult 7 maanden geleden geplaatst
Ben het met jullie eens hoor, getuige mijn WOZ waardebepaling van dit jaar zijn ze er daar bij de gemeente nog niet achter dat ik ondertussen in een nul-op-de-meter woning woon.

Dat ik hier nu reageer heeft met een telefoongesprek te maken eerder vandaag met mijn hypotheekverstrekker (de zoveel-jaarlijkse hypotheek update die de bank als service aanbiedt maar die vooral nodig is om hun interne klantrisico profiel te updaten).
Tijdens het gesprek noemde ik de verduurzaming van het huis als relevante waarde vermeerderende investering. De reactie die ik terugkreeg was dat ik daarmee een beroep mocht doen op de "duurzaamheidskorting" van de bank van 0.2 procent op de hypotheek rente die ik betaal. Na verrekening van de hypotheekrenteaftrek blijft van dit voordeel nog wat minder over, maar in mijn geval zou het opwegen tegen de extra belasting die ik zou betalen. 

Nu wil de bank dit alleen doen als ik een EPC of Energie-index rapport overleg. Dus het wordt echt kiezen: A-korting op hypotheek + extra belasting, of B-geen van beiden.

Tenzij: Als ik een EPC berekening laat doen door een erkend bureau (die dit volgens mij niet verplicht zijn te delen met de overheid) dan worden het wel de lusten, niet de lasten. 

Wat kost zo'n EPC berekening? Iemand?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 23 January 2020 om 14:37
Aantal lezers 13
Aantal reacties 4