bijzonder, afwijkende offerte

Laatste reactie 04/09/2020 20:39 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Michel Steenvoorden 2 weken geleden geplaatst
Hallo allemaal, 
 
Ik ben nieuw op deze site en hoop dat jullie me kunnen helpen met advies. 
 
Na de nodige klussen in en om het huis waar we nu bijna drie jaar wonen, is onze interesse uit gegaan naar de mogelijkheid om een deel van onze energie zelf op te gaan wekken middels de plaatsing van zonnepanelen.  
Naast ons gezin (2 volwassenen, 2 tienerkinderen) heeft mijn echtgenote aan eigen zaak aan huis (kapsalon) waar zij als ZZP-er werkzaam is. Het jaarverbruik met dag en nachtstroom bedraagt rond de 6300Kwh. 
 
De ligging en dakoppervlakken van onze woning zijn lastig te noemen. Het dak ligt weliswaar op het zuiden maar door bomen aan de overzijde van de straat is het onderste deel van het (en in het late najaar, de winter en het vroege voorjaar) voorzien van lichte en donkerder schaduw. Daarnaast zijn er een aantal dakramen. Daarom is de keuze er op gevallen om meerdere plekken te gaan voorzien van panelen. 
we komen dan uit op: 
- 9 panelen op de zuidzijde van de woning , dak van 45 graden. Het gaat om het bovenste deel van het waar praktisch geen schaduw op valt van mei tot en met aug. Van sept. totdat de blaadjes van de bomen vallen en de zon lager gaat staan, schaduw in de ochtend en laat deel van de middag. In de winter schijnt de zon door de kale takken wat wel schaduw veroorzaakt maar niet van de harde, donkere schaduw. Ik weet niet goed hoe het beter te omschrijven 
- 2 panelen op de aanbouw naast de woning dak 55 graden (vrijwel het gehele jaar zonder noemenswaardige schaduw) 
- 3 of 4 panelen op het platte dak van deze aanbouw (zonder schaduw) 
- 2 panelen op een plat dak van een uitbouw/houtstek aan de achterzijde van de woning (zonder schaduw) 
 
Ik heb 5 gerenommeerde) bedrijven die met name regionaal werk uitvoeren verzocht een offerte uit te brengen. Allemaal hebben zij een adviseur langs laten komen. 
 
Het volgende is wat mij op valt en waarover ik graag jullie mening wil weten. 
 
4 van de 5 bedrijven komen met praktisch hetzelfde voorstel: 
- 9 panelen van 325 Wp op het grote dak 
- 2 panelen van 325 Wp op het schuine dak van de aanbouw 
- 3 panelen op het platte dak van de aanbouw 
- alles voorzien van solaredge optimizers 
- omvormer in de nabijheid van de meterkast 
 
Alle partijen zijn het eens over de lastige , verschillende dakoppervlakten en de schaduw die (afhankelijk van het jaargetijde) in meer of mindere mate van invloed is op het rendement. 
 
de laatste partij die langskwam, had een behoorlijk ander voorstel: 
 
- 9 panelen van 340 Wp op het grote dak 
- 2 panelen van 340 Wp op het schuine dak van de aanbouw 
- 4 panelen van 390 Wp in Portrait stand op het platte dak van de aanbouw 
- 2 panelen van 390 Wp in zuid-oost richting gelegd in een hoek van 15 graden op het platte dak van de aanbouw. Zuid plaatsing lukt door de vorm van het dak simpelweg niet en meer panelen is door constante schaduwval niet mogelijk. 
- Alles voorzien van mini omvormers van Enphase (IQ7+) met een garantie van 25 jaar. Geen centrale omvormer in huis nodig. De hogere prijs van de mini omvormers wordt deels goedgemaakt doordat een centrale omvormer in de levensduur van de panelen zeker eenmaal vervangen zal moeten worden en er op de mini omvormers 25 jaar garantie zit. Dat maakt dat je niet betaald een mini omvormer hoeft te vervangen gezien de lange garantieduur. Verder zouden de mini omvormers zorgen voor een betere plaatsbaarheid en rendement van deze panelen. 
 
De prijsstelling incl arbeidsloon, bevestigingsmaterialen etc. varieert voor de eerste 4 bedrijven tussen de 5200 euro ex BTW en 5400 euro. 
Het laatste voorstel zou 6500 euro ex BTW moeten gaan kosten. 
 
Hoe kijken jullie aan tegen de offertes en dan met name het laatste voorstel? 
Het is mij verder opgevallen dat de eerste 4 overeenkomstige offertes een opbrengst tussen de 3500 Kwh en 4200 Kwh verwachten en het laatste bedrijf verwacht een opbrengst te kunnen realiseren van 5150 Kwh.  
Hierin is meegenomen een lager rendement ivm de schaduw. Het ene bedrijf hanteert 5 procent minder opbrengst en een ander 12% en de laatste zegt veilig te willen zitten en hanteert 15% vermindert rendement.  
hoe kijken jullie tegen het geheel aan? 
hierbij ook een foto van het gehaal voor aanvullende duidelijkheid

 
Mochten jullie nog aanvullende info willen hebben, ik hoor het graag 
 
 
groet, 
Michel
Patrick Looys 2 weken geleden geplaatst
Mijn eerste indruk is om meer proberen te leggen op West en Oost zijdes, o.a door afbouw salderingsregeling per 2023.  Daarmee voorkom je wellicht ook dat 'gesnipper' op dakvlakken met slechts twee panelen. Dat werkt over het algemeen namelijk minder (of zelfs niet) mbt opstarten, opwekken of beïnvloed de rest te negatief als je pech hebt. 
reactie op @patricklooys:
Michel Steenvoorden Beste Patrick,

We wonen zoals gezegd 3 jaar in deze woning en deze jaren heb ik gebruikt om goed in de gaten te houden "wat de zon doet" op de verschillende oppervlakten van het huis. Wat we nu hebben gelegd is mijnsinziens het maximaal haalbare. Oost ligging hebben we niet. Wel Noord maar dat deel ligt echt teveel in de schaduw en het kleine stukje op de houtstek, hebben we ingepland. West hebben we wel maar door de woning van de buren die een hogere dakhoogte heeft en dicht op ons huis staat, is ook hier schaduw een probleem.
Daarom viel de laatste offerte mij op. Geen gebruik van optimizers en dus geen opstarten. ieder paneel zijn eigen omvormer en direct rendement. 
2 weken geleden

Beantwoorden

Patrick Looys Okee. Helder. In dat opzicht zou die laatste offerte  inderdaad de oplossing zijn. Echter, daarvoor ontbreekt mij de kennis op daar dieper op in te gaan.
Wel zijn micro omvormers geschikt voor een opstelling met veel variaties in ligging en/of aantallen. Dus in die zin lijkt jou situatie daar wel toepasselijk voor.

Mbt het verschil in opwekkingsvoorspelling... Als de laatste inderdaad efficiënter werkt levert dat meer op.
Maar hoe dan ook... de weersomstandigheden bepalen uiteindelijk de daadwerkelijke opwek. Wat in de offertes staat is dus niet zaligmakend (slechts benaderend) en de ene aanbieder gaat 'hoog' zitten in de modellen en een ander is wat behoudender.
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Patrick Looys 2 weken geleden geplaatst
...kan je er op het dak het gebouwtje (houtstek?) niet meer kwijt dan 2? En dan op West of Oost bij voorkeur (ipv dus nu Z-O)? 
Of op dat gebouwtje/huisje er links naast?
reactie op @patricklooys:
Michel Steenvoorden Nee, helaas. Dat is een dak van een schuur van de buurman. Helaas niet mijn eigendom.
2 weken geleden

Beantwoorden

Patrick Looys Ahhhh..  wat zonde is dat zeg. Helaas dus. 

Maar ook dus niet méér op het houtstek gebouwtje? Bijvoorbeeld 3 of 4 stuks, op Oost.
2 weken geleden

Beantwoorden

Michel Steenvoorden Het dakje lijkt groter dan hij is en hoe dichter je bij het dak komt van de aanbouw, hoe eerder je een groot deel  van de dag en voor het grootste deel van het jaar volle schaduw hebt. 
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Patrick Looys 2 weken geleden geplaatst
Okee. Wel jammer. Maar dan probeer ik het nog een keer 🙈😉... dan zou ik die twee die je er op kwijt kan/wil wel op het Oosten zetten. Je hebt namelijk al genoeg op Zuid, en vanuit Oost heb je toch al wat eerder het  gebruik van eigen opgewekte stroom. Wat dus zeer zinvol is mbt de veranderende salderingsregeling per 2023.

Dan zou ik zelfs zeggen dat die  4 op het platte dak van de uitbouw op West gericht zouden mogen worden. Dan heb je ook nog gebruik van eigen opwek later op de dag. Ook weer zinvol ivm die salderingsregeling die verandert.

Dus meer gespreid over de dag opwekken dmv Oost-West en niet zoveel mogelijk op Zuid.
reactie op @patricklooys:
Michel Steenvoorden Ik zal het bespreken met de aanbieder. Zeker een goed ppunt wat je aanhaalt. Verder verneem ik van jou geen negatieve zaken rondom het plan met de mini omvormers ipv het systeem (en de offertes) met de optimizers. Ik maak er zelfs uit op dat de mini omvormers juist een goede oplossing kunnen zijn voor de verschillende dakvlakken, en hoeken en de schaduwvorming waarmee we nu eenmaal te maken hebben..... 
het verhaal was al erg lang en zou nog langer worden als ik alle zaken in de mail zou moeten zettten. Er staan op enige afstand maar wel zo dat we er last van hebben, op de west en noord/westkant in de nabijheid van ons huis een aantal hoge bomen. Ook die zorgen voor schaduw in de uren dat we er best wat aan zouden kunnen hebben. Ze staan op het erf van een onbewoonde boerderij. De eigenaar is vrijwel niet te bereiken en wil niet meewerken aan het tot stand brengen van een betere situatie voor ons en onze buren. Die hebben er nog veel meer last van. We moeten het doen met wat we hebben op dit moment. Mogelijk dat als de bomen in de toekomst alsnog worden weggehaald, dan kunnen we het systeem verder uitbreeiden met panelen op de westkant. Dat kan dan ook weer makkelijker met mini omvormers als met optimizers.
2 weken geleden

Beantwoorden

Patrick Looys ...tja, ik zal geen doorslaggevend oordeel geven,  maar die micro-omvormers lijken inderdaad de wat complexere situatie beter te kunnen ondervangen dan de solaredge.  Wetende dat niet elke aanbieder dat in z'n pakket heeft, en solaredge 'hip' lijkt te zijn, vermoed ik dat de meeste installateurs dus vrij makkelijk solaredge aanbieden. En dat is in je aanbod v.d offertes terug te zien dus. 
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Antoon Rosé 2 weken geleden geplaatst
Wat ik een beetje mis in de (lange) openingspost is het hoe en wat met de inverter(s).
Is het de bedoeling dat dit twee strings worden? (één van 340Wp panelen en één van 390Wp panelen). En dan met één of twee inverters?

Ik vraag mij sterk af of die twee in de achtertuin echt iets toevoegen aan de installatie.
Daarnaast wordt het zo een wirwar van draden want die twee in de achtertuin moeten op de een-of-andere manier wel gekoppeld worden aan die vier op het platte dak.

Hoe hoog is dat platte gedeelte van die aanbouw trouwens? Panelen in portrait op een plat dak kunnen behoorlijke windvangers worden. Zeker als de wind 'van achteren' komt.
reactie op @antoonros:
Patrick Looys ...met de micro omvormers heb je verder toch geen losse omvormers, @antoonros​? Gezien de inderdaad de wirwar en het gesnipperd van panelen, deels schaduw, andere hoeken en richtingen, zou dat de oplossing dan eigenlijk zijn toch?
2 weken geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Thanks!
Beter lezen de volgende keer.......
2 weken geleden

Beantwoorden

Patrick Looys 😀😊👍
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 September 2020 om 21:30
Aantal lezers 16
Aantal reacties 15