blikseminslag

Laatste reactie 20/05/2020 17:20 door Jan
· Markeren als ongelezen
Monique Lieftink 1 week geleden geplaatst
Wie heeft er ervaring met blikseminslag op de zonnepanelen en omvormers?
We hebben veel schade opgelopen tijdens een blikseminslag van zaterdag 2 mei, op onze boerderij. De panelen hadden we, eindelijk, 2 weken in werking, tot we blikseminslag kregen. Het zijn er wel 119!  Dus een grote investering gedaan.
Nu is er  vandaag een expertise van de verzekering geweest, deze heeft geen ervaring met zonnepanelen die stuk gaan door blikseminslag. 
We krijgen geen akkoord om de panelen te testen of uit voorzorg te vervangen. Maar wie zegt ons dat de levensduur van de zonnepanelen nu nog gegarandeerd kan worden voor het aantal jaren dat er voorstaat. Er is een onderzoeksrapport gemaakt door TNO van de zonnepanelen over de geleiding. Een technisch verhaal maar , door verkeerde geleiding kan er alsnog brand ontstaan.. Hier doet de expertise ook niks mee.


johannes visser 1 week geleden geplaatst
Het lijkt mij dat je eerst moet bepalen wat er stuk is om de schade te bepalen.
Zonder het testen van de panelen en omvormers weet je dus niks.
Je mag toch verwachten dat die "expert" er wel iets vanaf weet.
Echt weer een verzekeringsmaatschappij, premies incasseren, graag.
uitbetalen, liever niet, tijd rekken om de mensen murwm te maken en dan, zo weinig mogelijk.
Monique Lieftink 1 week geleden geplaatst
De expert heeft geen ervaring met schade aan zonnepanelen. Hij heeft nog nooit meegemaakt dat zonnepanelen door blikseminslag defect gingen. Omvormers wel. Dit mag ook vervangen worden. Maar zonder testen en ook met testen vd panelen kan de installateur niet garanderen dat de zonnepanelen hun levensduur ,volgens normaal gebruik, behouden. De installateur adviseert dan ook vervangen. 
Eric Zaal 1 week geleden geplaatst
Vervelend verhaal zeg.

Als je ze niet mag testen, en niet mag vervangen, kun je denk ik overwegen een juridisch verhaal te maken richting de verzekeraar. Zoiets dat als er uitval is, (hoger dan wat er verwacht mag worden), EN/OF er lagere opbrengst is dan de standaard-verouderingscurve van de panelen, dat de verzekering daar later alsnog voor compenseert.
Even goed vastleggen wat de 2 weken hebben opgebracht in vergelijking met dezelfde soort systemen, en dat als basis aangeven.
Gerard Dut 1 week geleden geplaatst
Het is een verhaal van 2 kanten. Je bent verzekert voor de schade. Dat is de omvormer. Die wordt probleemloos vervangen. De installateur kan natuurlijk wel adviseren, maar zal dat eerst moeten aantonen. De verzekering is ook niet gek. De installateur kan of wil mogelijk geen garantie meer geven op versnelde veroudering of stukgaan van panelen. Dat risico is gewoon voor de verzekering. En daar kun je de verzekering aan houden. Als het echt binnen korte tijd stuk gaat, wil de verzekering best betalen. Overleg daarmee en laat dat op papier zetten.
Ad Bosch 1 week geleden geplaatst
daar komt nog een keertje bij dat het verbond van verzekeraars eind vorig jaar nieuwe richtlijnen heeft gemaakt waaraan PV installaties moeten voldoen.
Dit alles vanwege de cowboyactiviteiten van "installateurs".
Eindverantwoordelijk is de eigenaar.
Hoe groot de puinhoop is...... lees hier.
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i21303/op-pad-met-de-zonnepaneleninspecteur-minder-dan-10-procent-installaties-wordt-gekeurd-80-procent-voldoet-niet-aan-regels?utm_source=Solar%20Magazine&utm_campaign=c3c73c5801-EMAIL_CAMPAIGN_2018_05_14_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_54b49bf328-c3c73c5801-74486351

🔥 Jan Huizinga 1 week geleden geplaatst
Het is en blijft een moeilijk verhaal bliksem inslag bij zonnepanelen,
en zeker bij de verzekeringmaatschappijen . 
Werk zelf  in de bliksembeveiliging , de ene maatschappij eist een bliksembeveiliging en voor de andere maatschappij hoeft het niet.
Behalve bij schade dan hebben  ze meestal een rede om er onderuit te komen.   
Vraagje :
Is er te constateren waar de inslag heeft plaatsgevonden ?
Kan direct op de panelen zijn geweest of indirect op een kabel of leiding , maar meestal
is er dan meer schade .
reactie op @janhuizinga:
Monique Lieftink Hallo heer Huizinga,

De directe inslag is in een boom geweest ong 15 meter van onze boerderij naast een transformatorhuisje. In de naaste omgeving zijn veel schade gevallen. Er zijn die week, 4 mei, 20 routers vervangen in de buurt. De rest van de schade bij omliggende boerderijen weet ik niet.
In onze loods is een schakelaar van de wand geknald en de bedrading naar de verlichting defect.,
Op deze stalen loods zitten ook de zonnepanelen. De omvormers zaten nog aan de wand gelukkig, maar buiten werking.  De meterkast is van binnen verkoold. Zowel in het woonhuis als in de schuur moeten deze totaal vervangen worden,

1 week geleden

Beantwoorden

Ad Bosch Weet toevallig van een kennis die ook blikseminslag vlakbij zijn woning had waardoor ook zijn PV installatie naar de knoppen ging, maar ook de tv en nog veel andere zaken.

dat werd keurig door de verzekering geregeld, kreeg de indruk bij het eerste stuk dat de bliksem was ingeslagen op de zonnepanelen, maar dat blijkt dus niet zo.

Ik denk dat er nu weinig problemen zullen zijn.
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
🔥 Jan Huizinga 1 week geleden geplaatst
Goedendag,
U heeft te maken gehad met een indirecte bliksem inslag. Dat wil zeggen dat de bliksemstromen door de boom en wortels de grond in gegaan zijn en overgeslagen is op de kabels van het transformatorhuis.
 Van het transformatorhuis gaan weer kabels  naar Uw woning / schuur .
deze bliksemstromen maakt veel schade aan alles wat op het elektrische netwerk is aangesloten.
https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/onweer-donder-en-bliksem
Als ik Uw verhaal zo lees heeft U een redelijk zware inslag gehad en zou de panelen dan toch zeker laten controleren ( Het zijn er niet zomaar een paar )
Of de verzekering gaat zwart op wit zetten dat : Bij latere problemen met de panelen zij alsnog de onkosten hiervan vergoeden. ( En dat doen ze meestal niet.)

Antoon Rosé 6 dagen geleden geplaatst
Even een hele wilde gedachte, maar kan je in zo'n geval niet de netbeheerder aansprakelijk stellen?
Het is immers zo dat de schade veroorzaakt is door spanningspieken en stromen die via jullie netaansluiting jullie woning zijn binnengekomen.
Er zijn heel duidelijke regels binnen welk spanningsbereik de netbeheerder de netspanning moet houden en dat is hier niet gelukt.

Dan de discussie over de panelen.
Voor zover ik weet staat er niets over blikseminslag in de documentatie van de fabrikanten, dus mijn stelling is dat wanneer het paneel nu nog werkt, de fabrieksgarantie in stand blijft.
Datzelfde geldt voor de levaranciersgarantie, maar die is natuurlijk korter dan de fabrieksgarantie.

Dus, alle panelen die nu stuk zijn zouden door de verzekering vergoed moeten worden, alle panelen die in de komende twee daar stukgaan vallen onder de leveranciersgarantie en alles dat daarna stuk gaat valt onder de fabrieksgarantie (al weet niemand hoe je die zou moeten claimen).

Met halfgeleiders (dat zijn zonnepanelen en ook de diodes die erin zitten) weet je nooit hoe ze reageren op een spanningspiek.
Het kan zijn dat ze morgen alsnog stukgaan als gevolg hiervan en het kan ook zijn dat ze nog 25 jaar blijven werken.
Dus testen heeft volgens mij niet heel veel zin.
🔥 Jan Huizinga 6 dagen geleden geplaatst
Onweer is een natuurverschijnsel , het is in de boom ingelagen die op zijn beurt weer overgeslagen is in de kabel van het trafohuis   dus of de netwerkbeheerder  hiervoor opdraait ?


Antoon Rosé 6 dagen geleden geplaatst
Dat beweer ik ook niet, maar ik lijkt mij het onderzoeken waard.
Je betaalt immers flink voor de aansluiting en als er schade onstaat door iets dat via die aansluiting binnenkomt dan vraag ik mij dat wel af ja.
Je zou kunnen stellen dat de netbeheerder een veilige aansluiting moet leveren en dat dat in dit geval niet veilig genoeg is gebleken.

Ze komen er natuurlijk mee weg omdat in het grootste aantal gevallen, de inboedelverzekering de schade dekt, maar als er schade onstaan is die niet door een andere verzekering gedekt wordt, dan ga je toch kijken of er andere mogelijkheden zijn.
reactie op @antoonros:
Jan Huizinga Daar ben ik helemaal mee eens Antoon Rosé en zou dit zelf zeker proberen.
Waar ik eigenlijk op doel is dat je tegenwoordig heel sterk in je schoenen moet staan
om tegen zulke instanties op te vechten.
5 dagen geleden

Beantwoorden

Monique Lieftink 5 dagen geleden geplaatst
Goedendag ,
Wat fijn dat er wordt meegedacht. Ik ga vanavond mijn met mijn man overleggen. Tot nu toe heeft hij nog geen tijd gevonden om  deze reacties door te nemen.
We kregen ook al het advies om eventueel ook een contra-expert erbij te betrekken. 
Het kon wel eens een heel getouwtrek worden. 
Ik hou u op de hoogte en hou me aanbevolen voor tips.
reactie op @moniquelieftink:
Jan Huizinga Desnoods info inwinnen bij de rechtswinkel.
https://rechtswinkelamsterdam.nl/

We benne op de wereld om mekaar om mekaar om te hellepe nietwaar.
Zong Adèle Bloemendaal vroeger en dat vind ik nog zo.
5 dagen geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 May 2020 om 15:06
Aantal lezers 14
Aantal reacties 16