BTW terugvragen: Oude KOR vs nieuwe OVOB (1-1-2020)

Laatste reactie 12/11/2019 14:27 door Antoon
· Markeren als ongelezen
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb hierover nog niets gelezen op dit forum. Vandaar deze aftrap.

Blijkbaar gaat er per 01-01-2020, dus over een kleine 2 maanden, iets veranderen bij de belastingdienst t.a.v. het terugvragen van btw op zonnepanelen.

De ouder regeling, de "Kleine Ondernemers Regeling (KOR)" was eenvoudig: als eigenaar van zonnepanelen word je gezien als bedrijf; je produceert immers stroom die je 'verkoopt' aan jouw energieleverancier.
Bedrijven mogen btw op productiemiddelen (in ons geval de zonnepanelen, inverter en bijbehorende electrische installatie) terugvragen. Daar tegenover staat dat een bedrijf ook btw moet afdragen over de geproduceerde en verkochte goederen.
Normaal gesproken zal een bedrijf een dusdanige winst maken dat het bedrag af te dragen btw altijd (veel) groter is dan het bedrag aan terug te vragen btw en daarom zou, normaalgesproken, het terugvragen van btw op de zonneinstallatie niet zinvol zijn, echter we hebben de KOR!
Simpel gezegd betekent de KOR dat wanneer het af te dragen bedrag aan btw per jaar onder een bepaalde grens (€1345) ligt, de belastingdienst het te veel moeite vindt om die te innen en je daarom vrijstelling geeft van het doen van aangifte en het betalen van de btw.
Ofwel, wij kunnen in eerste instantie wel de btw op onze installatie terugvragen (verminderd met een eenmalig forfait), maar hoeven daarna geen btw meer te betalen over de stroom die wij verkocht hebben. ?

Wel, dat gaat veranderen: vanaf 1-1-2020 bestaan de oude KOR niet meer en krijgen we de nieuwe KOR, ook wel Omzetgerelateerde Vrijstelling OmzetBelasting (OVOB).
De gevolgen hiervan treffen niet alleen de eigenaren van nieuwe installaties, maar in principe ook de eigenaren van installaties die tussen 1-1-2016 en nu zijn geplaatst. Waarschijnlijk best een grote groep dus.
Ook belangrijk is te beseffen dat de belastingdienst ervan uitgaat dat iedereen die in die groep valt (en dus nu vrijstelling heeft voor het doen van aangifte) automatisch overgaat naar de OVOB.
In veel gevallen is dat niet erg en verandert er niets, maar er zijn gevallen waarbij dat financieel gezien niet handig is en in die gevallen moet voor 20 nov. bij de belastingdienst aangegeven worden dat men geen gebruik wil maken van de OVOB.
Die gevallen zijn:
- Eigenaren die voor hun, na 1-1-2016 aangeschafte, installatie meer dan €2500 btw hebben teruggevraagd.
- Eigenaren die in 2020 een tweede zonneinstallatie willen aanschaffen

Voor die mensen raad ik aan eens te Googelen en zich in te lezen. Voor anderen geldt dat natuurlijk ook want eenieder dient natuurlijk op de hoogte te zijn van veranderende regeltjes!

Jan Huizinga 3 jaar geleden geplaatst
Voor meer info : ( zie link )
https://www.btwterugvragenzonnepanelen.nl/oude-kor-nu-ovob.html
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/nieuwe-kleineondernemersregeling/
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Blijkbaar zijn er niet veel mensen die een installatie hebben waarvoor meer dan €2500 aan btw is teruggevraagd.
Dat moet ook een flinke installatie zijn van meer dan €11900 ex. btw of 14400 incl. btw.

Gevolgen van het niet meedoen, iets wat je jaarlijkt voor 20 nov. kenbaar moet maken, lijkt te zijn dat je niet te maken krijgt met d e herzieningstermijn van 5 jaar (en dus niet 1/5e deel van de teruggekregen btw hoeft terug te vragen), maar wel dat je ieder kwartaal btw-aangifte moet doen en dus ook ieder jaar het forfaitbedrag dat hoort bij het geinstalleerde aantal Wp moet betalen.

Iets dat nog bij mij opkwam als mogelijke escape voor mensen die dicht boven het grensbedrag van €2500 aan btw zitten zou kunnen zijn dat je een herziene aangifte doet waardoor je onder die €2500 uitkomt.
In mijn redenering betekent dat eenmalig iets aan teveel terug ontvangen btw terugbetalen, maar als je daardoor onder het vrijstellingsbedrag van €2500 uitkomt kan dat interessanter zijn dan max. 5 jaar lang het forfaitbedrag te moeten betalen (en ieder kwartaal btw-aangifte te moeten doen).
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Als je er voor kiest om niet nee te doen, dan lijkt het mij stug dat je dat jaarlijks moet doorgeven.
Want er staat ook, 'U kunt op ieder moment kiezen om deel te nemen aan de KOR' via een aanmeldformulier. En dan voor een periode van ten minste 3 jaar.

U doet mee voor een periode van ten minste 3 jaar.
U kunt uw deelname niet tussentijds beëindigen. Ook niet om een grote investering te doen voor bijvoorbeeld een nieuwe set zonnepanelen. Of om een ondernemersactiviteit zoals een eenmanszaak te starten. Uw deelname stopt alleen als de periode van 3 jaar voorbij is en u zich afmeldt. Of als uw omzet boven de € 20.000 komt. In dat geval moet u zich afmelden.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Die drie jaar geldt niet voor mensen die al zonnepanelen hebben:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/ik-heb-zonnepanelen-tweede-activiteit-of-herinvesteren/

En inderdaad dus, wanneer je je afmeldt is dat ook voor minimaal 3 jaar.

Wat ik wel vreemd vind is dat je op de site van de belastingdienst nergens iets leest over die grens van €2500.
Als je daar boven zat en je niet afmeldt ben je mooi het bokje.......
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 November 2019 om 11:33
Aantal lezers 23
Aantal reacties 5