De warmtepomp: Nieuw onderdeel op de Fritts Community

Laatste reactie 20/07/2018 11:53 door Peter
· Markeren als ongelezen
Lex Schiebaan 3 jaar geleden geplaatst
We stoppen met gas en gaan ons huis verwarmen met de warmtepomp. Maar net zoals bij zonnepanelen is een warmtepomp een technische installatie met een behoorlijke kostprijs. En het is compleet nieuw. Dus wat is goed en waar moet je op letten?

Op dit board komt alle informatie. Ik ben benieuwd want voor mij is het ook compleet nieuw. 

Groeten, Lex
Erik Zwaan 3 jaar geleden geplaatst
Goed initiatief Lex! Ik ben zelf gecharmeerd van:
http://www.dutchheatpump.nl/producten/dhs-warmtepompen/dhs-hydrotop/

http://www.dutchheatpump.nl/wp-content/uploads/2014/07/Technisch-blad_DHS_Hydrotop.pdf

COP in bijlage / link
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
Mooi uitbreiding van Fritts! Na de zonnepanelen ben ik blij dat ook dit onderwerp aandacht krijgt. Zal namelijk wel eens (op middenlange termijn) een volgende aanschaf kunnen worden :-)

Jammer dat bij DHS de Facebook pagina niet zo up to date is. Laatste melding van 2014...
reactie op @patricklooys:
Erik Zwaan Mee eens Patrick, al heb ik ze daarna wel op beurzen e.d. gezien en meen ik te hebben begrepen dat m.n. woningcorporaties het product hebben opgepakt. Dat zou positief zijn ..Marketing via FB geloof ik voor dit soort zaken zo ie zo niet in.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Patrick Looys ...als marketing via Facebook niet zinvol is, dan kan je het als bedrijf maar beter weghalen. Anders werkt het averechts.  Maar dat terzijde. Fijn te horen dat ze nog wel in de markt zijn. 
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
William En Henrike Stout 3 jaar geleden geplaatst
Leuk lex!
Goed idee! Er is een groot aanbod in systeemsamenstelling en merken.

Groeten william
Tom Simonis 3 jaar geleden geplaatst
Wat een goed idee!
Ik ben al een tijdje aan het rondneuzen.
Ik heb erg veel gehad aan deze site: https://warmtepomp-weetjes.nl/
Ik ga voor de Brine-warmtepomp. Zomers wordt het vaak onaangenaam warm en kan deze warmtepomp ook koelen.
R van Kesteren 3 jaar geleden geplaatst
Ik vraag me af of zo'n warmtepomp met buitenunit ook in de winter het watewr warm genoeg kan krijgen voor verwarmen van het huis. Hij blaast dan de koude lucht de winter in.
Redden die dingen dat?
reactie op @rvankesteren2:
Jeff de R Beetje afhankelijk van welke warmtepomp, maar er zijn er die tot -20 je water tot 55 graden kunnen verwarmen.
Maar er zijn er ook die maar tot -5 goed functioneren.
3 jaar geleden

Beantwoorden

R van Kesteren 3 jaar geleden geplaatst
Wij willen graag 1 kopen. Onze CV ketel is nu ouder als 15 jaar dus die willen we gaan vervangen. Nu willen we dus een CV ketel met warmtepomp. Of een volledig electrisch systeem. Wat weten we nog niet. En wat is handiger, een CV ketel van een gerenomeerd merk en er dan een warmtepomp bij te kopen of een hybride warmtepomp kopen.
Ook hier zie ik door de bomen het bos niet meer. En het vervelende is, ik kna nergens testen van die dingen vinden,
Hebben jullie tips?
Jeff de R 3 jaar geleden geplaatst
Misschien heb je hier wat aan: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1819805
William En Henrike Stout 3 jaar geleden geplaatst
Vloerverwarming is dan wel ideaal en dan evt de radiatoren vervangen voor lage temperatuur radiatoren,dan kan je op lage temperatuur verwarmen (berekening leverancier).
Met een beetje geluk hoeft de ketel alleen bij hele koude dagen bij te springen (slim efficient systeem) en voor je tapwater.
Gr william
con cathalina 3 jaar geleden geplaatst
Mooi,

ik ga dit onderdeel zeker volgen want het overschakelen naar een warmtepomp is een van de volgende stappen welke we de komende tijd zullen gaan nemen.
De vraag is alleen: op welk moment.
Peter Hillen 3 jaar geleden geplaatst
Warmtepompen zijn een echte hype aan het worden, waarbij de beschrijvingen nogal eens geweld wordt aangedaan zoals :

"Warmtepompen zijn toestellen die op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water zorgen en soms ook voor koeling. Een warmtepomp maakt voor het grootste deel gebruik van ‘gratis’ hernieuwbare energie uit de omgeving"

Alsof warmte op magische wijze wordt afgestaan door de omgeving. Iedereen heeft al minstens 1 of 2 "warmtepompen" in huis. Het is nl niet echt een warmtepomp maar eigenlijk een koudepomp. Het is in principe een omgekeerde koelkast waarbij de kou juist niet wordt gebruikt maar moet worden gedumpt in de omgeving (als je tenminste wilt verwarmen). Meestal in de bodem. Probleem daarbij kan zijn dat de omgeving de koude niet kan opnemen (omdat bv de bodem wordt bevroren door het gebruik).
Neemt niet weg dat het een prima alternatief kan zijn voor een CV, maar de effecten bij grootschalig gebruik zijn net als die bij het massaal toepassen van zonnepanelen nog niet echt ondervonden in de praktijk.
Antoon Rosé 3 jaar geleden geplaatst
Wanneer je iets complex probeert uit te leggen aan een leek heb je altijd het probleem dat het 'probleem' wordt vereenvoudigd om het begrijpbaar te maken.

In het geval van warmtepompen is dat o.a. het probleem van een temperatuurverschil dat er gewoon zal moeten zijn om warmte te kunnen laten stromen. Dat is een natuurwet, net zoals dat water stroomt van hoog naar laag en niet andersom.

Daarom begrijp ik het enthousiasme over lucht/lucht warmtepompen niet. Die gaan steeds minder goed werken naarmate het kouder wordt buiten en dat is juist het moment dat je warmte binnen nodig hebt.
Ook begrijp ik dat niet iedereen voldoende landoppervlakte heeft om voldoende meters buis onder de oppervlakte te begraven.
Dat betekent in mijn ogen dat de warmtepomp als oplossing voor een gasloos huis alleen een echte oplossing is wanneer de warmte diep uit de grond komt. Alleen daar is altijd voldoende aardwarmte aanwezig om ook bij echte kou voldoende warmte te onttrekken om het huis te verwarmen.

Nu investeren in een warmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht betekent ook accepteren dat je altijd een 2e warmtebron zult moeten hebben die het overneemt van de warmtepomp wanneer het buiten te koud wordt om voldoende warmte te onttrekken.
Jeff de R 3 jaar geleden geplaatst
Voor het boren heb je een vergunning nodig en de ruimte om de pompen en apparatuur kwijt te kunnen, want dit is best een flinke installatie.
Nu heb ik van een kennis begrepen, die dit heeft laten doen (boring tot 140m), dat de vergunning voor het boren slechts 1x in een straal van x *100m wordt afgegeven. Mochten zijn buren (of iemand in hetzelfde blok!!) nu dus een zelf ook een put willen slaan, dan zal hiervoor geen vergunning meer worden afgestaan. (zorg dus dat je de 1ste bent ;-) )
Iemand van bovenstaande wel eens gehoord?
reactie op @jeffder:
Peter Hillen Een wet zal er nog niet zijn, maar omdat de "warmtepomp" de kou kwijt moet in de grond is er een reëele kans dat jij de bodem verandert in een perma-frost. Dan kan niemand de kou meer kwijt in de grond en werken de warmtepompen niet meer.😭
3 jaar geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé Permafrost is natuurlijk weer iets overdreven 😉, zeker wanneer je in de zomer ook koelt (dan voer je weer warmte in de grond), maar het zal zeker zo zijn dat de langdurige effecten van het verwarmen met aardwarmte in Nederland nog niet goed bekend zijn.

In andere landen is dat anders. Ik begreep van een vriend die een huisje heeft in Zweden dat het daar al op grote schaal gebeurt, maar daar hebben de mensen weer veel meer ruimte. Dus een andere situatie dan bij ons in NL........
3 jaar geleden

Beantwoorden

Peter Hillen Ik word altijd een beetje op het verkeerde been gezet als ik warmtepompen hoor in combinatie met aardwarmte. Je gebruikt stroom (of andere energie) om een stof in dampfase (tegenwoordig meestal Ammoniak) samen te persen, net als bij een vrieskast. De wet van Boyle geeft dan aan dat de temperatuur stijgt, hiermee kunt je verwarmen. Bij de-compressie zal dan de temperatuur weer dalen, en die kou moet je afvoeren. Bijvoorbeeld in de grond of omgeving. In de grond kan alleen als de koelcapaciteit (temperatuur van de bodem of het grondwater) groot genoeg is. In Zweden is er meestal capaciteit genoeg door de geringe bevolkingsdichtheid. In Nederland is dat een ander verhaal, en kun je de bodem laten bevriezen.
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Jacob Slump 3 jaar geleden geplaatst
Hoi, ik ben nieuw hier maar denk dat er wellicht toch interesse bestaat voor volgende zaken en links:

Allereerst is het handig om te weten hoe de gemeente jou wijk of straat wil verduurzamen....je wilt niet eerst een dure investering gedaan hebben (warmtepomp), terwijl de gemeente wellicht andere alternatieven voor jou wijk/straat ontwikkelt en je daar bij aan kunt sluiten.

Als je besluit voor een warmtepomp of combi warmtepomp/ketel, hoe bereken je dan welke capaciteit warmtepomp je nodig hebt? Volgende site laat je (aan de hand van door jou ingevulde waardes) een warmteverlies berekening maken, die als uitkomst de netto energiebehoefte in kW geeft:
http://www.bouw-energie.be/nl/bereken/warmteverliesberekening

Voor een warmtempomp heb je een zgn. LTV (Lage Temperatuur Verwarming) nodig, zoals  vloerverwarming/wandverwarming, echter tegenwoordig is er ook volgende warmtepomp alternatief zonder LTV:
http://www.thermonoord.nl/praktijk/actueel/warmtepomp/

Links naar warmtepomp info en weetjes:
- https://warmtepomp-weetjes.nl
- https://warmtepompplein.nl/warmtepomp-werking/warmtepomp-bron/#pvt
- https://abelenco.nl/kennisbank/hoe-werkt-warmtepomp/
- https://www.thuisbaas.nl/

https://www.warmtepomp-info.nl/
- https://www.cobouw.nl/
- https://www.mijnduurzaamrendement.nl/
- https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/warmtepomp-combi-en-hybridewarmtepomp/

- Subsidie
:
Verder is het handig te weten voor welke apparaten je welke subsidie kunt krijgen:
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2018/05/Apparatenlijst%20ISDE%20warmtepompen.pdf

De echt ONAFHANKELIJKE expert die alles op het gebied van warmtempomen weet:  Fons Wolffenbuttel, zie onderstaande link;
https://www.mijnduurzaamrendement.nl/blogs/warmtepomp-info/
Voor specifieke vragen over warmtepompen, de "do's" maar vooral de "dont's" moet je hem aan de jas trekken. Zelfs de meest nieuwe relevante info over warmtepompen en systemen daar is hij al van op de hoogte.

Last but not least: je zou mij zomaar in het wild tegen kunnen komen op het volgende event dit najaar in de Brabanthallen:
- Vakbeurs energie - Hét platform voor duurzame energieopwekking en energiebesparing 
9, 10 & 11 oktober 2018 Den Bosch
(https://www.vakbeursenergie.nl/en/)

Groeten,
Jacob 

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 January 2018 om 13:07
Aantal lezers 53
Aantal reacties 20