Degradatie systeem.

Laatste reactie 01/07/2020 16:22 door Patrick
· Markeren als ongelezen
Kees Visser 2 weken geleden geplaatst
Hallo, Mijn naam is Kees. Ik heb sinds juli 2013 12 zonnepanelen. Orientatie ZO. Vanaf 16:00 volledig schaduw. Hoewel ik panelen schoonmaak, indien nodig, heb ik het idee, dat ze significant minder opbrengen dan in het begin. Ik schat 10%. Ik heb geen optimizers. Alles staat in serie.
Stel nu dat er 1 slechter paneel tussen zit. Dan trekt ie alles omlaag. Hoe kun je nu achterhalen, of er idd 1 slechter paneel is en zo ja welke, of dat elk paneel inmiddels 10% minder geeft?
Of is het weliicht de omvormer die het minder goed doet?
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
Hoi Kees,
Dan is er wel meer info nodig.
Welk merk en type panelen heb je liggen, het liefst dan ook meteen de datasheet er van delen.
Welke merk en type omvormer heb je, is er iets van logging?
Zoals grafieken met stringspanning en stringstroom of opwek curve.
Type sticker op zijkant omvormer?

Helling van de panelen is?
Wat was de opwek van de volledig zonnige, maar wel warme dag van gisteren?
reactie op @jefrous:
Kees Visser Omvormer is Delta Solar Inverter Solvia 3.3 EU G4 TR
Panelen 275Wp zwart ET Solar.
Ik heb wel logging, maar detail logging, maar geen datasheets.
Detail logging blijft slechts 2 weken behouden, maar bv geproduceerde kWh per dag heb ik van het begin. Ik moet het met een USB stick uitlezen, en heb zelf een scriptje gemaakt om er meteen excel grafieken van te maken.
Bv. Afgelopen maand mei, was voor iedereen een record msand. Maar bij mij was dat niet zo.
Helling weet ik niet exact, maar ik dacht 36 gr.
Panelen liggen op mijn garagedak. Aangezien het huis hoger is dan de garage, valt er vanaf 16:00 een schaduw van mijn huis op de panelen.
Daarnaast hek ik ook logging van slimmemeterportal.

2 weken geleden

Beantwoorden

🔥 Patrick Looys 2 weken geleden geplaatst
Als ik het goed zie, heb je dus nooit boven de 2500kwh per jaar geproduceerd?

Zou denken dat je met 12x275=3300kwh minus 10% correctie (ivm helling en ligging) toch tegen de 3000kwh hebt te komen per jaar (ik heb ook 3300WP liggen op ZO, 45 graden helling, en tik de 3000kwh p/j aan)

Hoewel dus de schaduw na 16.00 uur dan verantwoordelijk zou zijn voor een  'verlies' van meer dan 500kwh per jaar, gezien je statistieken?  Dan klopt het wel. Maar is dat ook een juiste aanname van die 500kwh schaduwverlies, of is er vanaf het eerste volle jaar inderdaad al meer aan de hand?  Want bij mij (ook op ZO dus) is er vanaf 16.00 ook niet echt veel opwek meer (maar echt 'nul' is het niet, dus ik sprokkel vanaf dat tijdstip in de zomerse maanden nog wel wat bij elkaar. Maar of dat 500 kwh is??? Geen idee.)

Degradatie p/jaar minimaal 0.5% (maximaal kan dat zelfs 2% zijn) maal 7 jaar 3.5%, dan zit je nu maximaal rond de 2750kwh minus die 500kwh (als dat klopt uiteraard!).
Dan blijft 2250kwh per jaar over. Bij jaar 7 lijkt dat dan redelijk te kloppen. 

Maar dan rekening ik in dit voorbeeld erg met tabelwaardes en correcties hoor, en kijk verder niet naar je andere technische specificaties. Mag @jefrous doen 😉

Ik zie trouwens ook niet terug dat je, zoals je zelf zegt, duidelijk 10% minder opwekt in 7 jaar tijd. Maar misschien zie ik wat over het hoofd in je Excel.
Kees Visser 2 weken geleden geplaatst
Boven de 2500kWh bein ik nooit gekomen idd. Om je een indruk te geven vsan een intra dag curve voeg ik een screenshot toe van slimmemeter portal.
Afgezien van wat 'ruis' tgv eigen verbruik op bepaalde momenten, zoals waterkoker, stofzuiger etc ...
Ik denk idd dat het verlies van zo'n kleine 500 kWh volledig komt door de schaduw na 16:00. Als je suggesties hebt hoe ik dat kan verbeteren, dan hoor ik dat graag.

Maar toch zou ik terug willen naar mijn oorspronkelijke vraag. Hoe kun je achterhalen, of er een slecht paneel tussen zit, die de opbrengst significant omlaag brengt?

Ik heb ook nog een van de logfiles van mijn convertor toegevoegd.
Hij begint te tellen ergens vanaf 2016, omdat ik toen een andere convertor heb gehad, omdat er een defect in de vorige zat (fabrieksfout: schakelde steeds uit en weer aan).

PV1 Max loopt m.i. over de tijd terug, maar daar zal ik ook eens een excel van maken.
🔥 Patrick Looys 2 weken geleden geplaatst
Om te achterhalen of er daadwerkelijk een slecht paneel tussen zit, is het op papier weten wat je opbrengst zou behoren te zijn en wat het daadwerkelijk is, wel een zinnig stukje informatie om mee te nemen in de zoektocht. 
Voordat je elk paneel hebt door te meten 😉, probeer ik juist met die droge berekening aan te geven dat:

- je jaaropbrengst nooit boven de 2500kwh is gekomen, wat gezien je liggende configuratie dus fors te laag is. 
- Is de schaduw niet de beperking, dan is er al vanaf het eerste jaar wat mis, en komen we dus terug bij jou vraag
- Is de schaduw wel mogelijk de beperkende factor, en dat denk je zelf ook, .  dan lijkt er weinig mis te zijn met je opbrengst.
- Ik geen afname van de jou genoemde 10% zie in de afgelopen 7 jaar

En suggesties om minder last van de schaduw te hebben? Die schaduw heb je te helaas te accepteren in jou opstelling lijkt mij.

 
 
🔥 Patrick Looys 2 weken geleden geplaatst
...trouwens, als je om 16.00 al volledige schaduw hebt, begint de afname in opwek al eerder.
En hoewel op ZO na pak m beet 15.00 er al niet zo gek veel meer wordt opgewekt, kan het op jaarbasis dus best een beperkend effect in opgewekte kwh zijn lijkt mij, zeker als alles in 1 string ligt.
Jeffrey Rous 2 weken geleden geplaatst
Ik zie die 10% degradatie ook niet echt.

Aan de hand van een stringspanning en stroom grafiek eventueel ook nog de opwek grafiek gedurende een zonninge dag kan er misschien wat duidelijk worden.

Maar geen bomen rondom de garage die gegroeid zijn en nu toch schaduw op een deel geven?

Ik ga dat tekst bestand zo ook nog even bekijken.
Onderstaand even de jaren naast elkaar gezet per maand.
reactie op @jefrous:
Patrick Looys Gezien de omschrijving van Kees is de schaduw  al vanaf het eerste moment een constante factor:
"Panelen liggen op mijn garagedak. Aangezien het huis hoger is dan de garage, valt er vanaf 16:00 een schaduw van mijn huis op de panelen" .
2 weken geleden

Beantwoorden

🔥 Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Realiseer mij wel dat we hier met alle berekeningen over het feit dat de degradatie wel mee lijkt te vallen, dmv de theorie, tabellen en sheets, dat @keesvisser​ nog geen praktisch uitvoerbare tip heeft om zijn panelen echt na te kijken. Is de enige methode daadwerkelijk nameten?
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Ja, je zou eerst per string kunnen nameten met een multimeter, spanning en kortsluitstroom van de string (pas wel op voor de vlamboog bij het meten van de stroom!)
Of anders per paneel, maar dat is een hoop werk.

@keesvisser
heb je een foto van jouw panelen op het garage dak en eventueel met een deel in de schaduw van het huis er op zichtbaar?
Liggen er 2 rijen van elk 6 panelen of 3 rijen van 4 panelen?
Ik vraag mij namelijk af hoe de string verdeling is.
En hoe de schaduw over de panelen gaat.

Want uit het plaatje van de slimme meter lijkt me dat het wel heel erg snel afgekapt wordt rond 16:00, maar ook de start (07:30?) is plotseling en niet geleidelijk vanaf een uurtje of 6:00.

Kan je dat plaatje van de slimmemeter portaal ook nog in een hogere resolutie bekijken, per x minuten i.p.v. per 15 minuten?
reactie op @jefrous:
Kees Visser Ik heb maar 1 string. Ik zou het kunnen splisen in 2 strings.
Omvormer kan er zelfs 3 hebben.
Het zijn 2 rijen van 6 panelen. De schaduw begint bij het paneel rechtsboven, en dan ontstaat er geleidelijk een diagonaal over de panelen. De meest linker panelen vangen het langste licht.

Ik heb een foto toegevoegd van het huis van mijn buren, omdat daar nu de schaduw te zien is. Hij heeft meer panelen dan ik. Daarom onstaat de schaduw daar eerder. Ik heb zeg maar de onderste 2 rijen  maar dan 6 per rij.
1 week geleden

Beantwoorden

🔥 Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Het feit dat ze in 1 string liggen, zorgt ervoor dat 1 paneel in de schaduw de gehele opbrengst al zeer fors verlaagt helaas.

Met 2 strings kan je de panelen een beetje 'verdelen' in een groep van 6 panelen die het eerst de schaduw krijgen, en een groep die deze schaduw als laatste krijgen. Dan levert die 2e string nog ietsjes langer wat opwekking.
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Ohw, sorry, 1 string van 12, ik haal 2 topics door elkaar heen.

Maar nu snap ik wel waarom het zo snel instort!

Nu krijg je op bijna die gehele bovenste rij panelen deels schaduw over de gehele korte kant van een paneel en dan doen ze niks meer!
Geen idee of jouw omvormer iets van Schaduw management heeft wat je aan kan zetten?

Die panelen hadden allemaal landscape moeten liggen, gezien de vorm van de schaduw en hoe deze over de panelen gaat..... 🙈
Dan krijg je schaduw over de lange kant van een paneel en komen de diodes in werking zodat eerst 1/3 uit gaat en daarna 2/3.
Dan blijft de stroom door de panelen gaan en zakt alleen de stringspanning steeds een stukje als er meer in de schaduw komt.

Zo ook in de ochtend, pas als de onderste rij de korte kant uit de schaduw heeft komt het systeem pas tot leven.

Beetje jammer dat de installateur niet wat beter naar de schaduw situatie gekeken heeft!
reactie op @jefrous:
Patrick Looys ....heeft die buurman wel iets van optimizers in zijn systeem, @keesvisser​? Want anders heeft die hetzelfde 'opwek probleem'.

Was het voorbeeld van de buren hun legplan, de 'inspiratie'  voor jou installateur? Waarom inderdaad anders die keuze van portrait?


1 week geleden

Beantwoorden

🔥 Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Is met jou uileg @jefrous​, het achterblijven in opwek verklaart? Zeker nu er duidelijk is dat er ook in de ochtend opwek gemist wordt?
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Dat wil ik niet meteen zeggen, in de zomer komt de schaduw rond 16:00 op de panelen, maar dat is in het voor en najaar natuurlijk wel al een stuk eerder, wat ook nog meer verlies geeft.

Je zou eigenlijk met een simulatie programma (PV*Sol?) het verschil willen weten tussen de huidige situatie in portrait en wat dat zou zijn in landscape en eventueel wat het zou zijn als de woning niet voor schaduw zou zorgen.
🔥 Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Ik heb ook ligging op ZO (45 graden ipv 36 bij Kees), en ook 3300WP.
In de ochtend loopt bij mij de curve al vanaf 06.00. 
Dus dat scheelt op dat ochtendtijdstip in vergelijk met @keesvisser​ best wel. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 June 2020 om 19:34
Aantal lezers 11
Aantal reacties 18