Dikte bekabeling

Laatste reactie 05/10/2020 09:12 door Antoon
· Markeren als ongelezen
Dennis Gräper 2 weken geleden geplaatst
Ik heb een vraag over bekabeling. Ik heb 13 panelen van 320WP p/st. op mijn dak liggen. Deze zijn aangesloten op een Growatt 3600 omvormer. De kabel van de omvormer naar mijn groepenkast is ongeveer 17 meter lang. De koperen kernen zijn 1,5 kwadraat dik. Volgens mij te dun en heb ik hierdoor teveel (weerstand) verlies. Ik kan relatief eenvoudig de kabel vervangen (laat ik dan via de buitengevel lopen) voor een 2,5 kwadraat kernen kabel. De afstand word dan ook iets korter, denk zo’n meter of 9. Is dit aan te raden of is het verlies toch minimaal en maakt het allemaal niet zoveel uit. Dan laat ik het namelijk zo zitten. De installatie werkt overigens verder prima. Hoor graag... Vriendelijke groet Dennis
Gerard Dut 2 weken geleden geplaatst
1,5kwadraat lijkt mij ook wel erg dun. Misdadig gewoon. Het verlies is te berekenen met: https://fritts.nl/zonnepanelen/tools/kabelverlies-omvormer-meterkast/

Ik zou trouwens niet voor 2,5 kwadraat gaan maar voor 4 kwadraat.
Antoon Rosé 2 weken geleden geplaatst
1,5mm2? Is dat door een installateur aangelegd? Wat voor een kabel hebben ze daarvoor gebruikt dan, een 3-aderige Gamma-kabel ofzo? 
Het nadeel van zo'n dunne kabel is dat de inverter de spanning erg hoog moet maken om aan het uiteinde netspanning over te houden en daardoor zelf sneller aan de maximale spanning van 253V zit.

3600W mag (en kan veilig) door 2,5mm2, maar als je het toch zelf gaat vervangen zou ik ook dikker nemen. Het prijsverschil is slechts 60ct/m (van 2,5mm2 naar 4mm2).
Ad Bosch 2 weken geleden geplaatst
misschien heb je hier wat aan , het verschil tussen mm2 en mm
https://www.engineeringtoolbox.com/wire-square-mm-diameter-d_1874.html
Dennis Gräper 2 weken geleden geplaatst
De kabel heb ik zelf gelegd toen ik de woning kocht. Toen nog geen bestemming voor maar kon hem mooi wegwerken. Jaren later heb ik hem dus voor de PV installatie gebruikt maar blijkt dus 1,5 kwadraat te zijn. Op de link van Gerard gedrukt maar die begint bij 2,5 kwadraat. Is het goed om toch een dikkere kabel te gebruiken. Qua verlies valt het wel mee toch of onderschat ik het. Een 9 meter kabel van 4 kwadraat of een 17 meter kabel van 1,5 kwadraat. Hoop dat nog iemand wil reageren. In ieder geval dank voor bovenstaande reacties...
Dennis Gräper 2 weken geleden geplaatst
Heb je trouwens alleen verlies (met te dunne kabel) bij onbewolkt weer of ook als het bewolkt is. Dan stroomt er toch minder stroom door de kabel en kan hij het wel aan of is dat een denkfout ???
reactie op @dennisgrper:
Jan Huizinga Dit maakt niet uit bij een volle belasting van de kabel moet deze het kunnen transporteren .
Een te dunne kabel kan dit niet en kan warm worden met kans op brand.
Denk om Uw veiligheid en niet om die paar centen extra en wat
doet Uw verzekering als het fout gaat ?
Koop desnoods een 2de hands grondkabel.
2 weken geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé @dennisgrper
Elke kabel, dik of dun, heeft een bepaalde weerstand per meter. Kun je gewoon uitrekenen, is hier op het forum al een aantal keer voorbij gekomen.

Die weerstand zorgt ervoor dat er aan het einde van de kabel minder vermogen uitkomt dan dat er in werd gestopt.
Het vermogen dat 'verdwijnt' wordt in de kabel omgezet in warmte.

Jouw denkfout zit hierin:
Het vermogen dat 'verdwijnt' is rechtevenredig met de weerstand van de kabel.
D.w.z. dat in een 2x zo lange kabel (weerstand is 2x zo groot) verdwijnt 2x zoveel vermogen en in een 2x zo dikke kabel (weerstand 2x zo klein) verdwijnt de helft van het vermogen.

MAAR: Het vermogen dat verdwijnt neemt kwadratisch toe met de stroomsterkte door de kabel.
D.w.z. dat wanneer de kabel 4000W moet transporteren, er 4x zoveel vermogen verdwijnt als wanneer diezelfde kabel maar 2000W moet transporteren.

Dus, je hebt altijd verlies in een kabel (de weerstand van die kabel verandert immers niet), maar dat verlies wordt groter naarmate de zon meer gaat schijnen (de stroomsterkte toeneemt).
En daarom moet je bij het bepalen van de dikte van te te gebruiken kabel altijd rekening houden met de maximale stroom en doet het er niet toe dat er, het meeste van de tijd, kleine stromen lopen.

Bovenstaande volgt uit de formule voor vermogen: P = U x I.
Deze kan je m.b.v. de wet van Ohm: U = I x R omschrijven tot P = I X I x R (dus P = I² x R)
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Hans Brouwer 2 weken geleden geplaatst
Hoi Dennis,

1,5 is echt veel te dun. heb onlangs zelf 3 x 4mm2 ymvk van Draka aangelegd. Is ruim voldoende. Heb nog ca. 13 meter over van deze klus .
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 October 2020 om 21:25
Aantal lezers 18
Aantal reacties 9