Een zonnepaneel geeft sinds kort minder vermogen

Laatste reactie 23/05/2022 11:04 door Frank
· Markeren als ongelezen
Frank Coopmans 2 maanden geleden geplaatst
Sinds begin dit jaar geeft een van mijn zonnepanelen minder opbrengst eigenlijk altijd ongeveer 2/3 van zijn buur panelen Nu zie ik dat de optimizer spanning ca 35V is tov andere ca 51. Dit is ook die 2/3. Wat kan hier aan de hand zijn? Paneel kapot of optimizer? Dank FCoo
Jeffrey Rous 2 maanden geleden geplaatst
Als de optimizer een lagere spanning geeft dan komt dat omdat het paneel minder opwekt, de stroom door alle optimizers is in de string gelijk (kan je niet uitlezen). De andere optimizers gaan dan dit spannings verlies compenseren. Kan je ook het vergelijk doen met de paneelspanning? Waarschijnlijk is er een diode defect in de junction box van het paneel.
Frank Coopmans 2 maanden geleden geplaatst
De paneelspanning van dit paneel is ca 22V van de andere is ca 33V.
Jeffrey Rous 2 maanden geleden geplaatst
Als er echt geen schaduw op dat paneel is, dan is er 1 diode in de junction box van het paneel stuk of een onderbreking in de string van cellen die daarbij horen. De installateur van de panelen informeren en laten vervangen/oplossen.
reactie op @jefrous:
Frank Coopmans Ja schaduw heb ik ook aan gedacht. Maar het is sinds enkele maanden nu. Vorig jaar geen last van gehad. Frappant is dat het altijd ongeveer 66% is gedurende de hele dag. 
2 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 May 2022 om 10:23
Aantal lezers 9
Aantal reacties 4