Eneco wil dat thuisbatterijen een rol gaan spelen bij het balanceren van het nationale stroomnet

Laatste reactie 07/04/2017 08:31 door Jeff
· Markeren als ongelezen
Jeff de R 5 jaar geleden geplaatst
http://www.nu.nl/internet/4329612/netwerk-van-thuisbatterijen-moet-back-up-vormen-landelijk-stroomnet.html

Eneco wil dat thuisbatterijen een rol gaan spelen bij het balanceren van het nationale stroomnet. De batterijen voor zonnestroom moeten samen een back-up gaan vormen.


Dat laat Eneco vrijdag weten. In een thuisbatterij kan een huishouden zelf opgewekte zonnestroom opslaan om bijvoorbeeld 's avonds te verbruiken.

Volgens de energiemaatschappij is voor het landelijke stroomnet een flinke reservecapaciteit nodig om onverwachte pieken en dalen in het net te kunnen opvangen. Netbeheerders kopen deze capaciteit nu nog vooral op bij gas- en kolencentrales.

Het nieuwe netwerk van batterijen moet op gewenste momenten kunnen laden of ontladen en zo reservecapaciteit leveren aan het landelijke net. Eneco spreekt zelf over een 'virtuele energiecentrale' genaamd Eneco Crowdnett.

Op zoek naar huishoudens

Het energiebedrijf is op zoek naar huishoudens die een thuisbatterij willen aanschaffen om mee te doen aan het project. Alleen mensen met minstens zes en maximaal 25 zonnepanelen mogen deelnemen. Wie participeert, moet meteen een contract voor vijf jaar afsluiten.

Aan de nieuwe dienst werken ook Tesla, zonnepanelenleverancier SolarEdge en het Zwitserse softwarebedrijf Ampard mee. De bedrijven willen beginnen met netwerk van vierhonderd batterijen.
Tom Simonis 5 jaar geleden geplaatst
ok, gehapt!


ik moest toch op zoek naar een andere energie-leverancier.


Dank voor het doorgegeven!
Maarten de Vlugt 5 jaar geleden geplaatst
Interessante pilot!
Erik Zwaan 5 jaar geleden geplaatst
Interessant! Zeker aangezien ik ook reeds SolarEdge omvormer heb, ga eens even verder lezen!
reactie op @erikzwaan:
Erik Zwaan Aangevraagd; ben wel benieuwd naar de details! €4.500 investering met gegarandeerd pay-back van 5x €450 in komende 5 jaar voor ter beschikking stellen van 30% van de capaciteit van de Tesla Powerwall. Blijf van mening dat opslag niet duurder als opwekking mag zijn €/Wp, met deze incentive komen we behoorlijk op zelfde niveau.
5 jaar geleden

Beantwoorden

Jeff de R Aangevraagd in de zin van "besteld" of "offerte aangevraagd"?


Ik ben wel erg benieuwd!
5 jaar geleden

Beantwoorden

Jeff de R Als ik het overigens zo lees heb je nog een "extra" Solaredge omvormer nodig naast je al bestaande omvormer (wat ik dan niet helemaal kan verklaren).
5 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Ronald Blaas 5 jaar geleden geplaatst
Ik heb ook een offerte aangevraagd...


Wel heb ik een contract dat nog een 1,5 jaar loopt dus denk niet dat ik in aanmerking kom.

maar wil wel de informatie hebben want een Powerwall is iets waar ik bij aanschaf al op gerekend heb (in ieder geval voor 2020)
reactie op @ronaldblaas:
Erik Zwaan Ha @ronaldblaas , slim. Ik heb er in de installatie-opzet ook rekening mee gehouden. O.a. 5x4mm2 bekabeling om te 'kunnen' routeren van/naar de meterkast, aparte Alamat (Aardlek Automaat) en MID- gecertificeerde energiemeter ingebouwd. Locatie omvormer in garage met ruimte voor energie storage en autolader, aangezien dit allemaal DC units zijn op soortgelijke spanningsgevallen.

Naast de Tesla Powerwall zijn er diverse fabrikanten die soortgelijke concepten aan het uitrollen en/of ontwikkelen.
5 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald Blaas @erikzwaan Dat is ook waarop ik reken (hoop) ergens medio 2019 verwacht ik dan ook enige concurrentie te zien en dat zal de prijs dan iets gaan drukken :)

Ik wacht rustig af :)
5 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Ronald Blaas 5 jaar geleden geplaatst
Ik was even aan het googl-en en kwam op een weliswaar gedateerd bericht.


https://www.zelfstroom.nl/blog/Tesla-Powerwall


Op deze site wordt vermeld dat de Tesla Powerwall €2700 / €3100 kost... Bij Eneco ligt dit bedrag een aardig stuk hoger.

Ja je krijgt dan wel 450 euro per jaar retour. Je betaald 4500 (ex BTW, maar die krijg je toch weer terug) voor de Powerwall... en krijgt 5x 450 terug (=2250 euro) Je betaald dan dus effectief 2250 euro voor de Powerwall. Dit is dan wel goed koper (geen idee of er bij zelfstroom nog installatie kosten gerekend worden) Anderzijds zit je wel aan een contract van 5!!! jaar vast.. (iets waar ik zelf toch wel erg tegenop zie... Maar we wachten eerst de offerte maar is af :)
reactie op @ronaldblaas:
Erik Zwaan @ronaldblaas betreft oud stuk na de launch in US, indicatie van prijs in Dollars was $3.500 (voor US versie van 10kWh) voor enkel de unit zelf. Europese versie is 6.4 kWh met vermogen van 3.3kW, prijs van Eneco is incl. montage, unit, interface etc.

Opzich vind in die 5 jaar niet z'n probleem als die 50% van de Netto investering afdekt voor het beschikbaar stellen van 30% van de capaciteit. De resteren capaciteit zou afdoende moeten zijn om mijn dag/nacht deel in opwekkingsperiodes op te vangen. Met gevaar van het einde van salderen zou dit best eens redelijke business case kunnen geven.


Levensduur is min. 10 jaar en calculated guess is dat hij in 2e periode van 5 jaar ook nog wel iets zal opleveren voor Crowdnet achtige beschikbaarheid + eigen gebruik deel in die periode.

Feitelijk lijkt de propositie dus te mooi om waar te zijn ...waar zitten de kleine lettertjes bv.? Ben ik bv. verplicht z'n Toon aan te schaffen + data abonnement aan Eneco ervan. Kortom ik wacht die offerte ook af.
5 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald Blaas @erikzwaan Ik had dit idee al :)


Mijn eigen ultieme doel is dat ik onafhankelijk wordt van het vaste net. Maar lees daar veel over dat nou juist niet echt haalbaar is..

Waar ik vooral in geïnteresseerd in ben is of of voldoende kan sparen (in de batterij) om de winter door te komen :D
5 jaar geleden

Beantwoorden

Erik Zwaan @ronaldblaas nee, eiland bedrijf-modus is voorlopig nog niet beschikbaar. Zelfs bij het plat gaan van het Net kun je dus voorlopig (nog) niet op je batterij draaien. Hopen ze wel spoedig ook in NL beschikbaar te maken.

Powerwall is 6.4 kWh, ik ken je huis en verbruik niet maar verwacht dat je er maximaal 2 dagen mee door komt (eerder 1 dag). Het leuke van PVoutput site is dat je die inzichten heel snel krijgt met de combi van Omvormer & Slimme Meter data.


Om je winter door te komen zul je dus behoorlijk aantal Powerwall's in cascade moeten gaan ophangen, persoonlijk denk ik dat daar de technology te duur voor is ...lees Energie te goedkoop. Maar is mooi streven, denk eerder aan Energy to Heat Storage in dat geval, lijkt me haalbaardere oplossing.
5 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Jeff de R 5 jaar geleden geplaatst
Ook offerte aangevraagd. Toch wel benieuwd.
reactie op @jeffder:
Hans van der Bilt Ach ja, dit is totaal on-economisch!

Nederland loopt niet warm voor revolutionaire Powerwall


Tesla's veel gehypte Powerwall blijkt nog totaal geen succes in de Lage Landen. Slechts 30 exemplaren verkocht verkoper Eneco afgelopen maanden in Nederland van de revolutionaire thuisbatterij en 50 in België. Een nieuwe dienst, CrowdNett, moet de verkopen opkrikken.

Eneco verwierf eind vorig jaar het recht om Tesla's nieuwe Powerwall in de Benelux te slijten. Hoewel de belangstelling voor het bijna 7.000 euro kostende apparaat aanvankelijk enorm was - honderden Nederlanders en Belgen toonden serieuze interesse - heeft zich dat nog niet in verkoopaantallen vertaald.

De container met Powerwalls die eind maart per schip uit Amerika arriveerde is nog grotendeels gevuld. ,,Mensen schrikken van het totale prijskaartje, we hebben nu 30 exemplaren in Nederland verkocht'', vertelt Ronald Bohte, manager energieopslag. ,,Nemen we andere merken mee, dan hangen er hoogstens 50 thuisbatterijen in Hollandse huizen.'' In België gaat het iets beter en heeft Eneco 50 Powerwalls verkocht.

Dat huishoudens niet warm lopen voor het futuristisch ogende gevaarte is niet enkel vanwege de kosten. Het Nederlandse stroomnet is allereerst zeer betrouwbaar, storingen doen zich zelden voor. Er zijn bovendien vrijwel geen gebieden in ons land zonder stroomkabel. Een thuisbatterij als backup of om in de natuur zelfvoorzienend te zijn is dus niet nodig.

Een financiële prikkel is er even­eens niet: dankzij de salderingsregeling mogen huishoudens hun zelf opgewekte, niet verbruikte zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De meter loopt dan terug. In België is de markt weer totaal anders dan in Nederland en spelen andere oorzaken waarom de Powerwall niet scoort.

Energierevolutie


Uiteraard wist Eneco dat het geen vele duizenden Powerwalls zou slijten, maar toch: gezien de wereldwijde hype rond het apparaat - de charismatische Tesla-baas Elon Musk noemt het de start van een energierevolutie - is dertig stuks ronduit teleurstellend.

De nieuwe dienst CrowdNett moet daar nu verandering in brengen. Idee is dat een groot netwerk van thuisbatterijen het landelijke stroomnet in evenwicht kan houden. Bij pieken of dalen - als turbines door weinig wind nauwelijks stroom leveren - heeft hoogspanningsnetbeheerder TenneT extra capaciteit nodig. ,,Die stroom kopen ze in bij kolen- en gascentrales, wij willen dat helpen verduurzamen," zegt Bohte. 

In eerste instantie wil Eneco 400 Powerwalls gaan verkopen. ,,Op die manier kunnen we wekelijks een Megawatt, een procent van Tennet's reservebehoefte, leveren." 

Huishoudens die aan CrowdNett meedoen, kopen een Powerwall waarvan ze een derde van de opslagcapaciteit aan Eneco ter beschikking stellen. In ruil krijgen ze een flinke korting op de aanschafprijs en ontvangen ze jaarlijks 450 euro terug. ,,Op die manier denken we dat het aantrekkelijk wordt een thuisbatterij aan te schaffen,'' zegt Dirk Jan Middelkoop, manager innovatie bij Eneco.

Aannemelijk


De reden dat Eneco hiervoor kiest is dat het sterk in de markt voor thuisbatterijen gelooft. ,,Nu elektriciteit steeds vaker duurzaam wordt opgewekt zijn batterijen nodig om stroom op te slaan voor als de zon niet schijnt of het niet waait." 

De kans is bovendien groot dat de salderingsregeling vanaf 2020 wordt aangepast of wellicht verdwijnt. Die kost de schatkist steeds meer. ,,Wat er ook gebeurt, het lijkt aannemelijk dat de vraag naar thuisbatterijen gaat groeien."

Eneco wijst op Duitsland, waar mede door de Energiewende inmiddels 30.000 thuisbatterijen over de toonbank zijn gegaan. Niet alleen van Tesla, maar ook van fabrikanten als Varta, Saft en Sonnen. 

Voorlopig heeft Eneco nog een flinke missie te verrichten. De nieuwe dienst CrowdNett telt nu nog zeven Powerwalls, onder meer techgoeroe en Tesla-fan Vincent Everts doet mee, net als groene ondernemer Jan-Willem Zwang. 

Cool


Het systeem werkt echter prima, zo blijkt op Heijplaat, waar architecte Hannah Beljaars-Frederiks en haar man de 100 kilo zware Powerwall voor Eneco hebben getest. ,,Het is een prachtige manier om ook in een oud huis als dit zuiniger met energie om te gaan'', zegt ze. ,,Hij ziet er bovendien ook nog eens cool uit.''

Voor foto's en afbeeldingen, en reacties zie de link!

http://www.ad.nl/nieuws/nederland-loopt-niet-warm-voor-revolutionaire-powerwall~ac52a219/
5 jaar geleden

Beantwoorden

Maarten de Vlugt 5 jaar geleden geplaatst
Iemand al de offerte binnen?
reactie op @maartendevlugt:
Jeff de R Ik kreeg als reactie terug: Wegens de vele aanvragen van de afgelopen dagen gaat het iets langer duren.. :-P
5 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald Blaas Dit kreeg ik als reactie

We gaan starten met een kleine groep van CrowdNetters die al zonnepanelen hebben, om te leren en verder te optimaliseren. Die groep benaderen we volgende week. Mocht je daar niet bij zitten, houden we je op de hoogte. Zo weet je het direct wanneer CrowdNett voor jou beschikbaar komt.
5 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Tom Simonis 5 jaar geleden geplaatst
Ok, 2 weken verder na opsturen offerte aanvraag.


Ik heb nog geen panelen en ook nog geen contract bij Eneco.


Voor de offerte aanvraag heb ik contact opgenomen. Ik kreeg daar te horen dat ze ook een speciale groep van 20 huishoudens zoeken die ze meer onder de loep nemen. Die mensen moeten ook wat meer kennis/feeling met dergelijke dingen hebben. Wel balen dat ik nog geen panelen heb (yep, moet je maar geen HD-Wave willen hebben) anders zat ik bij die eerste 20 :)

Na een week niets gehoord te hebben (ook geen bevestiging offerte aanvraag) nogmaals gebeld. Blijkt dat ik mijn email-adres niet achtergelaten had....Oepsie!

Afgelopen maandag weer contact opgenomen. Of ik per mail vragen kan stellen en dat ik alleen op hun forum vragen kan stellen als ik Eneco-klant ben. Uiteraard kan dat en heb ik een vast contact-persoon toegewezen gekregen. Vlak daarvoor heb ik met mijn zonnepanelen-leverancier gesproken en die gaf aan dat een getrapte plaatsing mogelijk is (eerst panelen leggen en later, wanneer de HD Wave leverbaar is, deze te plaatsen). Dan zou ik gebruik moeten maken van de omvormer van Eneco. Dit tevens gemeld. Werd echt serieus aan meegedacht! Ik zou dan hooguit een paar maanden maar 7 van de 19 panelen kunnen gebruiken. So What! Als ik maar mee kan doen!


Ik wacht ondertussen op een antwoord op de vraag hoe het dan met de installatie-garantie zit (beide partijen).

Ik hoop echt dat ik bij die eerste 400 kan zitten. Ik vind het een erg strak plan.


Het is niet alleen dat je je eigen energie kan opslaan voor eigen gebruik. in 2020 gaat de saldering-regelgeving op de schop. Wat er dan gaat gebeuren, who knows. Ik ga uit van afschaf.

Daarnaast moet er ook gekeken geworden naar de belasting van het energie-netwerk. Met al die zonnepanelen die energie ín het netwerk pompen en de steeds grotere groep elektrische auto's die energie úit het netwerk halen, zal het netwerk, zoals het er nu staat, dit later (5 jaar?) niet goed aankunnen. Deze thuisbatterijen - optie vind ik een hele leuke/slimme manier om load-balancing toe te gaan passen. Engeland is daar al een stuk verder mee. Kijk maar eens naar het youtube-kanaal FullyCharged () waar ze zelfs de batterijen van de auto's als buffer willen gaan gebruiken.

Batterij gebruik op het net, hetzij bij lokale centrales of bij de mensen thuis, gaat echt een enorme vlucht nemen. Verschillende media geven dit ook aan


Nog even reageren op kosten:


Geleverde componenten


- PowerWall


- StoreEdge


- Omvormer (SolarEdge) => 2400 kwH hebben ze nodig om de PowerWall. Het ding heeft meer capaciteit.


- CrowdNett kastje


- KwH meters


- Installatie

Dus over 5 jaar 2250,- Euro te betalen, mwah...Ik weet het wel :)
Cathérine Minczeles 4 jaar geleden geplaatst
Bespaar 2000 euro! Hier een filmpje hoe je je eigen Power wall kunt maken:
Jeff de R 4 jaar geleden geplaatst
Tesla komt met de Powerwall 2.


Opslag van 14 KwH.


Dat is het dubbele van wat de huidige aankan.


Incl geïntegreerde inverter

Tesla onthult zijn laatste ontwikkeling op het gebied van de thuisbatterij: de Powerwall 2. In combinatie met een innovatief zonnedak, dat het bedrijf samen met SolarCity heeft ontwikkeld, kan Tesla elke woning off-grid maken.

Dat schrijven verschillende media. Tesla-ceo Elon Musk maakte vandaag de Powerwall 2 en het zonnedak met ‘onzichtbare’ zonnepanelen bekend. De nieuwe Powerwall 2-thuisaccu moet 14 kilowattuur aan groene stroom opslaan en 5 kilowatt aan stroom afgeven. Met de opgeslagen stroom in de Powerwall 2 kan een woning 24 uur lang worden verlicht en wordt een koelkast gedurende een dag van stroom voorzien, schrijft de website Arstechnica UK.

De Powerwall 2 beschikt over een vloeibaar thermisch controle-systeem, geintegreerde wisselstroom-gelijkstroom-omzetter en allerlei slime software, om de elektriciteit kan af te geven op basis van de energievraag.

‘Onzichtbare’ zonnepanelen

De prijs van de Powerwall 2 bedraagt $ 5,500. In januari 2017 gaat Tesla de thuisaccu’s installeren. Het zonnedak wordt in de zomer van 2017 geplaatst op woningen in de Verenigde Staten, schrijft de website Techcrunch. Doordat het zonnedak van glas is gemaakt, zegt het concern de levensduur van de daken te kunnen verlengen ten opzichte van traditionele daken. Tegen Techcrunch zegt Musk dat de duurzame zonnedaken zelfs een langere levensduur hebben dan de woningen waarop ze zijn geinstalleerd.
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Kijk dat komt al in de buurt .....

Aangezien ik op een goede dag ongeveer 30kW opwekt wil ik dit ook kunnen opslaan.. (of in ieder geval nabij, omdat we zelf natuurlijk ook verbruiken)

En bij 30kW opslag verwacht ik ook redelijk onafhankelijk van het net te worden..


Ik blijf er maar op hopen :) eind 2018 hoop ik de juiste berichten te horen :)
reactie op @ronaldblaas:
Erik Zwaan Ronald, hoop is geen strategie. 30kWh opwekking mooi. combinatie met 14kWh opslag prachtig. Maar onafhankelijk van het net no-way. In de zonninge maanden wil ik geloven dat je redelijk tot goed de minder zonnige dagen gaat overbruggen, maar kijk eens naar je slimme meter data en je Netto verbruik per dag ...hooguit 3 dagen overbruggen zonder opwekking, met bij supleren beetje meer. In naseizoen misschien 2 dagen max.

Powerwall prachtig; ik wil hem ook graag hebben. Maar lost alleen intra-day en mogelijk day-day verbruik op. Week, month en zeker seasonal opslag is nog heeeeellll ver weg. Batterijen zijn hier geen oplossing, Power to Heat conversion mogelijk wel.

Ter info; ik verbruik zomers zeg 4-5 en in stook seizoen 8-15 kWh/dag, benieuwd naar jouw zienswijze ;o)
4 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
@erikzwaan


Ik ben het eens met je en het is voor mij ook meer een streven..

Ik begrijp dat een 'batterij' niet voor weken aan energie kan leveren. Maar ik wil zo min mogelijk energie terug leveren als in totaal niet. juist omdat je hier geen drol meer voor krijgt.


Dus eerst eigen voorraad verbruiken alvorens gebruik te maken van het net.

Op die manier is het ook gelijk eerlijker omdat ik dan alleen aangeslagen wordt voor wat ik verbruik van de nutsdiensten. dus geen dubbele betalingen vanwege de retour levering.

Ik wil ten alle tijden voorkomen dat ik strak 1kWh voor 20 cent afneem en 1kWh retour stuur voor 7 cent. (als voorbeeld)

daarnaast moeten we niet vergeten dat er in de stook maanden niets wordt opgewekt. Ja het is niet veel maar er wordt energie opgewekt. En met deze 'lage' opbrengst wil ik toch een aantal dagen overbruggen.

Ik zie het glas graag half vol ipv half leeg. Techniek is gelukkig constant in beweging en wellicht dat er in de (nabije) toekomst wel een manier gevonden wordt om energie voor langere tijd in opslage te hebben.

Vind het zelf niet zo'n gek idee. Als ik 30kW in een batterij stop en ik verbruik 10kW dat er dan 20 overblijft.. heel pragmatisch.. de Volgende dat komt er wellicht maar 5kW bij en mijn verbruik is misschien weer 10kW kan dan toch heel goed mogelijk zijn dat er dan gewoon 15kW overblijft...

Simpele batterijen kunnen ook een maandje stil liggen (auto/motor)

Maar laten we niet op de details ingaan. Nogmaals het is een streven van mij en hou mijzelf graag op de hoogte. Alles wat ik verzin is nog niet ergens op gebaseerd dus echt waarde hecht ik er niet aan.
Jeff de R 4 jaar geleden geplaatst
Niet alleen Eneco levert de Powerwall:

Zonnefabriek gecertificeerd als Tesla Powerwall installateur
reactie op @jeffder:
Tom Simonis Eneco is distributeur voor de Benelux.


Houd dit dan in dat Zonnefabriek ze dan eerst koopt van Eneco en dan, met marge, verkoopt aan de consument?

Maar goed, dat is gewoon markt-werking.

Wat ik nog niet helemaal snap is dat je min of meer verplicht bent om een SolarEdge - StorEdge (en dus ook hun omvormer(?)) moet gaan gebruiken in combi met de Tesla PowerWall. Specifieke manier van opladen?
4 jaar geleden

Beantwoorden

Jeff de R Ik lees: Er zijn momenteel slechts 3 omvormermerken die met de Tesla PowerWall kunnen samenwerken, nl. Fronius, SolarEdge en SMA.


Waarschijnlijk idd een specifieke manier van opladen.

Je hoeft op deze manier dus geen 5-jarige contracten meer aan te gaan met Eneco...
4 jaar geleden

Beantwoorden

Erik Zwaan Nee maar je krijgt dan ook geen 5jr €450 vanuit Crowdnet opzet
4 jaar geleden

Beantwoorden

Jeff de R Klopt, maar misschien is de Powerwall bij Zonnefabriek maar €2500,- ;-)


Ik ga eens een offerte opvragen.
4 jaar geleden

Beantwoorden

Erik Zwaan Hou ons op de hoogte, ik vermoed van niet, want Tesla lijkt prijsniveau te bepalen.
4 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Erik Zwaan 4 jaar geleden geplaatst
Heeft er iemand toevallig de Business Case al eens rond gerekend o.b.v. PowerWall 1 (€4.500 Netto) incl. de Crowdnett vergoeding voor 5 jaar (€450/jr)?

Quick and Dirty:


Theoretisch maximale rendement; 365 full cycles (excl. efficiency impact) per jaar (6.4kWh x 365) = 2.336kWh. Praktisch maximale rendement; 365 full cycles (excl. efficiency impact) per jaar ((6.4kWh - 30% Crowdnett reservering) x 365) = 1.635kWh. De maximale financiële impact op je jaarrekening zou dan (1.635 x €0,20) €327 zijn.

- Energieprijs beïnvloedbaar door jaarlijkse onderhandeling (blokkeer je 5 jaar).


- Aantal round-trips en dus rendement is veel te hoog en verstrekt door seizoensinvloeden. Realistischer is je nacht- of sluimerverbruik als maximalisering nemen.


- Persoonlijke observatie: in zomermaanden word >70% teruggeleverd aan net en neem ik vervolgens hiervan ca. 33% weer retour als netverbruik (Slimme Meter data-analyse), restant is over-productie ter dekking winterverbruik (saldatie).


- Gaat Crowdnett-deel in percentage van beschikbare energie, of altijd eerst?


- Info: Levensduur: 5000 full cycles (>13 jaar) / efficiency 92.5%.

Al met al toch behoorlijk wat twijfels, de PowerWall 2 (13.2kWh) maakt business case niet veel beter aangezien Crowdnett vergoeding beperkt stijgt. De Crowdnett vergoeding heeft dus bij far de meeste impact en zolang de saldatie regeling van kracht is ....lijkt het vanuit investeringsperspectief niet haalbaar. Vanuit maatschappelijke duurzaamheidsoverwegingen kan hij anders zijn.
Jeff de R 4 jaar geleden geplaatst
Had zelf ook al een rekensommetje gemaakt, en is het vanuit investeringsperspectief niet rendabel. Het is echter wel "leuk". ;-)


Er zijn echter nog meer aanbieders op de markt en die maken het allemaal wel interessanter.


Ook is Eneco niet de enige aanbieder van de Powerwall.


Ik verwacht, als er wat meer bekend wordt over de salderingsregeling vanaf 2020, de prijzen nog wel flink zullen zakken.
reactie op @jeffder:
Erik Zwaan Ik hoop en verwacht het ook Jeff, en ja het is zeker 'leuk'. Maar nu toch nog maar even niet #Jammer
4 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Ik ben vandaag gebeld door Eneco... Of ik mee wil doen (met de Powerwall 1)

Nu wil ik eerst wel is ff de technische kant weten van Eneco . maar wat is het gevoel hier?


Is dit op dit moment een goede keuze of moeten we er nog even mee wachten (wil eigenlijk de Powerwall 2 omdat deze meer opslag heeft en dat wil ik.. denk ik.. )
Tom Simonis 4 jaar geleden geplaatst
Tjonge, dat ze daarvoor actief gaan benaderen...

Aanvankelijk dacht ik mee te gaan doen. Ik had/heb geen uitvoerige berekeningen gemaakt. Beetje grofweg gekeken naar eigen verbruik, op te wekken energie maar ook naar oplaad/ontlaad cycles en wat vragen gesteld aan Eneco waaronder de momenten waarop de batterij opgeladen en ontladen gaan worden. Helaas konden ze daar niets precies over zeggen en lieten doorschemeren dat het zelfs mogelijk is dat er meerdere keren per dag bijgeladen/ontladen gaat worden.

Tja, daar heb ik geen zin in. Zeker gezien de kleine lettertjes over de garantie van de powerwall 1.


Daarnaast....


Voorlopig kunnen we nog salderen en zit de (thuis)batterij markt momenteel gigantisch in de lift. Allerlei (auto)bedrijven stappen in. Ik verwacht dus in 2020 meerdere spelers, betere en goedkopere batterijen. Kijk maar hoe vlug PowerWall 1 een opvolger heeft gekregen.


Leuke blog over batterijen: https://www.solarquotes.com.au/blog/category/battery-storage/
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
@tomsimonis Ja daar zit ik dus ook beetje mee.. Ik vind de opslag van de Powerwall1 echt te laag.


En over saldering.. Volgens het stuk dat Lex onlangs geschreven heeft gaat dit nog wel iets langer duren dan 2020 :) En ik verwacht net als jij tegen die tijd veel meer spelers op de markt te vinden.

Denk dat ik Eneco aan ga horen en technische vragen ga stellen maar dan toch even afzie van de start..
Ronald Blaas 4 jaar geleden geplaatst
Zojuist ben ik weer gebeld door eneco (door een technisch iemand)

Heb het een en ander uitgelegd gekregen..


Eneco gaat 30% van de batterijopslag gebruiken voor de balancering van het Net..Het geen inhoud dat 70% van de opslagcapaciteit voor eigen gebruik is. Dit vind ik zelf al een tegenvaller juist omdat de PowerWall1 6-7kW opslag heeft. Over het ontladen van de batterijen heb ik niet een goed antwoord gekregen. Wat Eneco mij verteld is dat de cellen wel ontladen worden maar het hoe en precies wordt niet verteld..

Ook wordt de Powerwall (de 30% die Eneco gebruikt) opgeladen uit het net. Dit zal niet vaak gebeuren maar het gebeurt wel. Omdat de kosten hiervoor in ieder geval tot 202 weg gestreept worden (saldering) is er nog geen issue.. Maar wat na 2020? Ze zeggen hier wel op voorbereid te zijn maar mijn gevoel is dat dit niet goed gaat lopen..

Overigens klopt de tekening niet die bij eneco staat. (hier staat de powerwall aangesloten tussen panelen en omvormer) de Powerwall komt, net als de omvormer, gewoon op de meterkast. En wordt dus met AC opgeladen.

Ik heb nog niet begrepen hoe dan het opladen / eigenverbruik werkt.


De meneer van Eneco verwacht overigens wel dat er met een paar jaar windenergie toegankelijk is voor de consument. Dit samen met de zonnepanelen kan een goede oplossing zijn om geen afnamen meer van het net te hebben. Met de wind energie kan de batterij in de donkere dagen (minder zon dagen) ook opgeladen worden tot een voldoende niveau.

Tijd zal het leren..

Ondanks dat de aanbieding van Eneco financieel aantrekkelijk is heb ik hem nog even in de kast gezet. Op zijn minst tot de Powerwall2 actie er is.. maar wellicht stel ik het uit tot ergens 2020 wanneer er 100% duidelijkheid is wat er met de salderingsregeling gebeurt.

Ik moedig iedereen aan die informatie heeft over het Eneco systeem (of andere oplossingen om dit hier te delen!)
Tom Simonis 4 jaar geleden geplaatst
Zojuist een mogelijke kanshebber tegen gekomen als het gaat om opslag van mijn opgewekte energie nádat (2023?) de Salderings-regeling ongunstig wordt.
Ben wel heel erg benieuwd wat deze batterij tegen die tijd gaat kosten én of die dan in NL te verkrijgen is. (overigens....dit youtube kanaal is echt de moeite waard!)
Jeff de R 4 jaar geleden geplaatst
Er zijn reeds tig aanbieders. Tegen de tijd dat het 2023 is zullen de prijzen ook wel aardig gedaald zijn.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 30 September 2016 om 14:08
Aantal lezers 60
Aantal reacties 40