Failissementslijst - Zinvol of flauwekul?

Laatste reactie 13/02/2017 16:52 door Lex
· Markeren als ongelezen
Lex Schiebaan 4 jaar geleden geplaatst
Hoi @patricklooys

Ik denk dat er wat mis ging want je had 3 topics geopend met ongeveer dezelfde titel maar zonder toelichting.

Wat bedoel je precies?
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
(...de 'verloren' info...)

http://groenopgewekt.nl/nieuws/faillissement/

Op deze site kan je een indicatie krijgen van hoe 'stevig' een zonnepanelen bedrijf er voor staat. Althans, zo lijkt het. Wat mij daarbij opvalt is dat Sunpower aan het zakken is in die lijst, maar dat ook andere gevestigde namen te volgen zijn.

Wellicht aardig om eens een beetje te volgen als je op zoek bent naar een aanbieder (...voor wat het waard is...).
Lennard de adviseur 4 jaar geleden geplaatst
Beste Patrick,

Bedankt voor je goede toevoeging. De Altman Z scores zijn echter niet meer zo voorspellend zoals ze een aantal deccenia geleden waren. Volgens velen is het dan ook tijd dat we er vanaf stappen.

Veel bedrijven in opkomende markten, markten die 10-20 jaar geleden niet echt bestonden drijven namelijk op veel factoren, waar in dit model geen rekening mee wordt gehouden. Volgens dit model zou 80% van de bedrijven op deze lijst namelijk grote kans hebben om binnen 2 jaar failliet te gaann, waaronder bijna alle grote jongens, JA Solar, Canadian Solar, Trina etc.

Een bedrijf als Spotify bijvoorbeeld zal over 2 jaar zeker nog bestaan, en waarschijnlijk alleen maar groter en sterker worden. Terwijl het bedrijf volgens dit model vandaag nog failliet zou moeten gaan.

Een beetje nuancering is dus wel op z'n plek
Patrick Looys 4 jaar geleden geplaatst
...helder verhaal. Fijn dat deze uitleg dan bij deze lijst staat, zodat het voor meer lezers wellicht helder is hoe een en ander in elkaar steekt. Dank je dus!
Lex Schiebaan 4 jaar geleden geplaatst
Hoi @patricklooys

Interessant topic waar we mooi dit soort kennis kunnen delen.

Ik ben het helemaal eens met @lennarddeadviseur . Het is een interessant punt maar niet alles zeggend. Datzelfde geldt overigens ook voor de Tier1 lijst. Het gaat om de combinatie van vele punten die een fabrikant sterk of minder sterk maakt.

Altman Z volg ik al lange tijd. Daar zie je echt opvallende dingen die volgens mij niet echt een voorspellende factor hebben gehad. Dat komt volgens mij omdat er vaak onverwachte constructies ontstaan en dat heeft weer te maken met de relatief jonge markt.

Daarnaast is de Altman Z score alleen te berekenen voor beursgenoteerde bedrijven (die kwartaalcijfers rapporteren). Hel veel bedrijven staan er dus niet op en de trend in China is zelfs om bedrijven van de beurs te halen zoals onlangs bij Trina gebeurde (https://www.pv-magazine.com/2016/12/16/trina-solar-shareholders-approve-deal-to-go-private/)

Mooi ander voorbeeld: REC stond nog geen jaar geleden ruim bovenaan in deze lijst (http://sinovoltaics.com/solar-panel-manufacturers/altman-z-score-which-asian-pv-manufacturers-risk-bankruptcy/) en staat er nu niet in. DMEGC stond er vorig jaar niet in en nu veruit het beste. Betekent dat dan dat DMEGC veel beter is dan REC nu? Zeker niet.

Interessante score maar zeker niet alles zeggend.

Groeten, Lex
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 January 2017 om 08:48
Aantal lezers 73
Aantal reacties 5