feedback over installatie

Laatste reactie 14/11/2020 16:44 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Geert Nijs 1 week geleden geplaatst
Er zitten hier veel capabele mensen op het forum precies en ik wou eens toetsen wat zij denken over mijn situatie. Ben niet echt tevreden over mijn installatie.
16x365Wp, 4x4 opstelling, zuid georienteerd (170°), plat dak (15°) met schaduw van schoorsteen en boom (toch in de winter maar zonder bladeren, ben er nog niet uit of die veel schaduw gaat geven in de zomer), 
Verkoper stelde eerst SE3500 omvormer voor, maar dat vond ik veel te veel overdimensionering. 
Dus ik wou een SE4000H. Alhoewel hij bleef volhouden dat je tot 200% kon gaan volgens specs, moest hij zelf toegeven dat een SE4000 meer opbracht wegens minder clipping....grrr Verder ben ik er nu ook achtergekomen dat een SE3500 maar 1 string ondersteund en dat 16x365Wp eigenlijk teveel is voor 1 string (dus was compleet verkeerd voorstel, klopt dit? je kan ook twee strings op dezelfde aansluiting steken, parallel, maar ik denk dat het maximum toegelaten vermogen toch hetzelfde blijft klopt dit ?). 
Initiele offerte was met P370 optimizers. Ik veronderstelde eigenlijk ook 1 string (op dat moment)
De installateur, die had de limitering van de max vermogen op 1 string wel door (net tehoog), en die zei: we moeten twee strings installeren. Geen probleem op een SE4000H, ondersteund 2 strings.
Dus 2x 8 (8=minimum string lengte)
Maar nu zit ik met een probleem: ik denk dat met 2 strings een P500 optimizer véél beter geweest zou zijn. Ik zit 's morgens met schaduw tot 12 uur (geen scherpe maar diffuse van die boom zonder bladeren) op minstens 2 panelen van die eerste string van 8 (soms meer) en ik denk dat dat een beetje veel is (de achterste 2 rijen op de andere string hebben veel minder schaduw).
Nu is het winter (lange schaduws) en misschien maak ik me teveel zorgen (winter is toch maar goed voor 25% van totale opbrengst is me gezegd). In de zomer moet de zon normaal gezien boven de boom uitkomen en heb ik veel minder schaduw (dat denk ik toch, maar ik ga het nu eens uittekenen in 3D, ik hoop het want anders, met de bladeren aan de boom in de zomer, wordt het helemaal een ramp)
Ik zie wel dat de optimizers om op te starten al een spanning van elke 47,5V moeten leveren (380/8 , meer dan de 33.3 Vmp van de panelen Voc 40V). Ook niet echt ideaal denk ik. En laat weinig ruimte om op te trekken tot max 60V
Maar wat kan ik doen ? optimizers vervangen is te laat.
Andere opties: 2 (of 4) panelen verleggen op het dak naar een plaats verder van de boom (eigenlijk moesten ze hier al van in het begin gelegen hebben denk ik dan: 4x2 + 2x4). Ik kan binnenkort wel zien welke panelen het minst opbrengen. Of gewoon 2 panelen bijleggen in de eerste string (maar dat neemt de schaduw niet weg van de andere panelen in de string natuurlijk)
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
...effe heel kort... kan er op dat platte dak geen Oost-West opstelling gelegd worden?

En met een installatie van 5840WP op Zuid een 4k omvormer ? Lijkt mij toch echt zonde. Waarom geen 5k in ieder geval?

Mbt die 25% opbrengst in de winter, zie het plaatje. Beetje afhankelijk van wat je 'winter' noemt, zit je m.i fors te hoog met die waarde;
Geert Nijs 1 week geleden geplaatst
En met een installatie van 5840WP op Zuid een 4k omvormer ? Lijkt mij toch echt zonde. Waarom geen 5k in ieder geval?
>> kost jaarlijks meer ('t is België, wij worden belast op het vermogen van de omvormer). Het verlies met de aftopping v 4K tov 5K met hoger prosumententarief zal miniem zijn denk ik. Maar ik weet het nog niet, heb nog geen PV zomer meegemaakt, ben benieuwd hoeveel dagen ie daadwerkelijk zal aftoppen.
Leuk plaatje, voor mij is winter: okt-mrt, apr-sep=zomer dus 28% vs 72%
🔥 Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
aha, België.

Ik weet niet precies welke panelen er liggen, met Longi panelen mag ik geen p370 kiezen in de SolarEdge designer.

Onderstaand wat er uit die designer komt (zonder rekening te houden met eventuele schaduw).
SE3500H met 2x8 en SE4000H met 2x8
1x16 geeft inderdaad een foutmelding van te veel vermogen.

Afhankelijk wat dat prosumententarief daadwerkelijk is snap ik denk ik de keuze voor een SE3500H wel. Als je dit verschil ziet.

Heb je een plaatje van de leverancier met hoe het op het dak nu ligt of eigen foto's?

Alles nu naar Zuid en op slechts 15° had je net zo goed ook oost/west kunnen doen met dakjes /\ /\. Want bij deze helling maakt het bijna niet zo veel meer uit welke kant ze op liggen.
En dan passen er waarschijnlijk ook net wat meer op het dak en zal er iets meer spreiding over de dag zijn qua opwek..

Maar zonder een echt duidelijk beeld van de dak situatie en schaduw is dat gissen.

Wel had het verstandiger geweest om bij 2x8 dus wel te gaan voor optimizers die 85V output geven ipv 60V output, ook omdat je zeker al wat schaduw hebt!
Het is plat dak dus die zouden eenvoudig te vervangen moet zijn of extra panelen.
Geert Nijs 1 week geleden geplaatst
Bedankt voor de simulatie. Dat dacht ik dus ook. Verder heb ik nog wat meer data:
1) de schaduwsituatie is nogal ingewikkeld. De schaduw komt van links (van het oosten door een schuin dak, 45° ong 315cm hoog schalies (daarom heb ik hier nog niks op laten leggen) en van voor (zuiden) door die boom (die steekt ongeveer 4 meter boven de dakrand, maar staat op 6 meter van de eerste rij). Van dat hellend dak heb ik nu nog niet zoveel last (de zon komt op op -40 ongeveer nu, maar in de zomer (zonopkomst -90) ga ik moeten wachten tot de zon boven de dakrand staat, daar kan ik niet veel aan doen)
2) de panelen liggen op 1.5 meter standard afstand. En ik heb al gezien: in de winter is dit te weinig. De rijen werpen een slagschadum op de volgende rijen, ongeveer 1 van de 6 cellrijen ligt 's morgens in de schaduw. Niet genoeg om de diode te laten afspringen (2/6), maar ik zie toch dat 's morgens de eerste rij (zelfs al heeft ze meer last van de boom) toch nog meer opbrengt dan de 2de, 3de en 4de rij (het is slechts 5-6W per paneel hoor), maar het duurt vrij lang omdat de zon maar niet wil stijgen momenteel :-). Dit zou vanaf januari veel beter moeten zijn. Maar dit zou ook wel kunnen verklaren waarom ik 's morgens op een diffuse dag meer opbrengst heb dan op een klare dag (minder slagschaduw). Hoeveel vermogen ik hier nu mee verlies is weer moeilijk in te schatten, maar in ieder geval, mensen met een hellend dag naar het zuiden zijn hier in het voordeel :-). Een oostwest opstelling eigenlijk ook (mm alhoewel dan 's morgens slechts 50% van de panelen in de zon zouden liggen, das misschien nog erger, nu is het slechts 1/6)
3) en dan de strings. Rij 1 & 2 zitten op 1 string van 8. Ik heb panelen van ~ 33V nominaal. En dat is dus te weinig voor de stringspanning (8 x 33 = 264V). Gelukkig (?) zijn de optimizers er nog. Die moeten dus werken op minimum 47V (~ 376V) en dat zie ik ook. Maar nu komt de tegenstrijdigheid: voor veel vermogen heb je veel stroom nodig. Stroom wordt door de tweede rij bepaald (de minst vermogende). Om veel stroom te leveren en geen beperking te zijn (de eerste rij wil namelijk meer vermogen, meer stroom), moeten die hun spanning laten zakken (ze kunnen dit in theorie vlotjes tot 8V), maar in de praktijk kunnen ze dit niet doen, want dan wordt de minimum stringspanning niet meer gehaald. Die val moet dus telkens gecompenseerd worden door een stijging in de eerste rij. En dat zie ik ook, optimizer spanning in de eerste rij is meestal > 47 V in de tweede rij < 47V Nu, het vermogensverschil (!) tussen eerste en tweede rij is gelukkig meestal niet te groot, zodat dit (meestal) gecompenseerd kan worden. Slechts sporadisch zie ik optimizers in de eerste rij op 60V zitten. en dan meestal de rechtse die natuurlijk het snelst in de zon ligt. Maar het is dus telkens (toch 's morgens) een delicate oefening om de minimum stringspanning te halen. In de zomer kan het verschil erger zijn (de rechtse meest westelijke zullen sneller in de zon liggen, terwijl de linkse de stroom nog beperken, hoelang dit weer zal duren is koffiedik kijken momenteel)
Wat kunnen de oplossingen zijn?
1) 2 extra panelen in de eerste string ? die kunnen dan meer spanning leveren zodat minimum stringspanning gemakkelijker gehaald wordt, zodat de beschaduwde panelen makkelijker kunnen zakken. In feite zou de minimum stringlengte moeten zijn: 380V / nominale spanning n van de panelen = 380 / 33 = 11 in dit geval ipv 8. 
2) 2 linkse panelen van de eerste rij wegnemen en rechts voor de eerste rij leggen. 2 linkse van de tweede rij komen dan op de "eerste rij" (geen slagschaduw meer) en panelen liggen dan meer westelijk dus beter 's morgens, maar die van de nu eerste rij komen dan op de tweede rij
3) enkele P500 steken ipv P370 (bv de voorste rij), ik dacht dat die gemixed konden worden op 1 string met P370, klopt dat ? die kunnen dan tot 80V hun vermogen beter kwijt zodat de twee rij verder kan zakken.
4) soms denk ik dat het beter was geweest om de strings niet per rij, maar per colomn te leggen. De twee linkse (meest oostelijke) in 1 string, de twee rechtse (meest westelijk) in 2de string. Wat is hier meestel de regel ? Maar wat het effect hiervan precies is, kan ik onmogelijk uitrekenen.
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Heb je wellicht wat foto's van de situatie. Dat maakt het vaak wat duidelijker als aanvulling op een (forse) beschrijving. 
🔥 Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Ben het met Patrick eens een plaatje of schets werkt beter om de tekst beter te begrijpen.

Ik zie dat je de de werking tussen paneel en optimizer nog niet geheel door hebt. Een p370 vervangen voor een p500 heeft geen nut.

De 8-60V range van de p370 optimizer slaat op de kant waar het paneel aan hangt, dus de MPPT range. En die is dus per paneel/optimizer combi onafhankelijk van de rest.

Voor de benodigde 380V stringspanning die de omvormer wil hebben moet je kijken naar de output van de optimizers welke voor een p370 of p500 max 60V is, een minimale spanning geven ze in de datasheet niet, maar wat ik gezien heb is dat rond de 3V.

Kan een paneel meer vermogen leveren dan anderen, dan zal die optimizer een hogere stringspanning leveren, tot de max van 60V.
Geert Nijs 1 week geleden geplaatst
Bedankt. Inderdaad. De "optimizer" spanning die ik kan uitlezen via de app slaat op de stringkant. De "spanning" slaat op de MPPT kant. Dat had ik al door, maar ik besefte niet dat een P500 ook maar max 60V langs de stringkant kan geven. Vervangen heeft geen zin inderdaad. Mijn zonnepanelen leveren nooit meer als 60V (op 45V is het gedaan volgens specs), dus de omvormer is in principe perfect voor mijn panelen. Ik heb weer iets bijgeleerd. Leuk.
P404 was iets beter geweest, maar die mogen niet gemengd worden, dat wil dus zeggen, gans de string vervangen.
Ik heb ook net je uitleg gelezen op https://community.fritts.nl/conversations/keuze-omvormer
Er is dus in een string van 8 ongeveer 1.5 marge voor schaduwpanelen. Ja, daar kom ik soms toch aan (vooral door die boom dus, in de winter toch). Soms zie ik 2 optimizers toch op 60V zitten, maar het duurt nooit erg lang (nu in de winter toch). Dus het verlies zal dan miniem zijn denk ik. (alle panelen liggen in hetzelfde vlak in dezelfde richting)
Ik kan beter mijn boom omkappen, zal meer opbrengen denk ik.
🔥 Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Geert,
Als het maar soms is dat er een enkele optimizer even op 60V output staat zou ik me niet druk maken.

Hoe bekijk je dat?
Via de monitoring portal en dan via de layout, alle panelen selecteren en dan 'info' of heb je meer rechten gekregen en zie je daar ook 'Analyse' staan zodat je een mooie grafiek ziet?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 November 2020 om 01:41
Aantal lezers 14
Aantal reacties 9