Folie

Laatste reactie 04/08/2020 21:36 door
· Markeren als ongelezen
ronald gorter 5 maanden geleden geplaatst
Mijn vraag heeft er al iemand geëxperimenteerd met verduisteringfolie te plakken op de panelen en zo ja is er dan een opbrengst winst te zien 
Patrick Looys 5 maanden geleden geplaatst
....heb je wellicht een linkje naar dit experiment? Want ik heb eigenlijk geen idee waar je naar verwijst of wat je bedoelt. 

En opbrengstwinst bij afdekken? Bedoel je niet verlies?
Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Ik neem niet aan dat je verduisteringsfolie bedoelt (dat zorgt er namelijk voor dat er minder licht op het silicium van de panelen valt en dat kan de opbrengst natuurlijk nooit ten goede komen).

Wellicht gaat het om 100%transparant folie dat ervoor zorgt dat vuil zich minder hecht (zoiets bestaat ook voor voorruiten van auto's). Minder vuil zou in theorie een betere opbrengst moeten geven.

De vraag is echter, zoals bij alle 'optimalisaties', levert het onder de streep ook geld op? Dus, produceer je zoveel meer kWh's dat je de kosten van die optimalisatie ook terugverdient?
Mijn idee daarover is dat, wanneer dat het geval zou zijn, de fabrikant van de panelen die optimalisatie al af-fabriek zou aanbrengen omdat zijn product daar beter van wordt en in de fabriek aanbrengen altijd beter en goedkoper kan dan achteraf.

Mijn idee: Dit heeft net zoveel zin als het wassen van de panelen.
ronald gorter 5 maanden geleden geplaatst
Oke maar er is toch ook folie die door laat en de zon niet direct terug kaatst bv folie die bij hr+++glas word gebruikt ?
Patrick Looys 5 maanden geleden geplaatst
Aha.... jij doelt wellicht op isolerende raamfolie? Die is er in een variant voor binnenshuis om stookwarmte  binnen te houden. Maar er is ook een variant voor de buitenzijde als warmtewerende laag mbt de zon.

Maar beide hebben eigenlijk geen functie mbt zonnepanelen voor zover ik weet.

Maar misschien is je experimenterende gedachte dat de warmtewerende (maar inderdaad lichtdoorlatende) folie de hitte op een paneel vermindert en daardoor opbrengst verhogend werkt?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 August 2020 om 11:45
Aantal lezers 24
Aantal reacties 5