Controleer de opbrengst niet alleen op mooie zonnige dagen maar ook op minder zonnige dagen en kijk of het syteem goed met de schaduw overweg kan.
Mijn installatie van de firma WonenEnergie bestaat uit 13 Canadian full black met SolarEdge P300/P405 poweroptimizers in verband met schaduw in de wintermaanden op de onderste 3 panelen en een 3 fase-omvormer.
Het was mij opgevallen dat 2 panelen op grijze dagen veel moeite hadden met opstarten( enkele uren later of in het geheel niet). Zolang deze panelen niet geactiveerd zijn wordt er door de omvormer geen energie geleverd, terwijl de overige 11 panelen hun energie nutteloos staan op te wekken.
Nu in de wintermaanden blijkt ook, zodra er schaduw op de onderste 3 panelen valt, dat alle 13 panelen praktisch geen energie meer opwekken.
Bij de verkoop werden juist de poweroptimizers geadvisseerd om problemen met schaduw en het minder functioneren van een paneel op te vangen, zodat je altijd een maximale opbrengst hebt.
Mijn vragen en klacht hierover bij EnergieWonen werd afgedaan met de mededeling dat alles in orde was en het systeem goed functioneerde als de zon schijnt en door de schaduw werd de opbrengst minder. Daar ik zelf niet overtuigd was van het goed functioneren, ben ik blijven vragen. Maar meer dan ze het in de gaten zouden houden kwam ik niet.
Hierop contact opgenomen met SolarEdge. Ook zij komen met de medeling dat alles naar behoren functioneert, ook met de opmerking dat de opbrengst van ieder paneel afzonderlijk, afgezien van de tolerantie redelijk gelijk was. En volgens mij is dat juist fout, want de panelen met schaduw zouden juist een lagere opbrengst moeten hebben. Ook deze technische dienst nogmaals gewezen op hun verkoopfolder met informatie over de werking van de Poweroptimizers. En uiteindelijk kwam het juiste antwoord, ze hadden nog eens goed naar de installatie gekeken en vastgesteld dat EnergieWonen de verkeerde poweroptimzers P300 (in offerte stond goed type P405) had geïnstalleerd, waardoor de installatie niet voldeed aan hun installatie-eisen. EnergieWonen komt hopelijk over niet al te lange tijd nieuwe optimizers plaatsen.
Ben je niet overtuigt van de goede werking van je installatie, blijf volhouden met vragen bij de installateur en fabrikant en geef niet op.