Grote twijfels of ons systeem wel veilig geïnstalleerd is

Laatste reactie 12/02/2020 18:20 door Rachel
· Markeren als ongelezen
Rachel van B 9 maanden geleden geplaatst
Goededag,

Deze week hebben mijn man en ik zonnepanelen laten installeren. Bij de keuze voor welk bedrijf was een veilige installatie één van onze belangrijkste overwegingen en we hebben gekozen voor Energiewonen, omdat zij werken met een eigen installatiebureau en ze in het bezit zijn van de keurmerken Zonnekeur en SEI.

In overleg met onze adviseur hebben we ervoor gekozen om de omvormer buiten in een overdekte poort op te hangen en wordt de DC-kabel onder de dakpannen door hiernaartoe geleid.

Bij oplevering van het systeem hebben we eigenlijk niet gekeken hoe de bekabeling was weggewerkt, maar vandaag zijn we alsnog het dak boven de poort opgegaan en we zijn geschrokken van wat we aan hebben getroffen.

De kabels komen onbeschermd onder de dakpannen uit (gevaar voor wrijving en slijtage) en gaan vervolgens door een open pvc buis die los op het dak ligt (gevaar voor landurig contact met water) naar de afvoer van de afzuigkap, om daar vervolgens onbeschermd in te gaan en weer onbeschermd in de poort uit te komen (gevaar voor insnijding, wrijving). Vandaar uit worden de kabels via pvc buizen die aan de muur zijn bevestigd naar de omvormer geleid.

Verder zijn we erachter gekomen dat één paneel niet vlak ligt ten opzichte van de rest.

En aangezien er zo slordig is gewerkt met het veilig leiden van de kabels, vragen we ons ook af of de bekabeling onder de panelen wel veilig is weg gewerkt.

Mijn vraag is allereerst of onze twijfel gegrond is, maar eigenlijk weet ik al dat het antwoord daarop ja is.
Volgende vraag is: hoe kunnen we nu het beste handelen? We willen dat Energiewonen alsnog verbeteringen aanbrengt, maar op welke manier kunnen we dat het beste doen? Is het raadzaam om contact op te nemen met de stichtingen van de keurmerken? 

Hieronder volgens een aantal foto's van de situatie. Allereerst de panelen: het paneel direct naast het dakraam, ligt niet vlak. Verkeerd afgesteld?
Rachel van B 9 maanden geleden geplaatst
Hierbij de situatie op het platte dak. Op de eerste foto is te zien hoe de kabels onder de pannen uitkomen. Tweede foto laat zien hoe de kabels onbeschermd via de afvoer van de afzuigkap door het dak gaan. Derde foto laat zien hoe de kabels op het dak uitkomen en op de vierde is de losliggende open buis te zien waar de kabels doorheen gaan.
Ik heb nog een 5e foto toegevoegd waarop te zien is hoe de kabels de afvoer van de afzuigkap in gaan.
Rachel van B 9 maanden geleden geplaatst
Hierbij de situatie in de poort waar de kabels vanuit de afvoer van de afzuigkap naar de omvormer geleid wordt. 
Rachel van B 9 maanden geleden geplaatst
En tot slot nog een paar foto's van de bekabeling onder de panelen (voor zover ik dat kan zien vanuit het dakraam). Ik zie nergens tiewraps ofzo, de kabels lijken gewoon losjes eronder te liggen. 
Is dit veilig of niet? 
Patrick Looys 9 maanden geleden geplaatst
Ook ik heb mijn installatie bij EnergieWonen vandaan, en mijn ervaring is dat je prima met hen kan overleggen bij twijfel of ontevredenheid.

Wel ben ik benieuwdd hoe vooraf de route van de kabel besproken is van de bekabeling? Want dat lijkt mij een voorbereidende factor waar je in hebt meegedacht.

Lijkt mij dan ook allereerst zinvol en niet meer dan logisch om daar, via je contactpersoon,  eens je bevindingen neer te leggen en allereerst eens te horen hoe zij daar op reageren.

Misschien valt het allemaal erg mee. Zou zomaar kunnen. Uiteraard snap ik dat je goed beslagen ten ijs wilt komen, en je hier op het forum aan het voorbereiden bent, maar neem nu ook gewoon simpeweg eerst een rustig contact op met de ander voor een gesprekje ;-)
Antoon Rosé 9 maanden geleden geplaatst
Of het helemaal ideaal is, daar kun je over discussieren, maar ik vind het niet schokkend wat ik zie.
Gaat het alleen om die 10 panelen op de eerste foto?

Als eerste het optische, dat paneel dat niet vlak ligt. Bedoel je dan dat hoekje op de tweede foto? Want ik vraag mij af of dat weg te weken is.
Een dak is nu eenmaal niet perfect vlak en daarom zijn dakhaken in hoogte verstelbaar. Echter, dat gaat ik stapjes, of klikjes. Het zou best zo kunnen zijn dat één klikje hoger het paneel net te hoog uit laat komen en dus niets oplost.

Dan de route van de DC-kabel. Zelf zou ik onder de panelen door het dak zijn gegaan. Wat is de reden dat de inverter niet op zolder hangt?
Heeft dat te maken met de route van de AC-kabel naar de meterkast?

Waar op het dak staat, ten opzichte van waar de panelen gemonteerd zijn, die afzuigkapdoorvoer? En waarom hangt de inverter niet op zolder 'achter' de panelen?
Op zich kunnen die kabels goed tegen water en zonlicht.
Mijn gevoel zegt dat je wel een punt hebt over hoe die kabels in de afzuigkapdoorvoer hangen. Dat had ik zelf zo niet gedaan.

Dan hoe de DC-kabels uit de pijp van de afzuigkap komen....... Onveilig is het misschien niet, maar of je dit zo moet willen. Die flexibele buis is natuurlijk niet voor niets luchtdicht......

Als laatste hoe de kabels onder de panelen liggen. Zo liggen ze bij mij ook.
Misschien kan dat netter, maar die connectoren zijn waterdicht, dus onveilig lijkt mij dit niet.

Verder sluit ik mij aan bij @patricklooys​ Het gesprek aangaan met de installateur en/of leverancier kan nooit kwaad en ze laten weten dat de installatie niet is opgeleverd volgens verwachting lijkt mij het begin van een mogelijke oplossing (of verklaring waarom het zo is en niet anders kan).
Jan Huizinga 9 maanden geleden geplaatst
Ik zou zelf problemen hebben in deze situatie bij  alle scherpe / schurende delen. 
Oplossing : bij alle scherpe delen een stukje flexibele pvc  buis in de lengte
richting open knippen en deze er als nog om doen.
Ook voor het installeren betaald U , en die zou wat beter kunnen in mijn ogen.
En zo als men hier al schreef de :  installateur / leverancier hierop aanspreken. 
Gerard Dut 9 maanden geleden geplaatst
Het paneel wat niet vlak is, is heel normaal. Dat heeft bijna ieder zonnepanelendak.

En zoals hierboven is aangehaald: het moeizame traject heeft voornamelijk met de keus van de plaats van de omvormer te maken.

En dan is dat niet allemaal even goed geïnstalleerd. Bij grote projecten liggen de dc kabels gewoon los in gootjes. Met zo hier en daar een bundelbandje. Niet in een mantelbuis. Voor schuren hoef je niet zo bang te zijn. De kabels zijn erg stug en heeft een dikke sterke beschermlaag. Daarom leggen ze ze normaal ook in die gootjes.
Voor insnijding zou ik wel voorzichtig mee zijn. Ruim erom heen leggen of afschermen.
Rachel van B 9 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor jullie reacties!

Ik zal even al jullie vragen beantwoorden. 
Allereerst de keuze voor de plaats van de omvormer in de overdekte poort. Hier is voor gekozen omdat we op zolder geen geschikte plek hadden om de omvormer op te hangen. Er is daar een slaapkamer van één van onze kinderen (geen optie),  een studeerkamer vanwaaruit de ac-kabel niet naar beneden kan en een washok/cv-hok waar het enige beschikbare muurtje zo vol hangt met apparaten en leidingen, dat er gewoon geen plek was voor de omvormer.

Toen zijn we met de adviseur buiten gaan kijken en kwamen we samen tot de conclusie dat de overdekte poort tussen ons huis en de garage een goede plek was. Vanaf daar is het via de kruipruimte een heel kort stukje naar de meterkast. 

Wat betreft de route van de kabels, daar hebben we inderdaad in meegedacht. Zelf dacht ik dat er wel een aparte dakdoorvoer in het dak van de poort kon worden gemaakt, maar dat had niet de voorkeur van de adviseur (meer werk, kans op lekkage). Eigenlijk snap ik dat niet goed, want ze maken toch zo vaak een aparte dakdoorvoer? 
Toen hebben we gekeken naar de dakdoorvoer van de afzuigkap die op het platte dak van de poort stond en volgens de adviseur was dat een goede optie om de kabels doorheen te laten gaan.

Wij gingen er bij elke mogelijke optie vanuit dat de kabels veilig geïnstalleerd zouden worden, dus zonder kans op schuren, insnijden, etc. 
Dat lijkt ons bij het standaard werk te horen van de installateur en we hebben daar verder niet naar gevraagd.

Wat betreft de vraag waar de de afzuigkapdoorvoer ten opzichte van de panelen is gesitueerd: de panelen zijn aan de voorkant van ons huis op schuine dak gemonteerd en de afzuigkapdoorvoer staat op het platte dak van de poort aan de zijkant van ons huis. 
De route daarheen is wel lang. Hij gaat onder de pannen over de nok van het hoge dak heen, dan helemaal naar beneden tot aan de dakgoot (eerste verdiepingsvloer) en direct daarnaast is dus dat platte dak van de poort.
Maar ook als de omvormer op zolder in het cv-hok was komen te hangen dan hadden de kabels onder de pannen door over de nok van het huis gegaan om ter plekke van het cv-hok (aan de achterkant van het huis) het dak door te gaan. Dit omdat de kabels anders een moeizame route binnenshuis hadden moeten afleggen vanwege de aanwezigheid van kamers en een vliering op zolder (dus door muren en verdiepingsvloer boren).

Dan nu de vragen over het niet vlakke paneel: het gaat inderdaad om het hoekje op de 2e foto. (En de gehele installatie is inderdaad de set van 10 panelen die op de 1e foto te zien is.)
Ik dacht zelf ook dat dit met de afstelling te maken kan hebben. Maar ik vroeg me ook af of het paneel niet bij 1 van de 4 klemmen teveel naar beneden wordt getrokken en misschien krom trekt en beschadigt. Als dit überhaupt kan hoor. Ik ben zelf niet technisch.  ;-)
Maar in jullie reacties lees ik dat heel veel zonnepanelendaken dus niet vlak liggen. Duidelijk! 

Nog even terugkomend op de route van de kabels: in jullie reacties lees ik dat jullie de route door de afzuigkapdoorvoer niet de meest geweldige oplossing vinden. 
@janhuizinga​, wat jij schrijft over de situatie bij alle scherpe en schurende delen, dát is precies ons punt! Dat is volgens ons de zwakste schakel van het geheel. Een flexibele pvc buis eromheen, lijkt ons ook een goede oplossing. 

We hebben inderdaad ook voor het installeren betaald, dus dat hoort zorgvuldig te gebeuren.  Ze waren overigens in 3 uur tijd klaar met installeren.  Nu was alles van tevoren goed door gesproken met de adviseur, dus ze konden direct aan de slag, maar ik vind dat ze erg snel klaar waren. Ik vind dat ze de bekabeling afgeraffeld hebben. 

Jullie schrijven allemaal dat we contact op moeten nemen met Energiewonen en dat zal mijn man de aankomende week gaan doen. 
@patricklooys​ fijn om te lezen dat je prima met hen kan overleggen bij twijfel of ontevredenheid. 
Ook fijn om te lezen dat de kabels erg stug zijn, een dikke beschermlaag hebben en tegen water kunnen. 

Ik zal jullie op de hoogte houden. 
Jan Huizinga 9 maanden geleden geplaatst
Zo lever je geen werk af denk ik.
Ik ben zelf 19 jaar monteur /inspecteur (contoleur ) en stel hoge eisen aan het geen wat ik aflever bij klanten.
Werk zoals je het thuis ook zou maken.
 Kwaliteit is reclame ,Dit is dat niet. 
Suuces.
Rachel van B 9 maanden geleden geplaatst
@janhuizinga​, dank je wel!
Goed om dit te horen van iemand die in het vak zit.

Hoe zit het eigenlijk met de bescherming van kabels die onder de dakpannen liggen? Horen ze onder de pannen volledig in een kabelgoot  of iets dergelijks te liggen? 
Of hoeft dit alleen op punten waar het extra schuurt of snijdt?
Jan Huizinga 9 maanden geleden geplaatst
Even voor de duidelijkheid :
 Ik zelf werk niet in de zonnepanelen al heb ik er wel regelmatig 
mee te maken in de bliksembeveiliging en verdiep mij dan ook hierin. 
Op de vraag : bescherming van kabels die onder de dakpannen is eerder over gesproken,
en ik zou daar geen problemen mee hebben  Ik kom dit veel tegen in mijn eigen werkzaamheden.
Gr Jan
Rachel van B 9 maanden geleden geplaatst
O, dan had ik dat niet helemaal goed begrepen dat je niet in het zonnepanelen-vak zelf zit. Maar het is nu duidelijk,  dank je wel.
Bescherming voor kabels onder de pannen is volgens jou dus niet nodig. Duidelijk! 
Ad Bosch 8 maanden geleden geplaatst
Wat betreft die kabels zo onder de dakpannen doorgeschoven, is bij ons ook zo gedaan in 2013 en leverde afgelopen jaar kortsluiting op door de druk van de dakpan
Patrick Looys 8 maanden geleden geplaatst
...oef... dat zet mij aan om bij mij de boel bij de dakpan eens nader te bekijken.
Rachel van B 8 maanden geleden geplaatst
@adbosch

Zo, dat ziet er niet best uit! 
Wat waren de gevolgen van die kortsluiting? Brand? Beschadiging van de installatie? 
En hoe is het opgelost door het installatiebedrijf? 

Ja, de eerste jaren zal het goed gaan. Maar op een gegeven moment is er zoveel slijtage opgetreden, dat het fout gaat. Dat mag gewoon niet gebeuren. 

@patricklooys
Ik kan me voorstellen dat jij ook even op onderzoek uit gaat bij je eigen installatie. Hoe ziet het er nu bij jou uit? 

Ik heb inmiddels een update over onze situatie. Of eigenlijk is het meer een tussenstand. 

Mijn man heeft al onze aanmerkingen en foto's gemaild naar Energiewonen en telefonisch contact gehad met onze adviseur om het nader uit te leggen. 
Ook heeft mijn man contact gehad met een andere installateur van zonnepanelen en zij gaven aan dat ze een installatie nooit op deze manier installeren. De DC kabel via een afvoer dat is niet volgens de regels. Het gevaar is dat je op den duur 'vergeet' dat er een kabel doorheen loopt en als je op een gegeven moment je keuken gaat vervangen en leidingen gaat verleggen, een keukenmonteur die afvoerbuis in 1 keer doorzaagt, met alle nare gevolgen vandien. 

Onze adviseur van Energiewonen gaf aan dat ze het eigenlijk altijd op deze manier doen (kabel door bestaande luchtafvoer). Tja, dat maakt het niet veilig natuurlijk. 
Verder ook alle andere punten besproken, dus o.a. ook de doorvoer onder de dakpannen. 
Mijn man heeft aangegeven dat wij de komende 25 jaar rustig willen slapen, maar dat wij ons vertrouwen geheel kwijt zijn. 
Onze adviseur zei dat het erop lijkt dat er nogal slordig gewerkt is. Ja, dat kan je inderdaad wel zeggen. 
Binnen Energiewonen gaat alles nu besproken worden, ook de technisch directeur wordt daarbij betrokken. 

We wachten nu op een reactie van hun kant, maar die zal pas na de jaarwisseling komen, denken we. 
Ad Bosch 8 maanden geleden geplaatst
Beste Rachel,
Ik kan op dit moment nog niet veel hier vertellen omdat er inmiddels een andere partij bij betrokken is , wat ik wel weet is dat ik het spuugzat ben over hoe "Installateurs" met deze materie omgaan.
Vorig jaar december op 1 van de omvormers "Isolatiefout" , ontdekte toen dat wat kabels er vreemd uitzagen, direct gemeld bij de grote organisatie conform de regeltjes.
Deze organisatie heeft het voor elkaar gekregen dat pas in juni de schade hersteld werd.
Die herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd door een installateur die aangewezen was door die grote organisatie, ook afgesproken was dat er conform de regeltjes zou worden gewerkt.

Naar mijn bescheiden mening voldoet de installatie nog steeds niet aan de normen die nu gesteld worden, heb nu weer diverse foto's gemaakt die wel heel bijzonder zijn.
Problemen die ik nu tegen kom worden door andere installateurs afgedaan als "och , dat kan wel zo" heb de brandsporen op het dak zitten en dat zal me niet weer overkomen.

Echt de allerhoogste tijd dat er een instantie komt die de installaties gaat keuren en zeker die installaties die in de cowboytijd zijn "aangesloten".

Heb deze zaak nu uit handen gegeven en het lijkt erop dat er nu een onafhankelijke instantie komt om mijn installatie te keuren.

Gelukkig komen er nu instanties die ook deze problemen aan de kaak gaan stellen zoals:
https://www.verzekeraars.nl/media/6713/brochure-zonnepanelen.pdf
en
https://solarmagazine.nl/u/magazine/sm5-2019.pdf#page=31.
en
https://www.installatie.nl/nieuws/installatie-pv-paneel-en-warmtepomp-moet-beter/


Rachel van B 8 maanden geleden geplaatst
Beste Ad,
Wat ben jij er al lang mee bezig. Absurd dat je maandenlang moet wachten op het herstellen van schade. Ik ben bang dat het bij ons ook nog wel een tijdje zal duren.
Ik kan me ook goed voorstellen dat je de houding van de installateurs spuugzat bent. Ik ben ook nog steeds stomverbaasd over hoe slordig er bij ons gewerkt is.

Dank voor de linken aan het einde van je bericht. In de eerste komen al heel wat zaken aan bod die bij ons niet juist zijn uitgevoerd.
Er staat ook dat er bij oplevering een inspectie plaats moet vinden. Is bij ons niet gebeurd. Mijn man heeft dit nagevraagd bij Energiewonen en dat is eigenlijk het enige waar we al een inhoudelijk antwoord op hebben gehad, namelijk dat dit alleen nodig is bij bedrijven en niet bij particulieren. Dus voor particulieren maakt de veiligheid niet uit?

Verder hebben we via de adviseur ook een antwoord gehad over het feit dat de bekabeling onder de panelen niet met tiewraps vast is gezet. Dit zou zijn zodat ze in de toekomst eventueel de optimizers kunnen vervangen. Het lijkt mij sterk dat dat niet meer kan als er tiewraps zijn gebruikt. Het lijkt mij dat het hooguit wat meer werk is om alles los te maken.

De veiligheid van de installatie en het monteren en aansluiten ervan, heeft altijd onze prioriteit gehad. We wilden geen 'cowboy-werk' en hebben echt bewust gezocht naar een bedrijf dat veilig werkte. In jouw onderste link wordt Zonnekeur genoemd. Energiewonen wordt door Zonnekeur erkend. Je zou dan toch mogen verwachten dat ze volgens de richtlijnen werken? Maar blijkbaar denken veel installateurs inderdaad "Och, dat kan wel zo" en is er ook geen controle na het installeren of het wel veilig gedaan is. Hoeveel waarde kan je dan nog ontlenen aan zo'n keurmerk?
Rachel van B 8 maanden geleden geplaatst
Nog iets anders, wat los lijkt te staan van de veiligheid, maar wat wij wel vreemd vinden. Wij hebben 10 panelen en 8 daarvan zijn 's morgens beslagen met druppelvormige condens en 2 daarvan lijken meer een dunne film van condensvocht te hebben. Die laatste 2 zijn het snelste droog (en dit ligt niet aan het feit dat ze misschien als eerste aangaan, dat hebben we al gecontroleerd) en bij de overige 8 duurt het veel langer voordat alle condens verdwenen is. 
Ik heb 2 foto's bijgevoegd van hoe het er 's morgens uitziet. Eén vanaf de straat, waarbij ook de panelen van de buren zichtbaar zijn en één genomen vanuit het dakraam waarbij de condens van dichtbij te zien is. Op de foto's lijkt er sprake te zijn van kleurverschil, maar dit is niet het geval. Het is echt een verschil in condensatie.

Mijn man heeft dit aan onze adviseur voorgelegd en hij zei dat de panelen uit verschillende dozen komen en dat het met een waslaagje ofzo te maken heeft. 
Wij dachten nog dat het laagje er misschien af zou regenen, maar er is nog geen verandering nu ze een maand op het dak liggen. Veel buren in onze straat hebben ook zonnepanelen en die zien  er allemaal uit als onze 2 'gladde' panelen. 
Wij denken eerder aan een productiefout in de toplaag ofzo.
Heeft iemand hier ervaring mee? 

Aanvullende info: het gaat om S-Energy (Samsung) 320 Percium All Black SC320MBB panelen. 
🔥 Jeffrey Rous 8 maanden geleden geplaatst
De panelen van de buren liggen er dan ook zeker al langer?
Het zal inderdaad te maken hebben met de coating die op de panelen zit en ja dat slijt op den duur.
Zou goed kunnen zijn dat die 2 uit een andere batch komen of bovenop de stapels gelegen hebben en al een keer schoongemaakt zijn voordat ze bij jullie op het dak gelegd zijn.
Rachel van B 8 maanden geleden geplaatst
Dus ze zouden er op den duur allemaal uit moeten komen te zien als die 2 gladde panelen?

De panelen van de buren liggen er een maand of 8. 
Maar zo'n verschil tussen panelen onderling heb ik bij die van hen niet gezien. 
Patrick Looys 8 maanden geleden geplaatst
Je kan vanuit je raam prima bij de panelen lijkt mij. Misschien handig om het onderliggende paneel eens (uiteraard op de juiste voorzichtige wijze) zelf te spoelen/wassen/poetsen. Dan heb je mogelijk al deels een (geruststellend) antwoord.
Ad Bosch 8 maanden geleden geplaatst
Beste Rachel, 
Inderdaad mis ik dit jaar heel wat kWh's , had ik vorig jaar 6000 kWh op de teller staan, nu nog maar 3850 kWh.

Ook hier een bedrijf zonder keurmerken, navraag leverde op dat dit niet nodig was omdat de hoofdaannemer wel is aangesloten bij het keurmerk "Zonnekeur" , controle heeft hier ook niet plaatsgevonden.

Mijn twijfels over de "prestaties" van de onderaannemer baseer ik op de bijgevoegde foto, hier is de verwerking van de "aarddraad" te zien, de diameter van deze draad is inclusief beschermende isolatie 4mm2, en als je goed kijkt zie je ook dat bij de bevestiging van een paneel de bout gewoon los zit.

Ik weet wat brand kan aanrichten, zie dagelijks mijn littekens die ik daaraan overgehouden heb.
Maak me dan ook ernstig zorgen. 
Jan Huizinga 8 maanden geleden geplaatst
Dikte van de aarddraad moet minimaal 4mm2 zijn  volgen de Norm NEN 1010 
https://libra.energy/nl/interview-de-nieuwe-nen-1010/
,maar de montage /afwerking hiervan (wat ik zie op de foto ) had in mijn ogen wel wat beter en netter gekund. 
Ad Bosch 8 maanden geleden geplaatst
Ja dat klopt, maar dan wel zonder isolatie
"Met welke dikte en type kabel moeten deze metalen delen geaard worden?
Het liefst minimaal 4mm2 vertind koper."
Hier is die kabel inclusief isolatie net 4 mm2 (dus per saldo te dun)

Die tekst is ook een beetje vreemd "het liefst ??????" er had beter kunnen staan "het liefst 6mm2 en dan verplicht vertind koper (vanwege het gebruik buiten en weersinvloeden)
Jan Huizinga 8 maanden geleden geplaatst
Beste Ad 
Al werk ik zelf  niet in de zonnepanelen ,maar heb er wel regelmatig mee te maken .
Ik kom de zelfde VDS kabel veel tegen als aarddraad ,( omdat het gemakkelijker bewerkbaar is) 
Zelf vind ik de juiste kwadraat van de kabel en een goede aansluiting hiervan belangrijker dan
het  liefst massieve vertind . Dit baseer ik op 19 jaar aarding en bliksem ervaring.
Voor een geldende Norm NEN 1010 vind ik dit ook een vaag begrip.
Ad Bosch 8 maanden geleden geplaatst
Jan , je bent het toch met me eens als er gesproken wordt over 4mm2 dan hebben ze het toch over de kern van het materiaal en niet wat er dan als ballast omheen zit, kijk maar naar je DC draden daar staat ook duidelijk de dikte op, meet je die dan na dan is die dikker vanwege de isolatie.
Klopt toch? 
Rachel van B 8 maanden geleden geplaatst
Beste Ad,
Zo'n aardedraad moet toch helemaal naar de grond lopen? Heeft zo'n draadje tussen het frame van 2 panelen wel zin? 

Ik vraag me trouwens af of onze installatie geaard is. We hebben nergens een aardedraad gezien. 

@patricklooys
We durven om bovenstaande reden de panelen eigenlijk niet aan te raken. 

Jan Huizinga 8 maanden geleden geplaatst
Ad Je hebt helemaal gelijk naar mijn idee 4mm2 is voor mij de dikte van de kern ( geleidende deel )van de draad, al is de isolatie dikte voor mij net zo belangrijk . Als ik in mijn werk twijfel over het kwadraat
gebruik ik een kwadraat dikker . Prijs technische verschil is weinig , het opnieuw moeten aanleggen kost XXX meer. 
Ik vraag mij af zou Uw installateur dit zelf thuis ook zo aangelegd willen hebben en daar xxx bedrag voor moeten betalen ?

En  Rachel van B
Die doorverbindingen die U ziet gaan van paneel naar paneel en van de laatste paneel  gaat er een kabel mee naar beneden naar de aarding .
De panelen zijn als het goed is dubbel geïsoleerd , maar de frames waarop de panelen liggen moeten geaard zijn.
https://fritts.nl/aarding-zonnepanelen/
Ad Bosch 8 maanden geleden geplaatst
Rachel van B, dat aarddraadje wat je ziet op de foto van mij, die gaat van rail (zijn dus die dingen waarop alle panelen zijn bevestigd) naar rail.
Dus alle rails zijn met elkaar verbonden door dat aarddraadje in mijn installatie.

In 2013 was er geen aarddraad in de installatie meegenomen (mogelijk toen nog niet verplicht), Na de kortsluiting in december 2018 gaf het bedrijf waar ik de installatie gekocht heb aan dat de complete installatie (27 panelen en 2 omvormers) compleet gedemonteerd moest worden en opnieuw moest worden geplaatst met nieuwe bedrading en volgens de voorschriften.
Het bedrijf waar ik de installatie gekocht heb werkt met verschillende installatiebedrijven in de regio.
Het bedrijf waar ik de installatie gekocht heb gaf in 2017 al aan, via de mail, dat mijn installatie minder opbracht dan dat hun hadden berekend, ze zouden hierop terugkomen. (niet dus).

In juni 2019 kwam dus weer een installatie bedrijf die alles van het dak heeft gehaald en opnieuw aangesloten, en om dan terug te komen op dat aarddraadje (4mm2 inclusief islolatie) wat hier ligt, die ligt gewoon los omdat de bevestigingsbout niet meer in de rails past.

Afgezien daarvan zijn we er nog niet, diezelfde aarddraad gaat naar de omvormer.
Pak ik dan even de tekst erbij uit de link van Jan dan staat daar het volgende over beschreven:
Manier van aarden
Als er geaard worden moet dit natuurlijk wel goed gebeuren. Soms zijn de frames geanodiseerd. Hierdoor is een laagje ontstaan op het aluminium wat als isolatie functioneert. Er zijn speciale boutjes en moertjes maar ook speciale clips op de markt die in het aluminium vreten en zo een langdurige goede verbinding verzorgen. 
En kijken we even verder op die link dan staat er dit:
Kabel
De aardingskabel moet minimaal 6mm2 zijn. De kabel moet worden aangesloten op een goed aardingspunt. Vaak wordt de aardingskabel aangesloten op de omvormer. De omvormer is natuurlijk ook geaard maar omdat de aardingskabel van de omvormer naar de hoofdaarde vaak slechts 2,5mm2 is heeft dit weinig zin.
Omdat we toch bij het aarden van de installatie zijn ook even deze link:
https://www.123groepenkast.nl/Aansluiten-Aarden-PV-panelen#h22sjtfm0v2l1vjhh9214rr8ab1sd8aa4
Hier wordt ook omschreven hoe het moet, een citaat:
Aarding van PV installaties


In de nieuwe NEN1010 is er meer duidelijkheid gekomen over het aarden van PV installaties. In de vorige NEN1010 werd het aarden van PV installaties niet verplicht gesteld.
In de praktijk werd een PV installatie de ene keer wel en de andere keer niet geaard. En als de PV installatie wel werd geaard, werd dit vaak gedaan in combinatie met bliksemafleiding.


De metalen constructie


In de recente NEN1010 geldt de metalen constructie van een PV installatie als een “vreemd geleidend deel”, en moet dus geaard worden. De metalen constructie moet worden geaard door middel van een potentiaalvereffeningsleiding die met de DC kabel mee naar de omvormer moet worden geleid.
Nabij de omvormer moet de vereffeningsleiding op een aardrail worden aangesloten.
Ook de omvormer moet met een potentiaalvereffeningsleiding op deze aardrail worden aangesloten. Deze aardrail moet vervolgens weer worden aangesloten op de hoofdaardrail van het pand.


Om maar meteen van de gelegenheid gebruik te maken, heb nog een link:
https://www.zonnepanelen.net/aarden-zonnepanelen/
en hier het volgende citaat:
Hoe moet ik zonnepanelen aarden
In de nieuwe NEN1010 wordt een zonnepanelen installatie als geheel gezien als een ‘vreemd geleidend deel’. In dat geval is het verplicht om de zonnepanelen te aarden. Het betekent dat de zonnepanelen via de omvormer geaard moeten worden. Het betekent dat er naast de DC-kabels ook een aardingskabel naar de omvormer loopt. Deze aardingskabel wordt de vereffeningsleiding genoemd. Bij de omvormer dient een zogenaamde aardrail te worden geplaatst waar de vereffeningsleiding op aangesloten dient te worden. Ook de omvormer dient met eenzelfde vereffeningskabel op de aardrail te worden aangesloten. Uiteindelijk dient de aardrail op de hoofdaarde van het gebouw aangesloten te worden.

Bij mijn installatie is de aarddraad gewoon op de AC kabel van 1 van de omvormers aangesloten.
Die AC kabel is gewoon een 3x2,5mm2 kabel en als je dat weer afzet tegen de link van Fritts:
De omvormer is natuurlijk ook geaard maar omdat de aardingskabel van de omvormer naar de hoofdaarde vaak slechts 2,5mm2 is heeft dit weinig zin.

Kortom, in mijn beleving klopt er hier iets niet en dan heb ik het alleen nog maar over de aarding.
Heb nog veel meer op mijn lijstje, heb inmiddels meerder bedrijven gevraagd om hun mening over onze installatie die gebaseerd moet zijn op de wettelijke regels die er nu zijn maar krijg overal ontwijkende antwoorden.
Het bedrijf die in juni de boel heeft opgelapt lijkt me, vanwege hun prestaties, niet zinvol om die te benaderen.Marinus Bosch 8 maanden geleden geplaatst
Beste medestrijders, het is duidelijk dat er veel kaf onder het koren zit en tot nu toe nog steeds. Ook ik ben de dupe van de zonnepaneel piraten, bekabeling los onder de pannen en dus niet onder de panlatten. Zat bij dezelfde club als Ad, helaas hadden ze hier het verkeerde installatiebureau ingeschakeld met alle gevolgen van dien. Er moet toch nog wat verdiend worden? Dan maar over de rug van de consument. Wachten is nu op een partij die alles gaat keuren als mosterd na de bekende maaltijd en wie is de klos? Juist, de consument als vanouds. Gelukkig zag ik de bui aankomen en heb een eenmanszaak uit Monnickendam optimisers laten plaatsen en die heeft gelukkig het nodige nog kunnen aanpassen. We willen wel van het gas af maar dezelfde club jaagt je ook op kosten, praten we nog niet over onze elektramaatschappijen die met “riante” vergoedingen komen. Afwachten maar, kijken wat er in 2020 over ons heen komt. Fijne dagen toegewenst.
Jan Huizinga 8 maanden geleden geplaatst
Ja en  wat doet een verzekering als U daar een beroep op wil gaan doen ?
Ik ben van mening dat de kleine dorps installateur ( die iets duurder is ) wel
 fatsoenlijk werk afleverd , want die wil zijn naam niet negatief rond gestrooid
hebben.
Fijne dagen Allemaal.
Rachel van B 8 maanden geleden geplaatst
De kleine dorpsinstallateur was voor ons ook een optie, maar die heeft helaas nooit gereageerd op onze offerte-aanvraag. Dus die viel toen al af voor ons. Best jammer, want ik ben het met je eens dat die wel fatsoenlijk werk aflevert. 

Jullie berichten over het aarden zal ik aan mijn man laten lezen, hij heeft er meer verstand van dan ik. 
Bij ons lopen er 2 kabels naar beneden, die uitkomen in de omvormer. Eén daarvan is de DC-kabel, is de andere dan de aardedraad? Volgens mijn man is het een ander soort kabel namelijk. 
Misschien dat één van jullie het kan zien op de foto's die ik bij mijn eerste berichten heb geplaatst?

@marinusbosch
Medestrijders is inderdaad wel een goede benaming! 

Ik wens jullie ook allemaal fijne feestdagen. 
reactie op @rachelvanb:
Jan Huizinga Rachel van B 

U schrijft : Bij ons lopen er 2 kabels naar beneden, die uitkomen in de omvormer. Eén daarvan is de DC-kabel, is de andere dan de aardedraad?
Volgens mij (wat ik op de foto's zie) klopt dit niet . Er zouden 2 draden naar de omvormer moeten
gaan. De + en de _ draad van de panelen  en 1 groen / geel gekleurde (aardedraad ) 
Dus er zouden 3 draden in de buizen moeten zitten.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Rachel van B Bedankt voor je reactie.
Mijn man zei inderdaad al dat het een + en - draad was en daardoor vroegen wij ons af of het frame wel geaard was. Nou, als er maar 2 kabels naar beneden gaan en daarnaast geen groen/geel gekleurde, dan is de installatie niet geaard. 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga Of er moet op een andere manier een koppeling naar aarde zijn gemaakt ? ,maar dat kan ik 
op afstand en vanuit de foto's niet beoordelen.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Rachel van B Ik heb onder het laatste bericht van Ad Bosch nog wat foto's toegevoegd. Misschien geven die meer duidelijkheid.
Vanaf de panelen op het dak zijn dit in ieder geval de enige 2 kabels die naar beneden lopen. 
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Ad Bosch 8 maanden geleden geplaatst
Rachel van B, maak eens een foto van de plaats waar de omvormer hangt, en dan wel zodanig dat de omvormer te zien is, de DC kabels die de omvormer ingaan, de AC kabel die er uitgaat , de aardrail waarop de aarddraad van de panelen en de aarddraad van de omvormer op is aangesloten, de losse schakelaar die de omvormer kan uit/aan schakelen.

Het moet ongeveer zijn zoals hieronder beschreven:
In de recente NEN1010 geldt de metalen constructie van een PV installatie als een “vreemd geleidend deel”, en moet dus geaard worden. De metalen constructie moet worden geaard door middel van een potentiaalvereffeningsleiding die met de DC kabel mee naar de omvormer moet worden geleid.
Nabij de omvormer moet de vereffeningsleiding op een aardrail worden aangesloten.
Ook de omvormer moet met een potentiaalvereffeningsleiding op deze aardrail worden aangesloten. Deze aardrail moet vervolgens weer worden aangesloten op de hoofdaardrail van het pand.

Als het goed is kan de aardleiding er zo uitzien
https://www.123groepenkast.nl/AardDraad-6mm2-JMV-Kopen
Rachel van B 8 maanden geleden geplaatst
@adbosch
Aangezien de omvormer buiten in de poort hangt en het daar donker is, kan ik nu geen goede foto's maken. Maar ik heb nog wel een paar eerder genomen foto's, misschien geven die genoeg duidelijkheid? 
Ik zie wel een koperkleurig draadje onder de omvormer, wat op de aardleiding lijkt uit jouw link. 
reactie op @rachelvanb:
Jeffrey Rous Dat koperkleurige draadje uit de omvormer naar links is de coax kabel voor je externe Wifi antenne.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Rachel van B Bedankt! Geen aardleiding dus. Weer wat geleerd. 
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Rachel van B 8 maanden geleden geplaatst
@janringersma
Het eerste gesprek wat mijn man met onze adviseur over de montage heeft gehad, is ook goed verlopen. 
Alleen is er bij ons wel iets meer aan de hand dan alleen een scheef liggend paneel en schade (gebroken dakpan/gevelpan hadden wij ook). Dat zijn dingen die te verklaren of snel op te lossen zijn. 
Wij maken ons veel meer zorgen om de veiligheid van de montage en dat is niet zo eenvoudig op te lossen. Dus ik hoop dat Energiewonen dit serieus neemt en oplost voor ons. 
reactie op @rachelvanb:
Rachel van B Goed om te weten! 
Hoe lang duurde het voordat alles opgelost en hersteld was? 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
Ik heb inmiddels een up-date. 
We hebben zelf opnieuw contact opgenomen met onze adviseur omdat we nog niets gehoord hadden van Energie Wonen en daarna kwam er al snel een mailtje van de planning van EW met het voorstel voor een afspraak 'om diverse puntjes op te lossen'. Vervolgens zijn er een aantal mails over en weer gegaan over die 'diverse puntjes'. Wij wilden vooraf antwoord op al onze vragen en ook duidelijke afspraken wat er op de geplande dag door de monteurs opgelost zou gaan worden, zodat daar geen onduidelijkheden over zijn.

We zijn nu overeen gekomen dat de route van de bekabeling onder de pannen wordt nagekeken op afknellingen en dat de kabels daartegen worden beschermd.
Er gaat gekeken worden of de installatie geaard is, zo niet, dan wordt dat alsnog uitgevoerd.
Wat betreft een aparte dakdoorvoer i.p.v. het gebruik van de luchtuitlaat van de afzuigkap, daarover is EW van mening dat dat niet persé noodzakelijk is, maar als wij toch een aparte dakdoorvoer willen, dan kan dit. We moeten deze dan wel zelf laten aanleggen door dakdekker en de rekening kunnen we dan indienen bij EW. Dit gaan we dus doen. Gelukkig doet EW daar verder niet moeilijk over. 
Verder gaan ze ook nog kijken of dat ene paneel beter kan worden afgesteld zodat hij vlak komt te liggen.
Wat betreft de niet met tiewraps vastgemaakte kabels onder de panelen, is EW van mening dat dit veilig is en noodzakelijk om onderhoud uit te voeren, zonder alles kapot te trekken. Dat laten we dan maar zo.

Al met al ziet het er nu naar uit dat EW onze klachten keurig gaat oplossen.
Nu nog even een dakdekker vinden die op korte termijn een dakdoorvoer kan maken, zodat EW daarna de punten op kan lossen. 

Nog even een opmerking over de vreemde condensvorming op de panelen: deze is beduidend minder. Waarschijnlijk heeft dit toch te maken gehad met een tijdelijke coating ofzo. 
Patrick Looys 7 maanden geleden geplaatst
Fijn te horen dat EW het netjes oppakt. Geeft toch ook maar weer aan dat keuze voor installateur niet geheel onbelangrijk is 
Ad Bosch 7 maanden geleden geplaatst
Ook hier even een update,
Heb, via Google, een onafhankelijk bedrijf  gevonden die ook (zonnepanelen installatie) keuringen verricht voor verzekeringsbedrijven.
https://www.keuringservicenederland.nl/pv-installatie-keuring
Met dit bedrijf contact gehad, en mogelijk wordt onze installatie door hen gekeurd
Dit bedrijf kijkt naar alle zaken zoals in bovenstaande link vermeld.
Wat zij dan tegenkomen is hier bijvoorbeeld te lezen.
https://www.risicosinbeeld.nl/blogs/ondeugdelijke-installatie-zonnepanelen-brandgevaar/

En Rachel van B, als je bovenstaande link leest zie je al weer 2 aandachtspuntjes, namelijk de doorvoer via de afzuig van de ventilator en de losse kabels onder de panelen.

Hier komt vast een vervolg op.
Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
@patricklooys
Ja, dat blijkt inderdaad! Ik denk dat er ook genoeg bedrijven zijn die er niets meer aan zullen doen en waar je als klant  zijnde geen poot bij aan de grond krijgt. 


@adbosch
Dat keuringsbedrijf daar heeft mijn man ook contact mee gehad, maar ze zeiden geen nieuwe opdrachten aan te nemen vanwege grote drukte. Kan je nagaan hoeveel installaties er gekeurd moeten worden. 
Maar jouw opdracht nemen ze dus wel aan? Ik ben heel benieuwd wat eruit komt. 

Die link van de ABN-AMRO ben ik ook al eerder tegen gekomen. Ja, een kabel door een luchtafvoer kan echt gevaar opleveren. Wij weten wel dat hij er nu doorheen loopt en zullen zorgen dat hij niet beschadigt, maar een monteur die hier voor de keuken komt of een volgende bewoner weet dit niet, met alle risico's vandien. 

Gisteren is hier een dakdekker geweest en die wilde voor de nieuw aan te leggen dakdoorvoer gewoon een luchtafvoer gebruiken zoals die er nu ook op het dak zit. Dat hebben we geweigerd. Wij willen een doorvoerbuis die speciaal voor kabels is gemaakt en deze gaat hij nu bestellen en dan komt hij volgende week terug. 
Het is gewoon bedroevend hoe makkelijk men te werk gaat en hoezeer je zelf moet opletten! 

Wat betreft de losse kabels onder de panelen, ik weet niet goed wat wijsheid is... 
Van wat ik ervan kan zien, zijn ze wel los om het frame van de panelen gewikkeld. Ze liggen niet helemaal los onder de panelen. Of dit veilig genoeg is? 

Maar ik herken jouw gevoel. Jij hebt de gevaren van een onveilige installatie al aan den lijve ondervonden en dan wil je gewoon dat alles 200% veilig is. 

Wat ik me ook nog afvraag: hoe zit het eigenlijk met de kabel die van de omvormer door de kruipruimte naar de meterkast loopt? Hoe moet die veilig zijn afgewerkt? 
Jan Huizinga 7 maanden geleden geplaatst

Wat ik me ook nog afvraag: hoe zit het eigenlijk met de kabel die van de omvormer door de kruipruimte naar de meterkast loopt? Hoe moet die veilig zijn afgewerkt? 

Als het goed is ,is dit een xmvk kabel.  Deze is dubbel geisoleerd
en zou  onder de vloer mogen lopen voor zover ik weet.
https://kennisbank.installatiejournaal.nl/themas/nen-1010/bijzondere-installaties/136593
Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
@janhuizinga
Bedankt voor je reactie met  link. 

De monteurs van EW zijn inmiddels geweest. Ze hebben de kabels in zijn geheel vervangen en opnieuw over het dak geleid en via een aparte dakdoorvoer naar de omvormer geleid. De kabels liggen nu onder de panlatten in plaats van eroverheen. Ook is er een aarding aangelegd, want dit was inderdaad nog niet gebeurd. 

In de poort zelf hebben ze de route op één punt niet zo slim aangelegd. Dit is ook niet overlegd met ons. Na afloop zei de monteur ook dat hij dat beter anders had kunnen doen. (Had op een hele simpele manier gekund.) 

Nu blijkt dat de DC-kabel op die plek beschadigd is! En niet zo'n beetje ook, de stroomdraden zien we door de opening in de kabel heen schitteren! 

Dit is gewoon echt niet te geloven, maar ik kan het niet mooier maken dan het is. 
reactie op @rachelvanb:
Jan Huizinga Rachel van B
Leuk om het vervolg te kunnen lezen . 
Niet te geloven is  : Dat je als leek installateurs moet gaan controleren voor je eigen veiligheid , waarop je eigenlijk zou op moeten kunnen vertrouwen .
Eigenlijk zou je in een offerte (ook als particulier ) een oplevering rapport moeten eisen .
Maar ook die zijn niet heilig. 
7 maanden geleden

Beantwoorden

Rachel van B Jan, je zegt letterlijk hetzelfde als wat mijn man zojuist zei!
Liever standaard een paar honderd euro extra voor een installatie betalen en dan standaard een keuring erbij. (Waarop je dan inderdaad ook maar moet vertrouwen.) 

Het is inderdaad niet te geloven dat het zo gaat. Als we dit vantevoren hadden geweten, dan waren we er nooit aan begonnen. 
7 maanden geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga Rachel van B  schreef ;
Het is inderdaad niet te geloven dat het zo gaat. Als we dit van tevoren hadden geweten, dan waren we er nooit aan begonnen.

Zoals een oud spreekwoord zegt : Je komt wijzer van de markt dan dat je er naar toe gaat.

Hopelijk is de ellende gauw opgelost en vergeten.

 
7 maanden geleden

Beantwoorden

Rachel van B Jan, dat hoop ik ook. Gelukkig is EW ook heel bereidwillig, maar daar schiet je niet veel mee op als de uitvoering dan weer verprutst wordt.

Leuk spreekwoord! Het is inderdaad waar! 
7 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Ad Bosch 7 maanden geleden geplaatst
Rachel , het is toch ongelooflijk, men blijft maar aan prutsen.
Dat word weer aan de bel trekken.
Heb vrijdag KSN hier gehad voor een visuele controle en daar komt een vervolg op.
Wacht het rapport af.
Zag toevallig op een site deze tekst:

Belgisch voorbeeld doet goed volgen
 De stormachtige groei van zonnestroom in Nederland kent twee schaduwzijden: onvoldoende garantie voor klanten op veilige, deugdelijk geïnstalleerde systemen en een haperende recycling-infrastructuur voor oude zonnepanelen. Wij verwachten dat de overheid dit jaar op beide punten strengere normen zal introduceren en hiervoor schaamteloos de Belgische praktijk zal kopiëren. In België wordt elk systeem scherp en onafhankelijk gekeurd voor het in gebruik gaat en is specifieke solar training voor installateurs wijd verspreid. Dit voorkomt het broddelwerk dat we nog te vaak in Nederland zien. (bron: Sungevity)

Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
Ad, de Belgische regels zijn hier inderdaad hard nodig! 
Ik vind het sowieso al zeer vreemd dat er bij bedrijven wel een opleveringsinspectie plaats vindt en bij particulieren niet. 

Mijn man heeft al gemaild naar EW en gevraagd om een snelle oplossing. Hopelijk krijgen we morgen al een antwoord. 

Het verbaast me eigenlijk ook dat de monteur blijkbaar zo heeft lopen prutsen dat de kabel is ingesneden. Daar is toch aardig wat geweld voor nodig geweest. 

Fijn dat KSN bij jou geweest is. Ik ben benieuwd naar hun conclusies. 
Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
We hebben antwoord gekregen van Energie Wonen dat ze dit uiteraard netjes op gaan lossen.

Ik vraag me wel af hoe. Op ongeveer 2 meter afstand van de omvormer is de kabel beschadigd. Zetten ze er dan middels een connector een nieuw stuk kabel aan? Is dit veilig? 
Ad Bosch 7 maanden geleden geplaatst
@Rachel van B , komt als het ware een verlengkabel tussen (beschadigde stuk er uit "verlengkabel"er tussen) , Lijkt dat het kan en mag (overigens hier in Nederland mag alles dat weet je toch!!)
Vind hier wel een linkje https://www.nzu.nl/aansluiten-dc-bekabeling/
Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
@adbosch
In Nederland mag inderdaad alles ja! 
Verlengkabel ertussen... hmm, ik heb daar mijn twijfels bij. 
We hebben ook een andere mogelijkheid, namelijk de omvormer een paar meter verderop te hangen en de DC-kabels inkorten zodat het beschadigde stuk eruit is. Dan een nieuwe iets langere AC-kabel naar de meterkast. 

Ik denk dat die optie onze voorkeur heeft. Zitten we tenminste niet met verlengstukjes. 
🔥 Jeffrey Rous 7 maanden geleden geplaatst
Op het dak van het ene paneel naar het andere zit het ook aan elkaar met dezelfde connectoren.
Ga je de omvormer verplaatsen, zit je weer met gaatjes in je muur...
Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
Jeffrey, dat is ook waar. Alhoewel ik een paar gaatjes in de muur niet zo'n probleem vind. 
We denken er nog even over na... 
Jan Huizinga 7 maanden geleden geplaatst
Een connector of wel een verbinden hoeft niet slecht te zijn als ze goed gemonteerd zijn.
Ieder  huis zit er vol met steeklassen.
🔥 Jeffrey Rous 7 maanden geleden geplaatst
Als de dubbele isolatielaag nog wel op de kabel zit is het misschien een optie om er een krimpkous overheen te laten aanbrengen?

Laat degene die langskomt maar eerst zelf de mogelijke oplossingen bedenken en aan jullie voorleggen, voordat het daadwerkelijk verholpen wordt.
Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
Dat laatste willen we sowieso, Jeffrey. Eerst bespreken wat veilige oplossingen zijn en dan een keuze maken.

Als een goed gemonteerde connector veilig is, dan is dat een mogelijke optie. 
Rachel van B 7 maanden geleden geplaatst
Het probleem is verholpen. Het laatste stuk van de DC-kabels (waar de beschadiging zat) is door nieuwe kabels vervangen en middels connectoren gekoppeld aan de rest van de kabels. Ook is de route van de kabels in de poort iets aangepast. 

Hopelijk is er nu dan een einde gekomen aan dit alles en kunnen we gaan genieten van een mooie opbrengst. 

Overigens delen wij de mening van een aantal andere leden die in dit topic schreven dat er prima valt te overleggen met EW bij ontevredenheid. Ze zijn echt zeer bereidwillig om het op te lossen. 
Maar het is wel erg jammer dat sommige monteurs er een potje van maken. Dat zou gewoon niet mogen gebeuren. 

Hierbij nog een foto van het beruchte stukje kabel. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 30 November 2019 om 16:23
Aantal lezers 36
Aantal reacties 65