Het verschil omvormer kwaliteit en prijs

Laatste reactie 17/07/2021 21:03 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Alfred Verstraten 6 maanden geleden geplaatst
Heb een andere omvormer ontvangen vanwege storingen
Alfred Verstraten 6 maanden geleden geplaatst
Uitleg van hetgeen vermeld andere omvormer.
Ik kreeg regelmatig foutmeldingen met omvormer SolaxX1 boost X1-50-T 1 (fase) 2 mppt1 kostprijs via internet 1293,75.
De omruiling van de omvormer werd Solis S5 deze kost ook via internet  709 euro.
 prijsverschil is dus 584,75 euro ten nadele van.

Omdat het alsmaar foutmeldingen gaf  Solax X1 werd mij via e-mail medegedeeld dat er een ander omvormer geplaatst zou worden. wist dus toen niet welke, na plaatsing wel en kwam er achter dat het toch wel waarschijnlijk een omvormer van minder kwaliteit zou zijn, ook met deze kwamen er al vlug problemen, het systeem heeft nu al twee keer totaal geen gegevens verstrekt en meestal een dag later werkt alles weer naar behoren.

Kan iemand mij uitleggen wat prijsverschil in deze twee omvormers rechtvaardigt.

Heb zelf het idee dat de eerste omvormer als deze in orde zou zijn waarschijnlijk  de beste zou zijn, begrijp ook niet de reden van het bedrijf welke de andere omvormer plaatste voor deze heeft gekozen, waarschijnlijk meende hij dat ik niets zou controleren. En zo de geleverde werkzaamheden kon terugverdienen.

Dus vraag is welk verschil er is met deze omvormers, ben zelf geen deskundige op dit gebied.
Patrick Looys 6 maanden geleden geplaatst
SolaxX1 boost X1-50-T is gewoon her en der voor rond de €700 te krijgen. Dus dat is de comsumentenprijs. Weet niet waarom  jij de kostprijs betaald van bijna €1300, want dat klopt dus al niet als ik het zo van afstand inschat.

Het is een omvormer voor 5000W. Dus je hebt de nodige panelen erop liggen gok ik.  De solis S5 lijkt maar tot 3000w te gaan (vanaf modellen met 700w). Dus,... welke S5 heb je (dat zal dan de grootste van 3000W zijn lijkt mij) en waarom zo'n groot verschil in hoeveelheid W met beide omvormers voor dezelfde installatie?

Dat verschil in W van beide omvormers is iets wat dan ook trouwens dus het prijsverschil zou verklaren ;-)

En die S5 mini 3000W is voor rond de €550 te krijgen. Dus wederom vreemd dat jij ruim €700 betaald daarvoor. Je hebt een dure winkel uitgekozen lijkt het.
Dus het normale consumenten prijsverschil is minder groot met de X5 als jij nu aangeeft. Slechts €150 dus.
Alfred Verstraten 6 maanden geleden geplaatst
Beste Patrick Looys bedankt voor je reactie.

Ik vermeld hierbij dat ik 15 zonnepanelen heb van 320 wat, zoals uit andere berichten welke ik keer op keer heb geplaatst in community.fritts waar ik veel vragen had over de installatie welke als eerst het aantal strings, was geleverd met 1, door Jeffrey kwam ik er achter dat een string te weinig was. Nadien werd door het bedrijf  nog een string bij geplaatst. Toch bleef ik met regelmaat van de klok foutmeldingen ontvangen,u heeft daar toen ook een reactie op gegeven.
U en ook Jeffrey gaven als mogelijke oorzaak slechte verbindingen, te dunne kabel vanaf omvormer meterkast was volgens mij 3 x 2,5 mm,volgens monteur 3x4 mm. misschien kan je mij vertellen of de kern dus kopergedeelte 3 x 4 mm is of dat de dikte geheel 3 x4  mm  moet zijn.

Inmiddels is daardoor de omvormer vernieuwd met een Solis S5 Single Phase Inverter (2,5-6)K Type (S5-GR1P5K).
Max DC input voltage (volts)     600
Rated DC voltage (volts            330
Startup voltage  (volts)             120

Rated output power (Watts)              5000
Max.output power Watts)                  5000
Max. apparent output power( VA)      5000

Dus komen denk ik achteraf de 5000 wat komen wel overeen, Toch na het plaatsen door monteur,  is bij deze omvormer ook weer een fout opgetreden.
Op 9 juli en 11 juli viel het modem stil geen gegevens zowel op laptop als mobiele telefoon, gaf aan netwerk niet in orde, heb dit wel meteen  gecontroleerd door de netwerk kabel uit netwerkstick te halen enter plaatsen de netwerk kabel in de laptop gestoken. De netwerk was correct kon gewoon internetten.  Netwerkkabel weer in stick van omvormer geplaatst echter geen teken van leven. De gehele dag niet meer. De volgende dag werkte alles weer correct.
dit is op 9 juli 13 uur 48 en 11 juli 13 uur 31 allebei hetzelfde een foutmelding op de omvormer was niet af te lezen op de website wel kon men op de grafieken aflezen dat na storing geen gegevens meer werden vermeld.
Tevens had u gelijk betreffende de prijzen welke ik van internet had verkregen Genice Hollanda 1293,75euro + 140 euro voor wifi stick en Solax X1 Boost X1-50-T 1 fase was achteraf ten opzichte van andere aanbieders wel erg hoog, maar deze was dan ook opvallender als ander opgave van omvormer. welke ongeveer overeenkwamen met uw opgave.
Wat betreft mijn aankoop van de gehele installatie heb ik niet teveel betaald, ongeveer 5400 euro inclusief BTW.
Ik hoop dat u antwoord kan geven over kern van de kabel, omdat ik denk dat deze misschien ook te maken kunnen hebben met uitval?
ALVAST VRIENDELIJK BEDANKT VOOR EVENTUELE BEANTWOORDING VAN DIT BERICHT.
 met vriendelijke groet A.Verstraten
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Elke van de 3 aders in de kabel moet 4mm2 zijn (het koperen deel) niet het totaal van de gehele kabel.

Staat er niet ergens een tekst geprint op die kabel, waar je een foto van kan maken?

Het kan dus ook zijn dat jouw netspanning al erg hoog is?
Heb je een 1-fase of 3-fase net aansluiting?
Alfred Verstraten 6 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor bericht Jeffrey Rous, denk dat kabels dat niet halen.

Wat betreft de uitval denk ik niet dat dat aan netspanning ligt (alhoewel) de stick ging als het ware dood geen teken van leven. De dag na storing ben ik steeds om ongeveer een  uur of 6 gaan kijken hoe het was met de omvormer en stick De stick werkte dan gewoon en is dan verlicht.
Het is wel raar nadat dan de stick is gestopt met gegevens doorgeven het toch heel wat uren duurt voordat het zichzelf hersteld, Ook de omvormer geeft geen fouten aan, terwijl het wel vraagt om een netwerkverbinding. Zoals in vorige bericht hierboven beschreven heb ik dat gecontroleerd en dat was echt prima in orde, wat betreft kabel de installateur had ook gezegd dat hun altijd een kabel bestelde met bepaalde tekst, ik ben met hem meegegaan en hij kon het niet vinden, en vertelde me dat de kabel echt 4 mm was, Ga vanmiddag  auto verplaatsen en ladder pakken en kijken welke vermelding de kabel geeft, ik weet nu in ieder geval dat 4 mm de kern is.
Wat kunnen nog meer voor oorzaken zijn van uitval, werd een nieuwe omvormer geplaatst en helaas geeft het geen verbetering, en wat mij opvalt de grafiek is nooit rustig, de grafiek lijn geeft altijd een zeer onrustig beeld van hoog naar laag. zou een foto meesturen maar bij deze software staan de lijnen erg dicht op elkaar van Solis omvormer, wel geeft hij wel erg weinig gegevens af ten opzichte van Solax cloud website.
Ik ga nu zien of de auto zich wil verplaatsen om de tekst op kabel te bekijken.
In ieder geval bedankt voor de beantwoording
Alfred Verstraten 6 maanden geleden geplaatst
Daar ben ik dan weer heb inmiddels de gegevens welke op de kabel staan

Waskonis Walter 128 m Kema keur  ymyk  dc3-s2-d2-a3  3g4  0,6/1ky 2020  22  1,
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Dat is inderdaad de juiste kabel met 3x 4mm2 aders.
Hoe is deze kabel in de meterkast afgezekerd?

Zoals eerder gevraagd heb je 1 of 3 hoofdzekeringen van de netbeheerder?

Met het weer van vandaag zou je toch wel een mooie strakke opwek grafiek moeten zien...
Alfred Verstraten 6 maanden geleden geplaatst
Ik was vergeten hierop te antwoorden, heb 1 fase. Is afgezekerd in aparte groep aarde kabel op metalen plaat in meterkast waarop alle aarde aansluitingen zijn bevestigt. 
Hier is af en toe een sluierbewolking  en geeft dan pieken en dalen, maar vanaf  13 uur 30 gaat het zonder keldering en klimt van3,36 kW naar 3,99 kW op 15 uur 2 dus ongeveer 80% van kWp,
Maar nu terug komend op de kabel deze is dus correct 4mm kwadraad. Dus blijft het probleem van terugval waarschijnlijk niet aan kabel omvormer meterkast te zijn.

Aangezien ik een nieuwe omvormer heb kan het daar waarschijnlijk niet aan liggen, het enig dat nu nog mogelijk zal zijn bij de gehele uitval van 9 en 11 juli zal zijn de netwerkstick.
Maandag of dinsdag heb ik contact met installateur en vraag of dit kan. momenteel hoop ik dat het dan opgelost gaat worden.

Ben ontzettend blij met deze site, zo krijg ik veelal goede antwoorden op vragen waar ikzelf geen verstand van heb. Als het probleem terug blijft komen hebben jullie misschien nog andere oorzaken welke een rol mee kunnen spelen.

Alfred
Jeffrey Rous 6 maanden geleden geplaatst
Oké, 1-fase.
Dus dan de logdata/grafiek van de AC spanning in de gaten houden in hoeverre die richting de 250+V gaat.

Ben wel benieuw wat die bijvoorbeeld op begin van de dag of einde van de dag is ten opzichte van rond middaguur op een zonnige dag.

Als dat dus al erg hoog is zou je de netbeheerder kunnen gaan vragen of ze de netspanning kunnen verlagen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
16
Topic gestart 16 July 2021 om 07:50
Aantal lezers
Aantal reacties 10