Hoe kan ik uitschakeling vd omvormer detecteren bij een grid overload

Laatste reactie 20/01/2022 22:09 door P
· Markeren als ongelezen
P Boskabouter 8 maanden geleden geplaatst
Af en toe lees ik dat er omvormers tijdelijk uitschakelen zodra het grid overbelast raakt. Ik begrijp dat als dit gebeurt de spanning in de omvormer te hoog oploopt en de omvormer hierop reageert door uit te schakelen. Vraag: Hoe kan ik geautomatiseerd detecteren dat de omvormer is uitgezet als gevolg van een grid overload? Ik gebruik een domoticz omgeving en lees via modbus mijn SMA Tripower omvormer real-time uit.  Ook lees ik de P1 Poort uit van de slimme meter.
Jeffrey Rous 8 maanden geleden geplaatst
Foutcode in de log van de SMA? Zoals te hoge AC spanning van >253V Volgens mij schakelt een 3-fase omvormer ook al uit als 1 van de 3 fases te hoge AC spanning heeft. De AC spanning in de kWh-meter die je via de p1 poort uitleest kan mogelijk lager zijn door de lengte van de kabel naar de omvormer. Afhankelijk van de netcode setting zou het ook nog kunnen dat de omvormer het vermogen terug gaat regelen om onder de 253V te blijven i.p.v. even uit te schakelen.
reactie op @jefrous:
P Boskabouter De omvormer laat wel DC spanning zien maar niet de AC spanning. Hoe hoog zou de DC spanning mogen zijn? Of hangt dit van het aantal panelen af? Verder zie ik wel de spanning op de 3 fases via de P1 van de slimme meter. Zou ik daar wellicht de overspanning moeten kunnen waarnemen voordat hij vervolgens wss. uit- of terugschakelt? Geautomatiseerd de logfile uitlezen op de omvormer is wat lastiger voor mij om te automatiseren. Vraag me af of ik via de modbus niet een specifieke variabele kan uitlezen.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 8 maanden geleden geplaatst
DC hangt inderdaad van aantal panelen af per string, Voc x aantal panelen als de omvormer opstart en aantal panelen x Vmp als er geleverd wordt. Volgens mij zijn er wel modbus adressen die de spanning van elke fase weergeven. Ff googlen voor de juiste? Bijv. https://github.com/derenback/Domoticz-SMA-Inverter 30783 Voltage L1 V X Voltage  30785 Voltage L2 V X Voltage  30787 Voltage L3 V X Voltage Ik was ook een Excel tegen gekomen met allerlei verschillende SMA omvormers. Wellicht is er complete modbus info op de SMA site te vinden voor jouw type tripower?
reactie op @jefrous:
P Boskabouter Super. Had zelf idd. meteen even kunnen kijken 😏 Ik gebruik momenteel idd een script tbv. domoticz die alleen bepaalde adressen uitleest. Zal jou link ff checken. Morgen maar even in de scripts duiken, codes verifiëren en deze toevoegen. Ik laat hier nog wel even weten of het lukt en werkt voor geinteresseerden.  Dank!
8 maanden geleden

Beantwoorden

P Boskabouter 6 maanden geleden geplaatst
Update ter afsluiting:  Ik heb nu 2 losse scripts in Domoticz draaien en kan zo alle data uit de omvormer die ik nodig heb, uitlezen. Zie bijgevoegde screenshots. Domoticz Script 1: SMA-ModbusTCPIP Domoticz Script 2: Domoticz-SMA-Inverter Eenvoudig te vinden via Google. Parallel draaien gaat prima. Heb nu alarmering gezet in Domoticz op SMA Voltage L1, L2 en L3 op 245 Volt en 253 Volt. Nu in de zomer, igv overbelasting van het net, zien of hij signaleert.  Vraag blijft natuurlijk of je er zelf wat aan kan doen om de omvormer niet uit- of terug te laten schakelen bij overbelasting van het net. Met panelen allen op Oost en West hoop ik goed te zitten kwa spreiding energieopwekking.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 December 2021 om 11:55
Aantal lezers 16
Aantal reacties 4