Hoeveel strings zijn nodig bij 15 zonnepanelen

Laatste reactie 28/02/2021 13:31 door Alfred
· Markeren als ongelezen
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
 Ik heb een installatie van 15 zonnepanelen vanTrina Solar 325 versie 2 325 wat en omvormer Solax X1 Boost X1-5.0-T (fase 1 2MPPT) er was een string geplaatst deze gaf opeens een foutmelding af en de omvormer gaf geen  energie af omdat het zichzelf uitschakelde. Toen ik dit had gemeld bij de installateur gaf deze aan dat i string waarschijnlijk te weinig was en heeft er een string bijgeplaatst. Nu is mijn vraag zal de opgetreden storing nu niet meer optreden. of is er mogelijk nog iets anders dat niet correct is, en waarom er in eerste instantie maar met een string aangesloten was. hierbij de foutmelding welke ik op de SolarCloud ap ontving. Error type 1.  PV1 Voltage 0,0V, PV2 Voltage 578,7V,
Fault Voltage R 234,8V , Fault Freguency R 50,0Hz, Fault Current R  13.0mA, Internal Temperature  21 graden Celsius.
Tevens vraagje over de App je hebt 5 gegevens Solar  Batterij (boven) omvormer (midden)  Feed-in  Loadgenerator (onder) 
Bij solar geeft hij 3121.0W  bij 
Batterij uiteraard 0 
Omvormer3002.0W
Feed in grid power 0,0W, Consume Energie 0,0W
Load/generator Today Consumption  6,8 kWh this Month Consumption 140,1kWh.
Nu is mijn waaraan kan ik zien hoeveel energie ik teruglevert aan energie bedrijf?
En eeft de opbrengst zonnepanelen van 15 stuks genoeg rendement op.
Alvast bedankt voor het lezen en hopelijk voor de eventuele uitleg van het gevraagde.
A.verstraten
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
15 panelen in 1 string is bij de meeste 1-fase omvormers te veel omdat dan de stringspanning te hoog is, dus dan opdelen in 2 stringen (7 en 8). Als dat nu de verdeling is zou je ongeveer de helft van die spanning op je omvormer moeten zien per PV aansluiting (PV1 en PV2).

De app ken ik niet, maar als je geen aparte Solax kWh-meter in de meterkast hebt die aan de omvormer aangesloten zit, dan zal je dat niet in die app zien.

Zo niet kan je het op je kWh meter vast aflezen wat je teruggeleverd hebt, mits je niet nog een oude draaimeter hebt 😜

140kWh opwek zo goed kunnen voor deze maand, maar je vermeldt niet hoe de 15 panelen liggen, allemaal dezelfde kant op, welke richting en hoe steil ze liggen. Om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.
reactie op @jefrous:
Alfred Verstraten Bedankt voor de uitleg, Ik begrijp trouwens niet waarom een installateur bij 15 panelen maar een string aansluit. zeker gelet op de prijzen welke een gehele installatie kost.

Vond het wel plezierig dat ze na mijn melding meteen netjes de klacht hebben afgehandeld. Het is natuurlijk zo dat ik van te voren niet wist hoe alles werkte, omdat je er van uit gaat dat het werk wat je de installateur gunt welke installatie plaatst dit ook zo doet dat alles werkt naar behoren.
Tevens had ik om uitleg gevraagd over de werking van de app, hij gaf aan dat ik dat moest kunnen zien op de app van SolaxCloud en hij keek op de app en kon het ook niet aangeven waarom en vertelde dat ik het overnieuw moest installeren.
Heb dit gedaan maar het hielp niet.
Uw bericht gelezen begrijp ik dat ik buiten de aansluiting op internet nog een kWh meter in de meterkast moet hebben, zal inlichtingen hierover vragen bij installateur omdat ik toch wel een totaal inzicht wil hebben van het geheel.

Mijn Panelen liggen op  Zuid West   5 in de breedte, en 3 in de hoogte.
Het opgegeven of berekent vermogen zou zijn volgens berekening installateur.
Opbrengst (wattPiek) 4.875 Wp en opbrengst (kWh) 4.017kWh.

Nogmaals heel hartelijk bedankt voor uw reactie, het geheel is voor mij nu een stuk duidelijker.

Met vriendelijke groet. A.Verstraten
Zelf denk  ik dat gegevens nogal rooskleurig worden weer gegeven, ben aan het einde van het jaar wel nieuwsgierig.

(Vind deze site ook wel heel plezierig om de nodige kennis op te doen.
Ik weet niet of je verstand hebt van zonneboiler? maar snap niet waarom deze wordt aangeprezen, zelf heb ik een keuken boiler welke verwarmt water levert, ook door middel nu van elektra, en in mijn vorige huis werkte dat op gas de keukenboiler en wij konden ons daarmee ook gewoon douchen.)
3 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
"Mijn Panelen liggen op Zuid West 5 in de breedte, en 3 in de hoogte. Het opgegeven of berekent vermogen zou zijn volgens berekening installateur. Opbrengst (wattPiek) 4.875 Wp en opbrengst (kWh) 4.017kWh."

Installateurs geven meestal een voorzichtige schatting (om achteraf geen gezeur te krijgen met de klant), dus het zou me niks verbazen dat je meer dan de geschatte opbrengst per jaar opwekt.
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
Beste Jeffrey Rous,

Ik schreef dat mijn installatie inmiddels waren voorzien van een extra string, achteraf zie ik bij foutmeldingen dat er toen na plaatsing van de string weer een foutmelding was geweest.

Deze melding was ook weer van Error type 1,
alleen gaf het nu bij PV1 Voltage 107.7 V aan,    en bij PV2 Voltage 160.8 V aan,  
Fault Voltage R  0,0 V,    Fault Frequency R  0,0Hz,    Fault Current R 0,0 mA,
internal Temperature 29,0 celsiusen

Ze zijn volgens mij nadien nog een tijdje aan het werk geweest, waarschijnlijk om dit op te lossen.

Als ik nu de gegevens van de omvormer aflees kan ik wel de totale opbrengst en de dagopbrengst in zijn totaliteit aflezen en het verloop opbrengst op dat moment, Maar krijg geen gegevens van opbrengst PV 1 en PV 2. apart.   (dus vermoed ik dat alles weer op 1 string is geplaatst, ik zie dus wel twee strings op de omvormer maar kan niet op het dak een kijkje nemen om te zien of er een string loos is.)

In uw tegenbericht zou ik dit apart moeten kunnen aflezen op de omvormer  , als dit zo zou zijn betekend dit dat ze na de foutmelding welke ze zelf zagen toch nog alles op een string zouden hebben gekoppeld.
 
met vriendelijke groet A.Verstraten.
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Zat er geen handleiding bij de omvormer of kan je die niet downloaden van de fabrikant?
Daar staan meestal alle menu opties in met wat er weergegeven wordt op het display.

Ik zie niet dat ik ergens zeg dat je de opbrengst van elke string apart kan aflezen....
Je kan de spanning van de beide stringen los aflezen en waarschijnlijk ook de stroom, maar de power/opbrengst is meestal van de beide stringen samen.
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
Ik heb je bericht gelezen, de omvormer zelf geeft geen gegevens betreft de strings, heb installatie deskundige gebeld, en deze vertelde dat de gegevens te vinden waren op SolaxCloud site en ik moest klikken op Omvormer en Statistiek heb dit gedaan en inderdaad geeft hij de gegevens door welke op dat moment aan energie wordt afgegeven, Nu viel mij op dat de opbrengst van string 1 en string twee erg groot was, heb toen wat op dat moment werd afgegeven per paneel berekend.
Hier de berekening van dat moment.
289 wat : 7 panelen =  42,5 wat per paneel   bij string  PV1
492 wat : 8 panelen = 61,5 wat per paneel    bij string  PV2

Dus verschil   20 wat per paneel negatieve opbrengst ten opzichten van  String PV2

Dus 7 x 20 wat = 140 wat minder opbrengst  om 10:43  uur word elke keer vernieuwde gegevens, dus over een gehele dag zal de opbrengst wel behoorlijk lager zijn.

Zoals u schreef de totale opbrengst dag en moment kan ik meteen aflezen, voor de gegevens  welke de strings PV1 en PV2  moest ik op de site van SolaxCloud zijn er worden daar veel gegevens zichtbaar, vandaar dat ik gegevens kan zien. ook bij de voltvermelding zie ik dit vind ik toch wel een groot verschil in opbrengst.

Zal er verschillende panelen in String PV 1 niet correct werken of is het normaal zulke verschillen.

A.Verstraten
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
wat is de string spanning van PV1 en die van PV2 kan je een plaatje plaatsen (via het cameraatje bij een nieuwe post) met het liefst een grafiek van een dag en als het mogelijk is ook meteen met de stroom er bij in van beide PV's.

Is het het echt 7 om 8 of kan het ook 6 om 9 zijn?
Aan de hand van de beide stringspanningen en de Vmpp van een paneel (staat in de datasheet van het paneel of op de achterkant van het paneel) zou je dat kunnen checken..

Als PV1 de onderste panelen zijn dan kan het best zijn dat die minder (difuus) licht krijgen of wellicht toch ergens een beetje schaduw op een paneel?
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
Ik heb natuurlijk uw bericht gelezen, en vind dat zeer goed van u dat u de vraag stelde of de string 6 bij 9  gebruikt zijn, kan merken dat u zeer deskundig bent. Ik denk als ik naar de verdeling panelen kijk  5 in de breedte en  3  in de hoogte het zeer aannemelijk is dat de string dan 6 en 9 zal zijn, is natuurlijk ook het makkelijkst. Dan zou waarschijnlijk de opbrengsten van de panelen correct zijn.

Wat betreft de schaduw denk ik niet dat dat het geval zal zijn.
Zal morgen een foto maken van de gegevens over een gedeelte van de gegevens, de gegevens worden elke 5 minuten ververst.

Ik zal proberen deze gegevens op mijn foto toestel te plaatsen,dus waarschijnlijk ziet u ze morgen ochtend.

Nogmaals heel hartelijk bedankt voor het zichtbaar maken van vragen waar ik mee worstelde, en vind het leuk dat ik zo een beetje inzicht krijg van zonnepanelen.

A.Verstraten.

Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Volgens de handleiding van de SolaxCloud site kan je daar mooie grafieken maken bij omvormer data.
Dat plaatje/grafiekje opslaan op de computer/laptop en dat als bestand hier toevoegen door op het cameraatje te klikken bij een nieuwe post.
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
Ik kan het niet voor elkaar krijgen, niet op uw manier en niet via telefoon foto's doorgestuurd naar computer  e-mail gekopieerd naar afbeeldingen. krijg wel de gegevens maar dan vermeld het met kruisje en kon mijn bericht daardoor ook niet plaatsen.
Heb het op laptop telefoon tablet en computer geprobeerd. Geef nu de moet op.
groetjes A.Verstraten
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Het kan ook meteen vanaf je telefoon!
Als ik op mijn telefoon naar dit forum ga en op het cameraatje bij een nieuwe post klik, dan krijg ik op de telefoon de opties (camera of bestanden), kies ik camera dan kan ik meteen een foto maken en op OK klikken en staat die in de post erbij of ik kies bestanden en kan dan op de telefoon een eerder gemaakte foto kiezen ook dan staat die er meteen bij.

Bedoel je het kruisje zoals op dit plaatje?
Dat is juist, gewoon op 'Plaats reactie' klikken.
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
Ik zal het vandaag of morgen nog eens proberen, kreeg wel te zien met kruis maar dan kan ik het bericht niet verzenden. momenteel druk. in ieder geval bedankt voor de beantwoording
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
Ik heb het vanmorgen weer geprobeerd allen geven hetzelfde weer met x werk momenteel met UBUNTU op computer had met fototoestel Casio beelden afgedrukt op SD kaartje en op bureaublad geplaatst, daarna geprobeerd naar foto toestelletje geplaatst  krijg dan weer het kruisje te zien.
Op mijn telefoon Huawei hetzelfde laken en pak. vernieuwde programma's maken het soms niet eenvoudiger,stop er dus mee. Alles werkt volgens mij nu wel en bedankt voor adviezen.
Met vriendelijke groet A.Verstraten.
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Jammer dat het niet lukt.

Als je de string spanning van PV1 en PV2 nog noemt rond 12:00 ofzo dan kunnen we wel uitsluiten of het 7 om 8 is of 6 om 9.
Die spannings verhouding kan je natuurlijk ook zelf uitrekenen.
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
Hier dan een overzicht gegevens
PV1      PV2      PV1         PV2           PV1           PV2                 WISSELSTROOM   AC VERMOGEN 
A            A            V              V               W                W                      A                                W

0,7       1              198,6     303,5        143            333                   1,8                              452

OPBRENGST    Nov. 2020   37,60 kWh  gedeelte maand
........................      Dec 2020    74,60 kWh
........................      Jan. 2021    105,6 kWh
.........................      Feb. 2021     250 kWh
  Opgenomen 12 uur 26 min  27_02_2021 

Vriendelijke groet A.Verstraten
Jeffrey Rous 3 maanden geleden geplaatst
Kijk eens aan helemaal compleet, met een afbeelding. Top! 👍
De string verdeling is dus 6 om 9 panelen!
PV1 delen door Vmp van een paneel (33,6V) geeft ~6.
PV2 hetzelfde doen geeft ~9.

Opbrengsten zien er prima uit.

Wel 1 vraag, België zie ik, waarom dan een 5kW omvormer voor 4875Wp aan panelen, ga je nog uitbreiden, was een 4kW omvormer niet goedkoper geweest? Of is het recent gewijzigd dat je niet meer per kW omvormer een bepaald bedrag betaald?
Alfred Verstraten 3 maanden geleden geplaatst
Ja het had heel veel moete gekost een afbeelding,waaraan het heeft gelegen weet ik niet. Had het nu op mijn samsung tablet gedaan, waarom het met computer en telefoon niet lukte begrijp ik nu nog niet. Waarom ze deze omvormer hebben gebruikt weet ik niet. Ben er denk ik wel blij mee, en achteraf met de extra string. Dus alles bij elkaar, weet nu veel meer over energie zonnepanelen. Ondanks dat ik geen schaduw op dak heb en mij eerder verdiept had in deze materie, had ik gekozen voor een systeem dat monitor per paneel,als dan een paneel kapot gaat of minder opbrengst geeft, dit niet nadelig is voor de andere panelen. Woon tegen de grens aan.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 February 2021 om 13:48
Aantal lezers 13
Aantal reacties 18