Hoofdschakelaar meterkast doorgebrand.

Laatste reactie 23/12/2021 15:29 door Jan
· Markeren als ongelezen
Maarten Roetman 1 maand geleden geplaatst
Hallo allen,  (oeps verkeerde board, kan iemand/of ik dit verplaatsen naar off-topic) Helaas is gisteravond om 23:00 onze hoofdschakelaar doorgebrand/gesmolten. probeer op dat tijdstip nog maar een installateur te vinden. Omdat ik in eerste instantie niet het probleem kon vinden, alle groepen en aardlekschakelaars zaten er allemaal nog gewoon op. maar er wel een brandgeur rook, alles er zelf afgegooid. echter de hoofdschakelaar wilde niet geheel naar beneden. in mijn beleving was alles wel goed afgesloten, dus wij hebben heerlijk geslapen. Vanochtend gaf de installateur aan dat we geluk hebben gehad, omdat de hoofdschakelaar van binnen gesmolten was, werkte de schakelaar niet en stond er op dat punt nog gewoon stroom op. Hij heeft nu een tijdelijke oplossing gemaakt, dus we hebben weer stroom en een warm huis. Nu gaf hij aan dat het de door overbelasting of slechte montage komt (hij kon op meerdere groepen de schroeven nog een aantal slagen geven om het draad te klemmen.) op de gesmolten hoofdschakelaar kon hij dit natuurlijk niet meer controleren.  Nu vraag ik mij eigenlijk af, hoe kan dit overbelast raken? (ik heb een 1 fase aansluiting (ik verwacht 30A, maar dit ben ik nog aan het uitzoeken, iemand een tip waar ik dit sneller kan vinden dan bij liander waar ik eerst moeten wachten op een activatie code) Er zou dan op meerdere groepen (max 3600W anders was er een groep uitgeschoten) veel vermogen gevraagd moeten worden, maar dan nog had de hoofdschakelaar of de zekering in de verzegelde kast er uit moeten schieten, ipv dat die verbrand. (toch?)  Buiten het feit dat we gisteravond  alleen wat (led) lampen en de tv aan hadden, dus er uberhaubt niet zoveel vermogen op dat moment gevraagd werd.(volgens de slimme meter 0,26kw) begin deze maand de hoogste spiekspanning van 6,2 kw, gemiddelde piek spanning op een dag zit op 4kw, dit is rond het avond eten, inductie kookplaat (dubbele groep). De meterkast is vorig jaar tegelijk met het plaatsen van de zonnepanelen geheel vernieuwd. Het enge van dit voorval vindt ik dat de hoofdschakelaar die dus voor alle beveiliging(aardek) zit alsnog kan doorbranden. is de optie overbelasting wel reeel? Groeten, Maarten 
johannes visser 1 maand geleden geplaatst
Hoi Maarten, Als ik de foto zo bekijk, zeg ik van een slechte verbinding. Van overbelasting kan bijna geen sprake zijn.  Hoofdaansluiting is waarschijnlijk 35 amp.  De schakelaar is 40 amp. Ben deze situaties wel vaker tegen gekomen in mijn werkzame leven als storingsmonteur bij een woningbouwvereniging. Als de schroeven niet vast genoeg aangedraaid zijn, loopt de stroom over een klein gedeelte van de draad. Dit zorgt ervoor dat het materiaal erg heet word en dus verbrand. Gelukkig is het bij jou beperkt gebleven bij een hoofdschakelaar en wat bedrading. Had ook anders kunnen aflopen. Groet, Johannes.
Jeffrey Rous 1 maand geleden geplaatst
Ik vind wel dat er veel gruis en troep op de automaten ligt. Even de stofzuiger er langs halen, wel met hoofdschakelaar even uit ;-)   Ook bij de 3e en 4e automaat van links nog aardig wat koper te zien.... draad niet diep genoeg geplaatst of te lang aangestript?
Maarten Roetman 1 maand geleden geplaatst
Dank voor de reacties, Het gruis viel mij ook al op inderdaad. Dat het anders had kunnen aflopen besef ik mij maar al te goed, hier maar niet teveel over nadenken, niet goed voor de nacht rust. Heb het bedrijf wat het vorig jaar heeft geïnstalleerd in kennis gesteld en met de vraag of ze dit komen herstellen. afgelopen zondag is door een ander bedrijf nmlk alleen een noodoplossing uitgevoerd. helaas nog geen reactie, iemand een idee of hier ook een bepaalde garantie op zit? Want het moet toch een montage of component fout zijn, een 40 ampere schakelaar smelt niet zomaar.
Jeffrey Rous 1 maand geleden geplaatst
Check even wat er in de voorwaarden staat bij de offerte voor het vernieuwen van de meterkast. Lijkt mij inderdaad dat je daar wel een fatsoenlijke garantie op hebt. Maar het kan ook zijn dat ze slechts 6 maanden of 1 jaar hanteren....
Jan Huizinga 4 weken geleden geplaatst
Ondanks het garantie termijn zou dit niet voor mogen  komen . Vind zelf dat de installateur dit netjes zou moeten oplossen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
15
Topic gestart 19 December 2021 om 14:44
Aantal lezers
Aantal reacties 6