ideale pv installatie

Laatste reactie 12/07/2021 14:56 door Rick
· Markeren als ongelezen
Wim Barelds 1 jaar geleden geplaatst
Hallo,

Even voorstellen, ik ben Wim en ben woonachtig in het zuiden van het land. Ik wil dit jaar zonnepanelen gaan plaatsen en heb daarbij een redelijk beeld van wat wij willen. Echter ontbreekt de technische kennis.
Wij hebben een huis met een dak dat zuidoost/noordwest is georiënteerd met een hellingshoek van +/- 30-35 graden. Er zijn verder geen schaduwobjecten. Ik heb een 3 x 25A aansluiting aan huis.
Wij willen op beide daken 8 panelen leggen met een vermogen van +/- 380Wp per paneel. Dit zou ons theoretisch ongeveer 4800 KW moeten opleveren als ik het goed heb berekend.
Ik heb diverse aanbieders aan huis gehad en net zoveel verschillende adviezen. 
1 fase omvormer, 3 fase omvormer, 2 string, power-optimizers, enz.
Graag zou ik jullie mening hierin willen horen wat jullie visie hierop is.
Rick de Wit 1 jaar geleden geplaatst
Als je het eenvoudig en minder duur wilt hebben, dan gewoon een omvormer met 2 strings. Aangenomen dat er echt geen schaduw is dus.

Opbrengst zal inderdaad op papier tegen de 5000kwh zijn.
Wim Barelds 1 jaar geleden geplaatst
Alvast bedankt voor de eerste info. In de winter heeft de noordwestzijde uiteraard wel schaduw van de nok van het dak zelf. Is dit nog iets waar ik rekening mee moet houden?
Rick de Wit 1 jaar geleden geplaatst
Nee, want dat is de schaduw van de nok door de zon aan de zuidoost zijde. En er zal dan nog geen noemenswaardige (opwek)zon op noordwest staan.
Als de zon over de nok draait is de situatie omgekeerd. Dan geen schaduw meer op noordwest maar juist de zon en opwek. En is er schaduw op zuidoost door de nok, maar geen zon en dus geen noemenswaardige opwek. 
Dus geen reden wat mij betreft voor optimizers etc.

Daarbij zal de opbrengst in de winter toch erg laag zijn en zijn optimizers de meerprijs voor die periode met dat beetje 'nok draai schaduw' niet waard zijn.
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Mijn stelling blijft: "Geen schaduw, dan ook geen optimizers."

Enkel-fase vs. 3-fase inverter: Je gaat dus >6kWp, verdeeld over twee dakvlakken neerleggen. Dan zou dus bijv. een 2MPPT GoodWe GW5000D-NS voldoende moeten zijn.

Wellicht ga je discussie krijgen of je die op een 3x25A mag/kan aansluiten.
Mijn stelling is dat dat mag/kan. Ik heb dat apparaat ook (op een 3x25A huisaansluiting).

Een 3-fase inverter kan natuurlijk ook. Is iets duurder en ik kan niet beredeneren hoe je die meerprijs t.o.v. een enkel-fase inverter gaat terugverdienen.
Wim Barelds 1 jaar geleden geplaatst
Dit is precies het advies dat ik nu krijg m. Een Goodwe 5k 3 fase. Ze doen geen 1 fase omdat deze 25 A afgezekerd moet worden en ze hebben erover dat je minimaal 1 stap lager dus 21A gezekerd moet zijn vandaar om voor een 3 fase te gaan. Heb nu wel weer 800 euro bespaard tov de solaredge met optimizers.
Enige opmerking die ze geven is dat deze maar 5 jaar garantie heeft.
Wat is jullie mening daarover.
Rick de Wit 1 jaar geleden geplaatst
Ach, eens in de 10 jaar wellicht een verse aanschaf van een omvormer om rekening mee te houden. Dat zijn de kosten niet en tegen die tijd kosten ze minder. Zou mij er niet druk om maken. 
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
" Ze doen geen 1 fase omdat deze 25 A afgezekerd moet worden en ze hebben erover dat je minimaal 1 stap lager dus 21A gezekerd moet zijn vandaar om voor een 3 fase te gaan."
Dit is natuurlijk kletskoek:

- In de eerste plaats MOET er helemaal niets. Deze inverter MAG met max. 25A afgezekerd worden en het MAG ook met minder.
Dit betekent dat wanneer jij kan uitrekenen dat jouw systeem nooit 20A gaat produceren (vanwege oost-west bijv.), je prima met minder kan (en mag) afzekeren.
Sterker nog, mijn stelling is zelfs dat je nooit hoger moet afzekeren dan strikt noodzakelijk. Dit om te voorkomen dat een foutsituatie onnodig lang voortduurt omdat er zwaarder is afgezekerd dan voor de toepassing noodzakelijk.

- In de tweede plaats wijs ik je op het feit dat je (wellicht ook bij andere merken, maar sowieso) bij een inverter van GoodWe, een 'power limiet' kan instellen in het menu.
Daarmee zou je technisch kunnen voorkomen dat de inverter toch meer produceert dan het aantal amperes waarmee je hebt afgezekerd.
Wellicht dat je daarmee in exceptionele gevallen het systeem laat aftoppen, maar de vraag is of de meerprijs van een 3-fase 5kW inverter opweegt tegen dat nadeel.
Volgens mij ga jij, met de panelen die jij voorstelt, niet in de buurt komen van de 20A.

- En als laatste raad ik je aan dit artikel te lezen: https://fritts.nl/selectiviteit-zonnepanelen/
Met 20A een inverter afzekeren op een 3x25A huisaansluiting mag alleen (indien je je aan de selectiviteitsregels wilt houden) indien de huisaansluiting is voorzien van automaten.
In het geval de huisaansluiting is afgezekerd met smeltzekeringen voldoe je officieel niet aan de selectiviteitsregels (dit zonder een waardeoordeel over of dit een probleem is of niet).

Ik heb een GoodWe 5k 1-fase inverter, met 5200Wp op zuid, op een 3x25A huisaansluiting, afgezekerd met 20A en ik heb, naar mijn mening, geen enkele ontwerpregel geschonden.
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Nadeel is wel dat jij het zelf geinstalleerd hebt en dat Wim het laat doen en als die zeggen doen we niet, dan moet je dat accepteren of een ander zoeken....

Wim, 8 panelen per kant/MPPT is niet echt ideaal voor een 3-fase omvormer, het werkt vast wel als je binnen de MPPT range zit, maar check eens wat die nominaal aan DC spanning het liefste wilt hebben voor het opgegeven rendement.

Als er meer panelen op het dak passen zou ik zeggen dak vol, dat is sowieso goedkoper dan later een paar panelen extra.
Ja, dan wek je (te) veel op in de zomer, maar in de donkere maanden dek je het eigen verbruik meer af en hoef je minder uit het net af te nemen. Dat is ook de periode dat je het meeste stroom verbruikt.

En met het oog op het afschaffen van 100% salderen is dat verstandiger.
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Het klopt dat ik het zelf heb geinstalleerd, maar ik vind dat je als klant zeker wel -beargumenteerd- het verhaal van een leverancier mag ontkrachten of op z'n minst een andere zienswijze mag aandragen.

Daarna is het idd aan die leverancier of ze meegaan met dat verhaal of niet.
Persoonlijk zou ik het gek vinden wanneer ze nee zeggen, want ik denk echt dat er geen speld tussen te krijgen is.

Ik kan nog een argument toevoegen:
Uit mijn data van vorig jaar blijkt dat de hoogst gemeten AC-stroom 20,1A was. Dat komt uit de database met alle meetwaardes per minuut.
Het aantal minuten dat de stroom 19A of hoger was, was over het hele jaar 35 min. In het slechtste geval 2x een minuut op een dag.
Omdat een 20A automaat sowiezo pas uitschakelt na meerder uren 25A is er dus echt niets op tegen om een 20A automaat toe te passen.
Wim Barelds 1 jaar geleden geplaatst
Nominale output power is 5000 en de max output apparent power is 5500.
Ik weet niet of jullie hier iets mee kunnen. 
Mppt range is  180 850.. opstart voltage 160
Panelen zijn trouwens 390Wp hyundai panelen. Iemand hier ervaring mee?
reactie op @slimpie:
Rick de Wit ...in je openingspost had je het over 380wp per paneel? Maar het is dus 390 geworden?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Wim Barelds 380 had ik geschreven omdat een ander aanbieder panelen met een iets lagere opbrengst had. Daarom heb ik het gemiddelde van die twee genomen. Ik zie nu , na een aantal berichtjes , dat hier echte techneuten meepraten en ik specifieker moet zijn. 

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
Zo te lezen heb je het over een GW5K-DT?
Ik weet niet waarom er ook een min. Opstart voltage staat in de tabel...
620V stringspanning nominaal om de omvormer optimaal te laten werken.

Geen idee of dit ook het juiste paneel is, maar bij een Vmpp van 38,5V geeft dat met een string van 8 panelen 308V op de ingang. Wat de helft van nominaal is, dus het rendement van de omvormer zal iets lager zijn, maar dat is waarschijnlijk slechts een paar %.

Voor de startspanning reken je met Voc van het paneel.
Wim Barelds 1 jaar geleden geplaatst
Het is het 390 wp paneel
Wim Barelds 1 jaar geleden geplaatst
Zou een SMA STP 5.0 een goede investering kunnen zijn. Deze is voorzien van shadefix, wat eventuele schaduw die mijn nok veroorzaakt handelen. Hij kost wel wat, ongeveer €400 meer als de goodwe 3 fase.
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Om iets te kunnen zeggen over of iets wel-of-niet een goede investering is, moet je iets kunnen zeggen over de toegevoegde waarde van een meerprijs.

Feit is wel dat je die E400 terug moet verdienen. Doe je dat tegen de normale stroomprijs van 22ct, dan moet je dus >1600kWh extra opwekken om die E400 terug te verdienen.
De vraag is dus of je voldoende schaduw hebt om die SMA met Shadefix 1600kWh extra te laten opwekken.
In jouw openingspost schrijf je dat er "geen schaduwobjecten" zijn, dus ik begrijp niet helemaal waarom je nu met shadefix aankomt.

Omdat jij de panelen over twee dakvlakken gaat verdelen is de parameter Max. Output Power niet heel interessant, want als je je aan de parameter max. geinstalleerd DC vermogen houdt, geloof ik niet dat je ooit die 5500W output power gaat halen (en die is juist belangrijk in de discussie of je wel-of-niet met 20A op 1-fase kan/mag afzekeren).
Jeffrey Rous 1 jaar geleden geplaatst
beter die €400 in meer panelen steken ;-) Dat levert meer op.
Rick de Wit 1 jaar geleden geplaatst
Die nokschaduw zal weinig tot geen 'verlies'  geven, zoals ik al eerder probeerde uit te leggen. In de zomer is deze schaduw maar van korte duur als de zon om de nok draait. En tijdens die draai zal de zon die al op de panelen komt nog maar weinig opwekken. Op het moment dat de zon er wel in een goede hoek op komt mbt volle opwek is de schaduw al weg. Elke optimizer of shadowfix constructie za je mbt die investering  er niet uit halen.  En in de winter is het nog zinlozer.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 July 2021 om 10:07
Aantal lezers 14
Aantal reacties 17