Inductie Boiler

Laatste reactie 13/06/2022 14:25 door Tom
· Markeren als ongelezen
Paul Maurits 3 jaar geleden geplaatst
Een mooi alternatief voor een conventionele boiler is een inductie boiler. Vanwege de techniek is dit type boiler sneller op temperatuur, dit moet 30% gunstiger zijn.
Op dit moment ben ik de verschillen in kaart aan het brengen, je kunt het vergelijken met een conventionele kookplaat en een inductie kookplaat.
Een conventioneel verwarmingselement heeft een afgifte van 100%, via inductie is dit 130% t.o.v. conventioneel.
Zodra ik meer gegevens heb kom ik terug.
Indien iemand meer info wenst, neem gerust contact op.
Patrick Looys 3 jaar geleden geplaatst
...maak je ookeen vergelijking met de (electrische) doorstroombouiler @paulmaurits​ ?
Paul Maurits 3 jaar geleden geplaatst
Patrick, ik concentreer me nu op de boiler. Zal later ook de doorstromer meenemen, ook hier moet het rendement hoger zijn. Inductie is een mooie techniek, is een tussenstap tussen conventioneel elektrisch verwarmen en een warmtepomp.
Lex Schiebaan 3 jaar geleden geplaatst
Hoi Paul,

Ken de inductieboiler niet en kan er ook niet veel over vinden. Maar puur natuurkundig zal de efficiëntie niet zo heel veel verschillen behalve dat de warmteafgifte misschien iets beter is. Dus 30% lijkt me logisch. 

Zelf kijk ik vooral naar de warmtepomp boiler. Dat is erg interessant want dan verbruik je al snel 60% minder elektra. Nadeel is wel dat de aanschaf duurder is maar daar zit vaak ook weer subsidie op waardoor het wel aantrekkelijk wordt. Ander nadeel is het geluid. Dat kan best veel zijn met +/- 55dB. 

Als alternatief kijk ik ook naar de doorstromer. Dat wordt in het buitenland vaak gebruikt maar in Nederland gebruiken we gek genoeg veel vaker boilers. Oftewel een waterkoker (70 graden) die dag en nacht warmte staat te maken en zou moeten behouden bij stilstand. Lekker niet efficient vergeleken met een doorstromer die alleen warmte maakt als er warmte nodig is. 

Groeten, Lex
Paul Maurits 3 jaar geleden geplaatst
Hallo Lex,

De inductie boiler en geiser (aansluitend op je doorstromer) hebben minder tijd nodig om water op temperatuur te brengen, daar zit het voordeel. Ik stuur een dezer dagen een filmpje door waar je het kunt zien. Er wordt een vergelijking gegeven tussen gas/kookplaat en inductie verwarmen. Je ziet dan bijvoorbeeld dat gas best langzaam is. 

De warmtepomp is tot nu toe altijd het gunstigst, heb je mijn stukje gezien over de warmtepomp op geluidsgolven, ontwikkeld bij ECN Petten. Dat wordt een doorbraak, wanneer gaat lukken wat men zegt.

Een doorstromer moet een erg hoog vermogen hebben om water met een beetje volume op te warmen. Je watervolume in een douchekop is vaak mager. Dit werkt hetzelfde als een oude geiser van vroeger en heeft te maken met de verblijftijd van het water in de energiebron. Wanneer ik mijn eigen stroom opwek kies ik liever voor een boiler deze is stabieler qua afgifte.
Water opwarmen is het duurst, onderhouden een stuk minder.  Wel is belangrijk met welke materialen en hoe de boiler geïsoleerd is. Daartegenover is b.v. een staande boiler met de heater onderin véél gunstiger dan b.v. een horizontale boiler die bijna altijd de heater aan de zijkant heeft.
reactie op @paulmaurits2:
Patrick Looys Dank voor deze zinvolle toegevoegde uitleg, Paul :-)
3 jaar geleden

Beantwoorden

Paul Maurits 3 jaar geleden geplaatst
 
Ik krijg de link er niet goed in, ga even kijken en zie de verschillen tussen gas / elektrisch en inductie.
Interessant filmpje.
Jos Nobel 3 jaar geleden geplaatst
Hoi, wij willen graag van het gas af. Zijn 6 maanden p/j in Nederland en gebruiken 70m3 gas per jaar voor het naverwarmen van onze zonneboiler. Dat kost€ 180,00 per jaar aan vastrecht en € 45,00 aan gas. Een warmtepomp is niet realiseerbaar omdat wij op een bovenwoning zitten.Wij willen wel graag voldoende warmwater uit de kraan hebben voor het bad en douche en dat is een heel duur verhaal vooral door de vastrecht kosten die Liander rekent. 3 x 25 amp aansluiting kost €0,50 en een verzwaring kost € 2,50 PER DAG.
Een ww voorziening die voldoet heeft al gauw 20kw nodig dus zit je dan al over 25amp heen.  
Vandaar dat ik op zoek ben naar een ww oplossing die gewoon op onze 3 x 25 amp. kan worden gebruikt.  Onze zonnepanelen leveren ongeveer een overschot van 900kwh p/j en die kunnen we daar mooi voor gebruiken. Ik zal deze discussie dan ook met veel interesse volgen.
Groeten
Jos
Jan van Zeeland 7 maanden geleden geplaatst
Dag Paul,
Bovenstaande gesprekken zijn van 3 jaar geleden.
Hoe is de stand van zaken nu met betrekking tot inductie boilers en inductie doorstromers?
Paul Maurits 6 maanden geleden geplaatst
Hallo Jan, Sorry voor de late reactie, ben hier al een tijdje niet geweest. Inductieboilers ben ik mee gestopt, het rendement van warmptepompboilers  is vele malen hoger. Hierop zit ook een aardige subsidie. Ik draai momenteel een test om met een WPboiler mijn garage te verwarmen. Hij maakt warm water voor een Jaga convector. De eerste resultaten zijn erg positief.
Tom IsHere 1 week geleden geplaatst
Als je in een appartementje woont en bijna geen plaats hebt voor een warmtepomp boiler en per jaar maar z’n 50m3 gas verbruikt voor warm water/douchen is een gewone boiler van 50L dan aan te raden?
reactie op @hereistom:
Paul Maurits Hallo Tom, Ik zou in die situatie kiezen voor een doorstroom apparaat. Dit is een zéér compact apparaat dat, zodra jij water afneemt, het water gaat verwarmen. Voordeel is dat je geen voorraadvat op temperatuur hoeft te houden. Wel is het zo dat je voeding zwaar genoeg moet zijn, meestal 3 fasen @ 230V of 400V. Er zijn diversen types. ook in inductieuitvoering.  De aanschafprijs is ook niet zo hoog. Even zoeken op internet. Je vraag of een boilervat van 50 ltr voldoende is, wanneer je wilt douchen niet, je komt dan volume te kort. 
1 week geleden

Beantwoorden

Tom IsHere Ja had ik al naar gekeken, maar dan moet ik een aparte groep aan laten leggen is ook niet goedkoop, gemakkelijk? Ik had berekent dat je 50L op 65° wel uit zou kunnen komen, douchekop verbruik 5 liter per minuut, maar mengt ook koud water bij, dus 5 minuten kost dan geen 25 liter warm water?
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 August 2018 om 09:04
Aantal lezers 43
Aantal reacties 10