Installatie DC string bekabeling. Hoog volume.

Laatste reactie 19/11/2020 09:31 door Johan
· Markeren als ongelezen
Johan Van T Wout 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb een vraag die eigenlijk niet in 1 van de beschiikbare topics thuishoort daarom plaats ik hem off topic. Mijn vraag gaat niet zozeer over amperes en voltages maar over de meest efficiente methodiek om een hoog volume PV Strings aan te sluiten.
Het gaat om een project van 3.5 MW in totaal verdeelt over 3 fases. De eerste fase bestaat uit:
• 2766 zonnepanelen
• 156 Strings
• 13 x 60KW Inverter/omvormer
Het betreft een grote fabriekshal. Op het dak worden de panelen gemonteerd in een String Layout van 156 Strings. Het dak helt ongeveer 6 graden.
Nu ben ik zoekende naar wat de beste manier is om de DC String kabels te trekken tussen de PV Strings en de Omvormer. De kabelhaspels zijn groot, ieder 1000 meter. Op het dak is een kabelgoot gemonteerd voor de DC Bekabeling. De kabelgoten komen bij elkaar op het dak waar een doorvoer is naar de ruimte met alle omvormers.
Grofweg heb ik eigenlijk twee verschillende methodieken gezien, gehoord:

1. String voor string
2. Meerdere strings combineren

1 String voor string
De methodiek is als volgt. De kabelhaspel wordt in een metalen frame geplaatst zodat hij vrijelijk kan worden afgerold. Op het dak staat iemand die de kabel bij de hand neemt en deze door de DC kabelgoot geluid totdat men bij de juiste string is. Beneden wordt hij daarbij geholpen door iemand die er voor zorgt dat de kabel voldoende wordt afgerold. Op het dak wordt de kabel gelabeld met omvormers nummer en string nummer. Beneden wordt de kabel afgerold tot bij de juiste omvormer en daar wordt hij afgeknipt en ook gelabeld met omvormers nummer en string nummer. Deze handeling wordt herhaald totdat alle DC bekabelling is geinstalleerd/getrokken.
1. Meerdere strings combineren
De methodiek is als volgt. Men meet met een meetlint string 1 tot en met 12. (Iedere omvormer heeft 12 strings). Dus handmatig worden deze lengtes gemeten. De kabelhaspel wordt in een metalen frame geplaatst zodat hij vrijelijk kan worden afgerold. Vervolgens rolt me de 12 gemeten afstanden voor string 1 t/m 12 af. Iedere string wordt op de grond aan het eind en aan het begin gelabeld met het juiste omvormeers nummer en string nummer. Op de grond bevestigd met ook de MC4 connectors aan de kabels voor de verbinding met de string op het dak. Deze 12 kabels worden samen gebundeld en men trekt in 1 keer deze 12 kabels vanuit de omvormers ruimte naar de strings op het dak.
Wie van jullie heeft ervaring met dergelijke grote installaties en wil hier kennis delen over wat de beste wijze is van uitvoeren.
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Je stelt deze vraag nu specifiek over het bekabelen van zonnepanelen, maar deze vraag speelt ook wanneer een (kantoor)gebouw wordt voorzien van elektra- en netwerkbekabeling.

Van alle WCD's in een wandgoot moet bekabeling naar een spanningsruimte en alle patchpunten in die goot moet middels netwerkbekabeling naar een patchkast.
Ik weet niet welke methode ze daar gebruiken, maar ik zou deze vraag stellen op een forum voor installatietechniek o.i.d. (als dat bestaat).

M'n gevoel zegt dat die tweede methode erg foutgevoelig is, maar ik zie in kantoorgebouwen zulke nette bundels van patchkabels dat je haast zou zeggen dat die er niet één-voor-één ingetrokken kunnen zijn.
reactie op @antoonros:
Johan Van T Wout Hallo Antoon,

Dank voor je reactie. Goed idee om inderdaad eens te kijken op een forum voor installateurs in het algemeen.

Ik ga dat zeker doen. Methode 2 is foutgevoelig omdat er gemeten wordt. Dat realiseer ik mij. Toch wordt het ook vaak op die wijze gedaan. Ik ben eerder bang voor grote hoeveelheden verlies in de kabel omdat met wat extra gaat rekenen om niet in de fout tegaan met de lengte. Kabel verlies is hier duurder dan arbeid. Arbeid kost me ongeveer 12 euro per per medewerker. 

Ik ga het nog eens goed uitdenken. 

Bedankt zover!

1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 November 2020 om 04:42
Aantal lezers 14
Aantal reacties 2