Installatie fout installateur

Laatste reactie 22/01/2022 10:02 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
B Venema 10 maanden geleden geplaatst
Ik heb sinds enkele maanden 14 zonnepanelen met p401 optimizers en een SolarEdge 7kw omvormer. Bij toeval kwam ik er achter dat mijn systeem niet genoeg opleverde. Mijn vader woont vlakbij mij was op visite en zei die dag dat zijn panelen 8kw had opgeleverd hij heeft 9 panelen. Mijn systeem had maar 1 kw geproduceerd!! Nu heb ik me laten vertellen dat bij dit type optimizers minimaal 16 stuks geplaatst moeten worden. Mij installateur zegt dat zijn leverancier de verkeerde omvormer had geleverd. Hij stelt mij voor om een nieuwe omvormer te installeren of 2 nieuwe panelen erbij met bij betaling. Mijn vraag aan jullie dit lijkt me een slechte deal ? Het heeft toch helemaal geen zin om een andere omvormer te plaatsen ? Blijf toch zitten met die optimizers? Volgens mij moet hij of andere optimizers plaatsen of inderdaad 2 panelen extra plaatsen. Alle 14 optimizers vervangen lijkt me ook een kostbare klus….
Jeffrey Rous 10 maanden geleden geplaatst
Bij een 3-fase SolarEdge omvormer heb je inderdaad minimaal 16x p401 optimizers nodig ongeacht het aantal kW van de omvormer, zie onderaan de optimizer datasheet: https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf Ik vraag me wel af welke omvormer er oorspronkelijk geleverd zou worden? Er zijn namelijk ook 3-fase omvormers voor korte strings, maar dan max 5kW. https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-short-strings-residential-datasheet-nl.pdf Hoeveel Wp zijn de 14 panelen en liggen die allemaal op hetzelfde dakvlak met dezelfde oriëntatie (hopelijk is het geen oost/west?) en onder welke hoek liggen ze? Als 2 extra panelen kan, passen er dan niet nog meer panelen? Je hebt nu immers een 7kW omvormer hangen... meer is altijd beter 😃
reactie op @jefrous:
B Venema Er is gesproken over een SE5000H maar volgens mij heb je dan anders optimizers nodig ?
10 maanden geleden

Beantwoorden

Jan Huizinga 10 maanden geleden geplaatst
  U schrijft  : De installateur zegt dat zijn leverancier de verkeerde omvormer had geleverd . Mijn inziens heeft uw installateur de plank mis geslagen en had als specialist moeten zien dat dit niet kan en had dit niet moeten installeren. Uw installateur is in gebreken gebleven en hij moet dit oplossen en niet u met extra kosten opzadelen.
reactie op @janhuizinga:
Ad Bosch De kop had beter kunnen "Installatie door foute Installateur"
10 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 10 maanden geleden geplaatst
@janhuizinga​ inderdaad, men had dit bij of vóór installatie moeten melden! Gelukkig is TS er nu achter gekomen na 2 'donkere' maanden en niet pas na de zomer.... Hopelijk krijgen we nog de gevraagde details te lezen qua PV config, zodat we deze installatie kunnen checken op correctheid. Mogelijk zou je zelfs nog compensatie kunnen eisen voor de gemiste kWh-en.
reactie op @jefrous:
B Venema Ik heb panelen van canadian solar full mono black 360wp. Ligging op het zuiden 10 op schuin dak hoek weet ik niet. 4 op plat dak allemaal op het zuiden. Ik kies voor 2 panelen erbij omdat ik inderdaad die ruimte heb. Ben best bereid om iets te betalen ga er tenslotte op vooruit. Heb neergelegd dat ze moeten kijken wat ik aan kw gemist heb en dat moet gecompenseerd worden. Ook moeten ze kijken of ze nog iets met de btw kunnen doen. Ik schat zelf na het bekijken van de waarden die mijn Vader heeft (woont 1 km verder ook op het zuiden). Dat het verlies minimaal 300kw is. Het is lastig beoordelen ik heb op dagen factor 8 verschil gezien en soms factor 3. Hij heeft 9 panelen van volgens mij 320wp.
10 maanden geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous 10 maanden geleden geplaatst
Een SE5000H is een 1-fase omvormer, dat zou inderdaad helpen, dan zou je minimaal 8x p401 optimizers moeten hebben. Alleen dan moet je waarschijnlijk een dikkere AC kabel hebben naar de meterkast. Met een SE5K-RWB (3-fase omvormer, korte string) kan volgens mij ook, die wil dezelfde stringspanning als een 1-fase omvormer hebben, dat zal vast middels de SolarEdge Designer bepaald kunnen worden. Is die überhaupt door de installateur gebruikt... Komen de 2 extra panelen dan op het platte dak erbij of op het schuine? De panelen op het platte dak liggen waarschijnlijk veel vlakker en dat doet in deze tijd van het jaar een stuk minder dan het schuine dak. Eigenlijk zou je in de webportal (via laptop/pc) naar de grafieken tab moeten gaan en daar de optimizer spanning checken, als je die tab niet ziet dan meer rechten vragen! Als workaround kan je ook in het layout scherm alle panelen selecteren en dan op de info knop klikken, dan krijg je een tabel van dat moment, via de grafieken tab zou je dat van alle dagen kunnen zien in grafiek vorm.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 January 2022 om 22:00
Aantal lezers 16
Aantal reacties 5