Installatie zonnepanelen op vlakke dakpannen

Laatste reactie 29/02/2020 11:37 door Jan
· Markeren als ongelezen
Damir Sarajlic 1 jaar geleden geplaatst
Hoi allen, ik heb een vraag. Onlangs heb ik 4 offertes gevraagd voor de installatie van de zonnepanelen. Alles verliep prima tot de dag van de installatie zelf. Wij hebben vlakke dakpannen en de installatie is geannuleerd omdat ze geen juiste haken hiervoor hebben. Mijn vraag is of iemand hier ervaring mee heeft. Ik vind het een vreemd verhaal dat de  zonnepanelen niet geplaatst kunnen worden op een dak van een huis van ongeveer 20 jaar oud. Het zal toch iets mogelijk zijn bijvoorbeeld met andere halen of slijpen van de dakpannen. Kan iemand hier iets zinnins over zeggen? Ik heb het gevoel dat de installatie is geannuleerd omdat ze teveel kosten moeten maken omdat ze niet snel kunnen werken en waarschijnlijk een hoogwerker ingehuurd moet worden vanwege de hoogte van het dak.. ik hoor het graag..

Gr Damir
Patrick Looys 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben ook wel benieuwd of geen van die bedrijven dan vooraf is komen kijken of dat er van jou kant foto's verstuurd zijn?
Welke firma is het die geannuleerd heeft?

Maar het heeft mede te maken met de panlaten waar de haken achter komen. Dus mogenlijk is die constructie onvoldoende?
Ad Bosch 1 jaar geleden geplaatst
Damir, lijkt me toch stug dat er geen bevestigingsmateriaal voor je PV panelen is.
Kijk hier eens:
https://www.valksolarsystems.com/nl/pv-montage-systemen/schuine-daken
Damir Sarajlic 1 jaar geleden geplaatst
Bedrijf dat het heeft geannuleerd is Solar Century (IKEA). De offerte was super aantrekkelijk tov de rest. Maar daar is dus ook een reden voor. Ik heb vandaag van Zonneplan bevestiging gehad dat zij hiermee veel ervaring hebben en dat het geen probleem is om te plaatsen. Ik had de foto's doorgestuurd van de dakpannen.. Het blijft een ráar verhaal van Solar Century, ik denk echt dat het te maken heeft met de extra tijd die ze kwijt zijn en dus extra kosten moeten maken. Ben iig blij dat een andere aanbieder het wel kan. Kost wel iets meer maar kies dan toch maar voor meer ervaring en service.. 
Patrick Looys 1 jaar geleden geplaatst
En zoals zo vaak... alles heeft dus zijn prijs ;-)
Ik snap de insteek van Ikea wel trouwens. Gewoon lage prijs, mits geen extra gedoe. Ook prima natuurlijk.

In zijn algemeenheid zijn de factoren ervaring en service (en garantiefondsen en kwaliteitscertificaten) helaas vaker een ondergeschoven onderdeel bij de keuze van een installateur. Met toch daardoor kans op teleurstellingen als er wat aan de hand is. Genoeg voorbeelden daarvan , ook op dit forum.

Fijn dat het gewoon verder toch kan. Succes dus! 
Jan Huizinga 1 jaar geleden geplaatst
Ik blijf het toch schrijven : De lokale kleine installateur maakt hier geen probleem van .
Ik heb dit zelf ondervonden :
Vroeg een offerte aan bij een grote speler bij mij in Zeeland . Volgens hun konden er bij mij maar 9 panelen op mijn dak.
Totdat ik de lokale installateur over de vloer kreeg voor 9 panelen  , die mij vertelde dat zij met een ander systeem 12 panelen konden plaatsen .Heb toen beslist dat zij dit maar alsnog moesten doen  en niks geen gezeur over extra werk .   
Hamid Norani 1 jaar geleden geplaatst
Beste Damir, 

Dat zou geen probleem moeten zijn, hier zijn geschikte dakhaken voor en ook doen wij de dakpannen inslijpen. 
Waar je wel op moet letten is dat de platte dakpannen meestal geschroefd zitten en ze kunnen niet al teveel puntbelasting aan, je moet zorgen dat er iets meer dakhaken gebruikt worden.
Daarnaast is het ook van belang dat de dakhaken een paar mm vrij staan van de dakpan die onder de dakhaak, dan kun je dit ook met speciaal gemaakte rubbertjes opvullen tussen de dakhaak en dakpan. 

reactie op @zonnekeus:
Damir Sarajlic Hoi Hamid,

Ja, dat bevestigt mijn vermoeden dat de offerte van IKEA/Solar Century puur gebaseerd is op standaard daken. Als het iets afwijkt dan annuleren ze het blijkbaar. Wel fijn dat je het uitlegt waar ik op moet letten als Zonneplan bij ons langskomt en de zonnepanelen gaat installeren. De afspraak moet nog worden ingepland.. dus zal het in de gaten houden en hier delen als het zover is.. 

1 jaar geleden

Beantwoorden

Damir Sarajlic 1 jaar geleden geplaatst
Van de week is Zonneplan bij ons geweest met een hoogwerker.. en het blijkt uiteindelijk dat het dus echt niet kan. Komt deels door de dakpannen en te weinig ruimte voor de haken. Opstelling van 16 zonnepanelen past sowieso niet door de luchtinlaten op het dak. Ze zeggen dat er een grote kans is daar door het gewicht of bij storm dakoannen breken met alle gevolgen van dien. Ik heb foto's bijgevoegd.. mocht iemand een bedrijf kennen die ervaring hebben met platte dakpannen laat het mij even weten.. Jammer als het echt niet zou kunnen omdat de ligging van ons dak echt ideaal is voor de zonnepanelen.. 
Jan Huizinga 1 jaar geleden geplaatst
Het lijkt mij dat hier toch een oplossing voor moet wezen .Open de linken maar eens.
https://www.google.nl/search?q=zonnepanelen+op+platte+dakpannen+leggen&tbm=isch#imgrc=6ls6nfd_F-IxWM
https://www.google.nl/search?q=zonnepanelen+op+platte+dakpannen+&tbm=isch&ved=2ahUKEwiK0MK0xvbnAhVbeVAKHZHCBHgQ2-cCegQIABAA&oq=zonnepanelen+op+platte+dakpannen+&gs_l=img.3...429577.431398..432146...0.0..0.76.354.6......0....1..gws-wiz-img.aDrYnhctf1k&ei=jzxaXsrMDtvywQKRhZPABw#imgrc=3oxMWnDOVfa27M
Gr Jan
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
28
Topic gestart 27 January 2020 om 23:03
Aantal lezers
Aantal reacties 9