Inverter en slimme meter uitlezen met Domotcz op een Raspberry Pi

Laatste reactie 22/08/2020 09:05 door Daniel
· Markeren als ongelezen
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
In het verleden heb ik wel eens geschreven over een Raspberry Pi (RPi) om de slimme meter mee uit te lezen: https://community.fritts.nl/conversations/dsmr-reader-op-een-raspberry-pi3

Nu kan je met een RPi natuurlijk veel meer dan alleen de slimme meter uitlezen, dus heb ik DSMR Reader vervangen door Domoticz (https://www.domoticz.com/).
Met Domoticz maak je van de RPi een complete domotica controller, maar daar gaat het hier niet over.

Net als met DSMR Reader kan je met Domoticz de slimme meter uitlezen. De grafiekjes die je van de energiemaatschappij krijgt kan je op elk gewenst moment zelf maken.
Los van het feit dat ze meer gedetailleerd zijn is het ook niet meer noodzakelijk om de communicatie van de slimme meter aan te hebben staan want alle gewenste info is via een webpagina (ook op telefoon of tablet) op te zoeken.

Tot voor kort kon ik in Domoticz nog niet de output van mijn inverter zichtbaar maken. Recent echter heeft iemand een plugin geschreven voor het uitlezen van GoodWe inverters door Domoticz.

De slimme meter lees ik nu meer dan een jaar uit, dus daarvan heb ik nu een mooi gevulde pagina met historie. De inverter lees ik pas een paar dagen uit, dus daarvan is nog maar weinig data beschikbaar in Domoticz.

Voor wie zelf ook aan de gang wil met Domoticz. Het volgende heb je dan nodig:
- Raspberry Pi (een 3B is meer dan voldoende) - https://tweakers.net/pricewatch/492795/raspberry-pi-3-model-b-1gb.html
- Een 5V voeding voor de RPi - https://tweakers.net/product/476675/raspberry-pi-universal-power-supply/
- Een 8 of 16Gb micro SD-kaartje
- Een kabeltje van de slimme meter naar USB - https://nl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20191226052824&SearchText=p1+slimme+meter (let op dat je het kabeltje voor jouw merk en model slimme meter koopt!)
- Domoticz software voor de RPi - https://www.domoticz.com/downloads/
- Installatiehandleiding - https://www.domoticz.com/wiki/Raspberry_Pi

Ik ben benieuwd of ik iemand enthousiast heb gemaakt. Ik hoor graag de ervaringen!
Patrick Looys 1 jaar geleden geplaatst
Heee Antoon...  Wellicht is dit net het zetje wat ik nodig heb. Hrb nog een ouderwetse meter (draait lekker terug), maar ik kan mij denk ik niet al te lang onttrekken aan een slimme variant. Ook al vanwege het feit dat ik graag zelf meer detailscwil mbt verbruik en opwekken. Echter, de kant en klare oplossingen vind ik (veel) te duur. 

Dus ik ga eens goed kijken naar jouw bouwsel, en wellicht dan toch overstag.
Hopenlijk is het allemaal laagdrempelig te installeren, want technisch gezien ben ik geen hoogvlieger...

Wordt vervolgd ;-)
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Tja....... Mijn 'bouwsel' stelt niet zo veel voor......

Waar je op moet letten is dat je het juiste kabeltje koopt. Per merk slimme meter zit daar verschil in. En omdat je nog geen slimme meter hebt zul je daarmee moeten wachten.
Verder weet ik niet welke inverter jij hebt. Ik hoop eentje die te integreren is met Domoticz.

Een Pi kopen kan altijd en als je hem niet voor Domoticz gebruikt dan zijn er altijd andere leuke toepassingen voor te bedenken.
Ik heb er nu zes draaien: eentje als mediacenter bij de tv, eentje als muziek streaker in mijn werkkamer, eentje als webserver, eentje als VPN/DNS server, eentje dus voor Domoticz en eentje om posities van vliegtuigen door te geven aan flightradar24.com
Een Pi heb je dus nooit 'over' 😊
Patrick Looys 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb een GoodWe, dus dat begint goed 😄

Mis jij nu nog gegevens om uit te lezen, in vergelijk met de kant-en-klare dure varianten? 
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Als ik dan iets moet bedenken dan is het een gecombineerde grafiek van info uit de slimme meter en uit de inverter.
Nu heb ik een grafiek van de slimme meter, die laat mij zien hoeveel ik ieder moment teruglever of afneem en ik heb een tweede grafiek van wat de inverter produceert.
Mijn exacte verbruik per moment moet ik nog zelf uitrekenen. 
Niet dat ik daar echt naar opzoek ben, maar daar kan ik nu nog geen grafiekjes van maken.

Feitelijk heb ik de inverter informatie ook al via www.goodwe-power.com Die site heb ik nog steeds nodig als ik gedetailleerde historische gegevens wil zien.

Wellicht dat dít makkelijk uit commerciële producten te halen is.

Wat ook jammer is, is dat die GoodWe plugin de inverter informatie bij GoodWe ophaalt en niet de inverter zelf uitleest (of de communicatie van de inverter naar GoodWe onderschept).
Wanneer jouw internet eruit ligt kan de inverter geen informatie naar GoodWe sturen (en kan Domoticz geen informatie ophalen).
Patrick Looys 1 jaar geleden geplaatst
Helder. Maar verder lijkt het mij een prima en betaalbaar alternatief. Volgens mij zijn er zelfs complete kits voor rond de €100.- ofzo.

O ja...  het is het uitlezen van losse apparaten op een of andere manier nog toe te voegen eigenlijk? 
Antoon Rosé 1 jaar geleden geplaatst
Ik weet niet precies wat je bedoelt met die laatste vraag, maar 'standaard' (dus vers geinstalleerd) kan Domoticz helemaal niets.
De slimme meter moet je toevoegen, net als het script om de invertergegevens bij GoodWe op te halen, maar de daarvoor benodigde handleidingen zijn allemaal eenvoudig te vinden.

Voor elk ander apparaat dat je zou willen toevoegen (schakelaar, thermometer, etc.) zul je iets moeten doen.
Voor een idee wat je allemaal zou kunnen toevoegen: https://www.domoticz.com/wiki/Hardware

Kleine noot:
Wanneer je draadloze devices wil toevoegen zul je voor dat betreffende protocol een controller aan de Pi moeten hangen.
Ik heb ook een RFXCOM voor de 433MHz temperatuur sensors.
Daarnaast wil ik nog wat gaan spelen met Z-Wave en/of ZigBee.

Dit heb je niet nodig voor de slimme meter want die verbind je met het Aliexpress kabeltje en de inverter want die haalt zijn gegevens op van het internet.
Patrick Looys 1 jaar geleden geplaatst
Wederom helder. Ik neem het mee in mijn zoektocht 😊
Antoon Rosé 7 maanden geleden geplaatst
In dit geval maar  mijn eigen topic wat vervuilen met halve off-topic informatie.

Er is al veel geschreven over de voors en tegens van de slimme meter.

Zoals jullie weten lees ik mijn eigen meter uit via de P1 poort. Dit omdat ik van mening ben dat dit soort informatie niet 'op straat hoort te liggen' en vanwege de simpele dooddoener: Informatie die er niet is kan ook niet tegen mij gebruikt worden.

In een topic op Tweakers, over het percentage consumenten dat de PI-poort van een slimme meter gebruikt, werd verwezen naar 'power disaggregation'.

Power disaggregation??? Wtf is dat nu weer?
Het Engelse 'to aggregate' betekent zoiets als samenvoegen, versimpelen.
To disaggregate moet dus het tegenovergestelde zijn, dus zoiets als uit elkaar halen, complexer maken.
Dat blijkt het dus ook te zijn........

Power disaggregation is het uit elkaar pluizen van de grafiek van vermogenverbruik van een huishouden over de tijd in losse grafiekjes van het vermogenverbruik van individuele apparaten van een huishouden.

Simpel gezegd dus haalt men uit de data die de slimme meter produceert, gedetailleerde informatie over het aan- en uitschakelen van verschillende apparaten op verschillende momenten.
Dit lijkt onmogelijk (dacht ik ook), maar neem eens aan dat je op een bepaald moment 1kW verbruikt. Hoe kun je dan bepalen of iemand op dat moment de wasmachine aan heeft staan plus de oven of bijv. de aircondioning en een lamp?

Nou, dat blijkt op zich niet heel moeilijk: Het voorbeeld dat ik gaf betreft slechts één meetpunt (dus de meetwaarde van slechts één moment).
Iemand die analyseert heeft de grafiek over de tijd (dus heel veel meetwaardes over een langere tijd). En door het gebruik van slimme programma's die van veel type apparaten signatures kennen (hoe ziet het vermogensgebruik van dat individuele apparaat eruit over de tijd?) en het gebruik van externe informatie (hoe waarschijnlijk is het bijv. dat op een dag met buitentemperaturen onder 0 de airco aanstaat?) kan men dus aannames doen of juist zaken uitsluiten.

De eenvoud om gedetailleerde info uit een grafiek te halen neemt natuurlijk toe naarmate de grafiek meer meetpunten bevat.
Een grafiek met meetpunten per half uur is natuurlijk veel moeilijker 'te lezen' dan een grafiek met meetpunten  van elk kwartier of zelfs elke 5 min.

Wat ik mij nu afvraag is hoe bij zonnepaneelbezitter dat 'lezen van duie grafiek' lastiger, of zelf onmogelijk gemaakt wordt door de productie van de inverter.
Die maskeert natuurlijk de afname. En je moet al heel gedetailleerde informatie hebben over het weer om te kunnen weten of een dip in de teruglever grafiek veroorzaakt wordt door een wolk of door het inschakelen van de airco.
Han Sytsma 5 maanden geleden geplaatst
Altijd leuk om zoiets te maken. Hier stuur ik de data met een Wemos D1 naar domoticz, espeasy heeft daar aardige software voor.
Nu heeft de ESP wel eens de neiging om zijn wifi verbinding te verliezen en dan zit je een tijdje zonder data. Gelukkig heeft er iemand een soort watchdog geschreven om dat weer op te lossen.

Ik heb een wat oudere Fronius inverter die data naar het internet stuurt, maar ook een lokale webinterface heeft (die het verkeer naar Fronius stuurt). Helaas geen plugin voor dit type, maar met een eenvoudig bash scriptje lees ik die webinterface - datalogger - nu uit en stop de data iedere minuut in Domoticz.

Nu is Domoticz op zich wel leuk, maar het is nog leuker om het naar influxdb te schrijven, dat kan native vanuit domoticz. Influxdb koppel je met grafana en dan kun je werkelijk mooie grafieken maken. Zo ook een mooi dashboard dat je ook uitstekend op je mobiel kunt bekijken (samen met de hierboven genoemde Raspberry PI als VPN).
Heeft het veel nut? Ik weet het niet, ik vind het gewoon leuk om te doen. Ingesloten nog een grafiekje met grafana van vandaag..
Patrick Looys 5 maanden geleden geplaatst
(...plaatje van grafiek lijkt niet goed mee te komen. Althans, bij mij...)

Hoewel het mij geheel overstijgt wat jij doet, en ik het technische verhaal maar beperkt snap, geniet ik wel erg van je enthousiasme mbt je gepuzzel en het zoeken naar de mogelijkheden, @antoonros​ 😊👍
Daniel D 4 maanden geleden geplaatst
Mijn Omnik Solar data wordt ook door mijn Raspberry Pi/Domoticz installatie gelogt, samen met de slimme meter (P1) poort en gasmeter (analoog m.b.v. magnetische veld). Werkt prima en veel stabieler dan de Omnik app.
Alle info is makkelijk te vinden op het domoticz en Tweakers forum. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 December 2019 om 14:39
Aantal lezers 27
Aantal reacties 12