Is er een minimum aantal panelen per string nodig?

Laatste reactie 09/03/2023 11:27 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
Peter Klok 1 maand geleden geplaatst
Recent zijn op ons dak 8 panelen van 400 WP geplaatst, de Good WE GW3000D-NS omvormer heeft 2 strings. Ivm een beetje schaduw in de wintermaanden had ik de monteurs gevraagd om 2 strings van 4 panelen te maken. Ik kreeg toen als antwoord dat er minimaal 5 panelen in een string moeten. Is dit correct? Het lijkt me niet. Ik had zelf het idee dat de monteurs het zo snel mogelijk af wilden handelen om naar huis te kunnen.....
Jeffrey Rous 1 maand geleden geplaatst
De Voc en Vmp getallen van de panelen zijn? Keer het aantal panelen in serie en je hebt de opstartspanning en de MPPT spanning per string. Die vergelijken met de specificaties van de omvormer.
Mathijs M 1 week geleden geplaatst
De GW3000D-NS heeft een opstartspanning van 120V en een minimale MPPT spanning van 80 volt. De meeste panelen van 400Wp hebben een voltage van rond de 40 volt dus met 2 in één string en 3 in totaal zou de omvormer al gaan leveren. Voor de zekerheid zou je minimaal 3 in één string en 4 panelen in totaal kunnen hanteren dan zit je altijd goed.  Dus jouw voorgestelde configuratie van 2 strings met 4 panelen werkt prima bij deze omvormer. Let bij schaduwvorming goed op puntschaduw (bijv van een schoorsteen of doorvoerpijp, dit kan op de langere termijn hotspots veroorzaken, ongeacht de string configuratie)
Jeffrey Rous 1 week geleden geplaatst
Voor alleen een beetje schaduw in de wintermaanden is 2 stringen van 4 maken een beetje onzinnig. Met maar 4 in 1 string, wat gebeurt er dan met de stringspanning als 1 paneel in de schaduw komt? Juist, dan wordt de stringspanning nog lager en kan de MPPT er helemaal niks meer mee. Zet dan gewoon shadow management op de GoodWe aan gedurende de wintermaanden, maar dan wel met alle 8 in 1 string! Met 8 in 1 string werkt de omvormer veel efficiënter, namelijk dichter bij de nominale spanning. Ik neem hierbij wel aan dat alle 8 de panelen op hetzelfde dakvlak liggen en dezelfde kant op kijken.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 February 2023 om 18:34
Aantal lezers 14
Aantal reacties 4