isolation failure op display omvormer.

Laatste reactie 23/11/2021 18:50 door Ger
· Markeren als ongelezen
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
Beste mensen, Ik heb sinds 06-10-2011, 10 canadian solar 230 wp. panelen op het platte dak van mijn chalet. Sinds de storm van februarie j.l. krijg ik een foutmelding en een rood lampje op mijn omvormer en de melding ,, isolation failure ,,  Als ik het display verder uitlees krijg ik de volgende gegevens. .,, Etoday 0.10 kw. / Eac 11160 Kw. / Vdc 273.0V / Iac 0.1 A. / Pac 0.0 W. ,,   Als ik vervolgens de omvormer uitzet en in de DC schakelaar met mijn multimeter op de binnenkomende stringkabels het voltage meet geeft hij 1.0  aan.
Op dezelfde manier maar dan s`avonds heb ik gecontrolleerd of de panelen verbonden waren en dat is ok.  Hoe kan ik te weten komen waar de fout zit. Graag advies. Ben.
Beste antwoord — gekozen door Lex Schiebaan
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
Ben vanmorgen met een handige hulp het dak op gegaan. Helder zonnetje maar een gure koude wind.
We hebben alle 8 panelen stuk voor stuk doorgemeten en allemaal gaven ze gemiddeld een Voc van
35V en een Iac van ongeveer 4A. Dus er was overal leven in de brouwerij.
Nadat het systeem weer opgestart was ( omvormer startte 3 keer de procedure ) was het lampje groen.  Hoera.
Waarschijnlijk heeft het af- en weer aankoppelen van de panelen onderling het euvel verholpen.
Toch ergens vocht?
Hoofdzaak hij doet het weer en de meter loopt weer terug.
Bedankt helpers in de nood.
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Staat er geen fout oplossing stappenplan in de handleiding van je omvormer?
Welk type omvormer?

Wat bedoel je precies met: s`avonds heb ik gecontrolleerd of de panelen verbonden waren en dat is ok.

De string zou als die los hangt dus 10x de Voc van je panelen moeten aangeven. Moet er alleen wel licht op de panelen zijn.
Stekkers controleren of die in water liggen of gelegen hebben (nat van binnen?).
Van elk paneel afzondelijk de Voc spanning meten en eventueel ook de Isc.
Kabels controleren op beschadiging.
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
De omvormer is een Chint CPS SC2 KTL.  In de handleiding staat dat ik bij deze foutmelding
moet controleren of de impedantie tussen PV+ en PV-  en de PV-inverter geaard is. Deze moet
dan groter zijn dan 2M Ohm.  Hoe doe ik dit?  
Van de string met de 10 panelen waren er 2 van het dak gewaaid, ik heb de overige 8 vervolgens gecontroleerd op kabel- of stekkerproblemen en aangesloten op de omvormer met als resultaat vorengemelde foutmelding en waardes.
De plus en min van de string komen in een DC schakelaar en dan naar de omvormer. Als ik deze schakelaar uitzet en de multimeter op de plus en min van de string aansluit dan geeft deze meter een waarde aan die schommelt tussen de 273 en 278V.
Dus er is wel spanning. Ik heb ook bij de AC aansluiting op de omvormer de aarde losgekoppelt maar dan geeft het display na opstarten toch weer een isolation failure aan.
Ik heb toen het donker was en de panelen dus uit waren met een spanningzoeker waarvan een pen een stroompje kan afgeven gekeken of de kabelverbindingen goed waren  (kortsluiting) dat was dus ok. De Voc en Isc van de panelen heb ik niet gecontroleerd omdat ik niet goed weet hoe dat moet. Ik heb wel een goede multimeter, maar hoe meet ik dat op de panelen?
Misschien helpt een beetje uitleg.


Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Omvormer uit, DC schakelaar uit, paneel loskoppelen.
Van elk paneel spanning (Voc) en stroom (Isc) meten, moet alleen wel licht/zonnig zijn om de Voc en Isc waarden te halen. Die staan als het goed is op je panelen.

Even googlen en je weet het :-)

Maar in principe heb je nu ook al de Voc van je hele string gemeten ;-)
Die 273-278V zou dus 8x de Voc van een paneel moeten zijn.

Ik vond dit net nog, misschien heb je er wat aan:
https://libra.energy/nl/tips/tip-van-bart-isolatiefout/
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
Heb het filmpje op YT bekeken en dit is wel duidelijk, merci. Ga het morgen proberen en zal je de uitslag z.s.m. laten weten.
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Misschien ook eerst nameten zoals omschreven in de link, die ik als laatst toegevoegd heb, dat is minder werk ?
Jeff de R 3 jaar geleden geplaatst
Even stom gezegd misschien, maar als jij zegt dat er 2 van de 10 panelen van je dak zijn gewaaid, kan het dan niet zijn dat je omvormer nu nog steeds 10 panelen verwacht ipv de 8 die je nu nog hebt!?
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Mooi, hopelijk blijft het weer een lange tijd goed werken!
Ik zou het wel regelmatig in de gaten blijven houden, helemaal als het geregend of wat harder gewaaid heeft.
Wellicht is toch een van de connectoren of aansluitingen op de achterkant van het paneel niet 100% meer. Het er af waaien zal namelijk niet zachtzinning gebeurd zijn.
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
Dat zal ik zeker doen.
Ben.
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
Hier ben ik weer. Het systeem heeft blijkbaar moeite met het opstarten. Dan geeft hij weer de 
mededeling ,, isolation fault ,, sluit ik hem af met de DC schakelaar en weer aan, dan gaat het goed en werkt de hele dag met goede waardes. Dit gaat al twee dagen.
Nu heb ik twee systemen, deze met problemen en een met acht panelen van 250 Wp. Zonder fouten. De omvormers hangen naast elkaar. Ik heb gisteravond de probleemstring aangesloten op de andere identieke omvormer en kreeg vanmorgen weer dezelfde foutmelding op deze omvormer.
Wat kan hiervan de oorzaak zijn. Het systeem werkt goed als het eenmaal in bedrijf is maar start niet automatisch op. Help!
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Hoi Ben,

Dat is dan wel balen! Helemaal als die dan niet opstart op dagen zoals vandaag...
Maar als je dezelfde fout ook op de andere omvormer krijgt zit het echt in je string/panelen.

Ik weet niet waar de 2 panelen uit de string weggewaaid zijn (schetsje?), maar mogelijk is daar op de panelen waar die aan vast zaten toch wat beschadigd?
Wellicht 1 paneel extra overslaan/er tussen uit halen, waar het weggewaaide paneel aan vast zat.
Of aan beide kanten 1 extra overslaan, maar dan zal de string spanning wellicht wat te laag worden?
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
de string bestond oorspronkelijk uit 10 panelen, 5 heen en 5 terug. de nummers 6 en 7 zijn eraf gewaaid. Als ik nummers 5 en 8 eraf haal start het systeem niet op. ik zal dus waarschijnlijk de panelen stuk voor stuk af- en weer aan moeten koppelen , en dan de volgende idem dito. Als je denkt, dat dit de oplossing kan zijn moet dat maar. Bult werk.
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Geen garantie dat dit de oplossing is, maar een andere manier kan ik niet verzinnen om er achter te komen waar het probleem zit of je moet de 2 weggewaaide panelen vervangen door nieuwe, dan kan je 5 en 8 tegelijk loslaten (als die het probleem zijn) , LASTIG!

Had je dit ook nog gemeten?
https://libra.energy/nl/tips/tip-van-bart-isolatiefout/
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
had vanmorgen sneeuw op de panelen, dus late opstart en weer dezelfde foutmelding. Na handmatig in en uitschakelen doet hij het weer.
Ja, ik heb het artikel van Libra gelezen maar snap er geen bal van. Sorry ik ben ook maar een leek.
Jeffrey Rous 3 jaar geleden geplaatst
Ik dacht dat het wel goed uitgelegd stond in de te volgen stappen en wat te meten.
Maar misschien is dat meer van toepassing als je echt continu een isolation fault hebt.
En dat je op die manier kan bepalen waar het in de string fout gaat.
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
Ja, dat ben ik ook van mening. Ik ga als het een beetje weer is het dak op en ga de panelen 5 t/m 8 stuk voor stuk afkoppelen. Ik begin met 8 en als de string de volgende morgen nog de fout aangeeft ligt dat volgens mij niet aan paneel 8.
 Dan haal ik paneel 7 eruit en sluit 8 weer aan en herhaal de procedure tot de foutmelding verdwijnt.
Ok het kost een paar dagen maar dit is vlgs. mij als oningewijde te doen.  Of zit ik er naast?
ben verbeek 3 jaar geleden geplaatst
Zoals ik in mijn bericht van twee weken geleden heb aangekondigd, heb ik beter weer afgewacht om het dak op te gaan. In de tussentijd heb ik elke morgen handmatig de string met de foutmelding uit en weer aan gedaan met de switch en dan bleef hij de hele dag branden, ook met slecht weer.
Tot een week geleden, toen was de foutmelding uit en het systeem deed het weer normaal.
En tot vandaag aan toe blijft hij normaal opstarten. Ik denk, dat ik verder niks onderneem en mijn zegeningen tel.
Ik wou dit toch even melden voor eenieder die op mijn hulproep gereageerd heeft.
Many thanks,
Ben.
Ger Neuijen 5 dagen geleden geplaatst
Ik weet dat dit al enkele jaren geleden allemaal geplaatst is, maar wil toch graag meedenken met dit probleem wat steeds meer zal voorkomen.
De boosdoener moet volgens mijn inziens gezocht worden in de slechte kwaliteit van de Canadian panelen .
En dan met name in de kleine haarscheurtjes in de panelen en/of de diodes (bypas).waardoor ook een isolstiefout wordt gemeld.

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 March 2018 om 13:32
Aantal lezers 20
Aantal reacties 19