Kan ik de opbrengst van een 3-fase omvormer beter verdelen over de 3 fases?

Laatste reactie 25/11/2021 08:41 door Jeffrey
· Markeren als ongelezen
P Boskabouter 4 dagen geleden geplaatst
Ik heb een 3-fase omvormer van SMA STP10 in gebruik. De opgewekte stroom wordt hiermee gelijk/evenredig over 3 fasen verdeeld, terwijl het verbruik per fase in het huishouden doorgaans onevenredig verdeeld is. Als voorbeeld lever is dus geregeld stroom terug aan het net op fase 1 omdat de wasmachine niet aan staat, terwijl fase 2 bijvoorbeeld meer verbruikt door een wasdroger en ik daar dus stroom van het net moet afnemen. Zodra saldering wordt afgebouwd, zou ik zelf de opgewekte stroom beter willen verdelen over de fases en de stroom dus willen kunnen toewijzen aan de fase die het meest verbruikt. Liefst lever ik dan alleen npg terug aan het net, als ik overall echt stroom over houd. Is hier een mogelijkheid voor?
Jeffrey Rous 4 dagen geleden geplaatst
Kan niet.

Maar ook onnodig, want de kWh-meter verrekend intern de 3 fasen met elkaar.
bijvoorbeeld:
L1 500W opwek
L2 500W opwek + L2 1000W verbruik
L3 500W opwek

Geeft als resultaat dat je nog steeds 500W terugleverd volgens de kWh-meter.

Fysiek/electrisch gezien is L2 natuurlijk 500W afname uit het net!
Maar je rekent via de kWh-meter af met de energieleverancier.
P Boskabouter 4 dagen geleden geplaatst
Helder. Mijn meter telt levering en teruglevering apart, maar het wordt uiteindelijk idd. vast wel verrekend.
Toch vind ik het vreemd dat ik dus feitelijk opgewekte stroom op één fase teruglever, terwijl ik het op een andere fase eigenlijk had kunnen gebruiken. Zo kom ik nooit van de stroom af… (bij wijze van spreken) ;-)

Nog een vraag: Wordt dit wel opgelost als ik ooit accu’s ga inzetten? Dus, pas als de accu’s ook vol zijn, wordt er (op welke fase dan ook) teruggeleverd, en niet eerder?

Antoon Rosé 4 dagen geleden geplaatst
Per tijdseenheid kun je of terugleveren of afnemen, maar niet beiden tegelijk. Dit omdat de meter per tijdseenheid intern saldeert.
Per tijdseenheid registreert de meter dus of op de teruglevermeter of op de afnamemeter.
Aan het einde van het contractjaar wordt het aantal afgenomen kWh's verrekend met het aantal teruggeleverde kWh's en het verschil betaal je aan de energiemaatschappij.

Jouw geluk zit hem in het feit dat electronen niet van elkaar te onderscheiden zijn. Als jij op een fase 3 electronen teruglevert en er op de andere 2 fases elk één gebruikt, dan lever je er netto eentje terug.
Als je die ene electron vervolgens opslaat in een batterij, dan lever je hem niet meer terug.
Hierbij natuurlijk aangenomen dat je een drie-fase batterijlader gebruikt natuurlijk want als je maar van één fase laadt zou je over de drie fases gezien natuurlijk netto nog steeds kunnen terugleveren.
P Boskabouter 4 dagen geleden geplaatst
Super.

Nog een vraag:
Ik heb 2 strings liggen, een op Oost (ochtendzon) en een op West (middag-/avondzon).
Op de omvormer (SMA STP10.0-3AV-40) zitten 2 inputs: input A (met 2 aansluitingen) en input B (met 1 aansluiting).
Nu zag ik dat beide string op de 2 aansluitingen van input A zitten en er niks op input B is aangesloten. In de webconnect portal van de omvormer zie ik verder ook alleen dat onder “DC Waarden”, “Power [A]” waardes laat zien > 0 verspreid over de hele (zon)dag. “Power [B] staat altijd op 0.
Is dit zo wel correct aangesloten?
Jeffrey Rous 4 dagen geleden geplaatst
Als de beide stringen evenzoveel panelen hebben dan zou dit kunnen, afhankelijk van de steilheid van het dak heb je wel iets verlies, meer als het dak steiler is. En kan je de B aansluiting nog gebruiken voor een extra string.
Als je geen uitbreiding meer kan doen kan je 1 string sowieso op B zetten, dan hebben ze elk een eigen MPPT.

Als de aantallen panelen op de 2 daken verschillend zijn dan zit het inderdaad niet goed, dan 1 set (zwart/rood) verplaatsen naar B. Wel ff omvormer AC uit voordat je ze los haalt en doen als het buiten donker is voor de veiligheid.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 November 2021 om 17:46
Aantal lezers 7
Aantal reacties 6