krachtstroom en omvormer

Laatste reactie 18/11/2020 11:17 door Antonio
· Markeren als ongelezen
Antonio Almeida 10 maanden geleden geplaatst
Vorig jaar zijn er 13 panelen gelegd op mijn garage/schuur. De installateur was blij met een bestaand krachtstroom aansluiting en groep waardoor er geen kabel getrokken hoefde te worden. Echter, de krachtstroom is doorgeknipt, de omvormer is aangesloten op die kabels en de kabels die doorlopen naar de oorspronkelijke krachtstroom stopcontact/aansluiting liggen afgedopt in de verdeeldoos. Maar dus geen krachtstroom meer.... nu wil ik elektrisch gaan rijden en zou de krachtstroom goed van pas komen....kunnen die oude kabels gewoon door verbonden worden aan oude krachtstroom kabels waar die onderbroken zijn voor de omvormer?
Gerard Dut 10 maanden geleden geplaatst
Dat kan als er maar een goede zekering tussenkomt. De situatie is eigenlijk gelijk aan het gebruiken van de wasmachineaansluiting voor de zonnepanelen, terwijl de wasmachine moet blijven werken.
Antonio Almeida 10 maanden geleden geplaatst
Dank Gerard, want nu is er een aparte aardlek geïnstalleerd voor deze groep, maar daar moet dan nog een aparte zekering tussen?  
Gerard Dut 10 maanden geleden geplaatst
Voor een wasmachineaansluiting die je gaat gebruiken voor zonnepanelen wordt vaak een pv verdeler gebruikt. Daar heb je eigenlijk niets aan want wat moet je op de wcd aansluiten. Er kan door de installateur (of zelf) zelf een kastje in elkaar gezet worden.
Patrick Looys 10 maanden geleden geplaatst
...in algemene zin zijn die constructies met de wasmachine groep en nu dus de krachtstroom groep niet écht aan te raden als voorkeur. Gewoon officieel netjes alles van panelen met een eigen kabel op een  groep heeft uiteindelijk het minste gedoe of conflict. 
Maar goed, dat gezegd hebbende lost dat het probleem van topic starter uiteraard niet meteen op. 
Jeffrey Rous 10 maanden geleden geplaatst
Lekkere installateur dan....
Wat zit er in de meterkast nu en wat zat er voorheen?

Je zou dan op de plek waar die doorgeknipt is de 3-fase kabel uit de meterkast kunnen afwerken op een 3-fase 16A automaat, zoals je ook bij een 1-fase pv-verdeler zou doen en dan 1 van de 3-fase (meterkast kant) naar een 16A alamat voor de omvormer.

Aan de andere kant van die 3-fase automaat kan je dan de laadpaal knopen.
Antoon Rosé 10 maanden geleden geplaatst
Wat ik zou doen is in de schuur een tweede '3-fasen groepenkast' plaatsen en deze via de kabel die er ligt voeden vanuit de meterkast. Als het goed is is deze kabel al middels een 3-fasen automaat afgezekerd in de meterkast.
Vanuit die nieuwe groepenkast maak je dan een 3-fasen aansluiting voor de auto en een 1-fase aansluiting (netjes met aardlek, zoals het hoort) voor de inverter.

Dat hoeft maar een heel kleine kast te zijn want er zitten maar twee  automaten in.
(ik denk dat dit ook is wat @jefrous​ bedoelt).

Ik denk zelf dat de vraag complexer lijkt dan nodig door de term 'krachtstroom'.
Krachtstroom is niets meer dan een 3-fasen aansluiting ergens in de woning. In feite niet anders dan de netaansluiting zelf. (een kookgroep is volgens mij ook precies hetzelfde).
Als je die 3-fasen aansluiting hetzelfde ziet als de netaansluiting van de woning, dan zie je dat je daar weer gewoon een groepenkast op kan aansluiten.
Antonio Almeida 10 maanden geleden geplaatst
Ok Antoon, helder verhaal! En allen bedankt voor de hulp en tips, is me nu helder.
Gr Antonio
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 November 2020 om 11:24
Aantal lezers 13
Aantal reacties 8