LiFePo4 voor thuisbatterijen

Laatste reactie 20/05/2020 17:06 door Antoon
· Markeren als ongelezen
Ilse Smit 1 week geleden geplaatst
Ik zit met een vraagje: Als je zonnepanelen hebt dan moeten die op een groep en mogen niet meer dan 3680W (16A*230V) leveren op die groep.

Stel dat ik bij een chinese leverancier 8 stuks van deze batterijen koop ( https://nl.aliexpress.com/item/33035453389.html?spm=a2g0o.detail.100009.1.4cfcbf05RvoAxU&gps-id=pcDetailLeftTopSell&scm=1007.13482.95643.0&scm_id=1007.13482.95643.0&scm-url=1007.13482.95643.0&pvid=0e7dd58b-9616-43ac-8d71-a141cc41f243&_t=gps-id:pcDetailLeftTopSell,scm-url:1007.13482.95643.0,pvid:0e7dd58b-9616-43ac-8d71-a141cc41f243,tpp_buckets:668%230%23131923%2314_668%23808%235965%23320_668%23888%233325%235_668%232846%238110%23312_668%232717%237562%23475 ) dan krijg ik een batterijen pakket van 24Volt en 4,68 kWh.
Als ik daar nu ook een hybride omvormer van ongeveer 4K bij koop kan ik dat dan zomaar op een aparte groep aansluiten?
Of moet ik gaan splitsen zodat maximaal 3680 Watt uit die omvormer getrokken kan worden?

(Ik speel namelijk met het idee om een goedkope hybride omvormer te kopen en die als acculader voor dit batterijen pakket te gebruiken. Dit spaart in aanschaf van aparte lader(s) en aparte omvormer. Deze  hybride omvormer zou dan alleen gebruikt gaan worden voor acculaden en stroom teruggeven aan mijn huisinstallatie. De zonnepanelen blijven op hun eigen omvormer. Prijstechnisch lijkt dit haalbaar want voor een Euro of 1600 excl installatie kosten krijg je dan 4,68 kWh aan opslag welke ook nog eens eenvoudig is te upgraden naar 2x 4,68 kWh).

Schiet maar grote gaten in mijn redenering zou ik zeggen.
Alvast dank daarvoor.
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Ik mis de kennis, maar dit lijkt iets van houtje-touwtje geknutsel. Althans, dat gevoel heb ik bij dit alles. Maar wellicht kan het allemaal prima, en dat hoop ik voor je.

Volgens mij komt er in ieder geval zo'n €400.- aan invoerrechten bij.

Verder ben ik benieuwd hoeveel en welke panelen je dan wilt plaatsen.
Ilse Smit 1 week geleden geplaatst
Ik heb al panelen (14 stuks op een Omnik omvormer) 

Hier komen geen invoerrechten en btw bij, want deze accu's worden verstuurd vanuit Duitsland. Voor de omvormer weet ik dat nog niet zeker.

Het houtje-touwtje lijkt me wel mee te vallen omdat het enige wat ik weglaat bij deze hybride omvormer de panelen zijn. En hybride omvormers zijn juist bedoeld om accu's op te laden zowel met zonnestroom, als met netstroom. 
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
...je eerste bericht gaf de accu's vanuit China aan. Vandaar die opmerking mbt invoerrechten 😉
Maar vanuit duitsland dus ook voor die prijs?

14 panelen dus... maar hoeveel WP per stuk dan?
Ilse Smit 1 week geleden geplaatst
Ja zie wat ze zelf hierover zeggen:

*****Lokale magazijn-Snelle verzending

Snel transport
BTW gratis

Douane invoerrechten gratis *****

Panelen zijn 250Wp per stuk. Maar zoals gezegd, die staan op hun eigen omvormer.
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Misschien denk ik nu te simpel, maar omdat ik iets niet begrijp/wat wil leren, de volgende vraag...
Met 14x250 (=3500) blijf je toch binnen die 3680?  Wat bedoel je dan met "splisten bij een 4k omvormer om maximaal 3680 eruit te krijgen"?
En is die 4k omvormer dan niet wat ruim voor 3500wp?

Of lees ik ergens overheen?
Ilse Smit 1 week geleden geplaatst
Ik zou graag willen dat je kopregel van dit topic nog even opnieuw leest en daarna de link naar ali nog even aanklikt. Dan lees je "LiFePo4 voor thuisbatterijen" en zie je daadwerkelijke fysieke batterijen.

Misschien kun je als je vragen over zonnepanelen hebt die in een ander topic stellen want eigenlijk horen jouw vragen niet in dit topic thuis omdat het hier over thuisaccu's gaat. En ik bedoel mijn antwoord dus niet sarcastisch richting jou.
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
@ilsesmit ....maar in je eigen eerste bericht stel je zelf vragen (of zet in ieder geval ook al zelf vraagtekens) over die  maximle 3860, het 'splitsen' en een mogelijke aanschaf van een 4k omvormer. En we mogen gaten schieten, dus ook in die vragen/opmerkingen van jou lijkt mij.  Heeft uiteindelijk toch met je accu installatie te maken, toch? ;-)

Want het is het niet onzinnig om helder te krijgen wat je bedoelt met sommige opmerkingen (die wellicht niet geheel duidelijk zijn iedereen, zoals bij mij)  of om bij jou aan te geven dat sommige zaken die je wilt uitvoeren wellicht niet nodig of de beste keus zijn (zoals wellicht een 4k omvormer op totaal 3500wp installatie).  

Dan is doorvragen naar je gedachtengang over je eigen vragen en vermeende installatie  niet zo vreemd. Integendeel, het is uit een verhelderend en behulpzaam oogpunt. En tevens ter lering voor iedereen, want daar is dit forum ook voor ;-)

Maar excuus dan voor mijn goedbedoelde maar schijnbaar onjuiste (en onwetende) insteek, @ilsesmit
Patrick Looys 1 week geleden geplaatst
Maar misschien kunnen @jefrous​ of @antoonros​ effe aanschuiven en alles doornemen, voordat ik mijn goedbedoelde maar te onwetende vingers te ver brandt aan deze materie, met (naar mijn idee) mijn basale maar wellicht niet-relevante vragen 😉😊
Ilse Smit 1 week geleden geplaatst
@patricklooys​ Natuurlijk is het goed om vragen te stellen als iets niet duidelijk is. Maar mijn vraagstelling betrof een accupakket en een omvormer en of, zoals ik het voorstelde, een en ander misschien te simpel gedacht was.
De discussie ging richting zonnepalen en een omvormer die daar bij zou moeten horen. Maar dat is bij mij geen enkel probleem: Ik heb zonnepalen. Ik heb een omvormer daarbij, en het functioneert meer dan naar behoren.


Wat ik feitelijk zou willen weten is (omdat ik denk dat wanneer een hybride omvormer, specifiek en alleen voor het laden van accu's en leveren van spanning terug aan het lichtnet, aangesloten is op het lichtnet en bij stroomuitval daarom ook uitvalt en geen stroom kan leveren als er geen stroom meer is (veiligheid)):

Voorbeeld van een installatie:

- accupakket van 4,8 kWh
- omvormer van ongeveer 4 Kw op aparte groep afgezekerd op 16 Ampere

Wat gebeurd er als ik de  oven aanzet, de elektrische keukenverwarming en bijvoorbeeld de magnetron. Er wordt dan meer dan 7,5 kWh gelijktijdig afgenomen.

Nu werkt het en slaan geen zekeringen door.
Maar als ik de accu's op het lichtnet heb staan: Wordt er dan 7,5 kWh uit die accu's getrokken of moet er iets tussen (surge-protector?) om te voorkomen dat er ineens veel te veel stroom uit die accu's getrokken gaat worden, of dat de zekering doorslaat. of nog erger die omvormer kapot gaat.

Nogmaals ik weet dit niet. En dat zou ik graag willen weten
reactie op @ilsesmit:
Patrick Looys Nu is je vraagstelling inderdaad beter afgebakendt en een stuk helderder dan in je openingspost. Dat scheelt verwarring 😉1 week geleden

Beantwoorden

Jeffrey Rous De hybride omvormer zal max 4kW leveren, de rest komt uit het net.
Zoals dat nu ook met de panelen gebeurd.
Staat de oven aan en komt er een wolk voor de zon, dan wordt er meer kW uit het net gehaald als de omvormer van de panelen niet genoeg levert.
Er zal ook nog iets van een energie manager gekocht en geplaatst moeten worden, want hoe zou de hybride omvormer anders moeten weten of die de accu's moet laden of juist ontladen.

Maar mag ik je vragen welk doel je wilt behalen met het plaatsen van een thuisaccu?
Meer panelen plaatsen en meer terugleveren levert meer op, ook bij afbouw salderen.
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
johannes visser 1 week geleden geplaatst
Hoi Ilse,
bij mij in de camper staat een huishoudaccu van 250 ampere.
Daar achter een omvormer van 4000w, piek 8000w vanwege inschakelspanningen.
Dat houd dus in dat ik vanaf die omvormer niet meer kan trekken dan 4000w.
Dat zal bij jou dus niet anders worden.
Je zult dus je omvormer, 24/230v, aan moeten passen naar je maximale afname.
Johannes.
Ilse Smit 1 week geleden geplaatst
@johannesvisser​ Dat lijkt me duidelijk. Ik heb in de auto ook zoiets voor als ik 220V nodig heb. Dat heeft zo zijn beperkingen.

Maar ik begrijp nog steeds niet hoe dat dan opgelost wordt in woningen waar installaties geplaatst worden. Daar heb je toch ook te maken met het voorbeeld dat ik schetste van de oven+kachel+magnetron en een grote gelijktijdige afname in kWh? 

Als je deze tekening ziet https://www.amazon.de/dp/B01N26YQBF/ref=dp_cerb_1?th=1 dan wordt dit gewoon op het lichtnet aangesloten en (volgens hun) zou dit dan moeten werken.

johannes visser 1 week geleden geplaatst
En aangezien dat je een 3 fase aansluiting hebt, heb je ook een 3 fase/ 24volt omvormer nodig.
De groepen zullen dan onderverdeeld zijn over deze 3 fases.
Kun je niet met een 1 fase omvormer toe.
Er zullen nogal wat apen en beren om de hoek komen kijken.
Ik weet ook niet of een omvormer zo op het net kan met tegenspanning.
Ik ga het i.i.g. niet proberen, verwacht een grote rookwolk.
Anders zul je wat moeten gaan bedenken om de spanning in de meterkast af te sluiten en dan de omvormer erop te schakelen.
Leuk project, succes.
johannes visser 1 week geleden geplaatst
Berichten hebben elkaar gekruist.😃
Deze omvormer komt op een leeg net.
De spanning word op de omvormer gezet.
Kan dus niet.
En ook blijft die 3 fases overeind.
Ilse Smit 1 week geleden geplaatst
@johannesvisser​ Ik moet toegeven dat ik nog niet gezien had dat de omvormer op een leeg net zou komen. Als ik daar over nadenk dan zou ik denken dat dan de omvormer voor de batterij opslag als eerste object achter de meter zou moeten staan. Dat vraagt dan natuurlijk wel een betere kwaliteit van die omvormer. 
Ik vond bij https://www.sunstore.co.uk/solar-power/grid-connected-battery-storage/ een plaatje dat eigenlijk precies weergeeft hoe ik een en ander in de gedachten had.
Hier wordt van Victron gebruik gemaakt. Het lijkt mij niet onmogelijk, maar de prijs gaat hierdoor wel stijgen. Dat is natuurlijk wat minder leuk omdat ik vermoed dat er een aantal parallel geschakeld moeten worden om het noodzakelijke vermogen te kunnen leveren.
johannes visser 1 week geleden geplaatst
Word dan wel een bende in je meterkast, groepenkast 70cm hoger en de victron er tussen.
Passende victron voor het systeem wat jij in gedachten hebt, gaat een paar dukaten kosten.
Kun je heeeeel veel stroom voor kopen of nog een hele leuke set panelen erbij.
En wat het op gaat leveren........veel te weinig.
Ik ben hier er ook wel eens ingedoken.
Vooral gekeken naar het financiëele plaatje.
Ben al snel tot de conclussie gekomen dat het beslist geen haalbare kaart is.
Of het geld moet je (totaal) niet intresseren.
Ilse Smit 1 week geleden geplaatst
@johannesvisser​ Deze oplossing wordt ook mij gewoonweg veel te duur en is voor mij dus geen oplossing.
Ik kauw nog even verder. De basis om er weer overnieuw over te denken ontstond door het feit dat je voor ongeveer €600,= bijna 2,5 kWh aan LiFepo4 accu's kan kopen. Deze prijzen zijn best wel gedaald afgelopen jaar waardoor ik dacht "even een slimme oplossing te zoeken". Nou, dat schijnt nog niet te lukken hahaha.
Antoon Rosé 6 dagen geleden geplaatst
Over thuisbatterijen kan je twee kanten op discussieren:
- De techniek
- Het (financiele) nut

Over die eerste staat het hele internet vol. Er zijn complete YouTube kanalen die hieraan gewijd zijn.
Check bijv. Jehugarcia en Will Prowse en ga vandaar verder.

Financieel gezien kan het eenvoudigweg (voorlopig) niet uit in NL.
Ga er maar aan rekenen en zet de kosten af tegen de baten. Dat wordt nooit een goed verhaal.

Vraagje, hoe kom je aan die 16A max? In NL mag je per fase max. 5kW terugleveren. Dan heb je het over een hele ruime 20A.
Ilse Smit 6 dagen geleden geplaatst
@antoonros​  De sites die je noemt zijn bij mij bekend. Over het algemeen gaan die sites uit van een off-grid situatie. Waar ik op doelde is: Hoe doe je dat bij een on-grid oplossing? Wat heb je daar voor nodig? Hoe voorkom je dat je de boel opblaast? En hoe voorkom je dat bij spanningsuitval van het net je stroom het net instuurt. Dat type vraagstelling ging het bij mij over.


Financieel komt het totaal niet uit. Dat zal zelfs nog slechter worden bij dalende stroomprijzen. Je kunt het bij mij dan ook meer zien in de zin van "hoe minder ik hoef in te kopen, hoe liever". Dit is eerder een emotioneel argument dan een verstandig (ahum). 
Als 2e denk ik eraan om Airco te gebruiken als bij verwarming in voor- en najaar. Daarbij zou gebruik van eigen stroom voordeliger zijn dan inkoop van gas. 

Waar ik de 3680 kWh vandaan heb kon ik niet meer terugvinden (het werd echt zo beweerd). Wel vond ik dit nog. https://mastersinsolar.nl/kennisbank/doe-het-zelf/hoeveel-zonnestroom-mag-ik-terugleveren-via-mijn-meterkast/
Roel Hokken 6 dagen geleden geplaatst
Geen idee of het mogelijk is. Zomaar een schot voor de boeg.

Stel je hebt thuis een oven wasmachine wat lampjes etc.Stroomnet/zonnepanelen -> omvormer <-> accu pakket <-> omvormer <-> 2e accu/stroomnet voor wasmachine etc.?

je hebt in dit geval dubbele contact dozen etc nodig voor een seperate scheiding tussen het stroomnet en het accu net.

Geen idee of dit te doen is maar. Het heeft nogal wat power management nodig om alles in goede banen te leiden.
johannes visser 6 dagen geleden geplaatst
Hoi Roel,
dubbele dozen heb je niet eens nodig.
Je kunt in de meterkast prima een relais plaatsen welke schakeld tussen net en eigen.
Ben je daar al vanaf.
De dikste kostenpost is het gene wat je nodig hebt om je eigen energie op te slaan en daarna weer geschikt te maken voor eigen gebruik.
In de zomermaanden niet het grootste probleem, je kunt het meeste verbruik wel verplaatsen naar overdag.
Dan heb je voor de nacht niet idioot veel opslag nodig.
Als de zon daarna begint te zakken en je minder begint op te wekken word je eigen gebruik ook weer groter.
Verlichting eerder aan, de droger wat vaker aan en de warmtepomp begint ook weer te vragen.
Als hier de wp aanslaat wil hij toch graag 3.7KWh per uur.
Dat zijn zeer forse accu's en dito omvormer.
Dit is nu (nog) niet rendabel.
Antoon Rosé 5 dagen geleden geplaatst
Ik heb hier vorig jaar wat over zitten brainstormen en wat heen en weer gemaild met Chinese fabrikanten, maar je gaat er gewoon niet uitkomen.

Dit is het ontwerp wat ik toen getekend heb.

[edit] Ik zie nu trouwens dat ik de 3-fase automaat tussen de inverter en de meter vergeten ben........
Roel Hokken 5 dagen geleden geplaatst
Even naar je tekening kijkende gebruik je hier alleen je zonnepanelen om de batterijen op te laden en gaat deze verder niets doen aan 230V 50Hz net. De batterijen verzorgen hier dus je stroomnet.

Ik denk dat het mooier zou zijn als je zonnepanelen eerst je stroomnet leverd en het teveel door de omvormers gebruikt wordt om je batterijen te laden? wat dan mooi in avond kan omschakelen naar levering vanuit de batterijen.

Op een gegeven moment heb je waarschijnlijk een punt bereikt (in de winter) waarbij de panelen het niet meer redden om je batterijen bij te laden waardoor je weer een gewoon stroom pakt van het publieke net.
Antoon Rosé 5 dagen geleden geplaatst
Hmmmm...... De naam '3-fase inverter' is misschien niet helemaal correct gekozen.
In dit plaatje is dat echt wel meer. In de eerste plaats omdat de DC-kant van de inverter niet, zoals wij gewend zijn, de dc-spanning van de panelen heeft, maar een spanning die je kiest voor de battery-packs (vaak een veelvoud van 12 of 24V).

Op die inverter maak je ook de keuze waar de prio ligt met stroom van de panelen. Dus ga je eerst zorgen dat de batterijen weer opgeladen worden en daarna stroom leveren aan het huis, of kies je ervoor om het huis zoveelmogelijk zonnestrrom te laten gebruiken en pas als er stroom over is de batterijen op te laden.

Maar als je vervolgens naar het financiele plaatje gaat kijken (en daar speelt de ligging van Nederland en ons klimaat heel erg in mee), dan ga je zien dat de extra spullenboel die je nodig hebt om echt iets te kunnen doen met de stroom die je in de zomer over hebt en in de winter et kort, nooit gaan opwegen tegen de opbrengst (meer 'eigen' stroom gebruiken en minder het net als opslag gebruiken).

Het net blijft gewoon de goedkoopste batterij.
Een kWh in die batterij stoppen en hem er later weer uithalen kost +/- 15 tot 17ct/kWh en als je de investering gaat uitrekenen en je neemt daarin mnee dat batterijen geen eeuwig leven hebben en dat ook de extra electronika af en toe stuk gaat kom je gewoon hoger uit per kWh.

Dan zou je nog kunnen kiezen voor een heel klein systeem, dus om alleen de avonden en nachten door te komen in de periode dat er voldoende opwek is, maar dan heb je het, over een jaar gezien, weer over een relatief klein aantal kWh's en is het ook weer niet de moeite.

Uiteindelijk is volgens mij het verhaal dat je moet gaan accepteren dat je zo veel mogelijk eigen stroom direct gebruikt. Dus alle wasbeurten die je nu snachts draait moeten naar overdag, maar eigen stroom rendabel opslaan om minder te hoeven terugleveren en weer af te moeten nemen zie ik niet snel gebeuren.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 May 2020 om 20:00
Aantal lezers 11
Aantal reacties 26