Monitoring: benchmark / vergelijkingstool opbrengst

Laatste reactie 01/12/2021 11:18 door Arnold
· Markeren als ongelezen
Arnold Onbekend 5 maanden geleden geplaatst
Beste leden,

Ik sta op het punt om 8 REC Alpha (totaal 2960 wp) zonnepanelen aan te schaffen met een Goodwe omvormer (1 fase). Ik heb een plat dak zonder schaduw. Na eigen research heb ik besloten om geen optimizers aan te schaffen omdat ik geen/weinig schaduw op mijn dak heb. Een verkoper gaf aan dat optimizers wel nodig zijn omdat je dan beter kunt inschatten of de zonnepanelen goed werken. Voor het monitoren wel nodig maar voor de opbrengst, in dit geval, niet.

Vraag: hoe controleren jullie of de zonnepanelen naar behoren werken? Is er tool die kan aangeven wat de opbrengst ongeveer zou moeten zijn?

Alvast bedank!
Jeffrey Rous 5 maanden geleden geplaatst
Bijvoorbeeld door Je stringspanning in de gaten houden, dus 8x Vmpp van de panelen en dat wat hoger als het koud is en lager als het warm is.

Je kan kijken op:
https://www.pvoutput.org/ live systemen van gebruikers, zoek bij je in de buurt naar vergelijkbare systemen.

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html heeft 4 verschillende databases, ik heb die van PVGIS-CMSAF gebruikt (toen het nog PVGIS4 was) en komt goed overeen, hoewel niet elk jaar hetzelfde is natuurlijk qua zon...

https://www.thomasberger.be/pv/pvcalc/ is leuk om de grafiek te zien bij een oost/west systeem, maar qua jaaropwek zit PVGIS ruim een 10% hoger met de CMSAF database.

Je kan ook kijken op de GoodWe designer, geen idee of daar ook een opwek grafiek per maand in staat. https://ezdesigner2.semsportal.com/Account/Login
reactie op @jefrous:
Arnold Onbekend Super! Bedankt voor je reactie!
5 maanden geleden

Beantwoorden

Antoon Rosé 5 maanden geleden geplaatst
Zelf kijk ik vooral regelmatig naar de waardes die je uit de logging van de inverter kan halen. Wanneer daar afwijkingen te zijn zijn t.o.v. wat je 'normaal' ziet, dan is er reden om aan te nemen dat er iets aan de hand is. Ook vooral je eigen gezonde verstand gebruiken. Dat is veel beter dan onnodige, dure optimizers (laten) installeren alleen maar om de performance van individuele panelen te kunnen monitoren. Ik heb zelf ook een GoodWe inverter en ik kijk met enige regelmaat op hun monitoring site naar verschillende waardes. Daarnaast krijg ik van hun maandelijks een mail met de opwekking per dag van die maand. En als laatste heb ik DSMR Reader draaien die mijn meter  uitleest. Aan de vorm van de grafiek, i.c.m. het weer van die dag kun je echt wel een beetje inschatten of het systeem een beetje naar verwachting functioneert.
reactie op @antoonros:
Arnold Onbekend Dankjewel! :). Ik vind de optimizers ook aan de dure kant voor enkel monitoring.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 November 2021 om 10:38
Aantal lezers 12
Aantal reacties 3